Wat is het Noorderlicht?

Wat is het Noorderlicht?

Wat is het Noorderlicht? Het noorderlicht is een veelbesproken fenomeen en toch wel een must voor iedere reiziger die naar een bestemming ten noorden van de Poolcirkel gaat.

Wat is het Noorderlicht nou precies?

Het Poollicht (aurora polaris) is een natuurfenomeen dat zowel op het noordelijk als het zuidelijk halfrond van de aarde voorkomt. Het kan echt adembenemend mooi zijn. Het Noorderlicht wordt ook wel Aurora Borealis genoemd, dat is de wetenschappelijke naam. Het zuidelijk licht wordt wat bij velen veel minder bekend is wordt Aurora Australis genoemd. Het weer kan de kans op een goed zichtbaar Noorderlicht verkleinen. Als het bewolkt is zie je er bijvoorbeeld niets van, dus het moet helder weer zijn om het Noorderlicht te kunnen zien. 

Hoe wordt het Noorderlicht veroorzaakt?

Als de zonnewind voorbij het magnetische veld komt en richting onze aarde reist, komt hij op een bepaalde punt de atmosfeer binnen. Als de protonen en elektronen van deze zonnewind de deeltjes in de atmosfeer van de aarde raken, geven ze energie vrij. Dat is het proces wat het Noorderlicht veroorzaakt. De vormen die wij uiteindelijk met het blote oog waarnemen kunnen heel verschillend zijn. Het Noorderlicht wordt door iedereen anders beschreven zoals bewegende gordijnen, pulserende klodders of een gekleurde gloed. Welke naam je het ook geeft, bijzonder is het absoluut!
Feitjes over de kleuren van het Noorderlicht! De hoogte en de snelheid van de deeltjes beïnvloedt de kleuren die wij zien. Blauwviolet en rood komen voor onder 100 km, heldergroen tussen 100 en 240 km en boven de 240 kilometer nemen wij robijnrode kleuren waar als we naar het Noorderlicht kijken.
Wat is het noorderlicht?

Waar kan ik het Noorderlicht het beste zien in Zweden?

Er zijn een aantal plekken waar je kans op het zien van een prachtig Noorderlicht het grootst is als je naar Zweden gaat. Tijdens het winteravontuur van blogger Angreni in Zweeds Lapland zag zij het Noorderlicht niet. Het was er wel, maar ze wisten de juiste plek niet te vinden op het juiste moment. Op de volgende plekken vergroot je je kans op het zien van het Noorderlicht in Zweden:
  • De stad Kiruna, de meest noordelijk gelegen stad van Zweden
  • Aurora Sky Station in het Abisko National Park
  • Het dorpje Jukkasjärvi op 20 minuten rijden van Kiruna, in Jukkasjärvi ligt ook het wereldberoemde Icehotel
  • Het dorpjes Porjus, 60 kilometer ten noorden van de poolcirkel en bij een prachtig meer

Kan ik het Noorderlicht het hele jaar door zien?

Ja, het Noorderlicht is het hele jaar door te zien. In gebieden zoals Alaska of Groenland is het Noorderlicht bijna iedere nacht te zien, zomer en winter dus. En het Noorderlicht kan ook op ieder moment van de dag voorkomen, maar als het licht is kunnen wij met het blote oog de prachtige kleuren van het Noorderlicht overdag niet waarnemen. Vanuit Nederland zijn Zweden en Noorwegen populaire landen om het Noorderlicht te zien. De meeste kans maak je daar tussen begin september en eind maart. Mijn beste tip is: blijf omhoog kijken! Waar zie je het Noorderlicht?