Luchtbed, slaapmatje of veldbed? Help!
We hebben heel wat keuzes te maken voordat we onze Sibley Bell tent hebben ingericht met de basics. Goed slapen is voor ons essentieel vanwege meerdere hernia’s bij Gijs en bekkenklachten bij mijzelf. Op slaapcomfort gaan deze papa en mama dus zeker niet besparen!
‘Het slaapcomfort van thuis is onmogelijk in een tent’
Eerst even een misverstand de wereld uit helpen. Eerlijk toegeven, ik hoorde zelf tot voor kort bij kamp ‘het slaapcomfort van thuis is onmogelijk in een tent’. Mijn mening heb ik inmiddels echt moeten herzien. Als je namelijk investeert in een goed product dan heb je absoluut 100% zeker weten het slaapcomfort van thuis. Toegeven, ik had daar zelf echt mijn vraagtekens bij, maar slaap nu echt heerlijk als we gaan kamperen. Weg dus met die vooroordelen!
Wij gaan glamperen en nemen mee…
We komen er al snel achter dat de keuze voor een luchtbed, slaapmatje of veldbedje een mix is van persoonlijke voorkeuren en de plek waar je naartoe gaat. Dus als je ook in de winter wilt kamperen dan kies je voor een ander slaapmiddel dan wanneer je in de zomer altijd naar een warm land gaat. Wij zijn kampeerders die houden van wat comfort en zoeken dus vooral het mooie weer op. Dat wil niet zeggen dat we vies zijn van een beetje kou (wel van regen). In de winter kamperen met een fijn vuurtje en een kachel in onze bell tent is absoluut een optie. Heerlijk toch om ’s avonds gezellig met je gezin een spelletje te spelen voor de open haard met een bak chips? Glaasje whisky erbij als de kinderen in bed liggen. Oftewel: kamperen in de winter nemen we mee in het maken van onze keuze voor een luchtbed, slaapmatje of veldbed.
Luchtbed vs. slaapmatje
De keus die we in eerste instantie denken te moeten maken, is de keuze tussen een luchtbed en een slaapmatje. Vriendinnen die vaker kamperen bereiden me al voor: een luchtbed vinden dat niet leegloopt? Dat gaat je gegarandeerd niet lukken. Die uitdaging ga ik graag aan, want daar geloof ik niet in. Waarom worden er dan nog steeds luchtbedden verkocht? Voor ons zijn de volgende punten in ieder geval belangrijk in onze afweging bij het kiezen van een luchtbed of slaapmatje:
- Prijs
- Comfort
- Jaargetijde
- Lichtgewicht in combinatie met bergruimte
TIP: Wist je dat lucht krimpt bij lagere temperaturen? Dat verklaart meteen waarom we niet op hoogte blijven slapen met ons luchtbed zonder isolatiematje eronder.
Luchtbedden in alle prijsklassen
Wij komen er zelf na een aantal nachten in onze bell tent op ons 2-persoons Intex Classic Downy Queen Luchtbed achter dat dit luchtbed niet geschikt is voor ons vanwege de temperatuur. Met nachten van 10 graden in ons eigen Nederland worden we bijna met onze billen op te harde grond wakker. Als één van ons tweeën op staat dan butst de ander gegarandeerd op de grond. Dat is nu eenmaal altijd een eigenschap van een luchtbed: als de één beweegt dan beweegt de ander ongewild altijd wat (of wat meer) mee. Alles leuk en aardig, maar de zin is dan snel over kan ik je vertellen. Ons luchtbed is overigens een paar jaar oud en valt in een goedkope prijscategorie. Ik wil dus zéker niet concluderen dat mijn vriendinnen gelijk hebben en dat een luchtbed geen goede keuze is als je gaat kamperen. De betere kwaliteit luchtbedden zijn namelijk echt wel beter ontdekken we met proefliggen. Er zijn luchtbedden met meerdere compartimenten en hogere exemplaren die je absoluut comfort geven. Als je echter onder koudere weersomstandigheden gaat kamperen net als wij dat doen, dan is een goedkoop luchtbed geen beste keuze. En als je er geen isolatiematje bij hebt, dan kun je er inderdaad op wachten dat hij langzaam leegloopt bij lagere temperaturen. We hebben inmiddels al aardig wat nuttige lessen geleerd als beginnend kampeerders.
TIP Ga je kamperen met warmer weer? Dan is een kwalitatief beter luchtbed zeker een goede keuze. De prijs is aantrekkelijk, het formaat zeer zeker en het comfort is absoluut in orde.
Slaapmatje: lichtgewicht of self inflatable?
