Mallorca met kinderen
Spanje
Daphne Boersen
Spanje
06/03/2019
9 min

Verborgen plekjes van Mallorca met een peuter ontdekken

06/03/2019
9 min

Mallorca met kinderen is een ontzettend leuke bestemming die veel meer heeft dan alleen zon, zee en strand. Vooral in het voor- en najaar is Mallorca fijn, omdat de temperaturen dan aangenaam zijn en het massatoerisme er nog niet is.

Van vertrek tot wijntje op Mallorca

Bij toeval werden we op zeer goedkope vliegtickets naar Mallorca gewezen. We kunnen voor €70 retour vliegen met z’n drietjes dus zonder na te denken boeken we deze tickets onder het motto: de rest komt later wel! Een paar dagen eruit klinkt echt goed, al moeten we nog wel twee maandjes wachten voor vertrek. We vliegen laat in de middag / begin van de avond dus kunnen eerst thuis rustig inpakken en gaan dan op ons gemak naar Eindhoven Airport. Bij een restaurant met speelhoekje nemen we plaats en eten we wat voordat we het vliegtuig in gaan.

De vlucht gaat erg goed. Er was ook een kleuter in het vliegtuig en ook al spreken Tess en dat meisje niet dezelfde taal; ze spelen erg leuk samen en lopen lekker door het gangpad. Zo gaat de tijd snel en voor we het weten zetten we de daling al in. Ik haal bij aankomst de buggy en de autostoel op, we nemen onze eigen autostoel altijd mee in het vliegtuig. en Jouke gaat samen met Tess de huurauto ophalen. Dit doen we eens en nooit meer, uiteindelijk ben ik sneller bij de huurauto en duurt het al met al langer dan niét opsplitsen. Een les voor de volgende keer dus.

Als we alles in de huurauto hebben zitten en goed en wel onderweg zijn valt Tess direct lekker in slaap. Het is ongeveer 45 minuten rijden naar ons appartement bij Aparthotel Ona Cala Pi Club en we genieten al direct van de mooie omgeving! De palmbomen komen ons tegemoet, wat wil je nog meer? Het appartement is onderdeel van een hotel. We checken snel in na aankomst en leggen Tess in bed. Zelf lopen we een klein rondje over het terrein en pakken een wijntje op het balkon, het vakantiegevoel is volop aanwezig!

Aparthotel op Mallorca met kinderen

Typisch Mallorca: Starfish boot

Bijna iedereen denkt meteen aan zon, zee en strand als je zegt dat je naar Mallorca gaat, maar er is zoveel meer! Met een kleuter aan boord stappen van een Starfish boot bijvoorbeeld. Deze kleine scheepjes gaan van baai naar baai en je kunt dus in- en uitstappen waar je maar wilt. De boten hebben allemaal een glazen bodem dus je kunt kijken naar het onderwaterleven zonder nat te worden. Boten vertrekken onder andere vanuit Cala d’Or, Cala Barca, Poro Petro en Cala Figuera.

Platja es Trenc

De oostkant van Mallorca is als de Caraïben

We besluiten de Oostkant van het eiland te verkennen en rijden eerst naar Colonia de Sant Jordi om een bezoek te brengen aan het prachtige strand Platja es Trenc. Ze zeggen dat je je hier in de Caraïben waant en niets is minder waar. Uitgestrekte witte zandstranden en kristalhelder blauw water om ons heen. We hebben wat strandspeelgoed meegenomen en nemen plaats op een mooi plekje. Jouke en ik drinken wat, genietend van de omgeving. Tess vermaakt zich heerlijk met ‘haar’ zandbak.

Platja es Trenc met een kind

Een tijd later -geen idee hoelang we er precies hebben gezeten- besluiten we onze route voort te zetten. Via Cala d’Or, waar het een beetje op Ibiza lijkt door alle witte huizen rijden we naar één van de mooiste baaien op Mallorca, de baai bij Cala d’Or bestaat uit vijf kleinere baaitjes en kun je je ogen uitkijken. Wat een mooie omgeving hier.

