Op avontuur met husky’s, een winterse bucketlist ervaring
Sirdal is de plek in Zuid-Noorwegen waar je één van je bucketlist punten af kunt vinken wanneer een sledehondentocht op je lijst staat. Midden in een winters landschap, staat de Sirdal Huskyfarm. Alleen de weg er naartoe is al prachtig over besneeuwde wegen, waarin de typische rood en geel gekleurde Noorse huizen mooi afsteken tegen de witte sneeuw en staan tussen besneeuwde bomen. We komen langs bevroren meren en zien de grootste ijspegels langs de wanden van de bergen. Onze winterreis door Zuid-Noorwegen duurt twee weken, we blijven het magisch vinden en genieten volop! Om ons winteravontuur compleet te maken, bezoeken we de Sirdal Huskyfarm.
Huskytour bij Sirdal Huskyfarm
Op deze boerderij kom je niet alleen voor een ritje op de slee, het is een complete ervaring, daarom kiezen we ervoor om juist deze plek te bezoeken. We maken niet alleen kennis met de husky's, maar krijgen ook uitleg over de verzorging van de honden en de werking van de slee waarvoor we de honden mogen spannen. Hierna komt het hoogtepunt dat we uiteindelijk zelf de slee mogen besturen. Een dag eerder zaten we nog op een pistebully, nu gaan we de besneeuwde vlakte over, voortgetrokken door vijf enthousiaste sledehonden. Een must do en onvergetelijke ervaring voor elke winterliefhebber.
Kennismaking met de husky's
Op het moment dat we het erf op lopen, is het opvallend stil op de boerderij. Waar we blaffende honden verwachten, horen we alleen het gekraak van onze schoenen in de sneeuw. Dit terwijl we op nog geen 20 meter van de hondenkennel staan. We maken kennis met Aylin, die de honden dagelijks verzorgt en ze loopt meteen met ons naar de ingang van de kennels. We krijgen tips over hoe we ons bij de honden mogen gedragen en horen hoe zij op ons kunnen reageren. Natuurlijk zijn we super enthousiast, maar de honden voelen ons aan en we worden geadviseerd om ondanks ons enthousiasme vooral ook rustig te blijven. De honden komen vanzelf naar ons toe.
Als eerste worden enkele mannetjes losgelaten uit hun kennels. Vijf prachtige husky's komen redelijk rustig naar buiten gelopen en nadat ze hun behoefte gedaan hebben, komen ze inderdaad op ons af voor de eerste kennismaking. We kunnen ze aaien en met ze knuffelen. Wanneer ze het fijn vinden laten ze dit zien door hun achterpoot op te tillen of voor je op de grond te gaan liggen, zodat we ze vooral blijven aaien. Het is geweldig om tijd met deze prachtige dieren door te brengen. Fleur wil graag wat foto's maken, maar erg geduldig zijn de honden niet. Als we stoppen met aaien lopen ze namelijk weer weg op zoek naar nieuwe aandacht.
Na de mannetjes mogen enkele vrouwtjes naar buiten. Er wordt ons verteld dat deze ontmoeting heel anders is dan die met de mannetjes. De vrouwelijke husky's zijn het tegenovergestelde en juist super enthousiast en druk. Dit is niet overdreven, want zodra de kennels open gaan, komen de dames vol energie naar buiten gerend. Ook zij doen eerst hun behoeften en komen dan al kwispelend naar ons toe. We socializen een tijdje met de honden voor ook zij weer terug de kennels in gaan. De eerste kennismaking zit erop en het is ons toch gelukt om een paar momenten vast te leggen.
Een huskytocht in Noorwegen, een bijzondere en leerzame ervaring
Naast het feit dat het natuurlijk onwijs gaaf is om tijd met de husky's door te brengen, ze te mogen aaien en met ze te spelen, is dit ook een bijzondere leerzame ervaring. Niet alleen voor ons, maar ook voor de honden. Het gedeelte van de kennismaking is onderdeel van hun training, zo leren ze te socialiseren met mensen.
Ondertussen vertelt Aylin ons over hoe het er op de boerderij aan toe gaat. Ze doet dit in het Engels en Duits, wat voor Fleur geen probleem is om te volgen. Ouders met jongere kinderen krijgen de tijd om te vertalen. Zo vertelt Aylin dat er 40 husky's op de boerderij wonen. Ze zijn daar geboren en zullen er altijd blijven. We horen dat de honden hun namen pas na enkele dagen krijgen, wanneer het duidelijk is wat voor karakter ze hebben. Zo zijn er een Pepper, Lady, Summer en Wasabi. Daarnaast kunnen we aan de kleur van de naamborden zien wie broer en zus van elkaar zijn. Afgelopen jaar zijn er uit twee nesten 14 puppy's geboren. Die zijn niet alleen onwijs schattig, maar ook een boel werk. Dat is ook de reden waarom de mannetjes en vrouwtjes bij de kennismaking niet tegelijkertijd naar buiten worden gelaten.
De honden worden elke dag losgelaten en trekken afhankelijk van het aantal boekingen zeker drie keer per week een slee, zodat ze hun energie goed kwijt kunnen. De slimme honden staan vooraan, die kunnen de weg goed volgen. De sterkste honden trekken de slee en staan achteraan. In het midden staan de honden die noch erg slim, noch niet de sterksten zijn, maar het team wel compleet maken.
We leren nog wat andere dingen over de verzorging en de voeding van de husky's en tenslotte krijgen we uitleg over de slee die ze voortrekken. Al met al een leerzame ervaring, terwijl we zelf de honden van dichtbij meemaken.