Tijd om ons voor te laten lichten, want er zal een nieuw matras in welke vorm dan ook moeten komen voor ons volgende kampeeravontuur. We komen er al snel achter dat het echt verleden tijd is dat luchtbedden per definitie altijd leeglopen, maar ontdekken dus wel dat een luchtbed met lage temperaturen inderdaad geen beste keuze is voor ons. Daarom gaan we kijken naar een geschikte slaapmat en die zijn er in veel verschillende soorten, maten en vooral ook prijzen. We ontdekken dat er self inflatable slaapmatten zijn en lichtgewicht matjes. Die laatste optie valt voor ons direct af vanwege het comfort (en de hardheid), dus we focussen op de self inflatable slaapmatten. Groot voordeel is dat deze goed isoleren waardoor je dus geen last hebt van de kou die in de grond zit. Verder komen we er bij het testliggen al snel achter dat een goede slaapmat veel stabieler ligt dan een luchtbed en dat vinden we echt een grote pré. Het exemplaar dat wij op het oog hebben is echt heel stevig en ondersteunt onze rug en bekken goed. En hij blijkt makkelijk in gebruikt. De prijs is het enige nadeel dat we kunnen ontdekken, maar zoals gezegd willen we niet besparen op ons slaapcomfort.
Hoe werkt een self inflatable matje?
Een self inflatable mat leg je neer met het ventiel helemaal open. Laat de mat het liefst een half uur liggen, zonder verder iets te doen. Ga er zeker niet op zitten, waarschuw je kinderen daar ook even voor! De mat zuigt zich nu zelf vol met lucht. Check na een half uurtje even de hardheid. Mocht het zo zijn dat het matje toch niet hard genoeg voor je is, dan blaas je met je mond of in sommige gevallen met een extra bijgeleverd pompje nog wat extra lucht in het ventiel. We kennen dit principe al door de Deryan Travel-Cot voor onze baby. Dit is een lichtgewicht tentje dat je makkelijk mee op reis kunt nemen waardoor je baby altijd in zijn of haar eigen bedje slaapt. Aanraders voor goede self inflatable matten zijn de Obelink Sleepwell 10 Duo slaapmat en de Nomad Allround slaapmatten. Kies je voor eenpersoons matjes? Koop er dan een Bo-Camp Combine Kit koppelset bij.
En dan is er zelfs nog een optie!
Tijdens ons voorlichtingsrondje stuiten we op nog een optie: een veldbed/stretcher. Ik heb er persoonlijk fijne herinneringen aan. Toen ik 8 jaar geleden met mijn bekkenklachten op het hoogtepunt iedere 2 uur moest gaan liggen op mijn werk, stond daar een stretcher voor mij gereed. Comfortabel? Zeer zeker, het ligt lekker stevig mits je het juiste exemplaar hebt! En dan heb ik het niet over opblaasbaar exemplaar, daar heb ik geen ervaring mee. We ontdekken dat het mogelijk is om een self inflatable matje op een veldbed te leggen voor nog meer comfort. Onze 8-jarige ziet een stretcher wel zitten om direct op te slapen, dus dat gaan we testen in september tijdens ons weekendje weg in West-Friesland. Natuurlijk ook in combinatie met een slaapmat.
Wij zijn zelf erg tevreden over het assortiment van Obelink. Hun experts geven een eerlijk advies op maat over een goede stretcher en dat is echt heel prettig als beginnend kampeerder.
Een beetje sfeer is ook wel fijn
Of wij hoog of laag slapen is voor ons eigenlijk niet zo relevant als het gaat over comfort om eerlijk te zijn. Maar hebben we het over ‘wat is praktisch?’ dan is slapen op hoogte wat ons betreft toch de winnaar. Waarom? Een beetje sfeer in onze bell tent vinden we toch wel fijn en als je bagage verspreid over de tent ligt dan komt dat de sfeer nou niet echt ten goede. Wij zien zelf dus nog een ander zeer groot voordeel van een veldbed (met inflatable matje daar bovenop): extra bergruimte voor onze bagage! Tel daar een gezellige sfeerlamp bij om, samen met de rest van onze inrichting en dat moet je toch concluderen dat je hier blij van wordt. Wij wel in ieder geval!
Conclusie
Een luchtbed is al te koop vanaf een paar tientjes. Daardoor zijn ze natuurlijk super aantrekkelijk voor veel kampeerders. Tel daar bij op dat een luchtbed niet te veel weegt en dat je hem prima kunt opbergen als je hem netjes opvouwt. Als je een paar nachtjes kampeert tijdens goed weer dan is een luchtbed daardoor een prima keuze. We komen er achter dat er sinds kort zelfs dubbellaagse luchtbedden zijn, ontwikkeld samen met de medische wereld. Het materiaal is sterker en je schijnt ze zelfs te kunnen uitwassen. Ik kan je er nog niets over vertellen uit eigen ervaring, maar dan weet je dat het bestaat. Ga je langer kamperen? Naar koudere oorden? Heb je lichamelijke klachten? Dan is het serieus een goede overweging om toch voor een inflatable matje te kiezen. Trust me on this: voor iedere wens is er een oplossing. Je zult in dat geval wel wat meer moeten betalen, maar dat lijkt me evident. Kwaliteit heeft in de meeste gevallen nu eenmaal een prijs. En dat mag.