Tips voor een gezinsvakantie Thailand
Thailand
Mireille Steegmans
Thailand
05/07/2020
6 min

Handig om te weten voor je gezinsvakantie naar Thailand

05/07/2020
6 min

Thailand is het ideale land voor gezinnen die al vaker hebben gereisd en voor gezinnen die voor het eerst op vakantie gaan naar Azië. Dat komt door de vriendelijke Thai en de enorme afwisseling in activiteiten en mogelijkheden in Thailand. Natuurlijk zit je als ouder met een aantal praktische vragen. Wij geven je graag antwoord op vragen over geld wisselen, luiers kopen, openbaar vervoer, auto huren, veiligheid en eten op straat met je kinderen.

Wat je als ouder wilt weten voor vertrek naar Thailand

Wist je dat Thailand met kinderen één van de veiligste landen van Azië is? De Thai zijn bovendien dol op kinderen en zie je altijd met een glimlach op hun gezicht. Je kinderen zullen zeker ook dol zijn op de Thai! Er zijn wel wat dingen om rekening mee te houden als je gaat reizen in Thailand met je gezin.

Is Thailand met kinderen veilig?

Absoluut is Thailand met kinderen veilig! Wist je dat het zelfs één van de veiligste landen van Azië is? De Thai zijn dol op kinderen en zie je altijd met een glimlach op hun gezicht. Je kinderen zullen ook dol zijn op de Thai. Bovendien is Thailand ook zeer geschikt voor reizen met een kind. Twijfel daar dus zeker niet over. De Thai zijn behulpzaam, het land is best wel Westers en de infrastructuur is goed. Er zijn een aantal dingen die handig zijn om van tevoren te checken, zoals de temperatuur in het jaargetijde dat je reist. En kijk naar de vervoersmiddelen die je kiest. Thailand met kinderen is goed te bereizen met trein, vliegtuig, bus, auto en privéchauffeur. Welk vervoermiddel je kiest, is afhankelijk van de afstanden en jullie voorkeuren. Verder is het handig om te kijken wat de temperaturen zijn in het jaargetijde dat je reist en kijk ook even naar de regenseizoenen. Die kunnen heftig zijn, vooral in het zuiden.

Heb je het over veiligheid met betrekking tot ziek worden en de kwaliteit van de ziekenhuizen? Dan kan ik je geruststellen, want de medische zorg in Thailand is prima.

Hoe is de gezondheidszorg in Thailand?

Heb je het over veiligheid met betrekking tot ziek worden en de kwaliteit van de ziekenhuizen? Dan kan ik je geruststellen, want de medische zorg in Thailand is prima. Tijdens mijn zwangerschap ben ik er in het ziekenhuis geweest en ik was er zeer over te spreken. Engels sprekend personeel, perfecte service, alle aandacht en goede begeleiding. Beter dan in Nederland als je het mij vraagt!

Zijn er luiers en zwemluiers te koop in Thailand?

In Thailand kun je op veel plaatsen makkelijk alles vinden wat je voor een baby of kleuter nodig hebt. Wil je per se een bepaald merk luiers gebruiken? Neem dan gewoon voldoende mee, want de merken en kwaliteit is anders dan thuis. Niet per se slechter, gewoon anders. Voor zwemluiers raden wij het type aan wat kan worden uitgewassen dat scheelt je veel ruimte. Wij hebben een overzicht voor je gemaakt met de spullen die te koop zijn in Thailand voor baby´s.

Houd rekening met seizoenen en het weer

Thailand is een geweldig land om met kinderen naartoe te gaan. Thailand is erg geschikt als je nog geen ervaringen hebt met rondreizen of met reizen met je kinderen. De Thai zijn dol op kinderen, enorm vriendelijk en glimlachen altijd. Dat zal je baby, peuter, kleuter en ook een ouder kind aanspreken. Thailand kent regenseizoenen, maar een hele dag regen zal je dan niet snel meemaken. Je kunt prima naar de seizoenen kijken en dan bewust kiezen voor het noorden van Thailand of juist het zuiden met o.a. Khao Sok National Park. Het land is perfect om cultuur, natuur en avontuur te combineren met lekkere relaxen aan een heerlijk zwembad of aan de zee voor strandliefhebbers.

Temperatuur en klimaat in Thailand

Thailand heeft een tropisch klimaat waardoor de luchtvochtigheid hoog is, vooral in het regenseizoen. Het is in Thailand het hele jaar door ongeveer 30 graden, april en mei zijn de warmste maanden van het jaar. In juni begint in het zuidwesten de moesson die duur tot ongeveer half oktober. Het klimaat is van oktober tot eind februari het prettigst in Thailand met een noordoosten wind en een lage luchtvochtigheid.

