Vakantie aan de Costa Brava met kinderen
Spanje
Susan (2019-2021)
Spanje
01/12/2022
5 min

Costa Brava met kinderen, zon en gezelligheid

01/12/2022
5 min

Er zijn een aantal (bad)plaatsen aan de Costa Brava die de afgelopen jaren speciaal hebben ingezet op toerisme voor gezinnen. Ze hebben daarmee het label 'Family Tourism Destination' gekregen, een soort keurmerk van het Catalaans Bureau voor Toerisme. Wat is dat dan precies? Je kunt er vanuit gaan dat er in deze plaatsen veel accommodaties en horeca is die aansluiten bij de behoeften van gezinnen. Handig dus om te kijken naar dit keurmerk en de voordelen ervan.

Family Tourism Destination

Hoe geschikt is de Costa Brava eigenlijk voor gezinnen die wat meer willen doen dan zon, zee en strand? Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat de Costa Brava heel erg divers is voor gezinnen. Je vindt veel afwisseling en leuk uitjes aan de Costa Brava met je gezin. Je kunt sowieso in de volgende plaatsen er vanuit gaan dat het een Family Tourism Destination is:

  • Blanes
  • Torroella de Montgrí - L'Estartit
  • Lloret de Mar
  • Sant Antoni de Calonge
  • Roses
  • Castell-Platja d'Aro
  • Sant Feliu de Guíxols
  • Sant Pere Pescador
  • La Vall d'en Bas - Les Preses

Gezinsvakantie Costa Brava met een baby

Wat kun je verwachten aan de Costa Brava

Sommige gezinnen zweren bij de Costa Brava en andere moeten er niets van hebben vanwege het enorme toerisme en de partygangers. Maar hoe is het er nou echt? Om heel eerlijk te zijn heb je eigenlijk geen last van de partygangers als je het nachtleven met je gezin niet opzoekt. Er is aan de Costa Brava met kinderen zo ontzettend veel te doen, dat het eigenlijk prima naast elkaar kan. Mits je maar zorgt dat je hotel niet in de buurt van het nachtleven ligt, want daar word je als ouders natuurlijk niet happy van. Wij kunnen uit ervaring praten wat dat betreft.

Dalí museum met kinderen

De kunstschatten van Dalí in Figueres moet je in onze ogen gezien hebben met kinderen. Je kunt van kunst houden of niet. Je kunt van Dalí houden of niet. Maar waar het vooral om gaat als je naar het Dalí museum gaat met je gezin is het leren kijken naar het surrealistisme. Salvador Dalí was meester in deze kunstvorm waarbij je naar een soort fantasie- of droomwereld kijkt. Zeker weten dat dit de fantasie van een kinderbrein laat werken en daarom is een bezoek zo ontzettend leuk!

Dalí museum met kinderen

Waterworld Lloret de Mar

Voor alle kinderen en ouders die van water houden is Waterworld Lloret de Mar echt geweldig. Dit waterpark aan de Costa Brava is een dag vol waterplezier en toch wel behoorlijk spectaculaire glijbanen. Dit is een pretpark, maar dan volledig in het thema water. Vanuit Lloret de Mar, Tossa de Mar, Blanes, Malgrat de Mar, Santa Susanna, Pineda de Mar en Calella de la Costa rijden er gratis shuttle bussen naar dit waterpark. Heb je eigen vervoer? Pak dan zelf de auto, want als alle bussen vertrokken zijn dan is het lekker rustig in het waterpark en kun je maximaal genieten van Hurricanes, de speed slide, Riu Salvatge, La Calma en nog veel meer coole waterattracties.

Waterworld Lloret de Mar

Troll Aventure en Gnomopark Lloret de Mar

Gnomopark ligt aan de doorgaande weg van Lloret de Mar naar Blanes. Je vindt er onder andere een kleine binnenspeeltuin, minidisco, glijbanen, springkussens, een klein aquapark en verschillende klimtoestellen. Leuk tot een jaar of 7 en voor kinderen die niet zoveel avontuur nodig hebben. Willen je kinderen wat meer uitdaging? Ga dan naar Troll Aventure wat ook onderdeel is van Gnomopark. Je kunt in dit klimpark in Lloret de Mar verschillende parcoursen kiezen,  waarvan een all-in pakket inclusief klimmen, midgetgolf en trampolines een slimme keuze is. In het klimpark kun je je hartje ophalen met ziplines, netten tussen de bomen en uitdagende parcours.

