Zwanger en vliegen, wat kan wel en wat mag niet?

Zwanger en vliegen, wat kan wel en wat mag niet?

Zwanger en vliegen, het is net even anders dan normaal. Vooral als je je kindje al voelt bewegen in je buik bij het opstijgen, is het een unieke belevenis voor moeder en kind weet ik uit eigen ervaring.

Zwanger en vliegen, waar moet je rekening mee houden?

Laat jezelf goed voorlichten als je gaat reizen als je zwanger bent, vooral als je verder weg gaat. Met de juiste voorbereidingen kun je gewoon reizen en vliegen als je zwanger bent. Sommige vrouwen geven er de voorkeur aan om de eerste 12 weken niet te vliegen, dit is heel persoonlijk. Veel vrouwen zijn in de eerste fase van de zwangerschap vermoeid en dan is reizen extra belastend soms. Vliegen tijdens een zwangerschap die normaal verloopt, geeft geen extra risico op een miskraam zolang je als moeder de juiste voorbereidingen treft. Veel vliegmaatschappijen hebben in hun voorwaarden opgenomen dat je niet meer mag vliegen als je 37 weken zwanger bent, bij een tweeling geldt een grens van 34 weken. Dit is vanwege het risico dat je eerder gaat bevallen en dan geen medische zorg in het vliegtuig hebt. Vanaf 28 weken zwangerschap, vragen veel airlines een brief van je huisarts of verloskundige.

Mijn tips voor vliegen tijdens je zwangerschap

Er zijn een aantal tips die ik je kan geven in het kader van voorbereiding van een lange vliegreis als je zwanger bent. Neem sowieso altijd papieren mee van je verloskundige. Ik heb zelf in Thailand meegemaakt hoe belangrijk deze zijn. Ik moest echt een hele bult aan papieren invullen en toestemming geven, zodat Air Asia niet aansprakelijk kon worden gesteld. Ik zie mezelf nog staan met alle formulieren, gewapend met een carbonpapiertje en pen om alles in te vullen! Hilarisch achteraf, dat wel.

Massage kousen tijdens het vliegen

Koop massagesokken: deze sokken die je helemaal over je kuiten heen trekt, zijn zeker niet sexy zo opgetrokken tot aan de knie. Maar ze zorgen er wel voor dat de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Prettig tijdens een lange vlucht en zelfs ook tijdens korte vluchten voor zwangere vrouwen. Dit voorkomt dat je dikke enkels en benen krijgt.

Zwanger = nog meer drinken en bewegen

En dus ook lekker vaak naar de wc gaan! Zorg ervoor dat je voldoende drinkt en beweegt tijdens de vlucht. Sta iedere 30 minuten even op en voorkom op die manier trombose. Als zwangere vrouw is het risico op trombose groter als je vliegt. Veel drinken helpt hierbij ook en natuurlijk de ondersteuning van de massagesokken.

Beenruimte en breedte van je stoel

Boek een vliegticket bij een airline waar de beenruimte voldoende is. Wat meer beenruimte is een wereld van verschil tijdens lange vluchten en voorkomt een martelgang. Vooral als je zwanger bent en al wat verder in je zwangerschap bent. Ter vergelijk: Cathay Pacific heeft standaard 81 cm. beenruimte, bij Emirates ligt dit tussen de 78 cm en 86 cm en KLM biedt een standaard beenruimte van 78 cm. De minste beenruimte krijg je bij Iberia en Air Berlin, de tickets zijn daar vaak ook wat goedkoper dus dat vind je terug in het comfort. Let ook op de breedte van je stoel. Soms is het gebrek aan beenruimte niet zo erg als je stoel wat breder is en dus wat comfortabeler. Dat reizen vermoeiend is als zwangere vrouw heb ik aan den lijve ondervonden. In het vliegtuig sliep ik al voordat de stewardess haar eerste hulp bij ongelukken heeft gestart. Zo gaat reizen wel erg snel!