Treinreis Kandy Nuwara Eliya met kinderen
Sri Lanka
Mireille Steegmans
Sri Lanka
05/23/2022
12 min

Treinen in Sri Lanka, langs theeplantages en dorpen

05/23/2022
12 min

Reizen met de trein in Sri Lanka? Ja! Het stuk met de trein door de theeplantages tussen Kandy en Nuwara Eliya is populair bij toeristen en maken wij met onze kleuter. Je ziet letterlijk het lokale leven langs het spoor aan je voorbij flitsen, het is écht één van de mooiste treinroutes ter wereld. Ik vertel je graag meer over het treinreizen in Sri Lanka met je kinderen. Welke soorten treinen er zijn en waar je rekening mee moet houden.

Vervoer in Sri Lanka, trein met een kleuter

Van Kandy naar Nuwara Eliya met de trein

De sfeer van reizen met de trein in Sri Lanka is bijzonder om mee te maken met je kinderen en dat geldt zéker voor de treinrit van Kandy naar Nuwara Eliya. Dwars door en langs de theeplantages treinen is genieten van de uitzichten, zwaaiende Sri Lankanen met vrolijke gezichten, schilderachtige kleine dorpjes, gezellige gesprekken, donkere tunnels, rijden over hoge bruggen en natuurlijk toeristen en locals die uit de trein hangen om foto's te maken. Dat is wat mij het meest bijstaat van de treinreis naar en door de theeplantages van Nuwara Eliya. In mijn ogen een must do voor ieder gezin en een geweldige ervaring voor jong en oud.

Onze kleuter vond het geweldig om in het open stuk voor onze coupé te zitten en gewoon rond te kijken. Ondertussen een lekkere thee met warme melk bestellen - we zitten eerste klasse - en dan is het plaatje toch wel écht compleet. Het moet nog prachtiger zijn met zonnig weer zonder regen stel ik me zo voor. Een reis die je zeker met kinderen moet maken, gewoon omdat het gaaf is! We zien de theeplantages op een manier die we anders hadden gemist: van heel dichtbij.

Nuwara Eliya met kinderen

Sri Lanka: zelf regelen of georganiseerd gaan?

Wij gingen zelf twee keer naar Sri Lanka en twee keer gingen wij georganiseerd. Een gezinsreis naar Sri Lanka moet absoluut een onvergetelijke ervaring zijn, want meestal is het een once in a lifetime rondreis. Je kunt natuurlijk zelf de hele reis plannen en reizen met een chauffeur of openbaar vervoerd. Zeker weten dat je rondreis bijzonder is, maar een georganiseerde reis brengt je op plaatsen en langs mooie accommodaties die je waarschijnlijk zelf over het hoofd zou zien. Dat is precies de meerwaarde van een reisexpert als je het mij vraagt en zeker in Sri Lanka is dat echt heel fijn is onze ervaring! Met een georganiseerde reis kun je je volledig focussen op je gezin, terwijl alle regelwerk je uit handen wordt genomen. Geen stress bij een overboekte accommodatie, het vinden van een chauffeur, boeken van tickets voor die unieke treinreis of het onderhandelen over prijzen.

Maar waar boek je de beste familierondreis door Sri Lanka dan? Ik beveel van harte Local Hero Travel aan voor een op maat gemaakte gezinsreis door Sri Lanka. Ze bieden niet alleen de veiligheid van Nederlandse garanties (ANVR/SGR) maar werken ook samen met betrouwbare lokale helden, juist: local heroes! Je communiceert direct met een lokale expert, in het Nederlands of Engels, terwijl je zelf je internationale vluchten regelt voor flexibiliteit. Jullie reisroute wordt afgestemd op jullie voorkeuren en reistempo. Het eindresultaat is een persoonlijke gezinsreis, vol unieke ervaringen en lokale tips, compleet met betrouwbare garanties.

