Uitzicht op de Monte Baldo vanaf de westkant van het Gardameer
Italië
Mireille Steegmans
Italië
05/19/2017
7 min

Moniga del Garda, gemoedelijk en toch genoeg te doen

05/19/2017
7 min

Jaarlijks gaan honderdduizenden Nederlanders naar het Italiaanse Gardameer. Vooral de oostkant van het Gardameer is erg populair en heeft recent een flinke opknapbeurt gehad, wat eerlijk gezegd wel nodig was. Maar wist je dat Moniga del Garda en leuke plaatsjes als Padenghe en Desenzano daar vlakbij aan de zuidwest kant ook erg leuk zijn?

Ontdek de westkant van Lago di Garda

Het Lago di Garda is en blijft gewoon enorm populair onder kampeerders en bij gezinnen die liever een vakantiehuis huren of in een vakantiepark verblijven. In het hoogseizoen is het er extreem druk dus bereid je daarop voor, vooral aan de oostkant van het meer. Maar er is een alternatief: de westkant van het Gardameer met leuke plaatsjes zoals Moniga del Garda en Salo. Plus het mooie natuurpark Parco dell’Alto Garda Bresciano. Pal tegenover de Monte Baldo en eveneens met prachtige uitzichten over het meer.

Moniga del Garda vond ik niet echt vergelijkbaar met het extreem toeristische Garda of Bardolino. Het gemoedelijke plaatsje heeft gewoon nog wat meer de authentieke Italiaanse stijl, omdat hier minder toerisme is. Voor een vakantie aan het Gardameer met kinderen op een leuke plek aan het water zit je in Moniga dus zeker wel goed wel goed!

Waarom Moniga del Garda?

Wij waren in Moniga del Garda in de herfstvakantie en dan merk je gewoon dat het dorpje klaar is om in de winterslaap te gaan. Wij vonden het prima, want we houden gewoon niet van massatoerisme. Er waren nog genoeg restaurants open, het was nog BBQ-weer dus helemaal prima. Natuurlijk een totaal ander plaatje dan het hoogseizoen in de zomer, hoewel Moniga del Garda in het algemeen wel een rustigere plaats is qua toerisme dan we andere kant van het Gardameer. En toch heb je lekker alles in de buurt van Moniga in de vorm van water, maar ook de ijssalon, pizzeria en een ruime keuze aan supermarkten waaronder ook de Lidl.

Wij vonden het plaatsje een heerlijke uitvalbasis voor leuke uitstapjes, lekker wandelen langs het Gardameer, relaxen en natuurlijk Italiaanse pasta en pizza eten. Bovendien merkten wij dat de prijzen toch echt wel een stukje lager liggen aan deze kant van het Gardameer. Leuke bijkomstigheid toch wel.

Gardameer met kinderen

Wijn proeven bij Monte Cicogna

Ben je een echte wijnliefhebber? Sleur je kinderen mee en ga lekker wijn proeven in Moniga del Garda bij het bekende Monte Cicogna. De kinderen vermaken zich wel op de boerderij van Monte Cicogna terwijl je met uitzicht op Lago di Garda kunt genieten van sparkling wines en lekkere extra vergine olijfolie als je ervan houdt. De familie Materossi runt deze wijnboerderij al sinds 1908 dus ik kan wel stellen dat ze er verstand van hebben. Wij vonden het erg leuk dat de wijnboerderij eigenlijk een beetje verscholen ligt op een landweggetje. Ineens zagen we tijdens het wandelen een enorme hoeveelheid druifranken en een ronkende tractor. We lopen dus even het erf op en vragen of een wijnproeverij mogelijk is. En dat kan! Zeker doen, je gaat er geen spijt van krijgen. Ze maakten voor ons een prijs op maat, omdat we alleen waren. In het hoogseizoen zijn er meerdere groepen en mogelijkheden. Neem contact op voor de uitgebreide mogelijkheden en geniet zeker ook van het adembenemende uitzicht op het meer vanaf deze estate.

Wijn proeven bij Monte Cicogna

Goede pizza eten in Moniga del Garda

Als je Italië met kinderen bezoekt dan mag er natuurlijk geen pizza ontbreken op het menu! Sterker nog: pizza staat waarschijnlijk erg vaak op menu, want de meeste kinderen zijn er dol op. In Moniga del Garda is onze favoriet Antica Corte. De sfeervolle binnentuin en het lekker simpele Italiaanse interieur – verre van perfect – geven de doorslag in combinatie met de toch wel heel erg lekkere pizza. Echt, je proeft het verschil in pizza’s ook in Italië. Je gaat deze pizzeria niet makkelijk vinden in het kleine zijstraatje aan de hoofdstraat C. Alberto. Als slenterende toerist kom je hier hooguit misschien met geluk uit. Je kunt het straatje niet in met de auto en kunt het beste parkeren op het centrale parkeerterrein achter het stadhuis waar ook de weekmarkt wordt gehouden en in 2 minuten naar Antica Corte toelopen.

