Blanes: leuk voor gezinnen of alleen maar feestbestemming?
Catalonië
Susan (2019-2021)
Catalonië
08/22/2019
6 min

Blanes: leuk voor gezinnen of alleen maar feestbestemming?

08/22/2019
6 min

Daar was ik dus ook wel heel benieuwd naar! Zou Blanes inderdaad zo’n feest bestemming zijn waar je jongeren hun roes ziet uitslapen op het strand en ’s avonds al van verre de discotheken hoort? Of kun je er eigenlijk prima een vakantie in Blanes vieren met je gezin?

Blanes in het voorseizoen

We kiezen voor de bestemming Blanes met onze kinderen vanwege de extra vakantieweek rondom Pinksteren. Er zitten iets te veel weken tussen de mei- en zomervakantie vond onze school, vandaar deze extra vakantieweek. Heerlijk om eens een keer in een voorseizoen periode én tegen voorseizoen prijzen op vakantie te kunnen gaan! Ik vond goedkope vliegtickets naar Girona vanaf Weeze en het leek Lilian en Feline leuk om weer een keer te kamperen. Na even zoeken en goed de beoordelingen lezen kom ik uit bij camping La Masia in Blanes waar we via Vacanceselect voor zo’n € 300 voor een week een stacaravan boeken. Inclusief douche, airco, grote koelkast én veranda. Niks mis met een beetje luxe kamperen toch? Uit nieuwsgierigheid toch nog even gekeken wat deze stacaravan in het hoogseizoen kost. Schrik niet: € 1500 voor een week! Deze hele week vakantie in juni kost ons nog geen € 1.000,- voor 4 personen inclusief vier vliegtickets mét ruimbagage, autohuur (inclusief afkoop eigen risico) én een week verblijf in een stacaravan. En wat kun je allemaal in Blanes zelf doen? Genoeg! Ik geef je 3 tips voor de directe omgeving van Blanes met kinderen.

Haven van Blanes

Van Blanes naar Tossa de Mar met Dofi Jet Boats

Vanaf het strand van Blanes kun je per boot naar Tossa de Mar varen met Dofi Jeat Boats. Onderweg doet de boot de tussengelegen plaatsjes aan. Dat lijkt ons wel wat. Dus om 10.20 uur staan we gereed en zien we dat de boot stipt op tijd aan komt varen.  De boot vaart bijna het strand op, vanaf de voorzijde wordt de loopplank uitgelegd en samen met nog wat anderen gaan we aan boord. De tickets worden gescand en er wordt ons op het hart gedrukt deze niet te verliezen omdat je anders opnieuw een ticket voor de terugweg moet kopen. Een familiepakket kan een aanrader zijn.

We bergen onze kaartjes goed op en lopen naar het bovendek dat al behoorlijk vol is. De boot is immers vertrokken vanaf Calella. Op het benedendek zijn tafeltjes en kun je binnen zitten. Er is een barretje waar je iets te drinken kunt bestellen en ook de (schone) toiletten zijn hier. De boot vertrekt en vaart via het centrum van Blanes, Santa Christina en Fenals naar Lloret de Mar. De kust is ruig en prachtig.

Dofi Jet Boat - submarine

Cami de Ronda + tip startpunt

We zien een stukje van de Cami de Ronda die we eerder deze week al voor een deel gelopen hebben. Op diverse plekken aan de Costa Brava kun je stukken van deze Cami de Ronda lopen. Deze wandelroute bestaat uit uitgehakte paden in de rotsen die ooit aangelegd werden om smokkelaars in de gaten te houden. Voor kinderen is het goed te doen. De paden zijn afgezet met hekken aan de zeekant. Met een buggy zou ik dit trouwens afraden.

TIP! Rijd naar het strand ‘Cala Bona’ in Blanes. Met een beetje geluk kun je je auto parkeren in de kleine parkeergarage op 2 minuten loopafstand van het strand (echt!). Hier begint ook direct een gedeelte van de Cami de Ronda. Je kunt een stukje gaan wandelen. Vervolgens lekker lunchen bij het restaurant op het strand van Cala Bona en de middag afsluiten op het strand. Snorkelen bij de rotsen kan hier ook. Let wel op de wind. De golven kunnen flink krachtig zijn. En vergeet ook niet je waterschoenen. Ook hier is een (fijn) kiezelstrand.