Nuwara Eliya met kinderen

Praktische over de treinreis van Kandy naar Nuwara Eliya

Als je met de trein van Kandy naar Nuwara Eliya (station Nanuoya) wilt gaan dan vertrek je vanaf station Peradeniya, vlakbij Kandy. Wij worden hier naartoe gebracht door onze chauffeur die de treintickets voor ons ophaalt. Deze eersteklas treintickets moet je echt ruim van tevoren (laten) reserveren en dat is voor ons dus al gedaan, omdat we georganiseerd reizen. Wij vinden het erg prettig dat dit soort dingen al zijn geregeld, omdat Sri Lanka niet het meest makkelijke land is om alles zelf te regelen is onze ervaring. Zéker niet onmogelijk, maar wij merken dat we met ons gezin toch graag voor gemak gaan als we reizen en niet meer zelf ter plaatse dingen willen regelen. Je kunt treintickets van tevoren reserveren en tegenwoordig kan dat allemaal online via Sri Lanka Railways.

Op de grotere stations is er normaal gesproken ook de mogelijkheid om treintickets te kopen voor andere bestemmingen. Laat je niet misleiden door de term groot station, want Kandy is een groot station en heeft twee perrons. Je treinticket moet je bewaren, want bij het station van aankomst wordt er uiteindelijk gecontroleerd of je bevoegd was om op het station te komen.

Reizen met de trein in Sri Lanka

Eerste klasse zitplaats in de trein naar Nuwara Eliya

Als je op het station van vertrek je treinkaartje wilt kopen dan ben je niet zeker van een zitplaats in de eerste klas in Sri Lanka. Zéker niet in het hoogseizoen in juli en augustus en in die maanden is reserveren dus een must. Wil je wel ter plaatse een ticket kopen naar Nanuoya? Ga er dan maar vanuit dat je tweede of zelf derde klas moet reizen en dat je géén gereserveerde zitplaats heb. Als dit je eerste treinervaring in Azië is dan kan ik je de eerste klasse aanraden, want dan weet je wat je krijgt en dan ben je er ook zeker van dat je niet hoeft te staan. In mijn ogen is dat namelijk geen optie met een klein kind.

Als je overdag reist dan is het bovendien fijn om airconditioning te hebben en de stoelen en service zijn net even comfortabeler in de eerste klasse. Dat is gewoon erg fijn met een klein kind. Heb je een baby bij je of zelfs een kinderwagen? Geef dit van tevoren duidelijk aan, want de voorste zitplaatsen hebben extra beenruimte en er kan zelfs een buggy staan. Zoek je meer avontuur en wil je in contact komen met locals? Kies dan niet voor de eerste klasse, want er zitten voornamelijk toeristen.

Treinreizen in Sri Lanka met kinderen

Eten in de trein in Sri Lanka

Tijdens onze treinreis van Kandy naar Nuwara Eilya (station Nanuoya) reizen wij eerste klasse. De trein rijdt langzaam en maakt diverse tussenstops onderweg. Onze coupé zit vol toeristen en heeft geen connectie met de derde klas coupé die eraan vastgekoppeld zit. Je kunt dus niet heen en weer lopen tussen de verschillende coupés. Al direct na vertrek krijgen we een verfrissingsdoekje, gevolgd door een snoepje. Niet lang daarna wordt onze lunch geserveerd, rijst met kip en pittige aardappeltjes. Eigenlijk best lekker! Niet iedere toerist durft het aan, wij wel en ook onze kleuter eet er lekker van. De kwaliteit van het eten is hier en ook in de rest van Sri Lanka best goed en qua hygiëne maken wij ons eerlijk gezegd geen zorgen. Wil je even meekijken in de eerste klasse in Sri Lanka? Dit filmpje maakte ik in 2016 en het is nog steeds actueel.

Treinreizen in Sri Lanka met kinderen: handig om te weten

Zorg dat je minimaal 20 minuten voor vertrek aanwezig bent op het station. Sowieso is het leuk om even wat foto’s te maken en om je te verbazen samen met je kinderen over hoe de andere treinen voorbij komen. Mensen hangen letterlijk met de benen buiten! Lokaal reizen met de trein in Sri Lanka is echt totaal anders dan eerste klasse reizen met de trein. In de eerste klasse spreekt de staff bijvoorbeeld Engels, de service is goed, beenruimte is beter dan bij Ryanair en je kunt rondlopen in de trein. Wij hebben in alle klassen gereisd in Sri Lanka en eerlijk gezegd vind ik het toch eigenlijk wel een must om het openbaar vervoer te nemen in Sri Lanka voor de ervaring. In Sri Lanka is het heel gebruikelijk om met een chauffeur rond te reizen en dan mis je het contact met de lokale bevolking en dat is juist zo leuk. Reis je georganiseerd? Je kunt er ook voor kiezen om de laatste dagen of laatste week van je vakantie in bijvoorbeeld Pasikudah of Trincomalee aan het strand verblijven en van daaruit terugreizen met de trein naar Colombo. Maalu Maalu Resort en Spa in Pasikudah en Giman Free Beach Resort in Trincomalee kan ik allebei aanbevelen uit eigen ervaring.

