Griekenland wordt steeds groener
Griekenland
Mireille Steegmans
Griekenland
03/03/2021
3 min

Griekenland gaat groen

03/03/2021
3 min

Gelukkig heb je in Griekenland de mogelijkheid om drukke plekken te mijden door de vele onontdekte eilanden die Griekenland rijk is. Wij supporten duurzaam reizen waar mogelijk en zijn blij om te horen dat het land ook de eerste groene stappen heeft genomen door het verbannen van plastic rietjes op Paros tot enkel elektrisch vervoer op Astypalaia. Griekenland wordt dus steeds groener!

Smart hotels in opkomst

Op veel plekken vind je ‘smart hotels’ in Griekenland Deze hotels doen er alles aan om energie en elektriciteit te besparen. Zo beschikken zij over een ‘slimme sleutel’. Wanneer jij de hotelkamer verlaat springt de verwarming, airconditioning en alle apparatuur automatisch uit. Daarnaast gebruiken de schoonmakers enkel milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en geniet je van een typisch Greek Breakfast met vele lokale producten als Griekse yoghurt, honing, Mpougatsa, feta, vers gebakken brood en heerlijk geurende Griekse ijskoffie.

Agrohotels op Corfu

In Griekenland vind je ook op veel plekken ‘agrohotels’ of ook wel ‘Guest Inn’. Dit zijn kleinschalige accommodaties van boeren, die zij verhuren aan reizigers. Vaak bieden zij ook activiteiten op hun landgoed aan. Zo kun je samen met hen olijven plukken en olijfolie maken. Zo vind je in Noord Corfu Guest Inn Arrogia Farm. Hier hebben ze 3 huisjes tussen fruitbomen, wijngaarden, olijfbomen en een biologische tuin op 15 hectare aan land, die verhuurd worden aan nieuwsgierige reizigers. Samen met de eigenaar kun je lokale kaas maken en helpen bij de olijfolie en/of wijnproductie. Dikke fun met je kinderen!

Eten op het strand in Griekenland

Genieten in Astypalaia

Astypalaia is een prachtig spierwit eiland in de Dodekanesos. De hoofdstad Chora is tegen de heuvel aan gebouwd, met op de top een kasteel uit de Venetiaanse tijd, van waar je een 360 graden uitzicht hebt op de Egeïsche zee. Je bereikt Astypalaia via Athene met het vliegtuig of via Kos met de boot. Begin 2021 is het eiland gestart met een samenwerking met Volkswagen om al het vervoer op het eiland (momenteel 1500 voertuigen) te vervangen door elektrische voertuigen, scooters en fietsen. Voor reizigers komt er een volledig elektrische shuttle service. En om dit te kunnen bewerkstelligen worden er op het eiland wind-en zonne-energie installaties gebouwd.

De wijngaarden van Kreta

Je kent vast het prachtige strand van Balos al? De archeologische highlight Knossos? Maar waarschijnlijk wist je nog niet dat je op Kreta ook veel wijngaarden vindt. Maar de Kretenzische keuken is meer dan goede wijn! Zij beschikken ook over uitstekende extra virgin olijfolie. En dat is nu precies wat de TUI Care Foundation wil beschermen: de kleine boeren die het wegens concurrentie van grote partijen lastig hebben. Zij herkennen biologische boeren, helpen hen met de promotie van deze olie, zodat hun olie in lokale restaurants geserveerd wordt en dat er excursies plaatsvinden waarbij je als reiziger het cultiveren kunt meemaken.

Pittoresk Paros met haar witte huizen

Paros is een van de meest pittoreske eilanden van de Cycladen. Het eiland is beroemd vanwege de typische witte huizen en blauwe daken. Je struint hier door oogverblindend mooie straatjes en wilt alles fotograferen. Het eiland heeft ook een bijzondere missie: binnen drie jaar volledig vrij zijn van plastic afval. Verwacht dus geen rietjes in je frappé (ijskoffie)! Er worden ook drinkfonteinen geplaatst. Wat niet alleen fijn is voor het milieu, maar ook voor jou als reiziger. En van oud beddengoed in hotels worden herbruikbare boodschappentassen gemaakt waarmee jij in de supermarkten alle lekkere Griekse ingrediënten kunt halen voor de perfecte picknick op het strand. Dit eiland heeft als missie om het eerste Mediterrane eiland compleet plasticvrij te zijn.

Paros Griekenland met kinderen

Mini eiland Lipso

Lipsi is een mini eiland van 10 km2 in de Dodekanesos. Het eiland heeft een prachtige natuur en blijft graag authentiek. Je vindt er kleinschalige accommodaties en ongerepte stranden. Je kun Lipsi makkelijk bereiken vanaf Kos, de hub voor zeilers. Dus huur je een zeilboot dan moet je zeker een stop maken op dit prachtige mini eiland. En dit eiland doet haar best om de natuur te beschermen. Zo wordt wegwerp plastic vervangen. Verwacht dus geen plastic bekertjes water maar wel een subliem uitzicht op een authentieke plek.