Tips voor vliegen met een peuter

Praktische tips voor vliegen met een peuter

Vliegen met een peuter, een fijne vlucht hebben met je kind. Hoe doe je dat? We krijgen hier regelmatig vragen over dus het is tijd om onze eigen ervaringen te delen.

Goede voorbereiding is het halve werk

Om een prettige vliegreis te hebben met je baby, peuter, kleuter of met oudere kinderen is het handig om in ieder geval voorbereidingen te treffen voor de reis zelf. Daarover zijn meer dan genoeg tips op internet te vinden van cadeautjes inpakken tot investeren in een speciale kinderkoffer. Eerlijk gezegd zijn wij meer van het type ‘bereid je kind zelf voor’ en ‘ben er, ben je jezelf en doe vooral relaxed’. Vooral dat laatste komt door de achtergrond die wij beiden hebben als coach. We weten daardoor hoe jouw eigen gedrag het gedrag van je kind kan beïnvloeden. In het dagelijks leven, maar dus ook tijdens een vliegreis. Overigens is een kindvriendelijke airline ook wel echt walhalla als je gaat vliegen met je kinderen hebben wij gemerkt.

Ook handig om mee te nemen

Neem wat koptelefoontjes van thuis mee, dan maken de kinderen geen ruzie om die ene koptelefoon die je in het vliegtuig dan toch maar koopt. De koptelefoon van je telefoon past in de meeste vliegtuigen gewoon. Bij de langere vluchten krijg je vaak gewoon een eigen koptelefoon overigens. Snoetenpoetsers zijn ook niet weg te denken, die zitten altijd in mijn handbagage en wat speelgoed of bijvoorbeeld wat kleurtjes en kleurboeken deden het bij ons ook erg goed. Als je met het vliegtuig reist, moet je een flesje water altijd achterlaten, tenzij je met een baby reist. Neem thuis gewoon een leeg flesje mee en vul het na de controle met water voor in het vliegtuig. In het vliegtuig kun je trouwens altijd wat water vragen voor een klein kind, dat is geen probleem.

Voorlezen en vertellen

Wij zijn een aantal weken voordat we gingen vliegen met onze peuter begonnen met het lezen van het boek ‘Het vliegtuig vertrekt’ van Usborne Publishing en dat heeft zijn vruchten afgeworpen: onze peuter wist volledig wat hij kon verwachten op het vliegveld, bij het boarden en tijdens de vlucht. Je moet inchecken, je bagage krijgt een label en wordt naar het vliegtuig gebracht, er worden allemaal lekkere maaltijden aan boord van het vliegtuig gebracht en ga zo nog maar even door. Daarover dus geen enkele stress, in kindertaal wordt in dit boek alles uitgelegd. Onze peuter vertelde ons dus wel even wat het allemaal was en wij hebben ook continue vragen aan hem gesteld en veel uitgelegd. Denk niet dat vliegen met een kind vanzelf gaat en dat je peuter precies doet wat jij op dat moment had bedacht. Het is geven en nemen (vooral geven!) en volle aandacht op je kind hebben. Onze eigen ervaring is dat dit dan ook wel echt de vruchten afwerpt en dat je op die manier ook meer ontspannen richting het vliegtuig gaat.

Voorkom stress: make some fun

Het zal veel mensen bekend voorkomen: stress hebben of je wel op tijd op het vliegveld bent. Stress over het verkeer, hopelijk staat er geen file. Stress over de check-in, zal alles wel vlot lopen? Eén antwoord: vertrek gewoon op tijd! Toen wij met onze peuter van bijna 2 jaar naar Thailand vlogen zijn we extreem vroeg vertrokken, bijna bizar vroeg. We waren 4 uur voor vertrek op Schiphol en iedereen verklaarde ons voor gek. Maar weet je? We hadden optimale quality time, geen enkele stress over of we op tijd zouden zijn en we hadden ruim de tijd om lol te maken. Roltrap op, lift in, racen met een bagagekarretje en nog even kijken in wat leuke winkels. Uiteindelijk vloog de tijd en hadden we Schiphol nog niet eens voor de helft gezien. Maar voor onze peuter was deze quality time echt een geweldige voorbereiding. Kijk bij het boeken van je ticket trouwens naar een gunstig tijdstip om te vliegen als je de keuze hebt. Liever een paar tientjes meer betalen en wat meer ontspannen reizen is ons advies.