Kun je met de trein reizen in Sri Lanka met kinderen?

Vervoer in Sri Lanka met kinderen: treinreizen in de 3 klasse (nacht)trein

De derde klasse trein in Sri Lanka is op voorhand eigenlijk een plek die we liever willen vermijden tijdens onze rondreis met een kleuter door Sri Lanka, laat staan de derde klasse nachttrein. Maar soms heb je dingen niet in de hand. De laatste week van onze gezinsreis door Sri Lanka is nog niet gepland bij ons vertrek. Drie weken een chauffeur is een behoorlijke stap voor ons en vooral ikzelf heb ontzettend veel moeite om me daar overheen te zetten. Weg vrijheid, continu een waakhond en dan hebben we een chauffeur die gescheiden is en geen enkele vrouw vertrouwt. Geen match dus. Tegelijkertijd weet ik inmiddels uit eigen ervaring dat het reizen door Sri Lanka als gezin een stuk comfortabeler is met een chauffeur. Het toerisme in dit land is jong en met een kleuter kiezen we graag voor gemak en daar hoort ter plekke dingen regelen niet bij.

Als we dus terugkijken en de voors en tegens eerlijk tegenover elkaar zetten dan kunnen we wel stellen dat georganiseerd reizen wat meer relaxen inhoudt. En toch past het volledig georganiseerde reizen niet helemaal bij ons, want het is lastiger om met de locals in contact te komen als je niet met lokaal vervoer zoals de bus of de trein reist. En ja, we willen de derde klasse trein in Sri Lanka het liefst vermijden. Maar als blijkt dat drie weken van tevoren alle treinkaartjes voor de eerste klasse sleeper en de tweede klasse coupé van Batticaloa naar Colombo al zijn uitverkocht dan twijfelen we eigenlijk geen seconde. We gaan tóch met deze nachttrein in plaats van weer een chauffeur te regelen. Hallo derde klasse en welkom vrijheid!

Openbaar vervoer in Sri Lanka met kinderen

Treinticket in Sri Lanka

Vervoer in Sri Lanka met kinderen: dit is de derde klasse trein

Met mijn vierde klasse (ja, echt!) treinreis in China in mijn achterhoofd begin ik met Gijs en onze kleuter aan dit treinavontuur in Sri Lanka van uiteindelijk 9 uur. Zin heb ik er heel eerlijk niet in vooraf, omdat ik niet weet wat ik kan verwachten en dat maakt me onrustig. Ik verwacht oude troep en een niet al te schone trein, beter voorbereid o het ergste dan kan het alleen maar meevallen. Op het station zit een handjevol mensen als we met de tuk tuk komen vanuit ons hotel arriveren en na 20 minuten wachten aan het loket komen we erachter dat onze trein écht vol zit en we dus zeker weten derde klasse gaan reizen. Omboeken is geen optie.

We worden op het perron op de juiste plek geparkeerd en als de trein arriveert worden we naar de juiste coupé begeleid. Keurig geregeld, ik kan niets anders zeggen. Onze eerste indruk als we instappen? Waar zijn we beland! We vinden snel onze plaatsen en strijken neer, de backpack gaat in het bagagerekje bovenin die het hopelijk allemaal gaan houden.

We hebben een gedeelte van onze bagage vorige week al meegegeven aan onze chauffeur, omdat we aan het eind van onze rondreis door Sri Lanka nog een paar nachten relaxen bij Jetwing Beach in Negombo. Het is fijn om in de trein met weinig bagage te reizen vinden wij, zéker als de ruimte in de trein zo beperkt is als hier. We zitten op lederen stoelen, maar ik kan geen enkele stoel ontdekken die nog heel is. Wat ooit een zachte voering was, puilt nu uit de kapotte naden van de stoel. Ach, gewoon gaan zitten met ons verstand op nul, ik had toch al geen schone kleding aangetrokken. In tegenstelling tot mijn buurman met zijn witte gewaad. Hoewel dit treinstel van ver voor de oorlog lijkt, is het er wel redelijk schoon en daarom is het prima. Niet in een sleeper, maar in een lederen stoel die al decennia lang dienst doet en het hele land al heeft mogen vervoeren. Let’s go for it!