Cami de Ronda met kinderen

Jardín Botanic Marimurtra, botanische tuin aan de Costa Brava

Een botanische tuin in Blanes is niet meteen iets wat je in deze Spaanse badplaats zou verwachten. Er blijken er zelfs twee te zijn! Wij gaan Jardín Botanic Marimurtra bezoeken en zijn er lekker op tijd, om 10.00 uur. Via het winkeltje lopen we de tuin in. De entree is € 7,00 per persoon, kinderen t/m 4 jaar zijn gratis (prijspeil juli 2019). Later blijkt dat het verstandig is om er op tijd te zijn. Er zijn niet heel veel parkeerplaatsen en als wij de tuin uitlopen staat er een behoorlijke rij van mensen die deze botanische tuin graag willen bezoeken. Je kunt je dus wel voorstellen hoe het hier is als je Blanes met kinderen in het hoogseizoen bezoekt. Jardín Botanic Marimurtra ligt in het hogere gedeelte van Blanes en heeft hierdoor een prachtig uitzicht over zee. Niet voor niets wordt deze plek ook af en toe gebruikt als trouwlocatie.

Op de website zien we dat er ook yogalessen en concerten gegeven worden. Deze botanische tuin is in 1924 aangelegd door Carl Faust en bestaat eigenlijk uit drie verschillende tuinen. Je kunt er op je gemak door heen wandelen. Ook met een buggy is de tuin voor het grootste gedeelte goed toegankelijk. Onderweg komen we een kleine kiosk tegen waar je iets kunt eten en drinken en je kunt vrijblijvend op de foto met papegaaien. De foto wordt gemaakt en wanneer je richting uitgang loopt kun je beslissen of je de foto wilt kopen. Via een tunneltje onder de weg door kom je in het deel van de botanische tuin dat aan zee ligt. Er zijn mooie trappen en doorkijkjes. En uiteraard allerlei soorten bomen, planten en bloemen. We lopen er zo’n 1,5 uur rond en dat is eigenlijk langer dan we hadden verwacht.

Botanische tuinen in Blanes

Jardín Botanic Marimurtra Blanes

Blanes met kinderen? Zoveel te doen in de omgeving

Dat Blanes en de omliggende plaatsen zich meer en meer op families zijn gaan richten de afgelopen jaren moge duidelijk zijn. De vele speeltuintjes, al het watervertier wat je in de omgeving van het strand vindt, douches, watertappunten en een toeristentreintje. Ideaal als je met kinderen op vakantie bent!

Voor jongeren is er overigens ook genoeg te doen. Er zijn zeker wel discotheken te vinden maar hier hebben we helemaal geen last van gehad.  Het oude centrum van Blanes ziet er aantrekkelijk uit. Een mooie boulevard, leuke winkels en vele restaurantjes. Het deel waar Camping La Masia zich bevindt is echt het wat mindere gedeelte van Blanes. We hebben begrepen dat ze dit ook willen gaan aanpakken.

Ik vond zelf een aantal uitjes behoorlijk aan de prijs als ik bijvoorbeeld kijk naar de boottocht met Dofi Jeat Boats en Waterworld. Aan de andere kun je ook uitstapjes doen die minder kosten. Een stuk van de Cami da Ronda lopen bijvoorbeeld. Of breng een bezoek aan het Castel de San Ferran in Figueres. Met mooi weer ben je er zo een paar uur zoet. En dat kost je nog geen € 10,00 met 4 personen. Ook een dagje Barcelona met de kinderen mag natuurlijk niet ontbreken en kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Huur fietsen en koop lekkere verse dingen bij Mercat de la Boqueria. Als je dat vervolgens op het strand of in het park opeet scheelt je dat weer een dure lunch.

Botanische tuinen Costa Brava

De Costa Brava heeft ons positief verrast!

Na een weekje maken we de balans op. Wat vonden we er nu eigenlijk van? De Costa Brava met ons gezin heeft positief verrast in het voorseizoen. Ik had niet verwacht dat de kust vanaf Blanes naar Tossa de Mar zo ruig was en de zee zo helder. Ik had lange brede zandstranden verwacht. En die zijn er ook wel. Blanes zelf heeft een enorm lang strand maar dit bestaat eigenlijk volledig uit kleine kiezels. Geen probleem, maar wel handig om waterschoenen mee te nemen. Zeker voor kinderen. Dit is echt een ideale bestemming om buiten het hoogseizoen te bezoeken als je van een combinatie van steden, natuur, cultuur, wandelen en/of zon, zee en strand houdt.

Camping La Masia is ons goed bevallen. Het is een mooie camping die goed onderhouden is en er wordt goed toezicht gehouden. Niet alleen bij de ingang van de camping maar ook bij het zwembad. Het is ’s nachts ook rustig op de camping, ik ben wel nieuwsgierig hoe dit in het hoogseizoen zal zijn. De waterspeeltoestellen -je kunt het eigenlijk meer waterspeeltuinen noemen- zijn bijna een attractie op zich te noemen. De meeste kinderen zullen het daarom geen straf vinden om een dagje op de camping te blijven.

Dofi Jet Boat Costa Brava