Hoeveel fooi geef je in Portugal?
17 oktober 2019 
2 min. leestijd

Hoeveel fooi geef je in Portugal?

Wat is ‘normaal’ als je fooi geeft in Portugal? Vooropgesteld is dat fooi geven in Portugal niet per definitie in heel Portugal gebruikelijk of verplicht is. In de Algarve in het zuiden van Portugal wordt fooi gezien als een aanvulling op het inkomen, maar er wordt niet vanuit gegaan dat je in Portugal altijd fooi geeft. Ben je echter tevreden met de service die je hebt gekregen dan is het wel zo dat je fooi geeft, zoals dat in veel landen zo is. Wij geven een richtlijn voor fooien in restaurants, gidsen, chauffeurs, hotels en taxi’s in Portugal. Dit is een richtlijn, geen must. Geef altijd de fooi die jij toepasselijk vindt en waar jij je zelf prettig bij voelt.

Handig om te weten

Wil je in Portugal een fooi geven in een restaurant, dan is 5% – 10% de standaard. Het is echter niet verplicht om fooi te geven. Ga je wat drinken in een bar, dan wordt er geen fooi verwacht. Vaak worden bedragen wat afgerond naar boven. Ga je naar high-level restaurants, dan is een fooi van 15% – 20% wel gebruikelijk. Geef fooi contant in euro’s en niet via je creditcard, vaak ziet het personeel hier niets van.

Natuurlijk zit er verschil tussen tours voor een halve of een hele dag en speelt de prijs die je voor een tour hebt betaald mee plus de grootte van de groep. Over het algemeen geldt een fooi tussen de € 20 – € 40 voor privégidsen. Een andere richtlijn is 15% – 20% fooi voor een gids in Portugal. Nogmaals: fooi geef je als je tevreden bent. Een privétour voor meerdere dagen? Dan is een fooi van € 40 – € 70 per dag gebruikelijk.

Een chauffeur fooi geven in Portugal? Je kunt dan eigenlijk hetzelfde aanhouden dan de fooi voor gidsen voor wat betreft de lengte van je tour: de fooi is wat lager dan de lengte van de tour korter is. De totale fooi ligt iets lager dan voor gidsen, ongeveer tussen de 10% en 15% is gebruikelijk. Ben je enorm tevreden, dan kan de fooi hoger zijn. Ben je niet tevreden dan is de fooi lager of er is zelfs geen fooi. Dat is in Portugal gebruikelijk.

Heeft de bellboy je geholpen met het sjouwen van je koffer of tas? Dan is een fooi van € 1 – € 2 gebruikelijk in Portugal. Een maximum hierin in € 5. Voor al het andere personeel in hotels geldt eigenlijk dezelfde standaard, waarbij € 5 per dag altijd wel een maximum is per persoon. Voel je niet verplicht om iedereen fooi te geven. Laat fooi in je kamer duidelijk zichtbaar achter, anders wordt het niet meegenomen.

De taxi in Portugal is eigenlijk de enige plek waar fooi echt verwacht wordt, hoewel het niet verplicht is uiteraard. Dan wordt er doorgaans uitgegaan van het afronden van het bedrag naar boven. Een fooi van maximaal € 1 voor een korte taxirit is gebruikelijk in Portugal en meer dan voldoende. Als je het echt hebt over een lange taxirit dan is een fooi van 10% – 15% gebruikelijk in Portugal, net zoals bij chauffeurs.

OVERNACHTEN
Rondreis Noord-Portugal met kinderen

NOORD-PORTUGAL

DOURO VALLEI