De Keukenhof met kinderen
Nederland
Mireille Steegmans
Nederland
01/17/2024
5 min

Dagje Keukenhof, of toch beter een weekend?

01/17/2024
5 min

Dit jaar - 2024 - viert Keukenhof haar 75e verjaardag en opent haar deuren van 21 maart tot en met 12 mei. Dit bloemenparadijs is meer dan een tentoonstelling; het is een levendige demonstratie van wat de Nederlandse bloembollensector te bieden heeft. Met 7 miljoen voorjaarsbloeiende bollen en een showcase van 100 bloembollenbedrijven en 500 kwekers, is Keukenhof een waar spektakel van kleuren en geuren. En een bezoekje aan Keukenhof is met kinderen echt heel tof als je echt iets typisch in Nederland wilt doen.

De geschiedenis van Landgoed Keukenhof

Landgoed Keukenhof, een 250 hectare groot gebied met 16 Rijksmonumenten, is een reis door de tijd. In 1641 begon het als een buitenplaats, gebouwd door een welvarende Amsterdamse koopman. Later kwam het in adellijke handen. Het hoogtepunt is de Engelse landschapstuin, ontworpen in 1857 door Zocher. Deze tuin is nog steeds de basis van het huidige Keukenhofpark. De historische rijkdom vermengt zich met de natuurlijke schoonheid van bloeiende bollen, waardoor een bezoek aan Keukenhof een verrijkende ervaring is, niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen. De tuin nodigt uit om te ontdekken en te leren over de Nederlandse geschiedenis en tuincultuur, waardoor het een ideaal educatief uitje is voor het hele gezin.

"Instagrammable" Keukenhof

Een bezoek aan Keukenhof is een visueel feest en tieners die dol zijn op Instagram kunnen zich er zeker weten helemaal uitleven! Elk hoekje van het 32 hectare grote park biedt iets nieuws. Het park, met meer dan veertig tuinmannen aan het werk, zorgt voor een steeds veranderend landschap van bloeiende bloemen. Narcissen, hyacinten en tulpen wisselen elkaar af in bloei, waardoor er altijd iets moois te zien is.

In 2023 had Keukenhof voor het eerst 'instagrammable' selfie-spots om een fris en modern imago te omarmen. Bezoekers kunnen schommelen tussen de tulpen, poseren bij een kleurrijk Volkswagenbusje of zitten op een fluwelen stoel, omgeven door koraalrode tulpen en zalmroze hyacinten. Keukenhof, traditioneel bekend om haar bloemenpracht, hoopt daardoor een jonger publiek te trekken.

Keukenhof met kinderen

Naar het strand of liever trouwen?

Om een jonger publiek te trekken en fotogenieke plekken te creëren, zijn er naast de traditionele bloemen in Keukenhof ook themahoeken zoals een 'wedding-hoek' en een 'beachy-hoek', die bezoekers uitnodigen om foto's te maken. Dit initiatief is een reactie op de selfietrend in het toerisme, waarbij bezoekers foto's van zichzelf maken tussen de bloemen, in plaats van alleen de bloemen zelf. Best wel een hele leuke manier om met kinderen unieke foto's te maken en herinneringen vast te leggen.

Een speelparadijs voor kinderen

Voor kinderen is Keukenhof een waar speelparadijs. Met attracties zoals een doolhof, een speel- en dierenweide, en de Nijntje speeltuin, is er genoeg vermaak voor de jonge bezoekers. De educatieve speurtocht door het park leidt hen langs prachtige plekjes en leert ze over de diversiteit van de natuur. Deze speurtocht is niet alleen educatief, maar ook een leuke manier om kinderen betrokken te houden tijdens het bezoek. Deze activiteiten zijn niet alleen leuk, maar ook leerzaam, waardoor kinderen spelenderwijs kennis maken met de natuur en de bloemenpracht van Keukenhof.

Keukenhof is trouwens heel erg gezinsvriendelijk, met faciliteiten die het gemakkelijk maken voor ouders met kinderen van alle leeftijden. Naast speeltuinen, speurtochten, de basisvoorzieningen zoals toiletten en babyverzorgingsruimtes, zijn er ook voldoende informatiepunten en kaarten beschikbaar om je weg te vinden in dit uitgestrekte park.