Please, ontspan zelf ook. Ik vertel je waarom!

Voor wat betreft het ‘doe relax gedeelte’ is dat natuurlijk wat makkelijker gezegd dan gedaan als jonge ouders die voor het eerst met hun kroost gaan vliegen. Stel je voor dat zoonlief de hele vlucht huilt? Of dat hij last heeft van zijn oren bij het opstijgen en het dalen? Of dat hij continue tegen de stoel voor hem zit te schoppen? Inderdaad allemaal heel terechte zorgen. Ja, wij hebben ze ook allemaal gehad maar ook weer heel snel losgelaten, omdat we ons zelf gek maakten daardoor. Je zult zien dat al je doemscenario’s uitkomen als je ze maar blijft voeden. Dus is onze beste tip voor de reis zelf: ontspan als ouder en blijf rustig! En dat zeggen we niet zomaar, er zit namelijk een theorie achter: spiegelneuronen!

Spiegelneuronen, iedereen heeft ze

Spiegelneuronen zijn neuronen die actief of actiever worden wanneer je waarneemt wat iemand anders doet. Dit gebeurt dan op exact dezelfde plek in de hersenen als bij degene die de actie uitvoert. En ‘actie’ kan bewegen of spreken zijn, maar het kan ook zijn wat iemand voelt of zelfs emotioneel ervaart. Conclusie: ben je als ouders opgefokt of maak je je druk terwijl je denkt dat je baby, peuter of kleur dat niet ziet? Vergeet het maar! De spiegelneuronen van je zoon of dochter nemen precies jouw gedrag en gevoel waar...en over. Ben jij dus niet ontspannen, dan is je zoon of dochter dat zeker weten ook niet. That’s just how it works!

Vliegen met een peuter

Praktische tips voor vliegen met een peuter

Verder kunnen we natuurlijk nog een hele waslijst geven met praktische tips als je gaat vliegen met kinderen. De 5 meest praktische tips voor vliegen met kinderen zijn in onze ogen:

  • Vraag aan de bemanning of je peuter even mee mag kijken in de kamer waar de stewardessen en de piloten slapen. Het antwoord kan natuurlijk ook 'nee' zijn.
  • Neem een leeg flesje mee aan boord en laat dit voor vertrek vullen met water door de crew. Mocht je peuter last krijgen van zijn of haar oren dan helpt het om wat te drinken, door slikken kunnen kinderen namelijk hun oren klaren. Net als iemand die duikt. Een kauwgom kan ook uitkomst bieden in dat geval voor oudere kinderen.
  • Wissel elkaar af. Zorg ervoor dat je als ouders niet allebei continue de aandacht bij je kind hebt. Als je om de beurt even you-time hebt, dan is het makkelijker om de vlucht succesvol te maken en irritatie te voorkomen.
  • Maak je een tussenlanding en kan je kind nog niet zover lopen? Regel een buggy op het vliegveld of laat een buggy regelen. Ik heb één keer met een peuter plus trolley een wereldreis over Charles de Gaulle Airport in Parijs gemaakt. Dat wens ik niemand toe…
  • Een kind moet bewegen en jij zelf ook in het vliegtuig. Loop dus regelmatig een rondje in het vliegtuig, liever preventief dan pas gaan lopen als je kind al veel te lang heeft moeten zitten.
  • Vraag de bemanning om assistentie als dit nodig is. Wij hebben zelf hele goede ervaringen met een aantal kindvriendelijke vliegmaatschappijen, van een bedje op de grond maken bij KLM tot lekkere ijsjes bij Air France.

Wij hebben zelf eigenlijk alleen maar hele positieve ervaringen met het reizen met een vliegtuig samen met zowel een baby als een peuter, natuurlijk kun je het ook anders meemaken. Inmiddels is onze peuter een kleuter en hebben we al zeker 12 vluchten gemaakt die ons alle drie erg goed zijn bevallen!