Treinreizen in Sri Lanka met kinderen

Eerste, tweede of derde klasse treinreizen in Sri Lanka?

Ga het liefst voor eerste klasse treinreizen in Sri Lanka, tenzij je wat avontuur wilt en een ervaring waar je nog je hele leven over na kunt praten. Overdag is tweede klasse prima te doen voor een ritje van een halve dag, langer zouden wij niet aanraden met een kind. Verder zeg ik vooral met kleine kinderen: pak lekker een eerste klasse ticket als het even kan. Voor de prijs hoef je het niet te laten als je kijkt naar de totaalprijs van een rondreis door Sri Lanka. Wij betalen voor een derde klasse treinticket van Batticaloa naar Colombo (nachttrein) omgerekend rond de € 3,00 per persoon (2016). en hebben daarmee 8 uur treinfun! Kinderen hebben dan gewoon een eigen stoel, erg prettig want met de hitte wil je niet met een kind op schoot zitten.

Wat is het verschil tussen tweede- en derde klasse? Onze kleuter heeft wel geslapen gelukkig, wij niet echt. Stilstaan op een station is een verademing, eindelijk rust in plaats van al dat lawaai om je heen. Aan onze derde klasse coupé zit trouwens de tweede klasse coupé en dat lijkt niet heel veel anders. Het enige verschil wat wij kunnen ontdekken, is dat zij bruine lederen stoelen hebben waar sommigen wél nog heel van zijn. Overdag en korte stukken reizen met de trein in Sri Lanka vinden wij prima te doen in de tweede klasse of zelfs derde klasse. Reis je ’s nachts en ook nog met kinderen? Ga dan liever niet voor minder dan een eerste klasse sleeper.

Vervoer in Sri Lanka met kinderen: voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Neem zeker wat te drinken mee de trein in, de lucht is droog dus je gaat zeker dorst krijgen. In de trein in Sri Lanka kun je normaal gesproken wel wat kopen alleen de keuze is beperkt en het is niet zeker dat er iemand langskomt als jij daar behoefte aan hebt. Reken zeker niet op airco in de tweede en derde klasse, alleen de natuurlijke AC krijg je erbij: raampjes open! Toch is het ook in de nacht geen seconde koud te noemen in de trein. De vestjes hadden we niet mee hoeven nemen eerlijk gezegd. Als je geen treinticket reserveert en je ticket dus pas koopt op het station dan loop je het risico dat er geen gereserveerde plaatsen meer zijn. Je belandt dan op een bank zoals je hieronder ziet en dat kan een houten bank zijn. Het is bovendien niet altijd zeker of je een zitplaats hebt, de mensen hangen natuurlijk niet voor niets uit de trein in Sri Lanka. Als je geen plaats reserveert, dan kom je uiteindelijk in de derde klasse coupé terecht en als je adem zoekt dan is naar buiten hangen een goede optie.

Derde klasse trein Sri Lanka niet gereserveerd

Onze conclusie over treinreizen in Sri Lanka met kinderen

Het is altijd goed om achteraf nog even terug te kijken op een belevenis als deze. Op het moment dat ik in die derde klasse trein in Sri Lanka zit met het zweet op mijn voorhoofd, allerlei eetgeuren, de lucht van de wc en af en toe een overstekende kakkerlak wil ik het liefst zo snel mogelijk weg rennen. Maar hoe was het nu echt om met een kind in deze nachttrein te reizen? Heel eerlijk: liever niet nog eens, maar als het niet anders kan dan zouden we het toch gewoon weer doen! Ik voelde het gehobbel nog dagenlang in mijn onderrug en Gijs noemde zichzelf een milkshake. En het 8 uur – nee 9 uur, want we hadden natuurlijk vertraging – luisteren naar een denderende wagon kan ik niet aanbevelen. Maar achteraf is het een ervaring waar we nog vaak om lachen en verhalen over vertellen!