Hoogtepunt van de huskytour: zelf de slee besturen
Wij hebben al eerder een sledehondentocht gemaakt in Zweeds Lapland, maar hebben daar zelf de slee niet bestuurd. Juist daarom bezoeken we de Sirdal Huskyfarm. Een authentieke, oude hondenslee staat klaar en één voor één worden de honden die vandaag de slee mogen trekken uit hun kennels gehaald. Wie wil mag de hond aannemen en vastmaken aan de slee. Dit is het moment waarop de honden enthousiast beginnen te springen, kwispelen en blaffen. Ze weten dat ze op pad gaan en de energie spat er vanaf. Aylin doet één rondje over het terrein achter de boerderij voor en zet dan de slee tot stilstand waarna we het één voor één over mogen nemen.
Wanneer wij aan de beurt zijn, bestuurt Léon als eerste de slee en gaat Fleur voorop zitten. Wanneer ze er klaar voor zijn haalt Léon zijn voet van de rem en de honden gaan er meteen vandoor. Ze lopen een rondje over een besneeuwde vlakte en ik maak foto's. Fleur zelf maakt een filmpje op de slee zelf. Twee stralen gezichten komen terug. Even later mag ik het proberen. Léon neemt deze keer plaats op de slee en ik erachter. De honden gaan er als een speer vandoor en door in de juiste richting te leunen en op de juiste momenten te remmen, bestuur ik de slee. Het gaat verrassend makkelijk, natuurlijk ook omdat de honden goed getraind zijn en precies weten wat er van hen verwacht wordt. Tenslotte is Fleur aan de beurt. Zij wil in het begin niet, omdat ze het zielig vindt voor de honden, wanneer wij uitleggen dat de honden van jongs af aan niks anders gewend zijn en graag de slee trekken, besluit ze toch achter de slee plaats te nemen en Léon gaat voorop. Ze maakt een rondje door de sneeuw en komt met een grote glimlach terug, blij dat ze het toch gedaan heeft. Het is voor ons alle drie een geweldige ervaring om zelf een hondenslee te besturen en de tweede die we van onze bucketlist kunnen afvinken, naast het nemen van het ijsbad in Hovden.
Opwarmen na een coole ervaring
De kennismaking met de honden duurt ongeveer een uur en ook het klaarmaken van de slee en de rondjes maken over de vlakte nemen ongeveer een uur in beslag. Het is die dag min 15 graden en onze handen en voeten, zijn ondanks dikke sokken en handschoenen behoorlijk koud geworden. Het is daarom heerlijk dat er hierna in een verwarmde kelder warme koffie, thee en tomatensoep met crackers voor ons klaarstaan. Voor we zelf gaan opwarmen, helpen we Aylin juist met de cooling down van de honden die de slee getrokken hebben. Ze laat zien hoe we hun poten stretchen, terwijl iemand anders uit de groep ook mee in de kennel gaat om de andere hond af te leiden. Nu de honden verzorgd zijn, gaan we zelf lekker opwarmen. In de kelder is ook Odd, de eigenaar van de boerderij aanwezig. Hij laat ons onder het eten een presentatie zien en vertelt over de geschiedenis van de boerderij en Sirdal. Daarbij kunnen we zelf ook vragen stellen.
Wat draag je tijdens winters bezoek aan een huskyfarm?
Een bezoek aan een husky boerderij in de winter is letterlijk een coole ervaring. We zijn twee uur buiten en bewegen zelf niet veel. We dragen tijdens ons bezoek al onze skikleding. Op ons bovenlichaam hebben we een hemd, thermoshirt, fleece vest en ski jas aan. Daarbij dragen we een thermobroek en onze skibroek. Verder onze warme skisokken in snowboots, liners in onze dikke wanten en onder onze capuchon dragen we nog een muts. Echt alles wat we bij ons hebben, dragen we en dit is geen laag te veel in deze winterse kou. Alle skikleding is van Revolution Race en op onze handen en voeten na, hebben we het op de boerderij en ook tijdens het skiën geen moment koud gehad.
Zelf een kindvriendelijk huskytour in Noorwegen doen?
Wij hebben het “Huskyfarm Adventure” beleefd. Dit avontuur vindt plaats op de boerderij en het terrein er achter. Er zijn ook andere pakketten te boeken, waarmee je in de omgeving op je eigen slee op pad gaat en eventueel een nacht in een cabin in de bergen doorbrengt. Bekijk alle mogelijkheden en prijzen op de website van Sirdal Huskyfarm.
Wij bezoeken de boerderij als dagtrip tijdens onze rondreis door Zuid-Noorwegen en komen vanuit het skigebied Bortelid en gaan erna naar de kustplaats Lista. Dit is 2,5 uur en 2 uur rijden door een sprookjesachtige winterse wereld. We ontmoeten gezinnen die verblijven in Stavanger, maar ook in Kristiansand. De boerderij is vrij centraal gelegen en daardoor goed vanuit verschillende plaatsen te bezoeken.
Voor ons is het bezoek aan de Sirdal Huskyfarm één van de hoogtepunten van onze reis door Zuid-Noorwegen. Echt een aanrader voor iedereen die een extra bijzondere ervaring aan zijn/haar winterreis wil toevoegen.
Tip: op de weg naar Sirdal zit in Tonstad een heerlijke “Bakeri” waar je lekkere typisch Noorse zoetigheden kunt kopen en bijvoorbeeld een warme chocolademelk of goede kop koffie kunt drinken. Goed idee om vooraf of juist na je bezoek aan de boerderij naartoe te gaan.
Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met (een van onze) partners. Dit stelt ons in staat om gratis reisverhalen en tips te delen op KleineWereldreiziger.nl . We werken enkel met partners die onze redactionele vrijheid respecteren.