arrow_drop_up arrow_drop_down
12 maart 2020 

Zelf met je gezin over het Lauwersmeer varen

In de provincie Groningen ligt het Lauwersmeer. Wij verblijven met ons gezin met een tiener een midweek in de omgeving van het Lauwersmeer. Vanuit onze B&B D’Olle Pastorie in Vierhuizen kun je in 10 minuten met de auto naar het meer rijden. Wij maken op één dag een wandeling langs het Lauwersmeer, maar het is véél leuker om er met een boot overheen te varen. Je kan dit met georganiseerde boottochten doen, wij vinden het veel toffer om zelf een bootje te huren. Het is in de herfstvakantie wel even zoeken waar dit nog mogelijk is, maar het is mooi weer een het lukt ons om voor een middag een boot te huren.

Vaarroute over het Lauwersmeer naar Zoutkamp

Je hoeft voor de huur van een kleine boot geen vaarbewijs te hebben. Gelukkig, want wij hebben dit allebei niet. We huren en simpel motorbootje en na een korte uitleg over de boot zelf en de verkeersregels die op het water gelden kunnen we het water op. Het zonnetje schijnt en met de wind in de rug hebben we er zin in.

Van de bootverhuurder hebben we een kaart met vaarroutes gekregen en we besluiten naar het plaatsje Zoutkamp te varen. We hebben geleerd dat we langs de rode boeien moet blijven varen en zijn iets meer dan een uur op het water. Onderweg komen we langs het mooie natuurgebied Lauwersoog. We hebben zelf broodjes, drinken erin wat lekkers bij ons en houden onder het varen een picknick op de boot. Het is genieten zo in ons eigen kleine en fijne Nederland.

Aan wal in Zoutkamp voor warme chocomelk met een taartje

Om en om zitten we aan het roer. Ook Fleur laten we zelf varen en zo komen we na ongeveer een uur aan in het kleine dorpje Zoutkamp. Hier gaan we aan wal om in een restaurantje op te warmen met wat te drinken. Het is herfst en wanneer de zon weg is, is het toch best fris op het water in een open bootje. Er is namelijk geen beschutting tegen de wind.

In Zoutkamp zijn verschillende restaurantjes, maar ze zijn niet allemaal open in het najaar. Wanneer je met je gezin in de herfstvakantie deze kant op gaat is het een goed idee om eerst de openingstijden van restaurants en activiteiten na te kijken voor je ergens naartoe vaart, rijdt of loopt om te voorkomen dat je voor een gesloten deur staat.

Wij besluiten bij de bakker in het dorp te gaan zitten, waar je ook taartjes en drankjes kan bestellen en aan één van de tafeltjes kan zitten. Hier blijven we niet te lang, want de lucht wordt grijs en de wind zet op. Even zijn Fleur en ik in de verleiding om naar onze B&B terug te lopen, in plaats van met tegen wind terug te varen, maar samen uit samen thuis. Met letterlijk een frisse tegen zin, de kragen van de jassen omhoog en de capuchons op, varen we terug naar het haventje waar we de boot inleveren.

Met je gezin een bootje huren

Via internet vinden wij in de omgeving van het Lauwersmeer een botenverhuurbedrijf Waddeninzicht www.waddeninzicht.com. Nadat we kort met de eigenaar gebeld hebben is de boot gereserveerd. Wij zijn 50 euro aan huur kwijt voor een halve dag. Je betaalt een borg die je na het inleven van de boot weer terugkrijgt. Dit gaat allemaal heel netjes. Voor actuele openingstijden en huurprijzen van de boten kan je de website bezoek of even bellen.

Naast de botenverhuur zit ook een restaurant met terras welke ik het voorjaar en de zomer open is. Toen wij er in de herfstvakantie waren, was het restaurant gesloten, daarom hebben we zelf eten en drinken meegenomen. Verder hoef je voor een boottochtje op het Lauwersmeer niets mee te brengen. Hou er in het najaar wel rekening mee dat het af kan koelen. Een jas en sjaaltje zijn dan wel lekkere om bij je te hebben.

Over de schrijver
Ik ben Angreni. Ik vind het leuk om zoveel mogelijk stempels en visa te verzamelen in mijn paspoort. Vanuit mijn passie voor reizen ben ik blogger bij Kleine Wereldreiziger geworden. Vroeger reisde ik samen met mijn vriend en inmiddels hebben we het reisvirus doorgegeven aan onze dochter (2009) die we vanaf haar geboorte al overal mee naartoe nemen. En zelfs daarvoor al! We kwamen er namelijk achter dat ik zwanger was één dag voor we aan de Transsyberië Express begonnen :smile: De eerste drie jaar bleven we redelijk dichtbij huis en kwamen we niet verder dan Europa, maar daarna zijn we begonnen aan roadtrips door Maleisië, Amerika, Vietnam, Cuba, Indonesië, Myanmar, Thailand en Cambodja. We plannen onze reizen veelal zelf en ik merk dat ik het leuk vind om onze bijzondere ervaringen en waardevolle tips met anderen delen Online Vakantiebeurs is daar een mooi platform voor. Daarbij kan ik er zelf ook weer ideeën op doen voor nieuwe reizen. Op die manier wordt onze bucketlist eigenlijk nooit korter maar komen er steeds nieuwe bestemmingen bij. Iemand zei ooit eens tegen mij dat ik de omgekeerde vorm van 'homesickness' heb en dat vond ik eigenlijk wel toepasselijk! Vragen over onze reizen met een tiener? Mail me via info@kleinewereldreiziger.nl

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.