Amsterdam Light Festival met gezin
Nederland
Mireille Steegmans
Nederland
12/04/2023
5 min

Amsterdam Light Festival, chocomel en duizenden lichtjes

12/04/2023
5 min

Deze kerstvakantie, maar zelfs nog tot ver in januari ben je welkom bij een sfeervol avontuur in Amsterdam. Duik in de wereld van het magische Amsterdam Light Festival met je kinderen, een jaarlijks evenement dat gezinnen iedere kerstvakantie weer naar de hoofdstad trekt. Van 30 november 2023 tot 21 januari 2024 verandert Amsterdam in een lichtspektakel met het thema 'Revealing Art, AI and Tech'. Ontdek dit fascinerende festival te voet met mijn handige tips en tricks voor meer flexibiliteit en kindvriendelijkheid.

Thema Amsterdam Light Festival

Revealing Art, AI and Tech. Dat is het thema van 2023-2024. Het Amsterdam Light Festival is een jaarlijks evenement dat veel gezinnen iedere kerstvakantie weer bezoeken. Dit jaar vindt het Light Festival plaats van 30 november 2023 tot 21 januari 2024, een periode van 53 dagen in totaal dus en perfect om te combineren met een weekendje Amsterdam met kinderen natuurlijk. Handig om te weten: de lichten zijn aan van maandag tot en met woensdag van 17.00-22.00 uur en van donderdag tot en met zondag van 17.00-23.00 uur.

Amsterdam Light Festival met kinderen, Error kunstwerk

Foto: Janus van den Eijnden

Download de app...

Wil je Amsterdam Light Festival met kinderen te voet trotseren? Je kunt de inspirerende lichtkunstwerken met je gezin op twee manieren ontdekken: met de handige app of met een begeleide wandeltour met een gids die je alles vertelt over het thema en de kunstwerken. Zorg in allebei de gevallen voor goede wandelschoenen, want de totale route is ongeveer 7,5 kilometer. Natuurlijk zijn er shortcuts mogelijk. Een warme jas en een muts, sjaal en handschoenen zullen in de avond langs de kanalen van Amsterdam ook geen overbodige luxe zijn. Net als een thermoskan met wat warme thee of nog beter... chocomelk!

Tips Amsterdam Light Festival met kinderen

Foto: Janus van den Eijnden

Een groot voordeel van de wandelroute op eigen gelegenheid met je kinderen is de flexibiliteit; je kunt bijvoorbeeld besluiten om halverwege te stoppen om wat te eten of om tussendoor lekker op te warmen met een warme chocolademelk. Kleine kinderen die nog wat kunnen ontsporen tijdens het wandelen in het drukke Amsterdam zou ik in een buggy meenemen met een extra dekentje voor de kou. Zo voorkom je ongelukken en blijft het voor het hele gezin leuk!

Dit jaar is er een nieuwe app die je wandelervaring verrijkt met exclusieve content en een routekaart van de complete wandelroute. Voor €7,99 heb je toegang tot alle kunstwerklocaties en als je wilt dan zijn er natuurlijk ook shortcuts te maken om de route te verkorten. De app is gratis en bevat praktische informatie over dit jaarlijks evenement.

Amsterdam Light Festival 2023 met kinderen

...of ga op pad met een Engelse gids

Ook heel erg leuk: een begeleide wandeltour met een gids. Maar of het zo geschikt is voor jouw gezin, is afhankelijk van de leeftijd van je kinderen. De gids vertelt alles over het thema en de kunstwerken, een snack en warm drankje onderweg zijn inbegrepen. Je hebt alleen zelf geen invloed op het "wanneer". Deze tour is in principe geschikt voor alle leeftijden, maar ik moet er wel even bij zeggen dat de tour in het Engels is en 1,5 tot 2 uur duurt. Heel handig vind ik dit niet met kleine kinderen, met tieners daarentegen kan het juist wel interessant zijn. Als je 's avonds op pad gaat met een gids dan zou ik een bezoek aan één van deze 5 kindvriendelijke musea in Amsterdam zeker aanraden voor overdag.


Combineer Amsterdam Light Festival met een dagje Amsterdam

Amsterdam is een verrassend kindvriendelijke stad, rijk aan historie, unieke grachten en een levendig stadsleven. Voor een goede indruk is een weekendje Amsterdam met kinderen al gauw nodig, vooral als je ook musea wilt bezoeken. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang tot veel Amsterdamse musea, zoals het Rijksmuseum, waar ze kennis kunnen maken met 'De Nachtwacht', en het Tropenmuseum, het oudste kindermuseum van Nederland. Reserveer op tijd voor de Juniortour. Verken de stad ook per tram, fiets of waterfiets door de UNESCO-beschermde grachtengvordel. In het Vondelpark kunnen kinderen spelen op diverse speeltoestellen. Als ouder wil je natuurlijk ook mee naar de Amsterdamse musea. Het aanschaffen van een Museumkaart is dan een slimme keuze, dan heb je meteen ook toegang tot 77 kidsproof musea in Nederland.

Amsterdam Light Festival met kinderen, Artificial Humans

Foto: Janus van den Eijnden

Stap aan boord van de rondvaartboot

Een rondvaart in Amsterdam met kinderen is sowieso een fantastische manier om de stad vanuit een uniek perspectief te beleven. Maar Amsterdam Light Festival met kinderen kan vanaf het water ook wel een hele slimme keuze zijn! Terwijl je door de historische grachten vaart, kunnen kinderen zich verwonderen over de prachtige grachtenpanden, bruggen en woonboten. Veel rondvaartboten zijn voorzien van grote ramen, wat zorgt voor een uitstekend zicht op de omgeving. Sommige boten bieden zelfs een glazen dak, ideaal voor het bewonderen van de stad. Voor de kleintjes is het een avontuurlijke en leerzame ervaring. Bovendien bieden diverse rondvaarten speciale kindercommentaren of activiteiten aan boord, waardoor het een educatieve en vermakelijke uitstap wordt voor het hele gezin.

Amsterdam Light Festival met kind

Praktische info over een rondvaart tijdens het festival

Goed nieuws voor iedereen die het Amsterdam Light Festival vanaf het water wil bekijken, want tijdens het Amsterdam Light Festival kun je met kinderen verschillende vaarbelevingen ervaren:

  • Rondvaartboot: Geniet van de kunstwerken vanuit een overdekte, verwarmde boot met grote ramen, vaak met  een glazen dak. Een audiotour vertelt over de kunstwerken en kunstenaars. Vaarten duren 75 minuten, tickets zijn beschikbaar voor volwassenen en voor kinderen (4-12 jaar).
  • (Semi) open boot: Een meer directe ervaring van de kunstwerken in een (semi) open boot, met dekentjes voor warmte en een gids of schipper die informatie geeft. Hier gelden dezelfde duur en prijzen als de rondvaartboot.
  • Zelf varen: Ultiem leuk dit! Met een eigen boot varen langs de kunstwerken, met de app waar ik het al over had die toegang geeft tot een routekaart en kunstwerkbeschrijvingen. Let op de aangepaste vaarregels tijdens het festival, goed om daarvan op de hoogte te zijn!

Schrijf dit jaarlijks evenement in Amsterdam alvast in je agenda en bezoek onze hoofdstad met je gezin, een perfecte manier om een heerlijk dagje uit te plannen of om er zelfs een heel weekendje weg van te maken met je gezin!

Dit moet je weten voordat je naar Amsterdam gaat

Plan je weekendje weg of dagje Amsterdam met je gezin? Deze tips helpen je tijdens de voorbereiding:

Amsterdam Light Festival met gezin, gouden bocht

Foto: Janus van den Eijnden