Hoeveel fooi geef je in Portugal?
Portugal
Mireille Steegmans
Portugal
10/17/2019
2 min

Hoeveel fooi geef je in Portugal?

10/17/2019
2 min

Wat is 'normaal' als je fooi geeft in Portugal? Vooropgesteld is dat fooi geven in Portugal niet per definitie in heel Portugal Acceptabel of verplicht is. In de Algarve in het zuiden van Portugal wordt fooi gezien als een aanvulling op het inkomen, maar er wordt niet vanuit gegaan dat je in Portugal altijd fooi geeft. Ben je echter tevreden met de service die je hebt gekregen dan is het wel zo dat je fooi geeft, zoals dat in veel landen zo is. Wij geven een richtlijn voor fooien in restaurants, gidsen, chauffeurs, hotels en taxi's in Portugal. Dit is een richtlijn, geen must. Geef altijd de fooi die jij toepasselijk vindt en waar jij je zelf prettig bij voelt. 

Fooi in restaurants in Portugal

Wil je in Portugal een fooi geven in een restaurant, dan is 5% – 10% de standaard. Het is echter niet verplicht om fooi te geven. Ga je wat drinken in een bar, dan wordt er geen fooi verwacht. Vaak wordt afgerond wat afgerond naar boven. Ga je naar restaurants op hoog niveau, dan is een eten van 15% – 20% wel acceptabel. Geef contant geld in euro's en niet via je creditcard, vaak ziet het personeel hier niets van.

Fooi voor gidsen in Portugal

Natuurlijk zit er een verschil tussen tours voor een halve dag en speelt de prijs die je voor een tour hebt betaald mee plus de grootte van de groep. Over het algemeen omvat een fooi tussen de € 20 – € 40 voor privégidsen. Een andere richtlijn is 15% – 20% fooi voor een gids in Portugal. Nogmaals: fooi geef je als je tevreden bent. Een privétour voor meerdere dagen? Dan is een fooi van € 40 – € 70 per dag acceptabel.

Fooi voor chauffeurs in Portugal

Een chauffeur fooi geven in Portugal? Je kunt dan feitelijk hetzelfde aanhouden dan de fooi voor gidsen voor wat betreft de lengte van je tour: de fooi is wat lager dan de lengte van de tour korter is. Het totale voedsel ligt iets lager dan voor gidsen, ongeveer tussen de 10% en 15% is acceptabel. Ben je enorm tevreden, dan kan de fooi hoger zijn. Ben je niet tevreden dan is de fooi pils of er is zelfs geen fooi. Dat is in Portugal comfortabel.

Fooi in hotels in Portugal

Heeft de piccolo je geholpen met het sjouwen van je koffer of tas? Dan is een fooi van € 1 – € 2 gebruikelijk in Portugal. Een maximum hierin in € 5. Voor al het andere personeel in hotels bestaat feitelijk dezelfde standaard, waarbij € 5 per dag altijd wel een maximum is per persoon. Voel je niet verplicht om iedereen te geven. Laat fooi in je kamer duidelijk zichtbaar achter, anders wordt het niet meegenomen.

Fooi geven in taxi in Portugal

De taxi in Portugal is eigenlijk de enige plek waar fooi echt verwacht wordt, hoewel het niet verplicht duidelijk is. Dan wordt er doorgaans uitgegaan van het aangenomen van het bedrag naar boven. Een fooi van maximaal € 1 voor een korte taxirit is gebruikelijk in Portugal en meer dan voldoende. Als je het echt hebt over een lange taxirit dan is een fooi van 10% – 15% Acceptabel in Portugal, net zoals bij chauffeurs.