Openbaar vervoer in Porto, wat is handig?
26 mei 2021 
in Porto
4 min. leestijd

Openbaar vervoer in Porto, wat is handig?

Ik ben al twee keer eerder in Porto geweest, zonder kind. Als je geen kinderen hebt dan is een citytrip in deze ontzettend leuke Portugese stad toch echt wel heel anders. Op je gemak lunchen, genieten van port…en nog eentje, door de straten slenteren die echt allemaal buggy proof zijn en natuurlijk ook in de avonduren de stad verkennen. Met een kind is het nèt even anders, maar zeker niet minder leuk! Wij ontdekten kanten van Porto die we nog niet kenden en vonden het geweldig en voor herhaling vatbaar. Ga Porto ontdekken met je kind en lees hoe je dat het makkelijkst doet.

Een must have is de Porto Card als je lekker door Porto wilt racen met de metro, tram of bus en hebt besloten om geen tickets te kopen voor de hop on hop off bus bij Yellow Bus tours. Wij zaten zelf in een bed & breakfast van Airbnb net buiten het centrum en gingen met de bus van en naar het centrum van Porto. De Porto Card hadden we er dan al bijna uit voor een dag, want een los kaartje in de bus kopen is sowieso duurder. Je kunt losse kaartjes ook kopen bij veel kioskjes of zelfs vaak bij een lokaal bakkertje, maar wij hebben het diverse keren meegemaakt dat de kaartjes niet beschikbaar waren en zoals gezegd: je bent al snel duurder uit.

Met de Porto Card heb je niet alleen gratis reizen voor het aantal dagen dat je kiest, er zitten ook nog wat andere leuke voordelen aan vast:

  • Gratis toegang of korting in een aantal musea
  • Korting in restaurants
  • Korting bij SEA LIFE (bestel hier losse kaarten voor SEA LIFE Porto)
  • Korting bij meer dan 100 andere attracties zoals een cruise over de Duoro Rivier, de port kelders, en fietshuur. Overigens is een fietstour bij BajaBikes niet inbegrepen, wel een dikke aanrader wat mij betreft
  • En nog heel veel meer…
Kijk even goed welke kortingen en extra’s je allemaal kunt krijgen met de Porto Card en zwaai overal met je Porto Card. Je krijgt op veel plaatsen korting en al is het soms niet duidelijk, het is zonde om korting mis te lopen. Toch? Als je bijvoorbeeld een Porto Card hebt die 24 uur geldig is en je activeert hem pas ’s middags om 14.00 uur dan is hij ook geldig tot de volgende dag 14.00 uur. Handig om te weten!

Eén van de dingen die heel erg fijn is aan Porto is dat je vanuit het vliegveld (Francisco Sá Carneiro Airport) erg makkelijk naar het centrum kunt reizen. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de taxi te pakken, eigenlijk is de metro veel makkelijker! In een klein half uurtje ben je voor iets meer dan een euro in het centrum van Porto. De metro is comfortabel, netjes, nieuw en natuurlijk ook een leuk avontuur voor een kind.

Wij zijn verliefd op Porto en er zullen nog veel meer tips volgen. Hier hebben we alvast een aantal tips voor het vervoer tijdens een citytrip in Porto met kinderen op een rij gezet.

De Funicular dos Guindais wordt vaak overgeslagen bij een stedentrip naar Porto en dat komt omdat hij veel minder zichtbaar is dan de Teleférico de Gaia (kabelbaan). Onze kleine wereldreiziger vond deze soort van trein maar wat leuk! De Funicular dos Guindais is een kabelspoorweg die tegen een steile helling loopt vlakbij de Luís I Bridge. Je kunt er voor kiezen om naar beneden te gaan of naar boven, of allebei natuurlijk. Als je naar boven wilt gaan dan gaat het ‘treintje’ vanaf de kade in Ribeira (onder aan de brug) naar het plateau van Batalha, hier zit ook meteen een metrostation. Je loopt vanuit Batalha ook in 5-10 minuten naar de kathedraal van Porto.

Wij zijn juist van boven naar beneden gegaan. Vanaf de kathedraal van Porto op het Terreiro da Sé loop je in 5-10 minuten naar metrostation Batalha waar ook de Funicular dos Guindais naar beneden gaat. Helaas kun je voor de Funicular dos Guindais niet je Porto Card gebruiken, je zult een apart kaartje moeten kopen. Gezinnen met kleine kinderen gaan wel voor, dat is dan wel weer een voordeel. Wij stonden daardoor voorop en hadden perfect uitzicht. Als je beneden aankomt dan kun je vervolgens over de Luís I Bridge lopen, direct Gaia in. Dit is de weg naar alle porthuizen.

Je kunt Porto nog op heel veel andere manieren zien: vanuit de lucht, vanuit een open bus en ook vanaf het water. Ontzettend leuk om een combinatie van tours te doen. Eerlijk gezegd zijn wij zelf geen grote fan van de hop on hop off bus, omdat onze ervaring is dat we echt lang moesten wachten als we onderweg ergens uit de bus gingen en dan weer een volgende bus wilden nemen. Soms komen er ineens drie bussen tegelijk en dan een half uur helemaal niets. Wil je gewoon alle highlights op een comfortabele manier zien en blijf je de hele rit zitten, dan is de hop on hop off bus ideaal.

Verder is een cruise over de Duoro leuk omdat je Ribeira en Gaia vanaf het water ziet, maar verwacht er ook weer niet te veel van. Je vaart maar een heel klein stukje de Duoro rivier op, heen – terug en weer dezelfde kant op. Leuk, maar heel eerlijk gezegd vinden wij het niet het geld waard als je bedenkt dat je voor kinderen ook moet betalen. Als je kijkt wat je krijgt voor de prijs die je betaalt dan kun je met je budget leukere dingen doen in Porto vinden wij!

Koop je kaartje vooraf online, dat scheelt met een familie al snel € 10,00.
OVERNACHTEN
Rondreis Noord-Portugal met kinderen

NOORD-PORTUGAL

DOURO VALLEI