arrow_drop_up arrow_drop_down
Op zoek naar paddenstoelen in Nationaal Park Lauwersoog
4 september 2020 

Op zoek naar paddenstoelen in Nationaal Park Lauwersoog

Tijdens een midweek in de provincie Groningen, overnachten wij in het kindvriendelijke D'Olle Pastorie in het plaatsje Vierhuizen. Op nog geen 10 minuten rijden ligt Nationaal Park Lauwersoog. Een groot natuur gebied bij het Lauwersmeer. Dit is zeker in de herfst een mooi gebied om met het hele gezin te wandelen en op zoek te gaan naar paddenstoelen. 

Nationaal Park Lauwersoog met gezin

Wandeling met kinderen door het bos en langs het Lauwersmeer

Wij kiezen samen met onze tiener een wandelroute uit. Aan de rand van het gebied staat een groot bord, waarop de verschillende wandelroutes aangegeven staan en welke kleur paaltjes je moet volgen. Het is bij ons gezin altijd een discussie momentje wanneer we met zijn drieën bepalen welke wandeling we gaan maken. Onze jonge tiener wil vooral niet te veel lopen en het liefst nog wel iets van een klimspeeltuin tegenkomen of op zoek gaan bijvoorbeeld paddenstoelen, vogelhuisjes tellen of een uitkijktoren beklimmen. Wijzelf houden wel van wandelen en zo kiezen we vaak voor een gemiddelde wandelroute tussen de 5 en 10 kilometer, waarlangs genoeg te zien en te doen is. Dit aantal kilometers is ook goed te doen voor Fleur en zo maken we een wandeling van ongeveer 2 uur.

Tijdens de wandelroute die wij door het Nationaal Park Lauwersoog maken, komen wij geen speeltuin tegen, wel is er halverwege de route een uitkijktoren die over het Lauwersmeer uitkijkt, daar stoppen we om wat te drinken en te snoepen. Omdat het herfstvakantie is, gaan wij onderweg op zoek naar paddenstoelen. Vooral de rode paddenstoelen met witte stippen vinden wij altijd leuk om te zien, maar ook ‘elfenbankjes' die tegen boomstammen opgegroeid zijn. Het bos staat er vol mee en zowel wijzelf als Fleur genieten van de wandeling langs het Lauwersmeer en door het bos gehuld in herfstkleuren.

Activiteitencentrum Lauwersnest

Maak je eigen natuurschilderij en krijg een rode kabouterneus

Het startpunt van onze wandeling bevindt zich bij activiteitencentrum Lauwersnest. Je kun hier gratis parkeren op het parkeerterrein waar ook het bord met de wandelroutes staat. Bij het Lauwersnest kun je informatie vinden over het gebied en kun je van het toilet gebruik maken. Ook zijn er enkele dingen voor (kleine) kinderen te doen. Zo kun je als een echte kabouter met een rode neus de kabouter wandeling maken. Onderweg verzamel je de allermooiste blaadjes en takjes waarmee je na het wandelen in het informatiecentrum een mooi natuurschilderij kan maken voor thuis. Maar pas op dat je kleine diertjes meeneemt en op je schilderij plakt, want dat vinden ze niet leuk. Kijk voor de actuele openingstijden en meer informatie staat op de site van het Lauwersnest zelf.

Wandelen in Groningen met kinderen

Over de schrijver
Ik ben Angreni en ik verzamel het liefst zoveel mogelijk stempels en visa in mijn in mijn paspoort. Mijn vriend en ik hebben het reisvirus doorgegeven aan onze dochter (2009) die we vanaf haar geboorte al overal mee naartoe nemen. En zelfs daarvoor al! We kwamen er namelijk achter dat ik zwanger was één dag voor we aan de Transsyberië Express begonnen. We hebben al heel wat gezien van Europa, maar we hebben ook roadtrips gemaakt door o.a. Maleisië, Amerika, Vietnam, Cuba, Indonesië, Myanmar, Thailand, Cambodja, Zuid-Afrika en Zweeds Lapland. Meestal plannen we onze reizen zelf, sommige uitjes doen we bewust georganiseerd. Iemand zei ooit eens tegen mij dat ik de omgekeerde vorm van 'homesickness' heb en dat vond ik eigenlijk wel toepasselijk!
Reactie plaatsen

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.