Hoe houd je kinderen bezig in het vliegtuig?

Hoe houd je kinderen bezig in het vliegtuig? (zonder tablet)

Voordat je gaat vliegen met je kinderen is het handig om je te bedenken wat je allemaal nodig hebt onderweg. Een goede voorbereiding is het halve werk en kan de vliegreis met je kind een stuk aangenamer maken kan ik je uit eigen ervaring vertellen.

Kinderen hebben vaak energie voor tien, hoe ga je dat een beetje managen in een kleine ruimte genaamd vliegtuig? Mijn allerbeste tips is: laat dingen los. Je kind zal vast en zeker een keer een andere passagier vervelen. Helaas. Hoe krampachtiger jij zelf bent, hoe drukker je kind zal zijn. Hoe meer ontspannen je zelf aan je vliegreis met je kind begint, hoe meer rust je zult hebben tijdens de vliegreis.

Je kinderen vermaken op vluchten (zonder tablet)

Een tablet is voor veel ouders het ultieme middel om je kinderen even rustig te houden. Uitdaging dus om deze tijdens een vliegreis niet te gebruiken. Een tablet is natuurlijk een gemakkelijke manier om je kind in de lucht te vermaken, maar voor een lange vlucht is het geen echte oplossing. Kinderen besteden enorm veel tijd achter een tablet en televisie tegenwoordig. Maar dit is echt niet de enige bron van entertainment op 10.000 meter hoogte.

Wij laten de tablet zelf vaak thuis als we een korte trip maken. Hij wordt meestal niet eens gemist in de praktijk, omdat we samen andere leuke dingen doen onderweg. Toen ik als kind met het vliegtuig op vakantie ging was er ook geen tablet en ik vermaakte me prima. Dus wie zegt dat vliegen zonder tablet onmogelijk is die heeft het echt aan het verkeerde eind. We hebben met ons gezin een aantal vluchten gemaakt en we hebben al best wel wat dingen getest en strategieën in de strijd gegooid om het gezellig te houden in het vliegtuig zonder tablet.

Boeken over vliegen met kinderen

Voor de allerkleinsten is het begrip vliegen natuurlijk nog echt totaal onbekend. Daarom is een boek over vliegen als je de eerste keer met je kind in een vliegtuig stapt echt geen overbodige luxe. De volgende boeken vinden wij erg leuk:

Filmpjes laten het begrip vliegen natuurlijk ook prima zien. Peppa heeft voor de allerkleinsten samengevat wat er allemaal moet gebeuren voordat je in het vliegtuig

1. Speelgoed voor in het vliegtuig, verras je kind met een nieuw speeltje

Puntje vakantievoorbereiding. Laat je kinderen voordat je op vakantie gaat hun favoriete speelgoed kiezen voor onderweg. Stel hieraan een maximum, net wat je zelf wilt. Daarbij is het leuk om 1 of 2 verrassingen mee te nemen, speelgoed wat je in de rugzak van je kind stopt en wat tijdens de vlucht uitgepakt mag worden. Het is een feit dat kinderen langer spelen met nieuw speelgoed dus kies iets wat uitdagender is. Heb je een lange vliegreis voor de boeg? Overweeg dan om twee nieuwe speeltjes in te pakken. Leuk en verrassend speelgoed is voor de meeste kinderen bijvoorbeeld klei van Play-Doh of Crayola Silly Scents.

2. Neem een notitieboekje mee

Laat je kinderen een leeg notitieboekje meenemen met kleurpotloden voor onderweg. Worden je kinderen onrustig? Moedig ze aan om een kunstenaar te worden! Het is afhankelijk van de leeftijd van je kind welk kleurboek het meest geschikt is natuurlijk. Voor een peuter is het leuk om een kleurboek wat over vliegen gaat te kiezen. Dat zorgt voor herkenning als je binnen het thema blijft. Melissa & Doug Water Wow is ultiem voor schilderen in het vliegtuig zonder rommel. Ja, echt waar! Als de dikke pen met water is gevuld dan kunnen ze de herbruikbare pagina´s eindeloos kleuren. Zodra de tekening opdroogt, verdwijnt de kleur.

