Aqualand Moravia met kinderen
Tsjechië
Mireille Steegmans
Tsjechië
03/08/2022
4 min

10 fijne zwemplekjes in Tsjechië

03/08/2022
4 min

Waterpret mag tijdens een vakantie niet ontbreken. Hoewel Tsjechië niet aan zee ligt, zijn er genoeg plekken waar je kunt zwemmen. Dit is de top 10 van toffe meren, rivieren en aquaparken in het land. Perfecte plekken voor de meivakantie en de zomervakantie.

Zwemmen in Tsjechië met kinderen

Lipnomeer

Het Lipnomeer in Zuid-Bohemen is het bekendste meer van Tsjechië en is tevens het grootste meer van het land. Het stuwmeer, gevormd door de rivier de Moldau, is veertig km lang en op sommige plekken wel zestien meter breed. Dankzij de ligging te midden van bossen en heuvels is het een geliefde vakantiebestemming. Er zijn veel mogelijkheden voor watersporten, zoals windsurfen, varen en suppen. Gezellige stadjes aan het water zijn Horní Planá, Frymburk en Lipno. Je vindt hier leuke restaurantjes, attracties en tal van accommodaties, zoals het vakantiepark Landal Lipno en camping Frymburk. Langs het Lipnomeer zijn meerdere strandjes en grasvelden waar je kunt ontspannen en zwemmen. Daarnaast is er in Lipno een boomkroonpad waar je fantastisch uitzicht hebt over het meer en zelfs Oostenrijk kunt zien liggen.

Leuke plekken om te zwemmen in Tsjechie

Stuwmeer Slapy

Een ander stuwmeer dat de rivier Moldau vormt is Slapy, zestig kilometer ten zuiden van Praag. Het is veertig kilometer lang en biedt een scala aan activiteiten: Varen, waterskiën, windsurfen en zwemmen. Zwemmen kan bij de kampeerstranden, zoals Nová Rabyně, Ždáň, Měřín of Stará Živohošť. In de buurt van het stuwmeer zijn een aantal mooie campings, hotels en pensions, maar ook prachtige natuur met wandel- en fietspaden. Stadsstrand Praag

Is het tijdens je stedentrip Praag erg warm en wil je afkoelen? Ga naar Žluté Lázně, het grootste stadsstrand van Praag. Het staat in de top tien van beste stadsstranden van Europa volgens CNN. Žluté Lázně is slechts tien minuten met de tram van het centrum. Het is gelegen aan de oever van de Moldau en heeft een zandstrand, zonneweide, restaurants, kinderbadjes en een speeltuin. Ook worden er supboards, waterfietsen en kayaks verhuurd. Het strand is van mei tot en met september geopend.

Aquapalace Prague

Het grootste aquapark van Tsjechië is Aquapark Prague. Het attractiepark ligt op een half uur rijden van het centrum van de Tsjechische hoofdstad. Het waterpark bestaat uit drie gedeelten en een buitenzone. Er zijn 12 spannende waterglijbanen, een zwembad met kunstmatige golven, een outdoor wildwater rivier en een zwembad met een piratenschip. Het park heeft ook een wellness- en fitnesscentrum, een restaurant en een viersterrenhotel.

Aqualand Moravia

Het nieuwste aquapark van Tsjechië ligt in het prachtige landschap van Zuid-Moravië. Op slechts 20 minuten van Brno. Aqualand Moravia (foto in header) heeft 14 zwembaden, 20 waterglijbanen en een uitgebreid wellness gedeelte. De hoofdattractie is een glijbaan van 17 meter hoog. Er zijn twee thermale baden met een constante temperatuur van 37 graden met uitzicht op de heuvels van Pálava. Aqualand Moravia is ook voor de allerkleinste erg leuk. Het kindergedeelte is een van de grootste die je in Tsjechië kunt vinden. Bij het aquapark is het mogelijk om te overnachten in één van de gezellige bungalows die uitkijken over het Nové Mlýnymeer.

Mácha meer

Ten noorden van Praag, op een uur rijden, bevindt zich het Mácha meer. Het meer biedt veel mogelijkheden voor iedereen die van waterpret houdt. Bij de stranden in Doksy en Staré Splavy zijn populaire glijbanen, trampolines en andere attracties. Er zijn bovendien diverse accommodaties die een eigen strandje hebben, zoals camping Borný. Op veel plaatsen is het mogelijk om (zeil)bootjes, waterfietsen en surfplanken te huren. Van mei tot september wordt het meer bevaren door rondvaartboten. De omgeving is prachtig om te fietsen of wandelen, maak bijvoorbeeld een wandeling naar het indrukwekkende kasteel Bezděz.

Skalka meer

In West-Bohemen bij de stad Cheb aan de rivier de Eger ligt het stuwmeer Skalka. Het meer ontstond in de jaren zestig en is 9 kilometer lang. Het is gelegen in een mooi beboste vallei. Rondom het meer bevinden zich verschillende acccommodaties, zoals camping Václav. Naast het beoefenen van watersporten kun je bij meer Skalka ook vissen. Zwemmen kan bij meerdere zandstrandjes.

Stuwmeer Slezská Harta

Het stuwmeer Slezská Harta ligt in het noorden van Moravië aan de bovenloop van de Moravice rivier. De dam wordt gebruikt voor energieproductie, maar het is ook een populaire recreatieplek. Je kunt er zwemmen, varen, vissen, zeilen en windsurfen. Ook zijn er rondvaarten waar tevens fietsen meegenomen kunnen worden. Een paar kleine campings en pensions zijn te vinden rondom het meer, waaronder glamping Guron. De bosrijke omgeving is ideaal voor wandel- en fietstochten. Sommige heuvels die zich hier bevinden zijn ontstaan uit vulkanisch gesteente.

Velké Dářko

Het grootste meer in het Boheems-Moravische hoogland ligt midden in het bosrijke landschap van de Žďár-heuvels. Velké Dářko wordt ook wel de "Zee van de Hooglanden" genoemd. Het heeft een oppervlakte van 206 ha en hij is vrij ondiep - de maximale diepte is 4 m, de gemiddelde diepte is 1,5 m. De vijver ontstond in de 15e eeuw om water te verzamelen om molens en zagerijen aan de bovenloop van de Sázava aan te drijven. Tegenwoordig is Velké Dářko een paradijs voor liefhebbers van zwemmen, windsurfen, zeilen en varen. Rondom het meer loopt een educatief wandelpad. Ook is er een fietspad dat de plaatsen Žďár nad Sázavou en Polnička met elkaar verbindt.

Aquadrom Most

Het waterparadijs Aquadrom Most in het noordwesten van Tsjechië bij de grens van Duitsland is een zwemparadijs voor de hele familie. Het drempelvrije waterpark heeft een binnen- en buitengedeelte met verschillende waterattracties en een saunacomplex. Buiten is er een ligweide met speeltuin en je kunt er ook midgetgolfen. Het park werd gebouwd op de plaats van een voormalig thermaal zwembad.