Uit eten gaan op reis met kinderen? Een must in onze ogen! Reizen is niet alleen een verrijkende ervaring voor de zintuigen maar ook voor de smaakpapillen. Nieuwe culturen ontdekken gaat bij ons verder dan alleen bezienswaardigheden bezoeken. Onze kinderen hebben het nog steeds over verschillende gebeurtenissen waarin eten een rol speelde, niet alleen in restaurants maar juist ook daarbuiten:
... zelf egg hoppers maken in Sri Lanka, samen met de Sri Lankaanse familie waar we overnachtten
... een pasta workshop in Italië met een echte Italiaanse nonna, ze was echt heel streng!
... boodschappen doen op een Thaise markt en daarna zelf loempia's draaien Thailand
... tafelen tot laat in de avond met Slovenen boven op de berg in Bela Krajina
... te gast zijn op een Thaise bruiloft
... je vers gevangen visje zelf eten in Denemarken, Zweden of Noorwegen
Toen onze kinderen nog klein waren, ging eten en uit eten gaan met het gezin vaak om het vinden van een compromis. Elke maaltijd iets nieuws kiezen en uitproberen, zonder te extreem te doen. Wij hebben eten nooit verborgen om maar te zorgen dat de kinderen bijvoorbeeld wel spruitjes aten. Spruitjes kun je op vele manieren maken en de gewokte variant - zoals in Slovenië - vinden ze hier het lekkerst zo blijkt na wat testen. Zonder het verder te dwingen, gingen onze kinderen zelf ook andere dingen bestellen in het buitenland: nieuwsgierig naar andere dingen, want heel veel dingen bleken toch wel erg lekker te zijn zoals ramen noodles bij de Japenner, het Griekse vlees en tapas in Spanje. Het is de kunst om ze geleidelijk te introduceren aan de rijkdom van de lokale keuken, zonder dat ze het avontuurlijke van de ervaring verliezen.
Dwingen is sowieso een garantie voor falen, een compromis sluiten om iets anders te proeven dan je zelf in gedachten had of ze zelf laten kiezen is dan slimmer. En ja, een bordje pasta valt altijd in de smaak en daar is absoluut niets mis mee! Alleen niet iedere avond hetzelfde gerecht graag, de culinaire wereld heeft zoveel meer te bieden dan alleen de vertrouwde pasta of friet met snacks.
Uit eten gaan in het buitenland met je gezin is meer dan alleen je honger stillen; het is een educatieve ervaring die bijdraagt aan de ontwikkeling van een open en nieuwsgierige houding bij je kinderen. Onze tiener is daar het levende bewijs van. Na een workshop pasta maken in Italië, is hij thuis enthousiast aan de slag gegaan met het maken van verse pasta. We hebben een nieuwe pastamachine gekocht en hij maakt minimaal één keer per week zelf tagliatelle, lasagnebladen of zelfs ravioli! Dit is een prachtig voorbeeld van hoe een culinaire ervaring tijdens een vakantie kan leiden tot een blijvende passie.