3. Neem schoolspullen mee

Kinderen houden van uitdaging en vinden school over het algemeen erg leuk. Gebruik je vlucht om te leren en zorg voor die uitdaging. Zorg voor een leuk activiteitenboek dat past bij de leeftijd van je kind of pak een huiswerkpakket in. Bij ons op school helpen ze daar graag bij, zeker als we reizen tijdens schooluren. Onze oudste vindt het ontzettend leuk om zonder enige druk meer te leren over een onderwerp en het gaat nog veel sneller ook. Het is bovendien ook erg leuk om kinderen zelf te laten tekenen of schrijven over hun vliegreis. Dit kunnen ze op school eventueel delen. Pak dus potloden, kleurpotloden, stiften, lijm en een stompe kinderschaar in. En vergeet absoluut de puntenslijper niet. Bij ons doet dit altijd wonderen in het vliegtuig.

4 Luisterboeken en muziek

Wij zijn er dol op en onze kinderen ook: luisterboeken en muziek. Ik geloof niet dat ik een kind ken dat dit niet leuk vindt. Download de favoriete liedjes en luisterboeken van je kind voor tijdens de vlucht. Koptelefoon meer en heerlijk ontspannen. Het is slim om samen een selectie te maken van wat je wilt downloaden, dan is de betrokkenheid sowieso hoger. Maak bijvoorbeeld samen een playlist op Spotify en download deze. Dat geldt ook voor de luisterboeken. Doe dit de week voordat je op vakantie gaat, want kinderen kunnen in een paar weken zomaar ineens iets anders veel leuker vinden. Laat je kind  en laat je kind ook alvast wennen aan de koptelefoon. Zelfs zijn wij fan van de draadloze koptelefoon van Pogs, geen gedoe meer met draden die op den duur toch allemaal kapot gaan.

5. Spelletjes voor onderweg in het vliegtuig

Magnetische bordspellen zijn geweldig tijdens het reizen met je kinderen. Alle stukken blijven aan het speelbord plakken, ideaal want zo raak je ook niet snel iets kwijt in het vliegtuig. Zelfs als volwassene is dit leuk tijdverdrijf tijdens het vliegen. Denk aan het klassieke dammen of boter-kaas-en-eieren. Niet alle spellen zijn er in magneet variant, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een reiseditie van mens-erger-je-niet of Wie is het?

Laat je kinderen zo af en toe winnen en verleng je speeltijd daarmee. Wat ook ultiem is zijn Tegu Bloks waarmee kinderen de mooiste creaties kunnen maken.

6. Lees een boek

De meeste passagiers in het vliegtuig zullen liever naar jou luisteren als je je kind voorleest dan naar een schreeuwend kind dat zich verveelt. Neem een paar leuke leesboeken mee voor de variatie en lees je kind voor. Als je kind zelf al kan lezen, kan je kind natuurlijk ook jou voorlezen of een broertje of zusje. Onze oudste is ook dol op stripboeken, van die leuke pockets van Donald Duck scoren bijvoorbeeld goed en toen hij in groep 3 zat en net kon lezen was het Bobo vakantieboek ook echt een hit. Het voordeel van stripboeken is dat ze goedkoop zijn en makkelijk op te bergen. Kinderen die zelf goed kunnen lezen en dat ook graag doen zou ik een nieuw boek laten uitkiezen bij de lokale boekhandel.

7. Maak vrienden met het cabinepersoneel (of andere passagiers)

Deze is een beetje afhankelijk van je vliegmaatschappij. Bij KLM is het makkelijk vrienden maken in de lucht met een stewardess en onze peuter mocht daar zelfs een kijkje nemen in de slaapkamer van het personeel. Superleuk natuurlijk. Als het cabinepersoneel soms even langs komt om hallo te zeggen tegen je kinderen dan draagt dat absoluut bij aan een ontspannen reis. Het is natuurlijk leuk als je als kind een compliment krijgt van de steward of de stewardess als je het goed doet tijdens de vlucht en je hebt meteen al meer zin in de volgende vliegreis natuurlijk als kind zijnde. Bovendien is het hartstikke tof als er iemand komt vragen wat je wilt drinken en dat je mag bestellen wat jij wilt. Stewardessen zijn meestal erg zorgzaam en attent, zij weten dat dit effect heeft op kinderen natuurlijk.