Keukenhof speurtocht met kinderen

Een toneel voor de Nederlandse sierteelt

Keukenhof is niet alleen een prachtig park, maar wat veel mensen niet weten ook een podium voor de Nederlandse sierteeltsector. Elk jaar krijgt het park een nieuw ontwerp, geïnspireerd door de laatste (mode)trends, en worden de wensen van de exposanten geïntegreerd. Dit maakt Keukenhof een levende etalage waar bloembollen-, bloemen- en plantenkwekers hun producten kunnen tonen. De bezoekers krijgen de kans om de nieuwste trends in de bloemsierkunst te zien en ideeën op te doen die zij thuis kunnen toepassen. De bloemenshows, verzorgd door professionele arrangeurs, zijn een ware traktatie voor het oog en bieden een unieke leerervaring voor kinderen over de diversiteit en schoonheid van bloemen.

Ontdek bloemenshows en inspiratietuinen

In Keukenhof zijn drie paviljoens waar professionele arrangeurs adembenemende bloemenshows creëren met bijdragen van 600 kwekers en handelsbedrijven. Deze shows geven een platform aan diverse bloemen, zoals rozen en orchideeën, en bieden een grote educatieve waarde voor kinderen. Naast deze shows zijn er inspiratietuinen die bezoekers ideeën geven voor hun eigen tuin. Deze tuinen variëren van tropische tot romantische thema's, en tonen hoe bloembollen in allerlei bakken en potten elk terras of balkon kunnen omtoveren tot een mini-Keukenhof. Deze inspirerende omgevingen zijn perfect voor gezinnen om samen te verkennen en te leren over tuinieren.

Keukenhof tips met kinderen

Keukenhof combineren met een weekendje weg

Ben je toe aan een heerlijk weekendje weg in ons eigen prachtige Nederland? Dan kun je een bezoek aan Keukenhof prima combineren met een weekendje weg in de schilderachtige omgeving van Lisse. Er zijn diverse accommodaties in de buurt, variërend van hotels tot gezellige B&B's. Bovendien ligt Keukenhof in een regio vol met andere attracties, waardoor het een perfecte uitvalsbasis is voor een gezinsvriendelijk weekend waarbij je zelfs ook op de fiets kunt springen om door de bollenvelden te fietsen als je wilt. Nederlandser dan dat gaat het niet worden!

Eten en drinken bij Keukenhof

Even praktisch, hoe is het eten en drinken bij Keukenhof?  Tijdens ons bezoek hebben we verschillende restaurants in het park ontdekt. We genoten van heerlijke verse koffie met smakelijk gebak, perfect voor een korte pauze tussen het bewonderen van de bloemen door. Voor een meer uitgebreide lunch of een warme maaltijd waren er ook genoeg opties. Voor de kleintjes is er een kindermenu beschikbaar.

Maar dat is niet alles. Overal in het park kwamen we mobiele eetgelegenheden tegen, ideaal voor als je zin hebt in een snelle snack. Wat ik persoonlijk erg prettig vond, was dat we onze eigen eten en drinken mochten meenemen. We hebben zelfs een picknick gehouden op een van de vele mooie plekjes in Keukenhof. Er is voldoende plek in Keukenhof om je eigen picknick of lunch te nuttigen, een picknickkleedje kan misschien handig zijn.

Leuke feiten over Keukenhof

En dan tot slot, een aantal leuke en verrassende feiten over het 75 jaar oude Keukenhof:

 • Keukenhof is elk voorjaar 8 weken geopend
 • Het park is 32 hectare groot, terwijl het hele landgoed Keukenhof, inclusief Kasteel Keukenhof, 250 hectare beslaat met 16 rijksmonumenten.
 • Jaarlijks worden 7 miljoen bloembollen in meer dan 1600 variëteiten geplant.
 • De bloembollen worden geleverd door 100 exposanten, bestaande uit bloembollenkwekers en exporteurs.
 • Elk jaar wordt ongeveer 7.000 kilo éénjarig graszaad gezaaid in Keukenhof.
 • Keukenhof heeft in totaal 15 kilometer aan wandelpaden.
 • In het park staan meer dan 2.500 bomen in meer dan 100 verschillende soorten.
 • Er bloeien ruim 100 soorten prunussen (kersenbloesems) prachtig in Keukenhof.
 • Het park heeft een collectie van ongeveer 100 kunstobjecten van diverse kunstenaars.
 • De historische tuin toont authentieke tulpen uit de 16e en 17e eeuw, die 400 jaar tulpenteelt in Nederland illustreren.
 • De molen, gebouwd in 1892, staat sinds 1957 in Keukenhof.
 • Carolus Clusius bracht de eerste tulpen in 1593 naar Nederland.
 • Rond 1865 werd het originele parkontwerp van Keukenhof gemaakt door vader en zoon Zocher, tuinarchitecten uit Haarlem.