Wat kan je doen tegen vliegangst bij kinderen?

Wat kan je doen tegen vliegangst bij kinderen?

Wist jij dat één op de drie Nederlanders in meer of mindere mate last heeft van vliegangst? Ik ben mezelf er absoluut niet van bewust als grote vliegfanaat, maar vliegangst is een serieus probleem voor velen. Is het mogelijk om je vliegangst te overwinnen? Jazeker! En hoe zit het met vliegangst bij kinderen?

Overwin je vliegangst, ontdek hoe je brein werkt

Tijdens mijn NLP training kwam het al aan de orde en later bij mijn coachopleiding maakte ik er nog veel uitgebreider kennis mee: de werking van het menselijk brein en de invloed die je daar zelf op hebt en kunt hebben in positieve en negatieve zin. Erg interessant, want de stelling 'ik kan niets doen aan mijn vliegangst' wuif ik naar het rijk der fabelen. Dat klinkt wat hard, maar ik ben ervan overtuigd dat iemand die zijn of haar vliegangst wil overwinnen dat werkelijk kan overwinnen. Het is een kwestie van ontdekken waar je angst zit, de werkelijke feiten kennen en weten op welke manier je vliegangst wordt gevoed.

Dat is waarom het boek van Captain Kelly Otte me direct fascineert als ik zie waar het over gaat: het overwinnen van vliegangst. Tijd dus om dit boek te lezen - hoewel ik zelf geen enkele last van vliegangst heb. Ik heb als coach mensen hun angst voor sirenes en spinnen laten overwinnen en gezien hoe iemand weer op straat durfde te komen nadat hij al jarenlang niet meer onder de mensen durfde te komen. Dus ik ben ervan overtuigd dat het menselijk brein ook te herprogrammeren is als het gaat om vliegangst! Benieuwd hoe Captain Kelly dat aanpakt in zijn boek 'Overwin je vliegangst'.

Vliegangst bij kinderen

Kinderen kunnen vanaf ongeveer 5 jaar vliegangst ontwikkelen en dit wordt vaak aangewakkerd doordat een van de ouders vliegangst heeft. Kinderen zijn meester in het aanvoelen van dingen en zeker als het gaat om zijn of haar ouders. Dat geldt niet alleen voor vliegangst kan ik je als coach vertellen. Een stresssituatie of onjuiste informatie kan vliegangst bij kinderen voeden. Het is handig om kinderen op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met vliegen. Dat kan heel eenvoudig met bijvoorbeeld:
  • De aflevering Conni's eerste vliegreis van de tekenfilmserie Conni op o.a. Netflix
  • De tekenfilmserie Airport: City of Planes
  • De film Planes van Disney
  • Een boek over vliegen

Feiten over vliegen

De invloed van de media is enorm als het gaat over het aanwakkeren van vliegangst. Als er een klein vliegtuigje neerstort in de jungle dan kan dit al voorpaginanieuws worden. Bijna angstaanjagend hoe de media inspeelt op angsten en hoe dit soort verhalen dus blijkbaar goed verkoopt. Daarom vind ik de introductie in dit boek over vliegangst direct staan als een huis. Er worden weetjes over de automatische piloot aangehaald, het thema veiligheid wordt uitvoerig besproken net als wetten, voorschriften en keiharde feiten.

Wist jij bijvoorbeeld dat er de afgelopen 20 jaar meer dan 10 miljoen vluchten zijn uitgevoerd en dat er 14.435 personen zijn overleden bij een vliegtuigongeval? En wist je dat het aantal verkeersdoden in diezelfde periode maar liefst 25 miljoen was? VIJFENTWINTIG MILJOEN!! Dit zijn werkelijke cijfers en dat moet je dan toch aanzetten tot nadenken. 's Morgen in je auto naar het werk stappen is vele malen gevaarlijker. Overigens is het niet mijn intentie om je daarvoor een angst aan te praten, maar ik vind het wel erg belangrijk om naar de feiten te kijken.

Kunnen vliegtuigen botsen?