Het hele jaar door kan er een bui vallen in Thailand, maar er is eigenlijk geen maand waarin je echt niet naar Thailand moet reizen vanwege te veel regen. Buien zijn over het algemeen kort en vaak ook 's nachts. Hoewel je het ook wel eens minder goed kunt treffen natuurlijk. Er zijn het hele jaar zijn er enkele moessonperiodes waarin de regen vaker valt dan in de rest van het jaar. Deze periodes zijn in iedere regio verschillend. Tijdens het regenseizoen regent het meestal in de namiddag, dus daar kun je goed rekening mee houden. In het zuiden regent het langer dan in Noord- of Centraal Thailand.

De meest droge periode in Thailand is van december tot mei, in december en januari is het daarom ook hoogseizoen. In augustus is er vaak een grotere regenperiode, er vallen vaker hevige regenbuien. Eind augustus vallen de zwaarste buien in Centraal Thailand, eind september is de meeste regen weer verdwenen.

Kan ik met kinderen veilig eten op straat in Thailand?

Thailand is één van de landen in Azië waar je perfect op straat kunt eten. Wij hanteren zelf altijd 'bij twijfel, niet doen' dus ziet het eten er bij één van de stalletjes niet zo lekker uit? Kies dan gewoon een ander stalletje, want er zijn genoeg mogelijkheden!

Wij hebben zelf met onze peuter op straat gegeten toen hij nog geen 2 jaar oud was. Gewoon op straat in Bangkok, aan de boulevard tussen de locals in Chiang Saen, op een floating stalletje in Khao Sok National Park en bij de bergvolkeren in de buurt van Chiang Mai en Chiang Rai. Leuke bijkomstigheid is dat eten in Thailand erg goedkoop is op straat dus voor een paar euro heb je een complete maaltijd met je gezin. Verder zagen wij op veel plekken bordjes met het logo ´clean food, good taste´. Die bordjes matchen vaak met onze mening over het eten en hoe het eruit zag.

Kun je makkelijk een SIM-kaart kopen in Thailand?

Wil je een hogere telefoonrekening voorkomen? Dan is het handig om een SIM kaartje te kopen in Thailand. Gewoon een flinke databundel, zodat je overal bereikbaar bent en bovendien ook nog even een telefoontje kan plegen naar dat ene hotel als je vertraging hebt. Daarnaast kun je met je mobiel natuurlijk heel veel nuttige informatie terugzoeken en een simkaart is in Thailand niet duur. Er zijn 3 grote providers: AIS, dtac en TrueMove. Je kunt op het airport na aankomst direct een simkaart kopen. Vergeten? Ga dan naar de 7 Eleven, Family Markt, Big C, Tesco of een telefoonwinkel. Daar slaag je gegarandeerd!

Wat is slimmer, Baht pinnen of euro's omwisselen?

De meningen zijn verdeeld over geld wisselen in Thailand of geld pinnen. Wij zijn zelf van het gemak en lekker snel met een kind en kiezen er daarom voor om te pinnen bij aankomst, maar dat is niet de goedkoopste optie. Geld meenemen en daar wisselen is zeer zeker het meest goedkoop. Een goed adres is 'SuperRich' op Bangkok Airport. Je vindt dit wisselkantoor in de kelder van het airport, bij de BTS.

Tijdsverschil Thailand en Nederland

Tijdens de zomertijd is het in Thailand 5 uur later dan in Nederland. In onze wintertijd is het 6 uur later in Thailand. De tijdsverschillen zijn niet het hele jaar door hetzelfde, omdat Thailand geen zomertijd en wintertijd kent. In Thailand gebruiken ze de westerse jaartelling, maar ze gebruiken ook nog hun eigen jaartelling die begint bij de geboorte van Boeddha (543 jaar voor Christus. In 2014 is het bij de Thai dus het jaar 2556.

Elektriciteit in Thailand

In Thailand wordt gebruik gemaakt van een spanning van 220 volt, net als in Nederland en België. Je kunt je apparaten dus zonder problemen gebruik in Thailand. De vorm van de stopcontacten kan echter wel soms afwijken en daarom is het verstandig om een verloopstekker mee te nemen. Het elektriciteitsnetwerk in Thailand is goed. In grote steden en toeristische gebieden zul je niet snel meemaken dat de stroom uitvalt. In afgelegen gebieden valt de stroom wel eens uit, maar hebben vooral de grotere hotels altijd een eigen elektriciteitsvoorziening. Op de kleine eilanden wordt de elektriciteit geregeld door generators. Als daar dus iets mis gaat, kan het soms wel langer duren voordat er weer stroom is.