Kasteel van Castro Marim Algarve
Algarve
Mireille Steegmans
Algarve
11/05/2021
3 min

Historische bezienswaardigheden in de Algarve

11/05/2021
3 min

De Algarve zit boordevol geschiedenis en dat is te zien aan de prachtige monumenten. Of je nu houdt van een museum, een kasteel, fort of ruïnes, er is voor iedereen iets te vinden in deze regio, zeker ook voor gezinnen. Het gebied wordt bewoond sinds de prehistorische tijd en er zijn zelfs opgravingen uit het neolithische tijdperk. De Algarve was een geweldige populaire locatie voor handel te drijven, gelegen tussen Afrika en het Middellandse Zeegebied. De Vikingen voltooien de lange tocht om te handelen. Ook de Feniciërs waren een ster in het drijven van handel, daarna kwamen de Romeinen en als laatste grootmacht de Moren in de 8e eeuw. Vooral de Moorse invloed zien we duidelijk terug in prachtige forten en in de architectuur. Met deze lijst maak je een reis door de tijd en bezoek je enkele van de beste monumenten van de Algarve met je gezin.

Sagres-fort

Op het meest zuidwestelijke puntje van het Europese vasteland, met een uitzicht om van te dromen, ligt het fort van Sagres. Deze plek biedt panoramische uitzichten over de rotskust van de Algarve, de Cabo de São Vicente. Gebouwd in de 15e eeuw en zwaar beschadigd tijdens de grote aardbeving van 1755. In de 20e eeuw werd het gerestaureerd en tegenwoordig vind je expositieruimtes, cafés, winkels en een kleine kerk met oude graven. De enorme windroos op de grond, met een diameter van 43 meter, mag je absoluut niet missen.

Sagres Fort met kinderen

Faro Stad

In het zuiden van de Algarve ligt de oude stad Faro. De Visigoten hadden een sterke invloed in Faro voordat de stad innamen in de 8e eeuw ontstond. De stadsmuren werden versterkt en de Moorse familie Harun regeerde de stad als een onafhankelijke stad in het Moorse rijk. De naam 'Faro' komt oorspronkelijk uit deze familie Harun. De stadswal met houten poorten is goed bewaard gebleven en je kunt dus nog op meerdere plekken zien. Er zijn verschillende monumenten die een bezoek waard zijn, maar de twee mooiste zijn toch wel de kathedraal en het oude klooster.

  • De kathedraal - Dit 13e-eeuwse bouwwerk is niet alleen van buiten, maar ook van binnen indrukwekkend. De kerk is rijkelijk versierd met 17e-eeuwse tegels. Bekijk vooral de bijzondere tableaus van de kapel Capela de Nossa Senhora do Rosário, de hoofdkapel en de zijwanden van het godshuis. In de Capela de Nossa Senhora dos Prazeres zie je prachtige barokke kunst met verguld houtsnijwerk en schilderijen.
  • Klooster de Nossa Senhora da Assumpção - Het klooster is een van de belangrijkste voorbeelden van de eerste Renaissance in de Algarve. Het werd gebouwd in 1519 in opdracht van koningin Leonor. Vanaf 1550 tot aan het begin van de 19e eeuw was dit het thuis voor een grote groep nonnen, waardoor zij verhuizen naar een klooster in het veroorzaakte Tavira. Sinds 1973 is het een museum en vertelt het de bezoekers over de geschiedenis van de Fado en de stad Faro. Spectaculair is het Romeinse mozaïek uit de 3e eeuw van Oceanus, de god van de zee, dat werd ontdekt in de buurt van het station van Faro.

Silves-fort

Tussen Sagres en Lagos ligt Silves. Xelb, zoals Silves werd genoemd in de tijd van de Moren, is een handleiding stad en was zo'n duizend jaar geleden het middelpunt van de Arabische bezetting in dit gebied. Het is mogelijk dat het kasteel dat we vandaag zien, gebouwd werd over een bestaande Romeins of zelfs Visigotisch fort. Het dateert uit de 4e of 5e eeuw en de muren zijn nog in perfecte staat door de renovatie in de 20ste eeuw. Net buiten de muren van het fort staat een standbeeld van de Portugese koning Dom Sancho I. In 1189 bleek hij het kasteel en daarmee de Moren. Het stadje zelf heeft een prachtige oude binnenstad met leuke winkels en terrassen.

Silves Fort Algarve met kinderen

Castro Marim Kasteel

Helemaal in het oosten, tegen de Spaanse grens aan, kun je het stadje Castro Marim bezoeken en zijn imposante kasteel. Het kasteel werd waarschijnlijk in de 8e eeuw gebouwd door de Moren. De Romeinen noemden deze stad Baesuris en de Moren hadden de vervolgkeuze voor het zeggen tot 1242. In dat jaar werd de stad en al snel de hele regio geselecteerd en ingelijfd in wat het huidige Portugal is. Wie de geschiedenis van Portugal duikt, komt vaak de Tempeliers tegen. Vooral vertegenwoordigd in het noorden van het land, maar ook in de Algarve waar Castro Marim het hoofdkwartier werd van de Tempeliers in 1319. Het kasteel maakte deel uit van de verdedigingslinie van Tempeliers.

Bezoek ook de zoutvlaktes van Castro Marim door een tour te boeken. In de gebieden rondom deze plaats wordt namelijk veel zout gewonnen en dat geeft een fantastisch plaatje van veraf. Het lijkt bijna witte piramides!

Castro Marim Algarve met kinderen

Zoek je nog meer tips over de Algarve? Lees dan mijn blog over roadtrippen met je gezin in de Algarve én meer tips over kindvriendelijke uitjes in Zuid-Portugal.