Borneo met kinderen
Maleisië
Mireille Steegmans
Maleisië
02/01/2018
3 min

Reizen met kinderen in malariagebied van Borneo

02/01/2018
3 min

Maleisië is erg laagdrempelig voor gezinnen met jonge kinderen. Het is er hygiënisch en je hebt er goede voorzieningen. Het is heel erg Westers, het eten is lekker, de mensen zijn vriendelijk en er is ontzettend veel te zien, doen en beleven.

Tips voor andere gezinnen

Linda is met haar man Remco en twee kinderen naar Maleisië en Borneo gereisd en heeft een aantal nuttige tips voor andere gezinnen. Hun kinderen Roan (7) en Senn (5) gingen ook mee naar Maleisisch Borneo waar je te maken hebt met malariagebied. Lees de ervaringen van dit gezin.

Reizen naar malariagebied van Borneo

Als je je vakantie naar Maleisië gaat plannen, is het sowieso handig om je kinderen daarbij te betrekken. Een reden dat gezinnen met jonge kinderen vaak niet naar Borneo zouden gaan, is denk ik omdat je daar Malaria tabletten moet slikken en ze denken dat kinderen dat niet willen doen. Ja, je hebt malariagebied in Borneo. Laat je daardoor niet direct tegenhouden en ga met de GGD praten en kijk welke variant je nodig hebt, neem je kind of kinderen mee zodat zij erbij worden betrokken. Wij hebben dat ook gedaan en onze jongens bleken geen enkel probleem te hebben met het slikken van de tabletten. Ouders vinden het vaak lastiger dan de kinderen zelf.

Malariatabletten slikken met kinderen

Wij hebben Malerone geslikt in het malariagebied van Borneo, deze tabletten zijn iets prijziger maar heeft de minste bijwerkingen. Wij hebben alle vier geen last gehad van bijwerkingen gehad en de junior variant is een zeer klein tabletje zonder smaak en goed in te nemen voor kinderen. Wij zijn blij dat dit ons er niet van weerhouden heeft om naar Borneo te gaan.

Hoe hebben jullie gereisd?

Wij hebben ervoor gezorgd dat we een rustig reistempo hadden. En dat we bij elke accommodatie een zwembad(je) hadden. Met uitzondering van de jungle en de zee. Door het rustige reistempo hebben de kinderen de mogelijkheid om bij te komen van de reis en zo ligt de druk niet zo hoog en geniet je meer van de plekken waar je bent.

Wij vonden het geweldig om kennis te maken met een lokale Iban stam en een bezoekje aan minimaal één leuk pretpark in Maleisië mocht natuurlijk ook niet ontbreken voor de jongens.

Bezoek aan Mukah

Mukah, gelegen aan de kust van Sarawak op het eiland Borneo, is een charmant vissersdorpje dat een authentieke Borneo-ervaring biedt. Voor de liefhebber van lokale ervaringen is Mukah een absolute aanrader. Je mag er weinig toeristen en een bijzondere ervaring van verwachten! Hier kom je gemakkelijk in contact met de lokale bevolking en het dorpje staat bekend om haar traditionele levenswijze en rijke culturele erfgoed. Mukah is een ideale bestemming voor gezinnen die op zoek zijn naar een rustige en authentieke ervaring, weg van het massatoerisme. Het biedt een prachtige mix van cultuur, natuur en lokale tradities. Perfect voor reizigers die het echte Borneo willen ervaren.

Mukah is het culturele hart van de Melanau-gemeenschap. Deze inheemse bevolkingsgroep staat bekend om hun traditionele paalwoningen en diepgewortelde visserscultuur. Een bezoek aan Mukah met kinderen is een kans om hen kennis te laten maken met een levenswijze die sterk verschilt van de hunne. Het hoogtepunt is het Kaul-festival, waar je samen met je kinderen kunt genieten van traditionele dansen, muziek en eten. Dit festival is een feest voor de zintuigen en biedt een unieke kans om de lokale tradities en gebruiken van dichtbij te beleven. De kustlijn van Mukah nodigt uit tot ontspannen dagen op het strand, waar kinderen kunnen spelen en de traditionele vissersboten kunnen bewonderen. Voor de avontuurlijk ingestelde gezinnen zijn er boottochten op de nabijgelegen rivieren, waar je misschien wel een glimp opvangt van de zeldzame Irrawaddy-dolfijn.

Dorpje Mukah Borneo

Vliegen naar Maleisië, jullie tips?

Vliegen met Emirates, Je hebt wel een tussenstop maar dat breekt de reis juist. Verder is het comfort erg hoog bij Emirates, heb je prima maaltijden en uitstekende entertainment. De prijzen zijn ook over het algemeen een stuk gunstiger dan andere luchtvaartmaatschappijen. Kinderen in het vliegtuig ging prima, lange vlucht dus het is wel handig als ze comfortabele kleren aan hebben. Entertainment in het vliegtuig voor kinderen vanaf 3 jaar is erg handig.

Onze kinderen bereiden we goed voor als we langer moeten reizen. Dan weten ze waar ze aan toe zijn. Het vliegen vinden ze erg leuk, ook omdat wij dan allemaal naast elkaar zitten. Voor ons was de lange vlucht 100% meegevallen. Tijdens een lange autorit zijn ze ook weleens lastig.

Wat is het grote verschil als je met kinderen reist?

Grote verschil is dat je zonder kinderen flexibeler bent. Maar wat ons opviel is dat het kinderen zo veel meer aankunnen dan veel mensen denken. Als je er zelf positief en enthousiast instaat dan geef je dat automatisch door aan je kinderen. Dit was onze eerste verre reis maar zullen vast meer volgen!