Troll Aventure en Gnomopark Lloret de Mar

Via Lloret de Mar naar Tossa de Mar met Dofi Jet Boats

Op het strand van Lloret de Mar kijken we onze ogen uit als we arriveren met de boot van Dofi Jet Boats. Niet vanwege de enorme hoeveelheid hotels, restaurants en winkels die je ziet zodra je de baai invaart. Nee, naast ons vaart een grote catamaran -de Sensation- het strand op waar een stuk of 50 jongeren voor in de rij staan. Een middagje zonnen, zwemmen, varen (drinken en feesten)?! Je kunt deze trip als gezin boeken, wees gewaarschuwd hiervoor. Het programma met deze boot is zeker aantrekkelijk, maar informeer van tevoren of je niet op een feestboot belandt.

De baai van Lloret de Mar  is mooi. Als de boot van Dofi Jet Boats stil ligt, roept de kapitein om dat iedereen naar beneden kan gaan om  de vissen te bekijken. Op het benedendek van de boot is een deur opengezet en in etappes kunnen groepen mensen naar beneden om via de glazen bodem van het schip naar de vissen te kijken. We zien helaas weinig vissen. Het blijkt dat er vanaf het bovendek eigenlijk meer vissen te zien zijn. Van hieruit varen we nog een half uurtje naar Tossa de Mar waar iedereen van boord gaat.

Tip: Wil je een boottocht maken kies er dan voor om ’s morgens met de boot te gaan. In de middag komt de wind vaak opzetten en zijn er veel meer golven.

Tossa de Mar baai en strand

Tossa de Mar met kids

Tossa de Mar is wat ons betreft het meest gezellige plaatsje aan de Costa Brava met een mooi oud en hoger gelegen gedeelte. We lopen omhoog en nemen een kijkje bij de kanonnen. Ook hier weer hele mooie uitzichtpunten. We komen aan op het hoogste punt waar de vuurtoren staat en lopen via een andere route weer terug. We eten even iets en lopen nog wat rond. Je kunt je in Tossa de Mar prima 2 tot 3 uur vermaken.

Vakantie in Tossa de Mar met kinderen

Wij nemen de boot van 14.10 uur terug naar Blanes en stappen onderweg toch nog even uit in Fenals. Dit plaatsje stelt verder niet veel voor, het is een rustiger deel van  Lloret de Mar. Om 15.40 uur stappen we weer in de volgende boot van Dofi Jet Boats en  laten ons afzetten in de haven van Blanes. We vinden het een leuk tripje! Je ziet veel van de ruige kustlijn van de Costa Brava. De boten varen op tijd en eindbestemming Tossa de Mar is zeker een aanrader.

Tossa de Mar met kinderen

Slenteren over de boulevard van Blanes

Het oude Blanes verrast ons positief! Een mooie boulevard met  her en der een leuk speeltuintje. Er zijn talloze restaurantjes en ik zie een podium waar ongetwijfeld in het weekend of in de zomer leuke bandjes spelen. Iedere maandag is op deze boulevard de ‘Paseo del Mar’ te vinden. Een leuke markt met lokale producten en souvenirs. Op het strand zijn douches en er is overal watervertier te vinden. Van waterfietsen, de bekende ‘banaan’ tot aan een heus drijvend opblaasbaar klim-, klauter- en glijparcours. Er rijdt een toeristentreintje om de afstand van ’s Abanell tot Blanes centrum te overbruggen. Maar ook fietsen kan prima want er ligt een fietspad langs de hele boulevard. Achter de boulevard van Blanes ligt een gezellige winkelstraat. Niet voor niets heeft Blanes ook als eerste stad aan de Costa Brava het certificaat ‘gezinsbestemming’ gekregen.