arrow_drop_up arrow_drop_down
Laat je verwonderen bij de Museumfabriek in Enschede (+ virtuele tour)
16 oktober 2020 

Laat je verwonderen bij de Museumfabriek in Enschede (+ virtuele tour)

De Museumfabriek in Enschede is een museum waar je wordt verrast en verwonderd. Je gaat er als kind echt zelf aan de slag om dingen te ontdekken. Dit leuke museum in Twente werkt met thema's. Wij maken kennis met het thema ‘op stoom'. 

Van ronddraaiende wereldbol tot opgezetten dieren

Het regent op het moment dat we arriveren en snel rennen we – uiteraard via de plassen – naar de ingang. We hangen onze jas aan de kapstok in de ontvangsthal en kopen onze entreekaartjes. Tess mag nog gratis mee naar binnen als 4-jarige en wij betalen € 8,50. Eerst komen we een grote ronddraaiende wereldbol tegen waar verschillende filmpjes in afgespeeld worden. Verderop komen we verschillende opgezette dieren tegen die Tess het liefst allemaal een dikke knuffel of aai over de snuit had gegeven. In de Museumfabriek draait het om de ‘samenhang der dingen' dus je leert hoe natuur, cultuur, wetenschap en techniek invloed hebben op elkaar. Erg interessant.

Achter in de ruimte waar we zijn staat een miniatuur-textielfabriek. Met meerdere drukknoppen kun je verschillende delen aan het lopen maken en een filmpje bekijken. Genoeg interactiviteit tot dusver.

Het donker tegemoet in de Museumfabriek…

We lopen verder de trap af in het museum, het donker tegemoet. In de gang beneden vinden we meer opgezette dieren, dit keer staan ze achter glas verstopt. Hoewel de beesten niet leven vindt Tess het allemaal reuze interessant en we bekijken ze allemaal goed. In het tweede gedeelte stuiten we op het binnenste van de mens. Als je op de knop drukt die je daar ziet, gaat de pop bewegen. Eerst vindt Tess het een beetje griezelig, maar ze is er uiteindelijk niet bij weg te slaan.

Iets verderop staat een huisje met wereldreizigers; opgezette vogels die de wereld overvliegen. Een foto van onze kleine – dansende – kleine wereldreiziger misstaat hier niet! Daarna komen we bij de textiel- en stoommachines. Jouke vindt dát gedeelte interessant en samen kijken we naar de verschillende machines die hier staan.

De Museumfabriek Enschede met kleuter

Knutselen in de Makerspace

Om de hoek komen we uiteindelijk bij de Makerspace. Dit is toch wel het leukste gedeelte voor kinderen, hier kunnen ze namelijk zelf aan de knutsel met verschillende te verkrijgen bouwpakketten. In de Makerspace laten kinderen hun creativiteit de vrije loop en maken er bijzondere dingen met bijvoorbeeld een 3D-printer of lasersnijder. Tess kiest voor het maken van een langnek en samen nemen we plaats aan één van de vele knutsel tafels. Nog net niet met tong uit de mond knutselen we samen een gave vos in elkaar. Via een hoge rode brug met mooi uitzicht over de hal verlaten we de makerspace en lopen terug naar de ingang. Ontzettend fijn een museum met zo veel kind vriendelijkheid! Tess vindt bij dit museum de ‘makerspace' het leukste – omdat je er zelf aan de knutsel mag!

Virtuele tour door de Wunderkammer

De Wunderkammer in de Museumfabriek is een reis vol avonturen, en die maak je nu ook al thuis. De tour is het leukst op een tablet, lap- of desktop. Heb je een VR-bril in huis? Zeker gebruiken! De tour met de VR-bril geeft een nog grotere beleving! Veel plezier met deze tour door de Wunderkammer!

Over de schrijver
Ik ben Daphne. Getrouwd met Jouke en we genieten volop van onze dochter Tess (2016) en Mia (2020). Naast moeder ben ik ook actief bij onze plaatselijke scoutinggroep, geef ik training bij de atletiekvereniging en werk ik 32 uur per week als accountmanager. Als ontspanning sport ik regelmatig, probeer ik creatief bezig te zijn én reizen we graag. We zijn in het bezit van een prachtige, al zeg ik het zelf, klassieke groene Clubman Estate (station Mini) en een gele Mini Marcos (kit car). Deze laatste is echter een tweezitter en met ons huidige gezinnetje past dat niet helemaal... For the time being zul je dus vaker verhalen lezen over onze avonturen in de Mini Estate, die ook wel de naam Fien draagt.

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.