Hoeveel fooi geven in Italie
Italië
Mireille Steegmans
Italië
05/01/2023
3 min

Alles wat je moet weten over het geven van fooi in Italië

05/01/2023
3 min

Als je op vakantie bent in Italië dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de lokale gebruiken en tradities. Eén van de aspecten waar je rekening mee moet houden, is het geven van fooi. Ik vertel je graag meet over het geven van fooi in Italië. Italië staat bekend om zijn rijke cultuur, heerlijke gerechten en vriendelijke mensen. Ik vertel je graag hoe je fooi kunt geven op een gepaste manier en rekening kunt houden met de lokale gewoonten.

Waarom fooi geven belangrijk is in Italië

In Italië wordt het geven van fooi beschouwd als een teken van waardering voor de geboden service. Het is een manier om je dankbaarheid te tonen aan de mensen die je van dienst zijn geweest en fooi is ook heel gebruikelijk in de horeca in Italië naast het betalen van de 'pane e coperto'. Wist je trouwens dat de pane e coperto haar oorsprong heeft in de Middeleeuwen? Je bracht toen nog je eigen eten mee naar een herberg, maar betaalde voor brood en en het gebruik van bestek. Pane e coperto is dus iets anders dan fooi.

Fooi geven in Italiaanse restaurants

Als je uit eten gaat in een restaurant in Italië, is het gebruikelijk om een fooi te geven. In veel restaurants wordt de "servizio incluso" of "servizio" op de rekening vermeld, wat betekent dat de servicekosten al zijn inbegrepen. In dit geval is het niet verplicht om extra fooi te geven, maar gewaardeerd wordt het zeer zeker wel! Als de servicekosten niet zijn inbegrepen, kun je een fooi van ongeveer 10% van het totale bedrag achterlaten.

Fooi geven aan taxichauffeurs

Het is gebruikelijk om een kleine fooi achter te laten voor taxichauffeurs in Italië. Gewoonlijk rond je het bedrag van de taxirit naar boven af als fooi. Bijvoorbeeld, als de ritprijs € 9,50 is, kun je het afronden naar € 10 en de chauffeur het verschil als fooi geven.

Fooi geven aan hotelpersoneel

Als je in een hotel verblijft, kun je het hotelpersoneel een fooi geven als blijk van waardering voor hun diensten. Het is gebruikelijk om een euro of twee achter te laten voor de schoonmaakster en het kamermeisje. Daarnaast kun je een kleine fooi geven aan de portier of de conciërge als ze je hebben geholpen met je bagage of nuttige informatie hebben verstrekt.

Gebruik contant geld om fooi te geven, aangezien niet alle plaatsen creditcards accepteren. Als je twijfelt, kun je altijd vriendelijk vragen of fooi geven gebruikelijk is of niet en je kunt dan een eerlijk antwoord verwachten van een Italiaan. Door respectvol en beleefd te zijn, kun je positieve interacties hebben met de lokale bevolking en genieten van een geweldige reiservaring.

Andere situaties waarin fooi geven gebruikelijk is in Italië

Naast restaurants, taxichauffeurs en hotelpersoneel zijn er nog andere situaties waarin fooi geven gebruikelijk is in Italië. Bijvoorbeeld, als je een rondleiding krijgt van een gids, kun je een kleine fooi geven aan het einde van de tour. Hetzelfde geldt voor chauffeurs van privévoertuigen of dienstverleners zoals kappers en spa-therapeuten. Het bedrag van de fooi kan variëren, afhankelijk van de situatie en de geboden service. Over het algemeen wordt een fooi van 5% tot 10% als redelijk beschouwd. Het is belangrijk om te onthouden dat fooi geven vrijwillig is en afhangt van je tevredenheid over de service.

.. of wanneer fooi geven juist niet verwacht wordt

In sommige gevallen is het geven van fooi niet gebruikelijk of wordt het niet verwacht. Bijvoorbeeld, in kleine cafés of eetgelegenheden waar zelfbediening de norm is, wordt het niet verwacht om fooi te geven. Het is altijd goed om de situatie en de lokale gebruiken in overweging te nemen voordat je beslist of je fooi wilt geven.

Lokale gebruiken en tradities

Elke regio in Italië kan haar eigen specifieke gebruiken en tradities hebben als het gaat om fooi geven. Het is slim om je vooraf te informeren over de lokale gewoonten in de plaatsen die je bezoekt, vraag het gewoon even na aan een local of aan de receptie van je accommodatie. Op deze manier kun je respect tonen voor de lokale cultuur en de juiste praktijken volgen bij het geven van fooi. Het geven van fooi gaat in Italië gaat zeker niet alleen over het geld, maar ook over het tonen van beleefdheid en waardering voor de geboden service. Een vriendelijke glimlach, een bedankje en een oprechte waardering kunnen een lange weg gaan in het creëren van positieve interacties met de lokale bevolking.

Zoek je meer tips voor een stedentrip Rome met je gezin? Lees dan onze blogs over Rome met kinderen inclusief praktische tips over het geven van fooien, uit eten gaan en de highlights in deze geweldige Italiaanse stad. Wil je een gezinsvakantie naar Italië plannen? Bekijk dan ons complete overzicht met blogs over Italië met kinderen.