Stedentrip Parijs veelgestelde vragen
Parijs
Mireille Steegmans
Parijs
09/06/2023
8 min

Stedentrip Parijs, veelgestelde vragen en tips

09/06/2023
8 min

Je wilt naar Parijs met je gezin, maar hebt nog best wat praktische vragen. Heel logisch, want grip krijgen op Parijs is natuurlijk heel fijn voordat je kunt gaan plannen. Ik geef je onze tips en ervaringen met veelgestelde vragen Ontdek of Parijs echt zo duur en veilig is als men beweert! Ik duik wat dieper in de kosten die een gezinsuitje naar de Franse hoofdstad met zich meebrengt en deel tips om je uitgaven binnen de perken te houden. Van accommodatiekeuzes tot maaltijdopties en van toeristische attracties tot openbaar vervoer. Ik geef je nuttige informatie om een weloverwogen beslissing te nemen voor je aanstaande reis. Ontdek ook hoe je deze betoverende stad kunt bezoeken zonder de bank te breken!

Is Parijs duur?

Ja, Parijs kan als een vrij dure stad worden beschouwd, vooral in vergelijking met sommige andere steden in Europa. De kosten kunnen variëren afhankelijk van je levensstijl, accommodatie keuze en activiteiten die je van plan bent te doen. Als je bijvoorbeeld diverse musea, de Eiffeltoren en Atelier des Lumières bezoekt, dan is dat best al een hap uit je budget voor een stedentrip Parijs. Gelukkig zijn er Parijs city cards die het leven een stuk gemakkelijker maken en waar vaak entrees en openbaar vervoer zijn inbegrepen. Maak van tevoren plannen, zodat je weet welke city card het beste bij jullie past. En kijk ook goed welke city card in welke zone geldig is in verband met openbaar vervoer. Als je met een heel gezin 3 dagen achter elkaar de kosten voor openbaar vervoer betaalt, omdat je net buiten de zone zit, dan kan dat best flink oplopen. Er zijn een aantal dingen om te overwegen als je naar Parijs gaat met je gezin, waarmee je je budget behapbaar kunt houden.

Accommodatie - De kosten van accommodatie in Parijs kunnen behoorlijk hoog zijn, vooral als je kiest voor hotels in het centrum van de stad of in populaire toeristische wijken zoals Le Marais of Saint-Germain-des-Prés. Alternatieven zoals Airbnb of een appartement waar je zelf kunt kopen, kunnen iets betaalbaarder zijn. Houd er rekening mee dat accommodatie over het algemeen een groot deel van je budget kan opslokken.

Eten en drinken - Uit eten gaan in Parijs kan prijzig zijn. Zelfs meer casual eetgelegenheden in toeristische gebieden kunnen hogere prijzen hebben. Als je op zoek bent naar een meer budgetvriendelijke optie, overweeg dan om te dineren in lokale bistro's of markten, waar je kunt genieten van heerlijk eten tegen lagere prijzen. Ons favoriete restaurant in Parijs is "Le Poulbot" bij Montmartre.

Toeristische attracties - Veel van de beroemde bezienswaardigheden in Parijs, zoals de Eiffeltoren, het Louvre Museum en het Paleis van Versailles, hebben toegangsprijzen. Deze kosten kunnen snel oplopen als je van plan bent meerdere attracties te bezoeken. Het kan de moeite waard zijn om van tevoren te onderzoeken of er kortingen beschikbaar zijn of om een City Card Parijs aan te schaffen die toegang biedt tot meerdere attracties.

Openbaar vervoer - Hoewel het openbaar vervoer in Parijs over het algemeen goed georganiseerd en handig is, kunnen de kosten van metro- en buskaartjes oplopen, vooral als je ze vaak gebruikt. Overweeg om een dag- of weekkaart aan te schaffen, afhankelijk van de duur van je verblijf en hoe vaak je van plan bent het openbaar vervoer te gebruiken. Kijk naar de mogelijkheden van de Navigo Travel Card, vooral de weekkaart die van maandag tot en met zondag loopt kan voor stedentrips heel erg aantrekkelijk zijn voor gezinnen. Wij waren van donderdag tot en met dinsdag in Parijs en dan is de weekkaart geen handige optie, omdat hij dus precies een week loopt met specifieke dagen.

