Highlights Porto met kinderen
Porto
Mireille Steegmans
Porto
05/26/2021
4 min

Openbaar vervoer in Porto, wat is handig?

05/26/2021
4 min

Ik ben al twee keer eerder in Porto geweest, zonder soort. Als je geen kinderen hebt dan is een citytrip in deze ontzettend leuke Portugese stad toch echt wel heel anders. Op je gemak lunchen, genieten van port…en nog één, door de straten slenteren die echt allemaal buggy proof zijn en natuurlijk ook in de avonduren de stad verkennen. Met een Soort is het niet anders, maar zeker niet minder leuk! Wij ontdekken kanten van Porto die we nog niet kenden en vonden het geweldig en voor herhaling vatbaar. Ga Porto ontdekken met je soort en lees hoe je dat het gemakkelijkst doet.

Openbaar vervoer in Porto, koop een Porto Card

Een must have is de  Porto Card  als je lekker door Porto wilt racen met de metro, tram of bus en hebt besloten om geen tickets te kopen voor de hop on hop off bus bij  Yellow Bus tours  . Wij zaten zelf in een bed & breakfast van Airbnb net buiten het centrum en gingen met de bus van en naar het centrum van Porto. De Porto Card had we er dan al bijna uit voor een dag, want een los kaartje in de bus kopen is sowieso duurder. Je kunt losse kaartjes ook kopen bij veel kioskjes of zelfs vaak bij een lokaal bakkertje, maar wij hebben het diverse keren meegemaakt dat de kaartjes niet beschikbaar waren en zoals gezegd: je bent al snel duurder uit.

Met de Porto Card heb je niet alleen gratis reizen voor het aantal dagen dat je kiest, er zit ook nog wat andere leuke voordelen aan vast:

  • Gratis toegang of korting in een aantal musea
  • Korting in restaurants
  • Korting bij SEA LIFE (bestel  hier  losse kaarten voor SEA LIFE Porto)
  • Korting bij meer dan 100 andere attracties zoals een rondvaart over de Duoro Rivier, de portkelders, en fietshuur. Overigens is een  fietstour bij BajaBikes  niet ingeschreven, wel een dikke aanrader wat mij betreft
  • En nog veel meer!
Kijk zelfs goed welke kortingen en extra's je allemaal kunt krijgen met de Porto Card en zwaai overal met je Porto Card. Je krijgt op veel plaatsen korting en al is het soms niet duidelijk, het is zonde om korting mis te lopen. Toch? Als je bijvoorbeeld een Porto Card hebt die 24 uur geldig is, is hij actief op de middagen om 14.00 uur en is hij ook geldig tot de volgende dag 14.00 uur. Handig om te weten!

Vervoer van vliegveld naar Porto centrum

Eén van de dingen die heel erg fijn is aan Porto is dat je vanuit het vliegveld (Francisco Sá Carneiro Airport) erg gemakkelijk naar het centrum kunt reizen. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de taxi te pakken, eigenlijk is de metro veel handig! In een klein half uurtje ben je voor iets meer dan een euro in het centrum van Porto. De metro is comfortabel, netjes, nieuw en natuurlijk ook een leuk avontuur voor een soort.

Wij zijn verliefd op Porto en zullen nog veel meer tips volgen. Hier hebben we alvast een aantal tips voor het vervoer tijdens een citytrip in Porto met kinderen op een rij gezeten.

Kabelbaan dos Guindais

De Funicular dos Guindais wordt vaak overgeslagen tijdens een stedentrip naar Porto en dat komt omdat hij veel minder zichtbaar is dan de Teleférico de Gaia (kabelbaan). Onze kleine wereldreiziger vond dit soort trein maar wat leuk! De Funicular dos Guindais is een kabelspoorweg die tegen een steile helling loopt vlakbij de Luís I-brug. Je kunt er voor kiezen om naar beneden te gaan of naar boven, of allebei natuurlijk. Als je naar boven wilt gaan dan gaat het 'treintje' vanaf de kade in Ribeira (onder aan de brug) naar het plateau van Batalha, hier zit ook meteen een metrostation. Je loopt vanuit Batalha ook in 5-10 minuten naar de kathedraal van Porto.

Wij zijn juist van boven naar beneden gegaan. Vanaf de kathedraal van Porto op het Terreiro da Sé loop je in 5-10 minuten naar metrostation Batalha waar ook de kabelbaan dos Guindais naar beneden gaat. Helaas kun je voor de Funicular dos Guindais niet je Porto Card gebruiken, je zult een apart kaartje moeten kopen. Gezinnen met kleine kinderen gaan goed voor, dat is dan wel weer een voordeel. Wij stonden voorop en hadden een perfect uitzicht. Als je beneden aankomt dan kun je vervolgens over de Luís I-brug lopen, direct Gaia in. Dit is de weg naar alle porthuizen.

Nog veel meer vervoer in Porto

Je kunt Porto nog op heel veel andere manieren zien: vanuit de lucht, vanuit een open bus en ook vanaf het water. Ontzettend leuk om een combinatie van tours te doen. Eerlijk gezegd zijn wij zelf geen grote fan van de hop on hop off bus, omdat onze ervaring is dat we echt lang moeten wachten als we onderweg ergens uit de bus gaan en dan weer een volgende bus willen nemen. Soms komen er ineens drie bussen tegelijk en dan een half uur helemaal niets. Wil je gewoon alle hoogtepunten op een comfortabele manier zien en blijf je de hele rit zitten, dan is de hop on, hop off bus ideaal.

Verder is een cruise over de Duoro leuk omdat je Ribeira en Gaia vanaf het water ziet, maar verwacht er ook weer niet te veel van. Je vaart maar een heel klein stukje de Duoro rivier op, heen – terug en weer dezelfde kant op. Leuk, maar heel eerlijk gezegd vinden wij het niet het geld waard als je bedenkt dat je voor kinderen ook moet betalen. Als je kijkt wat je krijgt voor de prijs die je betaalbaar dan kun je met je budget leukere dingen doen in Porto vinden wij!

Koop je kaartje vooraf online, dat herkent met een familie al snel € 10,00.