arrow_drop_up arrow_drop_down

Gratis tips en inspiratie in je mailbox?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we een fijne dosis liefde, tips en gezelligheid naartoe sturen?
Leuk, ik zoek inspiratie!
Your information is safe with us
18 juli 2016 
in Azië

Trein in Sri Lanka, langs theeplantages en dorpen

Reizen met de trein in Sri Lanka? Ja! Het stuk met de trein door de theeplantages tussen Kandy en Nuwara Eliya is populair bij toeristen. Je ziet letterlijk het lokale leven langs het spoor aan je voorbij flitsen, het is écht één van de mooiste treinroutes ter wereld.

Trein in Sri Lanka, praktische informatie

Als je met de trein van Kandy naar Nuwara Eliya (station Nanuoya) wilt gaan dan vertrek je vanaf station Peradeniya, vlakbij Kandy. Wij werden hier naartoe gebracht door onze chauffeur die ook de treintickets voor ons ophaalt. Deze eersteklas treintickets moet je van tevoren (laten) reserveren en dat was dus al geregeld voor ons. Wij vonden het erg prettig dat dit soort dingen al waren geregeld, omdat Sri Lanka niet het meest makkelijke land is om alles te regelen. Laat staan om dingen snel te regelen als je met je kind aan het wachten bent. Je kunt een treinticket 30 dagen van tevoren reserveren in Sri Lanka. Dat kan niet vanuit het buitenland of online. Je moet dit lokaal regelen bij een ticket office of via een agent.

Op de grotere stations is er ook de mogelijkheid om treintickets te kopen voor andere bestemmingen, daar hebben ze een computer. Laat je niet misleiden door de term groot station. Kandy is een groot station en heeft twee perrons. Je treinticket moet je bewaren, bij het station van aankomst wordt er uiteindelijk gecontroleerd of je bevoegd was om op het station te komen. Zo niet, dan betaal je een kleine vergoeding. Chauffeurs betalen dat ook als ze meegaan met je op het perron.

Treinticket Sri Lanka

Als je met de trein van Kandy naar Nuwara Eliya (station Nanuoya) wilt gaan dan vertrek je vanaf station Peradeniya, vlakbij Kandy.

Eerste klas zitplaats in de trein naar Nuwara Eliya

Als je op het station van vertrek je treinkaartje wilt kopen dan ben je niet zeker van een zitplaats in de eerste klas in Sri Lanka. Zéker niet in het hoogseizoen in juli en augustus is reserveren een must! Als dit je eerste treinervaring in Azië wordt, dan kan ik je de eerste klas aanraden. Als je overdag reist dan is het fijn om airconditioning te hebben en de stoelen en service zijn net even comfortabeler. Met een klein kind zeker fijn. Heb je een baby bij je of zelfs een kinderwagen, geef dit dan aan. De voorste zitplaatsen hebben extra beenruimte en er kan zelfs een hele buggy staan.

Wil je wel ter plaatse een ticket kopen naar Nanuoya? Ga er dan maar vanuit dat je tweede of zelf derde klas moet reizen en dat je géén gereserveerde zitplaats heb. Met een klein kind niet optioneel, de kans is groot dat je moet staan dan namelijk.

Buggy in de trein in Sri Lanka

Heb je een buggy of kinderwagen? Geef dit vooraf aan! De voorste zitplaatsen hebben extra beenruimte.

Eten in de trein, wat kun je verwachten?

Tijdens onze treinreis van Kandy naar Nuwara Eilya (station Nanuoya) reizen wij eerste klas. De trein rijdt langzaam en maakt diverse tussenstops onderweg. Onze coupé zit vol toeristen en heeft geen connectie met de derde klas coupé die eraan vastgekoppeld zit. Je kunt dus niet heen en weer lopen tussen de verschillende coupés. Al direct na vertrek krijgen we een verfrissingsdoekje, gevolgd door een snoepje. Niet lang daarna wordt onze lunch geserveerd, rijst met kip en pittige aardappeltjes. Eigenlijk best lekker! Niet iedere toerist durft het aan, wij wel en ook onze kleuter eet er lekker van. De kwaliteit van het eten is hier en ook in de rest van Sri Lanka best goed en qua hygiëne maken wij ons eerlijk gezegd geen zorgen. Wij zijn klaar voor een prachtige treinreis!