Galerie de paléontologie et d'anatomie comparée

Algemene tips - Om je uitgaven in Parijs onder controle te houden, kun je overwegen om budgetbewuste keuzes te maken. Eet bijvoorbeeld vaker in lokale cafés en bistro's, kies voor lunchmenu's in plaats van dinermenu's en kook in je appartement in Parijs. Zoek naar kortingen op toegangsprijzen voor attracties. Het kan ook helpen om van tevoren een budget op te stellen en je daaraan te houden. Kortom, terwijl Parijs zeker als een dure stad kan worden beschouwd, zijn er manieren om je uitgaven te beheren en te genieten van alles wat deze prachtige stad te bieden heeft zonder de bank te breken.

Om je een indicatie te geven. Wij zijn zelf van vrijdag tot en met maandag in Parijs geweest en hebben voor ons appartement € 125,- per nacht betaald. Dat is voor Parijs echt een fantastisch mooi bedrag voor de locatie in zone 2 van de metro. De kosten voor de Eurostar trein van Amsterdam naar Parijs en de entreegelden voor onder andere Hôtel de la Marine, L'Atelier des Lumières, Galerie de Paléontologie et d'Anatomie comparée, Grande Galerie de l’Evolution en de fietstour waren de grootste uitgaven.

Hôtel de la Marine museum met kinderen

Welk arrondissement is handig met overnachten?

Het arrondissement waar je wilt overnachten in Parijs hangt af van je voorkeuren, budget en wat je tijdens je stedentrip in Parijs wilt doen. Parijs is verdeeld in 20 arrondissementen, elk met zijn eigen unieke sfeer en karakter. De Eiffeltoren was voor ons bijvoorbeeld helemaal uit de richting in combinatie met alle andere dingen die we wilden zien en doen in Parijs. We hebben er toen bewust voor gekozen om de Eiffeltoren niet te bezoeken, dat doen we een volgende keer in combinatie met uitjes en bezienswaardigheden die daar dichter bij liggen. Keuzes maken kan schelen in je budget en een enorme tijdswinst opleveren! Hier zijn enkele populaire arrondissementen om te overnachten in Parijs:

1e Arrondissement - Het 1e arrondissement ligt in het hart van Parijs en is de thuisbasis van veel iconische bezienswaardigheden, waaronder het Louvre Museum, de Tuileries-tuinen en de Notre-Dame. Als je dicht bij veel toeristische attracties wilt zijn en bereid bent wat meer te betalen, is dit een goede keuze.

4e Arrondissement - Het 4e arrondissement omvat het historische deel van Parijs, het Île de la Cité. Hier vind je de Notre-Dame en het bruisende Marais-gebied met zijn boetieks, restaurants en kunstgalerijen. Het is een charmante wijk met een mix van geschiedenis en moderniteit.

5e Arrondissement - Ook bekend als de "Latijnse wijk", is het 5e arrondissement de thuisbasis van de Sorbonne-universiteit en heeft een levendige studentensfeer. Het Quartier Latin biedt tal van cafés, boekwinkels en kleine pleintjes. Het is ook dicht bij de Notre-Dame en het Pantheon.

7e Arrondissement - Het 7e arrondissement staat bekend om de Eiffeltoren en het prachtige Champ de Mars-park. Als je van plan bent veel tijd bij de Eiffeltoren door te brengen, is dit een handige locatie. Het biedt ook prachtige uitzichten op de Seine en is over het algemeen een elegante wijk.

9e Arrondissement - Het 9e arrondissement staat bekend om zijn bruisende theaters en het warenhuis Galeries Lafayette. Het is een goede optie als je van winkelen houdt en dicht bij het Opera Garnier wilt zijn.