Wandelen door de Grotten van Drach

We willen nog naar de grotten en vervolgen dus onze route naar Porto Cristo, vlak voor Porto Cristo zijn de Grotten van Drach. In de grotten maken we een wandeling van ongeveer twee kilometer, prima te doen voor onze peuter! De entreekosten zijn €15,- voor een volwassene, Tess mag gratis mee naar binnen. Na een tijdje lopen tussen de stalactieten en stalagmieten is een groot onderaards meer. Als iedereen op de bankjes zit, kan je genieten van een klassiek optreden vanuit bootjes. Ze zijn stuk voor stuk prachtig verlicht en lichten heel mooi op bij het blauwgroene water. Na het optreden kan je zelf een kort boottochtje over het water maken. We besluiten dit niet te doen, want de rij is erg lang. Heb je er wel het geduld voor? Dan is het zeker een aanrader!

Grotten van Drach, Drakengrotten Mallorca

Leven als een Spanjaard

Het is al aan het einde van de middag als we besluiten terug te rijden naar ons hotel. Tess speelt nog wat op de hotelkamer en wij drinken lekker wat op het balkon. Op Mallorca eten ze vrij laat, dus we besluiten meteen te wennen aan het ritme. Tess houdt het nog prima vol, want gelukkig hebben we laat geluncht. Tegen 19.00 uur merken we dat Tess wat onrustig wordt en lopen we naar het restaurant van het hotel. Het is nog erg rustig, maar dat kan komen omdat het nog geen hoogseizoen is. Tess wil graag pizza eten en gelukkig kan je dat hier bestellen. In stilte eten we, nog nagenietend van de eerste ervaringen vandaag.

Speeltuin Palma

Uitzicht vanaf het balkon

De veelzijdige westkant van Mallorca

De volgende dag willen we eigenlijk wel heel graag de westkant van Mallorca zien met onze peuter. De bergen trekken ons en we besluiten de uitdaging aan te gaan voor deze -waarschijnlijk- lange dag. Eerst rijden we naar Valldemossa, een authentiek bergdorpje met een fantastisch uitzicht. Het ligt te midden van een groene vallei dus ook de weg ernaartoe is de moeite waard. We lopen even door dit mooie dorp om daarna door te rijden Sóller, een prachtige plek met een door sinaasappelbomen omringd marktplein. Het parkeren hier is wel een uitdaging, dus hopen dat je geluk hebt. We hebben geen geluk en besluiten door te rijden naar het volgende dorp zodat we wat kunnen lunchen.

Alcudia met kind

Valldemossa met kind

Wandelen in een sprookje

Fornalutx is een sprookjesachtig plaatsje en kent smalle steegjes en typerende goudgele natuurstenen huizen. We dalen neer op een pleintje met verschillende fonteintjes, ik had niet verwacht dat Mallorca zo’n mooie natuur kent met zulke prachtige bergen.

Fornalutx Mallorca met kinderen

De stropdasknoop op weg naar Cala Tuent

We twijfelen even of we nog naar Cala Tuent rijden, dat is namelijk doodlopend. We besluiten om toch te gaan en dat is achteraf gezien een hele goede keuze! De stuurmankusten van Jouke worden wel op de proef gesteld met de vele haarspeldbochten. Er is zelfs een bocht van 360 graden, de zogenoemde stropdasknoop.

De weg naar Cala Tuent overbrugt een hoogteverschil van 800 meter en de route is indrukwekkend. Je komt uit bij een prachtig strand, wat er op het moment dat wij er aankomen erg verlaten bij ligt. Juist het feit dat er geen toeristen zijn maakt het een magische locatie in deze tijd van het jaar. Tess is tijdens de rit hiernaartoe in slaap gevallen dus Jouke blijft bij de auto en ik ga op onderzoek uit. Ik struin wat in de nabije omgeving en schiet wat plaatjes van het strand en natuur.