Even meekijken in de eerste klasse in Sri Lanka!

Beelden zeggen soms meer dan woorden, kijk even mee in de trein in Sri Lanka:

Naar Nuwara Eliya met de trein, genieten van prachtige uitzichten

De sfeer van reizen met de trein in Sri Lanka is bijzonder. De trein die door de theeplantages rijdt, genieten van de uitzichten, kapotte treinstellen die onderweg langs het spoor liggen, kleine dorpjes, veel zwaaiende mensen, toeristen en locals die uit de trein hangen en genieten, gezellige gesprekken, donkere tunnels, pal langs roten afrijden en natuurlijk over hoge bruggen. Dat is wat mij het meest bijstaat van de treinreis door de theeplantages van Nuwara Eliya.

Onze kleuter vond het ook geweldig om in het open stuk voor onze coupé (zie video) te zitten en gewoon rond te kijken. Ondertussen een lekkere thee met warme melk bestellen en dan is het plaatje toch wel echt compleet. Het moet nog prachtiger zijn met zonnig weer, want onze foto’s zien er wat triest uit. Een reis die je zeker met kinderen moet maken, gewoon omdat het gaaf is! We zien de theeplantages op een manier die we anders hadden gemist: van bovenaf en van heel dichtbij!

Handig om vooraf te weten

Zorg dat je minimaal 20 minuten voor vertrek aanwezig bent op het station. Sowieso is het leuk om even wat foto’s te maken en om je te verbazen over hoe de andere treinen voorbij komen met je kinderen. De treinen zijn volgeladen met mensen en iedereen hangt eruit! Zeker weten dat je gaat denken: moet ik daarin met kinderen?! Maar eersteklas reizen is echt anders. De staff spreekt Engels en de service is goed. Beenruimte is beter dan bij Ryanair, je kunt rondlopen en de trein. Je hobbelt alleen wel flink op en neer…

Met de trein reizen in Sri Lanka is toch eigenlijk wel een must als je een beetje lokaal wilt reizen. In Sri Lanka is het gebruikelijk om met een chauffeur rond te reizen en dan mis je het lokale zoals wij het gewend zijn en leuk vinden. Wil je naast onze ervaring ook alle praktische informatie lezen over de trein in Sri Lanka? Ga dan naar Seat61.com.

Trein in Sri Lanka

De treinen in Sri Lanka zijn zeker authentiek te noemen! ;-)

Leuke accommodaties in Sri Lanka met kinderen

Over de schrijver
Ik ben Mireille, oprichter en eigenaar van Kleine Wereldreiziger. En trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Wij vinden het heerlijk om met de kinderen de wereld te ontdekken. Ver weg, maar zéker ook dicht bij huis! We geven onze passie voor reizen als snel door aan onze oudste zoon en zo begint ook Kleine Wereldreiziger. Wij vinden het belangrijk dat een vakantie een echte ervaring is, een belevenis waar nog lang over wordt gepraat. Fijne overnachtingen, bijzondere ervaringen en zoveel mogelijk weg van de massa. Dat is wat je kunt verwachten op Kleine Wereldreiziger. Voor gezinnen die net even wat anders willen, houden van comfort en op zoek zijn naar die gezellige sfeer.

Stapsgewijs worden wereld de ‘COVID-19 maatregelen’ versoepeld. We krijgen steeds meer bewegingsvrijheid. Durven voorzichtig weer (vakantie)plannen te maken. Eropuit te gaan. Maar deze situatie kan zomaar ineens veranderen. Deze zomer laten we je graag zien hoe mooi Nederland is, wij hebben zelf besloten om in eigen land te blijven. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen.