Wandelen met kinderen in de Blue Mountains
Australië
Daphne Liebrand
Australië
02/05/2020
8 min

Wandelen met kinderen in de Blue Mountains

02/05/2020
8 min

Op ongeveer een uur rijden van Sydney liggen de Blue Mountains. Dit berggebied moet je gezien hebben als je Australië bezoekt. Het punt is alleen, natuur is natuurlijk het mooist als je er doorheen wandelt en is dat een beetje te doen met een twee- en vierjarige? Wat wij daarbij het belangrijkste vinden, is dat de kinderen het leuk hebben, maar ook dat de wandelingen veilig zijn. Wij zoeken voor jullie uit waar je in de Blue Mountains leuk én veilig kunt wandelen met jonge kinderen!

Met de auto van Sydney naar Wentworth Falls

De afgelopen dagen hebben wij Sydney verkend vanuit een appartement dichtbij het Olympisch Park. Dat ligt gelukkig in het noorden van de stad -de richting die we uitwillen- en dicht bij de uitvalswegen. Toch duurt het even voor we het stedelijk gebied achter ons gelaten hebben en we de koelere berglucht kunnen opsnuiven. Als we de Blue Mountains inrijden menen we in de verte inderdaad de beroemde blauwe gloed te zien. Rond lunchtijd arriveren we in het centrum van het plaatsje Wentworth Falls, waar we de komende dagen verblijven. Er zijn verrassend veel leuk uitziende restaurantjes en er één uitkiezen is zo gepiept. Fed Deli Café ziet er niet alleen sfeervol uit, het eten is zeer verantwoord en de huisgemaakte milkshakes in jaren 60 glazen zijn prachtig. Het is bijna jammer om ze op te drinken.

Homemade milkshakes

Overnachten in Wenthworth Falls

De komende nachten slapen we in een huisje The Potting Shed genaamd. Het kleine ‘schuurtje’ is erg knus ingericht. Er staat een bad in de tuin en ook het hemelbed ziet er zeer uitnodigend uit! De kinderen gaan direct spelen in de tuin. Wentworth Falls ligt bijna 900 meter boven zeeniveau en het is er meestal heel wat koeler dan aan de kust. Dat merken we aan onze kleuter en peuter, want ze zijn een stuk actiever dan gisteren bij bijna 40 graden in de stad.

Uitzicht over de Blue Mountains

Start een wandeling bij de Conservation Hut

Het is koud!! Voor het eerst sinds we op reis zijn heb ik het koud. De temperatuur is in de nacht gedaald naar een graad of 16 en het regent een beetje. Als het droog en iets warmer is, wandelen we het nationale park in. The Blue Mountains is een enorm, uitgestrekt gebied. Vanuit ons huisje loop je in vijf minuten naar de Conservation Hut. Daar hebben ze overigens ontzettend goede koffie! Hier starten ook de wandelingen. Op een bord aan het begin van het pad staan tijden bij de verschillende routes aangegeven. Omdat het weer niet al te best is gaan we voor een makkelijke trail van zo’n half uur naar Queen Victoria Lookout. Het lopen gaat onze kleuter goed af, het weer wordt beter en het is zo verschrikkelijk mooi, dat het uiteindelijk een wandeling van ruim 4 uur wordt!

Deze route lopen wij: Vanaf Queen Victoria Lookout kiezen we eerst de Overcliff track, daarna de Undercliff Track, vervolgens over de Wenthworthfalls (richting Rocket Point Lookout) en voor de terugweg, de Wenthworthfalls track richting de picknick area, langs de Wenthworthfalls én Jamison Lookout en tenslotte de Shortcut Track -echt waar- om terug te keren naar de Conservation Hut. Op het moment dat wij er zijn is de National Pass gesloten. Deze route is heel mooi, maar raden wij gezinnen met jonge kinderen zeker niet aan, vanwege steile afdalingen en bij en na regenachtig weer zeer gladde, smalle paadjes!

Wandelen bij de Wenthworth Falls met kids

Op naar de waterval

Terug naar de wandeling. The bush ruikt heerlijk. Overal groeien varens en kleine bloemetjes tussen de bomen. De paden zijn goed aangelegd en te volgen, al is het door de regen plaatselijk flink modderig en glad. We proberen zo lang mogelijk schoon te blijven, maar als je eenmaal vies bent is dat ook geen issue meer. Onze kleuter presteert het zelfs om op één van de makkelijkste stukken in de modder te vallen. Gelukkig zijn hier watervalletjes genoeg en kan hij zijn handen afspoelen. De routes zijn qua omgeving ontzettend afwisselend. Het bos is prachtig, de vele uitzichten weids en de meeste paden prima begaanbaar, hoewel ze soms vrij steil zijn.

Onze peuter zit in de rugdrager en de kleuter is voor zijn leeftijd inmiddels een geoefende wandelaar die de afspraken kent. Voor de veiligheid moet hij tussen ons in blijven en kijken waar hij zijn voeten neerzet, dat is in het begin een flinke opgave. Hij doet het na een tijdje prima en loopt het hele stuk zelf. Vooral de stapstenen in het drassige en moerasachtige gebied en de paden onder de overhangende rotsen vindt hij geweldig. Miss M ligt daarbij plat op de rug van Barry, zodat het bolletje kras- en bultvrij blijft! Ook deze missie blijkt aan het eind van de rit geslaagd. Ons einddoel is natuurlijk de waterval waar het plaatsje zijn naam aan dankt, de Wenthworth Falls. We kunnen deze vanuit een paar adembenemende punten bekijken, met de blauwe gloed boven de bergen steeds op de achtergrond. We eten een mueslireep bij de bovenloop van de waterval en laten de kinderen pootjebaden. Onze zoon zou het liefst zandkastelen bouwen -hij maakt alvast een beginnetje met de gracht- maar daar hebben we helaas geen tijd voor. Het wordt al laat en we moeten voor het donker het nationale park verlaten.

Waterval bij Wenthworth Falls

Zes tips voor een mooie en veilige wandelen naar de Wenthworth Falls

  • Start je wandeling bij de Conservation Hut voor de mooiste uitzichten
  • Check de omstandigheden van de route, deze staan duidelijk aangegeven op de borden én volg deze ook op!
  • Laat je kind(eren) tussen jullie in lopen. Je bent op grote hoogte en niet alle omheiningen zijn kids-proof. Houd je kind(eren) in ieder geval ten alle tijden in het oog en binnen handbereik en maak duidelijke afspraken
  • Draag schoenen met een goed profiel, zodat je voldoende grip hebt én die nat mogen worden. Het regent veel in de Blue Mountains, dus de paden zijn plaatselijk modderig en drassig
  • Je hebt niets aan een buggy op deze routes, draag kinderen die niet lang genoeg kunnen wandelen in een buik- of rugdrager
  • Neem eventueel warme- en/of regenkleding, voldoende water (of een LifeStraw bidon, waarmee je waterval-water kunt filteren en dus drinken) en eten mee. Het is een nationaal park, dus na de Conservation Hut is er niets meer te koop.
Routes Blue Mountains Australië

Lunchen in Leura

Het heeft vannacht veel geregend en geonweerd. In de ochtend is het nog steeds zwaarbewolkt en behoorlijk fris. Laat dit weer je tripje naar de Blue Mountains niet bederven, want meestal klaart het in de middag weer op. Bovendien is het door het natte klimaat heerlijk groen en de koelere temperaturen zijn ideaal voor de wandelingen die je in deze omgeving kunt maken. We rijden naar Leura, een klein plaatsje met winkeltjes zoals we ze in Nederland ook zouden inrichten. Toch is het ook erg Australisch en genieten we van een wandeling langs de etalages. Voor de lunch is er voldoende keuze. Wij gaan voor Leura Gourmet Café & Deli, met uitzicht over de zwaarbewolkte Blue Mountains. Het eten is prima en voor in het restaurant is een winkeltje waar je allerlei heerlijkheden kunt kopen voor onderweg.

Wandelen bij de Gordon Falls

Na de lunch rijden we door naar de Gordon Falls. Het is even zoeken naar het beginpunt van de route, maar dan kan het toch echt beginnen. De wandeling gaat vooral naar beneden. We lopen weer tussen de heerlijk geurende bomen en struiken. Het verbaast ons hoeveel bloemetjes er in het bos bloeien. Ook horen en zien we boven ons vele kaketoes en andere bosbewoners. Bij de Pool of Siloam bekijken we een deel van de waterval van dichtbij. Onze kleuter wil graag nog over de stapstenen voor we weer, dezelfde weg terug, naar boven lopen. Deze wandeling loop je met kinderen in ongeveer een half uur.

Bovenaan gekomen gaan we naar het uitzichtpunt vanwaar we de waterval van bovenaf zien. Nou, het is flink zoeken! Wij vinden het hier behoorlijk nat, maar blijkbaar is dit het droge seizoen. We gaan er maar vanuit dat ie in de winter wat forser is, want we krijgen bijna medelijden -voor zover je dat hebt met een waterval- met hem. Het uitzicht is overigens adembenemend! De Blue Mountains dankt haar naam aan de vele eucalyptusbomen. Het licht breekt op de oliedruppels die deze bomen uitscheiden en dat geeft een blauwe gloed af. Dat maakt dit oeroude gebergte nog mysterieuzer. Toen de Grand Canyon nog maar een paar cm diep was -een baby gebergte dus- was dit gebergte al helemaal gevormd.

Pool of Siloam met kinderen

En natuurlijk gaan we ook naar Echo Point

Aan het einde van de middag rijden we naar Echo Point. Dit is hét uitzichtpunt waar busladingen toeristen met selfie-sticks worden gedumpt. Omdat wij geen zin hebben in de massale drukte, komen wij aan als iedereen weg is. Het uitzicht op de Three Sisters en Jamison Valley is werkelijk fantastisch. De drie rotspunten waar iedereen voor komt, steken trots boven het groen uit. We zien de contouren van de lagere bergen en dalen onder ons. In de verte zien we wat tafelbergen en de altijd aanwezige blauwe gloed onder de dreigende wolken. De zon weet er nog net doorheen te breken en wat licht op de drie zussen te werpen. Via de Giant Stairway, een steile trap van 860 uit de rotsen gehakte treden, kun je naar de Three Sisters wandelen. Dat vinden wij geen aanrader met jonge kinderen, dus wij bekijken het tafereel met onze kids van een afstand. We lopen over het pad bij de Three Sisters vandaan. Je loopt hier constant langs een reling met uitzicht over de bergen. Houd je kinderen wel bij je in de buurt, want ze kunnen makkelijk onder of tussen de omheining doorschieten en de kloof is hier behoorlijk diep!

Three Sisters Blue Mountains met kids

Afdalen maar bij Scenic World!

Wil je een topuitje met je kinderen maken? Lees dan nog even verder. Vanaf Scenic World Top Station kun je met een scenic cableway of scenic railway afdalen in Jamison Valley om daar een wandeling van ruim twee kilometer te maken over een scenic boardwalk. Ook kun je met een scenic skyway over de kloof naar skyway east station gebracht worden. Allemaal ritjes die je kinderen zeker zullen waarderen! Met het kaartje dat je online kunt boeken, kun je van alle Scenic World attracties gebruik maken. De prijzen van de kaartjes variëren. Vóór tien uur in de ochtend, door de week en buiten de vakanties ben je bijvoorbeeld goedkoper uit dan in de weekenden en vakanties of op nationale feestdagen. Kinderen tot vier jaar mogen gratis mee en er zijn voordelige familietickets. Er zijn hier twee gelegenheden waar je wat te eten en te drinken kunt kopen en daardoor kun je hier makkelijk een halve dag doorbrengen.

Wij zijn erg enthousiast over wandelen in The Blue Mountains met kinderen. We hebben hier heerlijke gelopen, adembenemende uitzichten gezien, klaterende watervallen mogen aanschouwen en bijzondere uitstapjes gemaakt. Heel eerlijk, we zouden hier nog weken kunnen wandelen, want we hebben voor ons gevoel nog maar een fractie van het gebied gezien. Voor ons gaat de reis verder naar Beechworth.