Route naar Cala Tuent Mallorca

Cala tuent

Meer mooie baaitjes op Mallorca

Als je van leuke baaitjes houdt dan zijn er nog veel meer te vinden op Mallorca. Een aanrader is bijvoorbeeld Cala Gran vlakbij het centrum van het plaatsje Cala d’Or. Je loopt via een trap naar het strand en vindt daar een prachtig paradijsje met strandtenten, een volleybalveldje en schone toiletten. In de zomer ben je hier zeker niet alleen, maar is dat erg? Wil je in het hoogseizoen wat meer ruimte dan is Cala Mondrago de beste optie. Je kunt hier een breed strand verwachten, lang en uitgestrekt met beschutting van de baai. Met een peuter is snorkelen niet haalbaar, maar met oudere kinderen kan dit hier heel goed. Neem dus je snorkeluitrusting mee!

De laatste tussenstop: Alcudia

Als ik weer terug bij de auto ben rijden we via de zelfde weg terug om uiteindelijk in Alcudia uit te komen. Deze stad was vroeger omringd door oude stadsmuren, op het moment staat een deel nog overeind die het historische vestingstadje afschermen. Je vindt hier nog een aantal wachttorens en poorten én misschien wel het leukste; je kunt over een stuk van de oude stadsmuren heen lopen! Binnen de muren zijn er tal van pittoreske steegjes, straatjes en pleintjes. We kiezen een terrasje voor kopje koffie en Tess kiest een lekker ijsje.

Cala tuent kiezelstrand Mallora

Nog even naar hoofdstad Palma de Mallorca

De laatste volle dag op dit betoverende eiland gaan we nog even naar de hoofdstad Palma de Mallorca met onze peuter. Het oude centrum van de stad nodigt uit om lekker in rond te slenteren, er zijn wel veel trappen dus we zijn blij dat Tess het lopen goed vol kan houden. Niet geschikt voor alle kinderen en zeker in de zomer met de hitte erbij iets om niet overdag te doen.

De haven is een aanrader, neem een kijkje bij de prachtige boten en doe even of je er eentje uit kiest! Ook de kathedraal, La Seu, is ongelooflijk indrukwekkend. Je kunt hem van binnen bezichtigen, maar ook als je alleen de buitenkant ziet is de kathedraal een bezoekje waard. Het oude gedeelte van Mallorca is overigens erg kindvriendelijk, het kent vele mooie parken en er is ook een grote speeltuin.

Palma de Mallorca met een kind

Na een aantal uren rijden we een stukje verder naar een kasteel aan de rand van Palma de Mallorca; Castell de Bellver. Het is één van de weinige ronde kastelen in Europa en is vroeger gebruikt als militaire gevangenis. Het kasteel is mooi en het uitzicht over Palma is er adembenemend.

Bijna tijd om terug naar huis te gaan…

Voordat we weer naar het vliegtuig vertrekken gaan we nog even van het privé strand van ons hotel genieten. Hiervoor moeten we een aantal trappen af naar beneden, het plekje is erg romantisch. Nog even spelen in het strand, al veel te snel moeten we vertrekken naar het vliegveld. Wat een heerlijke dagen hebben we gehad met ons gezin op Mallorca. Eenmaal terug in Nederland heeft Tess het er nog regelmatig over, ze vraagt dan ook ‘wanneer gaan we weer naar ons tweede huis mama, die met die twee glijbanen!’

Hotel Mallorca met strand

Aparthotel Ona Cala Pi Club

Ons verblijf bij Aparthotel Ona Cala Pi Club was absoluut een aanrader. Een fijn eigen appartement en een compleet complex met een kleine supermarkt en een restaurant waar zowel Spaanse als internationale gerechten werden geserveerd. Tel dat op bij een fijn zwembad, privéstrand en een centrale ligging en dan weet je dat je hier gebakken zit!

Aparthotel Ona Cala Pi Club