Struinen door de Tuinen van Appeltern
Gelderland
Mireille Steegmans
Gelderland
09/02/2020
5 min

Struinen door de Tuinen van Appeltern

09/02/2020
5 min

De Tuinen van Appeltern liggen zo’n beetje bij ons om de hoek en toch zijn we er nog nooit geweest. Vooral eigenlijk, omdat we geen tuininspiratie zochten. En we weten eigenlijk niet zo goed wat we kunnen verwachten en of het geschikt is met kinderen. Maar één manier om daar achter te komen… op naar de tuinen van Appeltern met het pondje vanuit Oss!

200+ tuinen bomvol inspiratie

Om je een idee te geven van de omvang van de tuinen hierbij wat facts & figures over de Tuinen van Appeltern. Je gaat er meer dan 200 inspiratietuinen vinden met duizenden vast planten. Er zijn meer dan 40 hoveniers die een bijdrage leveren aan de tuinen dus dat betekent dat je veel verschillende invalshoeken en ontwerpen kan verwachten. Iedere hovenier heeft vaak toch een eigen stijl. Omdat we geen idee hebben wat we kunnen verwachten, laten we het allemaal over ons heenkomen. Vanaf het moment dat we de nieuwe entree binnenlopen zijn we eerlijk waar verrast. Leuke horeca, lekker sfeertje en een inspirerende winkel met leuke hebbedingetjes en kado’s. Laat ik je dus meteen vertellen dat de Tuinen van Appeltern sowieso een leuk uitje zijn, los van of je wel of geen tuininspiratie zoekt.

Tuinen van Appeltern met slecht weer

Start vroeg in de Tuinen van Appeltern!

Weet je, een dag is echt veel te kort als 200+ inspiratietuinen op je gemak wilt zien, alles wilt laten bezinken en met de kinderen ook nog even lekker wat wilt genieten. Maak dus een plan en als je echte veel inspiratie zoekt dan is het slim om je voor te bereiden. Goed nieuws, de Tuinen van Appeltern zijn dagelijks geopend en ieder jaargetijde heeft er zijn eigen charme. Wij zijn er in augustus en vinden de gekleurde bloemen prachtig, in het voorjaar zal het totaal anders zijn en ook in najaarssferen geldt dat natuurlijk. Ik kan je geen advies geven over het beste jaargetijde, want dat is er simpelweg niet. Dat is erg persoonlijk. Eén ding is zeker, voor onze was het met de kinderen onmogelijk om de ruim 22 hectare met tuininspiratie allemaal te zien in een dag. De oppervlakte van Tuinen van Appeltern is enorm!

Je kunt rekenen op leuke doorkijkjes, heel veel gekleurde bloemen en volop ideeën. Handig om te weten vooraf is dat iedere showtuin een eigen nummer heeft, dus als je het nummer noteert, kun je later terugzoeken wat nu ook alweer die ene plant was of welke leverancier dat fantastische zwembad had gemaakt. Erg handig wel.

TIP! Ook fotografen en natuurfanaten kunnen hun hartje ophalen in de tuinen. In ieder jaargetijde een nieuw feestje, andere kleuren en je blijft steeds weer nieuwe leuke doorkijkjes en plaatjes zien natuurlijk.

Ontdekkingseiland, fun voor kids en rustmomentje voor jezelf

Je kinderen zullen verkocht zijn als ze het ontdekkingseiland zien, een flink gebied om te ravotten. Je kunt er via de brug naartoe of met een trekpontje, dat laatste is natuurlijk het meest populair bij onze kids. Ik zou het ontdekkingseiland tot ergens middag op de dag bewaren en eerste even tijd maken voor wat andere dingen onderweg zoals het kabouterdorp, de prachtig gekleurde bloemenvelden, een robotmaaier, de prachtige binnenruimtes en leuke paadjes om doorheen te lopen.

Kunnen je kinderen daarna klimmen, bewegen, zwieren en zelf rennen op een soort van loopband op het ontdekkingseiland. Hier zijn genoeg klimtoestellen te vinden en kinderen brengen hier met gemak toch best flink wat tijd door. Kun je zelf ondertussen alles even laten bezinken en wat uitrusten.

TIP: Bij de Tuinen van Appeltern worden planten en bloemen verkocht. Alles uit eigen tuin. Het is een aanrader om hier wat kleurrijke exemplaren mee te nemen.

Leuke picknickplek in Gelderland

Eén van de mooiste picknickplekjes deze zomer

Een lekkere lunch hoort bij een fijn dagje uit wat ons betreft en omdat wij nogal fans zijn van picknicken zien we de lekkere picknickmand wel zitten als lunch. Te reserveren vanaf twee personen. We halen onze picknickmand op in de Wintertuin en gaan terug naar de leuke patio die we eerder al gespot hebben aan het water. Prima plekje om onze lunch op te eten. Lunch with a view en genieten ten top! Als we ooit een enorme tuin inclusief riviertje hebben dan moet het er zo ongeveer uitzien. Het high-tea arrangement ziet er ook erg lekker uit, maar vinden we minder handig met onze boys. We hebben ons picknickkleed bij ons, op drukke dagen bij de Tuinen van Appeltern is dat wel handig want dan kun je wat minder makkelijk overal gaan zitten met je picknickmand schat ik in. Natuurlijk kun je je picknick aan een tafeltje opeten, maar dat is in onze ogen toch niet direct hoe een picknick eruit hoort te zien. Als we de picknickmand terugbrengen krijgen de kinderen nog een lekker ijsje en pakken wij een speciaal biertje. Het is er echt weer voor!

Altijd iets te doen in de tuinen van Appeltern

Bij de Tuinen van Appeltern is eigenlijk het hele jaar door wel iets te doen. In de zomerperiode zijn er zelf middagen speciaal voor kinderen, ideaal als je even zelf rustig wilt rondlopen als je het mij vraagt. Verder worden er veel evenementen georganiseerd zoals de Sous-Terre Art Fair met beeldende kunst en een herfstprogramma: Puur Appeltern.

Je kunt ieder weekend een tuinontwerp op maat laten maken, samen met een persoonlijk tuinadvies een goede basis voor je nieuwe tuin. Wel even vooraf reserveren. En als je in een creatieve bui bent dan zijn er verschillende hele toffe workshops te vinden. Dacht je van een workshop tuinontwerp, creatie van droogbloemen of een najaarsdecoratieworkshop met een vleugje kerst. Dan snap je meteen dat de Tuinen van Appeltern iedere keer weer kan verrassen. Dit is zeker niet alleen een plek voor mensen die tuininspiratie zoeken.

Wat kun je verwachten in de tuinen van Appeltern?

Zoals gezegd: De Tuinen van Appeltern zijn enorm dus zorg dat je op tijd in het park bent als je op je gemak wilt rondkijken. Wij zijn verrast door de vele leuke plekken die we zien en hoewel veel ideeën niet in onze eigen tuin passen vanwege het enorme formaat (of onze kleine tuin), zet het wel aan tot nadenken. Zo is de beslissing om in het voorjaar enkele grotere planten aan te schaffen bijvoorbeeld meteen door ons gemaakt. Deze plek is heerlijk met mooi weer en net zo geschikt voor een dagje uit met kinderen (en ook zonder) dan als inspiratieplek voor iedereen die zijn of haar tuin wil aanpakken!