Een andere veel voorkomende vraag van kinderen met vliegangst: kunnen vliegtuigen botsen? Ja, in theorie kan dat natuurlijk, maar het komt bijna niet voor. Dat komt omdat het luchtruim continu in de gaten wordt gehouden door mensen, maar ook met geavanceerde apparatuur. Deze vraag is de introductie naar veel technische wetenswaardigheden over vliegen en vliegtuigen. En natuurlijk over hun bestuurders: piloten en co-piloten. Informatie over turbulentie, procedures, levenslange bijscholing van piloten, natuurkundige weetjes over lucht, hoe een vliegtuig ligt op de lucht en hoe je evenwichtsorgaan je voor de gek kan houden. Je brein vertaalt wat je ziet op zijn eigen manier. En dat is feitelijk ook wat er gebeurt wanneer je vliegangst ontwikkelt. Je brein heeft iets voor waarheid aangenomen dat in veel gevallen geen waarheid is. Dat is ook de reden dat ik de feiten en weetjes over vliegangst in het boek van Captain Kelly zo geweldig vind. Het is interessant en het geeft je kennis. Kennis is macht oftewel: de macht om je vliegangst te overwinnen! Natuurlijk zullen kinderen deze feiten niet allemaal snappen, maar als ouder leer je meer begrijpen en heb je meer achtergrondinformatie om je kind de juiste feiten te vertellen en angsten te weerleggen. Kortom: vliegangst herkennen, om het vervolgens te erkennen en de negatieve spiraal te doorbreken samen met je kind.

Help! Mijn kind heeft vliegangst. Neem deze tips mee

Heb je ooit gehoord van spiegelneuronen? De korte definitie: spiegelneuronen zijn neuronen die actief worden wanneer je waarneemt wat iemand anders doet, op dezelfde plek in de hersenen als bij degene die de actie uitvoert. Oftewel: als jij angst hebt voor vliegen dan kun je die angst gemakkelijk overbrengen op je kind. Pak dus nooit alleen de vliegangst van je kind aan, maar ook je eigen vliegangst, al is de angst maar heel minimaal. Verder zijn er een aantal andere tips die in mijn ogen zeker helpen bij het hebben van een fijne en rustige vliegreis met je gezin:
  • Zorg dat je op tijd op het vliegveld bent, zodat je geen stress hebt of je wel op tijd bent. Je kunt je op het airport nog even vermaken en de benen goed strekken, voordat je het vliegtuig in gaat.
  • Ken de feiten. Heb je maar enige angst over wat dan ook? Lees dan meer over bijvoorbeeld turbulentie, vliegen en de algehele techniek van een vliegtuig.
  • Eet en drink bewust. Wist je dat cafeïne en suiker je nervositeit aanwakkeren? Drink het liefst veel water, vind je huid sowieso ook heel fijn in de droge lucht aan boord.
  • Doe ontspanningsoefeningen of zorg voor andere afleiding in de vorm van een spelletje of speeltje. Wij zijn zelfs fan van de Meditation Moments app met daarin ook kindermeditaties, perfect voor tijdens het opstijgen en dalen. Het kan je kind helpen bij het visualiseren van jullie vakantiebestemming, heerlijk!
  • Last but not least: kies de kortste vlucht zonder stopovers. Veel mensen en kinderen vinden stijgen en dalen juist eng dus beperk deze momenten en vlieg rechtstreeks.

Overwin je vliegangst, volg een vliegangst training

Bovenstaande tips kunnen je kind of jou als ouder zeker helpen bij het overwinnen van je vliegangst, maar er zijn ook mensen die simpelweg niet zelf van hun vliegangst af kunnen komen. Ik kan je sowieso aanraden om het boek 'Overwin je vliegangst' van Captain Kelly Otte te lezen, dat geeft je gegarandeerd veel inzicht over vliegangst en vliegangst bij kinderen. Het boek is geschreven door een piloot, samen met psychologen die gespecialiseerd zijn in vliegangst. Is dit niet voldoende? Dan kun je op OnbezorgdVliegen.nl meer informatie vinden over de nummer 1 cursus om van je vliegangst af te komen. Tijdens een intensieve cursusdag kom je in 3 stappen van je vliegangst af, een bewezen methode waarbij 98% van de deelnemers ook daadwerkelijk worden verlost van hun vliegangst. Onbezorgd Vliegen biedt ook een cursus aan voor kinderen tussen de 8 en 14 jaar met een angst voor vliegen.