Op zoek naar paddenstoelen in Nationaal Park Lauwersmeer
Groningen
Angreni Hilaul
Groningen
09/05/2020
2 min

Op zoek naar paddenstoelen in Nationaal Park Lauwersmeer

09/05/2020
2 min

Tijdens een midweek in de provincie Groningen willen we Nationaal Park Lauwersoog zeker bezeoeken. Een groot natuurgebied bij het Lauwersmeer. Dit is zeker in de herfst een mooi gebied om met het hele gezin te wandelen en op zoek te gaan naar paddenstoelen.

Nationaal Park Lauwersoog met gezin

Wandeling door het bos en langs het Lauwersmeer

Wij kiezen samen met onze tiener een wandelroute uit. Aan de rand van het gebied staat een groot bord, waarop de verschillende wandelroutes aangegeven staan en welke kleur paaltjes je moet volgen. Het is bij ons gezin altijd een discussie momentje wanneer we met zijn drieën bepalen welke wandeling we gaan maken. Onze jonge tiener wil vooral niet te veel lopen en het liefst nog wel iets van een klimspeeltuin tegenkomen of op zoek gaan bijvoorbeeld paddenstoelen, vogelhuisjes tellen of een uitkijktoren beklimmen. Wijzelf houden wel van wandelen en zo kiezen we vaak voor een gemiddelde wandelroute tussen de 5 en 10 kilometer, waarlangs genoeg te zien en te doen is. Deze kilometers zijn goed te doen voor Fleur en zo maken we een wandeling van ongeveer 2 uur. 

Ben je dol op varen? Dan kan ik ook het huren van een sloepje om te varen op het Lauwersmeer aanraden.

Rood met witte stippen

Tijdens de wandelroute die wij door het Nationaal Park Lauwersoog maken, komen wij geen speeltuin tegen, wel is er halverwege de route een uitkijktoren die over het Lauwersmeer uitkijkt, daar stoppen we om wat te drinken en te snoepen. Omdat het herfstvakantie is, gaan wij onderweg op zoek naar paddenstoelen. Vooral de rode paddenstoelen met witte stippen vinden wij altijd leuk om te zien, maar ook ‘elfenbankjes’ die tegen boomstammen opgegroeid zijn. Het bos staat er vol mee en zowel wijzelf als Fleur genieten van de wandeling langs het Lauwersmeer en door het bos gehuld in herfstkleuren.

Activiteitencentrum Lauwersnest

Maak je eigen natuurschilderij en krijg een rode kabouterneus

Het startpunt van onze wandeling bevindt zich bij activiteitencentrum Lauwersnest. Je kun hier gratis parkeren op het parkeerterrein waar ook het bord met de wandelroutes staat.

Bij het Lauwersnest kun je informatie vinden over het gebied en kun je van het toilet gebruik maken. Ook zijn er enkele dingen voor (kleine) kinderen te doen. Zo kun je als een echte kabouter met een rode neus de kabouter wandeling maken. Onderweg verzamel je de allermooiste blaadjes en takjes waarmee je na het wandelen in het informatiecentrum een mooi natuurschilderij kan maken voor thuis. Pas op dat je geen kleine diertjes meeneemt en op je schilderij plakt, want dat vinden ze niet leuk. Kijk voor de actuele openingstijden en meer informatie staat op de site van het Lauwersnest zelf. Je kunt je in deze omgeving met gemak een middag vermaken.

Wandelen in Groningen met kinderen