Wandelen in Franse Ardennen met kinderen
Grand Est (Noord-Frankrijk)
Mireille Steegmans
Grand Est (Noord-Frankrijk)
06/18/2021
3 min

Wandelen langs meren in de Franse Ardennen (én plonsen)

06/18/2021
3 min

Lang niet iedereen weet dat de Ardennen zich verder uitstrekken dan België. Het Franse gedeelte is minder toeristisch dan de Belgische buren, waardoor je de uitgestrekte en ruige natuur, de stille landweggetjes, schattige dorpen en stoere kastelen vaak voor jezelf hebt. De natuur leent zich perfect voor wandelen, mountainbiken en/of kajakken. Ik geef je een aantal fijne wandelingen langs de meren van de Ardennen. En de liefhebbers kunnen ook nog eens een lekkere verfrissende duik nemen in de meren die er liggen. Een hele dag vertier dus!

Over de Franse Ardennen

De Franse Ardennen zijn fantastisch voor natuurliefhebbers, het gebied is erg bosrijk. Meer dan een derde bestaat uit loof- en naaldbomen. De Ardennen kennen een gevarieerde flora en fauna. Je vindt er herten, wilde zwijnen, zwarte ooievaars, uilen en bevers. Bloemen zoals de zonnedauw en veenmosorchideeën groeien er goed. De naam Ardennen komt van de Keltische Godin Arduinna die op haar everzwijn door het Ardenner Massief reed. Met de auto reis je in 3,5 uur vanuit Rotterdam naar de Franse Ardennen. Lekker dichtbij dus en toch echt het buitenland! Of reis per Thalys en trein via Parijs naar Charleville-Mezières.

Lac des Vieilles-Forges, waan je even in Canada  

Het Lac des Vieilles-Forges lijkt op een meer zoals je ze ook wel in Canada aantreft. Het is omgeven door heuvels en bossen. Hier is de natuur de baas. Het meer zelf beslaat meer dan 140 hectare. Vanuit het gehuchtje Hameau Les Vieilles Forges wandel je gedurende 22 km door bossen en langs het meer. De wandeling is goed bewegwijzerd. Liever iets relaxter? Je kunt ook starten in het plaatsje Mazures en van daaruit 2,5 km rond het meer wandelen, net even fijner voor gezinnen natuurlijk. Bekijk hier de wandeling van Lac des Vieilles-Forges.

Lac des Vieilles ForgesLac des Vielles Forges (foto: Guillaume van den Neucker)

Uitzonderlijke flora en fauna bij Lac de Bairon

De meren van Bairon zijn Natura 2000-gebied van maar liefst 105 ha en heeft een uitzonderlijke flora en fauna. Het doel van deze zones is om soorten en hun leefomgeving in stand te houden en tegelijkertijd alleen die menselijke activiteiten die gunstig zijn voor deze soorten te handhaven en te ontwikkelen. De meren zijn een belangrijke migratie etappe voor vogels. Het hele jaar door kun je er vele soorten watervogels zien. Deze wandeling brengt je om het meer heen.

Tip: Het Maison de la Nature organiseert het hele jaar door wandelingen, vaak gratis of voor een kleine toelage. Interessant om meer te weten te komen over de flora en de fauna als je kinderen dat geduld hebben.

Vallei van Semoy, langs de rivier

Jullie starten je wandeling in Tournavaux, een lieflijk plaatsje met 150 inwoners. Gedurende de wandeling volg je bijna de gehele tijd de rivier de Semoy. De wandeling is 9 km lang, zeer toegankelijk en goed bewegwijzerd waardoor deze ideaal is voor de hele familie. Doordat je regelmatig dicht bij het water komt is het heerlijk om daar verkoeling te zoeken tijdens warme dagen. Deze wandeling is te vinden bij Visorando. Kies voor: petite boucle en vallée de Semoy. 

Wandelen in de Franse Ardennen met kinderenUniek wandelingen in de Franse Ardennen (foto: Vincent Frasiak)

Diverse meren en stroompjes bij Signy-le-Petit

In dit gedeelte, de Thiérache, vind je veel bossen, meren en stroompjes. Ook weilanden met heggetjes hebben een belangrijke plek plek in dit dunbevolkte gebied. Je start de wandeling vanuit het dorpje Signy-le-Petit. Onderweg kom je langs het Canal de la Petite Eau, het dorpje Brognon en héél veel meertjes en stroompjes. Kies voor de wandeling "le circuit des deux étangs" oftewel het circuit van de twee vijvers.

Het vestingstadje Sedan en het meer

Het glooiende landschap in de Franse Ardennen wordt afgewisseld door forten en kastelen, die markant boven de dorpen en steden uit steken. Het eeuwenoude fort van Sedan is zelfs één van de grootste vestingwerken van Europa. Vanaf het oude stationnetje van Sedan maak je een prachtige wandeling langs het kanaal, door de oude straatjes en het kasteel van Sedan en langs het meer - ideaal om een frisse duik te nemen. De wandeling is in totaal 7 km en is te vinden door Sedan in te tikken bij Visorando. Op deze site Kies vervolgens voor Sedan, le lac et le canal. Liever iets korter en alleen rond het meer? Check dan deze link van SityTrail.

Kasteel van Sedan