Als een andere passagier je kind af en toe aanspreekt kan dit trouwens ook een magisch effect hebben op het gedrag van je kind.

8. Speel kaartspellen

Kaartspellen zijn favoriet bij veel ouders die met kinderen vliegen. Neem een paar van de favoriete kaartspellen van je kinderen mee en probeer, zoals bij elke activiteit tijdens een vlucht, het spel zo lang mogelijk vol te houden. Je primaire doel is natuurlijk om je kind bezig te houden en af te leiden, zodat je vlucht prettig verloopt. Het is ontzettend leuk om een scoretabel bij te houden, zodat je kunt zien wie het meeste wint. Dat is natuurlijk altijd je kind ;-) Favoriete kaartspellen bij ons thuis zijn Uno, Skip-Bo en Phase 10.

9. Geef je kinderen een eigen camera

Het kopen van een camera voor mijn kinderen is een van de beste beslissingen die ik ooit heb genomen, omdat ze zich ermee bezig houden en ik het geweldig vind om de wereld door hun ogen te kunnen zien. Als je vliegt, helpt het om ze naast het raam te laten zitten. En herinner je kinderen er even aan dat ze alleen een foto van een andere passagier mogen maken als ze toestemming hebben. Overigens kan dat een fantastisch tijdverdrijf zijn als je leuke medepassagiers hebt: gekke bekken trekken en fotograferen maar! Wanneer je thuiskomt, kun je samen de foto's bekijken en de favorieten van je kind laten afdrukken. Ook is het leuk om ansichtkaarten of wenskaarten te maken van de leukste foto´s. Wij hebben zelf een kindercamera aangeschaft, de VTech Kidizoom. Het grote voordeel boven een andere betaalbare digitale camera is dat de VTech Kidizoom tegen een stootje kan. Bovendien kunnen kinderen er leuke effecten op toevoegen aan de foto. Vergeet niet om de oplader mee te nemen voor de batterijen in de Kidizoom. Voor oudere kinderen is de VTech KidiZoom Action Cam ook echt fantastisch vinden wij.

Tip: neem een grote geheugenkaart mee, want als je kinderen eenmaal enthousiast zijn over het hebben van een camera en het maken van foto's, kunnen ze gewoon van alles foto's maken.

10. Pak voldoende eten en snacks in

Heel belangrijk! Onderschat niet wat een perfecte afleiding een tussendoortje is voor kinderen tijdens de vlucht. Als kinderen (en ook volwassenen) honger krijgen, kunnen ze erg onrustig en vervelend worden, dus alle buikjes vol houden is erg belangrijk! Kies voor een gemakkelijke, gezonde maaltijd of snack te pakken waar je kinderen zeker weten van genieten in het vliegtuig. Neem vertrouwd eten en snoep mee waar je kinderen thuis dol op zijn en pak dan een speciale traktatie in die ze normaal niet zouden krijgen. Succes gegarandeerd! Chupa Chups en ontbijtkoek zijn hier favoriet.

11. Voer samen eens een gesprek

Wat ons betreft is dit de meest gemakkelijke en ook de meest over het hoofd geziene manier om je kinderen tijdens een vlucht te vermaken. Zowel ouders als kinderen zijn vaak zo in beslag genomen door hun elektronische apparaten dat niemand gebruik maakt van gewoon samen een gesprek voeren. Bespreek tijdens je volgende vlucht met je kinderen waar je naartoe reist, wat jullie allemaal gaan zien en wat je hoopt dat je op vakantie zult meemaken. Onze strandbal met daarom een wereldbol is ultiem voor het aanknopen van een gesprek. Kun je meteen laten zien over welke landen je allemaal vliegt op weg naar je vakantiebestemming. En anders bied het inflight-magazine van de luchtvaartmaatschappij ook altijd een routekaart.