Dit is een heel veelgestelde vraag overigens. Uiteindelijk hangt de keuze van het arrondissement dus af van wat je wilt zien en doen tijdens je stedentrip in Parijs met je gezin. Elk arrondissement heeft zijn eigen unieke charme en voordelen. Denk  op voorhand na over welke bezienswaardigheden je wilt bezoeken en welke sfeer je zoekt. Kies vervolgens het arrondissement dat het beste bij je past bij jullie stedentrip.

Zelf kozen wij tijdens ons vorige bezoek aan Parijs voor een appartement bij het 15e arrondissement. Dit appartement lag op nog geen 10 minuten lopen van het Garibaldi metrostation en met een supermarkt en bakker om de hoek was dit appartement in zone 2 van de metro echt perfect!

Leuk kindvriendelijk appartement Parijs

Is Parijs veilig?

Ja, over het algemeen beschouw ik Parijs echt als een veilige stad beschouwd voor toeristen. Zoals in elke grote stad zijn er echter enkele veiligheidsaspecten waar je rekening mee moet houden en moet je gewoon op bepaalde plekken niet gaan lopen alleen in de avond. Ik heb een aantal tips voor je in het kader van veiligheid in Parijs.

Algemene veiligheid - Parijs is over het algemeen een veilige stad om te bezoeken. De meeste toeristische gebieden, zoals het centrum van de stad en bekende bezienswaardigheden, zijn goed beveiligd en worden regelmatig gepatrouilleerd door de politie. Net als in elke stad is het echter belangrijk om waakzaam te blijven en op je persoonlijke bezittingen te letten, vooral in drukke gebieden.

Zakkenrollerij - Zoals in veel populaire toeristische bestemmingen, kunnen zakkenrollers actief zijn in Parijs, vooral op drukke plaatsen zoals metrostations, toeristische attracties en markten. Wees voorzichtig met je tas, portemonnee en mobiele telefoon. Zorg ervoor dat je waardevolle spullen veilig bewaart. Zelf gebruik ik graag mijn Osprey Daylite heuptasje dat is voor me draag om diefstal te voorkomen. Ik vind een heuptasje ideaal voor stedentrips met daarin een flesje water dat ik kan bijvullen, mijn zonnebril, statief en achterin los mijn bankpas en ID-bewijs. De heupstasjes van Eastpak zijn wat goedkoper en ook fijn in gebruik, ze zijn ook in veel meer kleuren te koop.

Nachtleven - Het nachtleven in Parijs kan levendig zijn en het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen veiligheid. Blijf in groepen en vermijd donkere en afgelegen gebieden, vooral 's avonds laat. Als je uitgaat, houd dan je drankjes in de gaten en drink met mate. Wat heb je hiermee te maken met je kinderen? Wij hebben wel eens later over straat gelopen met de kinderen, omdat we uit eten waren geweest en lang hadden getafeld. Je kunt dan te maken krijgen met het publiek dat het nachtleven in gaat en het is altijd slim om dan deze informatie in je achterhoofd te hebben en op je hoede te zijn.

Openbaar vervoer - Over het algemeen is het openbaar vervoer in Parijs veilig en betrouwbaar. Let echter op je persoonlijke bezittingen, vooral tijdens drukke momenten in de metro. Vermijd het tonen van waardevolle spullen zoals sieraden of elektronica en wees waakzaam bij het in- en uitstappen. Ook hier kan een heuptasje weer uitkomt bieden!

Terrorisme - Net als veel andere grote steden heeft Parijs in het verleden te maken gehad met terroristische aanslagen. De stad heeft sindsdien veiligheidsmaatregelen genomen om de veiligheid van inwoners en bezoekers te waarborgen. Hoewel het risico laag is, is het altijd een goed idee om op de hoogte te zijn van je omgeving en eventuele aanbevelingen of waarschuwingen van officiële bronnen te volgen.

In het algemeen is Parijs gewoon een heerlijke en een prachtige stad om te verkennen met je gezin. Je kunt er genieten van de rijke geschiedenis, cultuur en bezienswaardigheden. Met enkele voorzorgsmaatregelen en gezond verstand kun je een veilige en memorabele stedentrip hebben in deze betoverende stad!

Veiligheid in Parijs met kinderen