Pizza eten in Moniga del Garda Pizzeria Antica Corte

Weekmarkt en rondstruinen door Moniga

Rij niet om voor de weekmarkt van Moniga del Garda, want het is echt een kleine markt. De weekmarkt is echt prima voor lokale lekkernijen zoals Parmigiano Reggiano, olijven of een lekker stuk verse salami. Verwacht echter geen grote collectie lederen tassen, leuke shirts voor de kinderen of andere leuke snuisterijen. Dit is gewoon een lokale weekmarkt, niets meer en niets minder. Voor echt grote markten waar je maximaal kunt shoppen moet je toch echt wel beter in Garda of Desenzano del Garda zijn.

De markt in Moniga is op maandag van 8.00 – 13.00 uur. Het is leuk om te zien dat de markten rondom het Gardameer eigenlijk al jarenlang op dezelfde dagen zijn en een bezoekje aan een weekmarkt mag in mijn ogen niet ontbreken tijdens een vakantie aan het Gardameer met kinderen.

Weekmarkt Moniga del Garda

Op zoek naar Spiedo Alla Bresciana

Het is eigenlijk verboden en daarom dus moeilijk om ergens eten, maar het is niet onmogelijk om het te eten als je naar het Gardameer gaat: Spiedo Alla Bresciana. Vrij vertaald: een spies met vogeltjes uit Brescia. Ja, je leest het goed en het is echt een specialiteit! Wij hebben de echte authentieke Spiedo Alla Bresciana helaas zelf niet gevonden en dus ook niet kunnen proeven, maar het is wel echt een typisch gerecht dus als je de kans krijgt en je staat open voor iets anders: doen! We hoorden wij in het weekend in de vroege ochtend geweerschoten in de verte en dat is dus het teken dat er gejaagd wordt op de vogeltjes die voor deze spiesen bereid worden. Overigens worden de spiesen in iedere provincie weer net op een andere manier bereid.

Omdat het dus eigenlijk verboden is om op de vogeltjes te jagen is het zo moeilijk om de authentieke spiedo met de specifieke musjes te ergens bestellen. Daarom wordt er tegenwoordig vaak een mix van varkensvlees, kip, konijn en aardappelen bereid. Op lage temperatuur wordt het vlees aan een spies in de oven bereid. Een prima alternatief en echt lekker als het met Italiaanse passie bereid is!

Gardameer met kind, opa en oma

Rondslenteren in Moniga del Garda

Moniga del Garda is een leuk plaatsje om lekker even rond te slenteren en met een kinderwagen kun je hier prima uit de voeten. Het centrale plein leeft en je kunt hier een lekkere en betaalbare bak koffie plus een lekker ijsje voor je kind vinden. Hé het is Italië dus die twee dingen vind je zo’n beetje overal, net als pizza!

Wij slenterden op maandagochtend door Moniga heen om te eindigen op de lokale markt. Op zich is er niet heel veel te beleven in het kleine dorpje, maar het is gewoon leuk om even rond te lopen en af te stappen voor wat te drinken en te snoepen. Neem je kleurboek of een ander leesboek mee, want naast het postkantoor van Moniga is een kleine soort van bibliotheek waar je je boeken kunt ruilen. Wij vonden er een leuk kinderkleurboek en nog een leuk leesboek in het Nederlands. Leuk initiatief deze free library en voor een kind gewoon echt leuk. Ons boek was een paar dagen later weer geruild door een ander Nederlands gezin, want er was weer een ander boek. Erg leuk concept voor gezinnen!

Bibliotheek op straat

Koffie drinken in Moniga

Hoe is het Gardameer bij Moniga del Garda?

In oktober was het onmogelijk om nog te zwemmen in het Gardameer, maar wandelen langs het meer was wel mogelijk. Sommige stukken zijn helaas wel afgezet in Moniga vanwege de campings die er liggen dus daarom moet je soms ineens omlopen en kun je dus niet helemaal langs het water lopen. Niet handig. Het lijkt erop alsof sommige stukken aan het meer een soort van privé terrein zijn van de campings die er liggen. Als je het niet erg vind om op zand en stenen te liggen dan is het Gardameer met kinderen bij Moniga een prima uitvalbasis voor zon en water met je gezin. Echt mooie stukken om te liggen hebben wij niet gevonden bij Moniga. Dit stuk van het Gardameer is gewoon wat minder goed onderhouden en dat zie je heel eerlijk gezegd wel. Dat neemt niet weg dat het verder een hartstikke mooi stukje Italië is. Misschien is niet alles er perfect, maar de sfeer die er hangt is wel super.

Gardameer met gezin