Jet 18 Osprey

Osprey Jet 18, de handige kinderrugzak

Wandelen in de natuur is één van onze favoriete bezigheden. In de weekenden en op vakantie lopen we veel, zelfs op een gewone doordeweekse dag lopen wij gemiddeld zeker zo’n 3-5 kilometer. We doen dagelijks zoveel mogelijk lopend en dan is een goede rugzak een must have voor onze oudste van 8 jaar. Eens kijken hoe de Osprey Jet 18 bevalt!

Als je op zoek bent naar een lichtgewicht dagrugzak, een comfortabel en hip exemplaar wat tegen een stootje kan, dan lees zeker verder over de Osprey Jet 18 die wij uitgebreid hebben getest met onze 8-jarige zoon die het postuur heeft van een tiener.

Waar moet een kinderrugzak aan voldoen?

Goede vraag! Dit is natuurlijk voor iedereen anders en daarom is ook niet een eenduidig antwoord te geven op de vraag welke dagrugzak het fijnst is voor kinderen. Wij kijken bij de aanschaf naar de volgende punten:

  • Budget; wat willen we maximaal uitgeven
  • Duurzaamheid
  • Inhoud van de dagrugzak
  • Waar gaan we de rugzak voor gebruiken?
  • Postuur van onze 8-jarige

Dit gezegd hebbende past de Osprey Jet 18 perfect bij ons wensenlijstje als we op zoek zijn naar een dagrugzak voor onze 8-jarige. De rugzakken van Osprey zijn sinds dit jaar allemaal gemaakt van recyclebare materialen. Dat feit spreekt ons sowieso aan in alle backpacks van Osprey en ook in hun fijne rugdrager, we zijn echt verknocht aan onze Osprey Poco. Verder weten we dat het niet de goedkoopste rugzakken zijn die Osprey maakt, maar daar staat tegenover dat de rugzak met gemak nog voor een tweede ronde gebruikt kan worden.

Osprey Jet 18 voor kinderen

Wat kun je verwachten van de Osprey Jet 18?

De ideale rugzak voor in het bos tijdens een lange wandeling merken we als we in onze eigen natuurgebied De Maashorst op pad gaan. Maar we ontdekken ook dat de Jet 18 het een prima backpack is voor een weekendje logeren in combinatie met een Osprey packing cube (maat L). Deze packing cube past namelijk perfect in deze rugzak en zorgt ervoor dat je nog net even wat meer volume kwijt kunt. Ook als schoolrugzak doet hij prima dienst, omdat er net wat meer in kan en omdat hij simpel is in gebruik voor een kind.

Osprey Jet 18

De Osprey Jet 18 is hip, licht, comfortabel en deze rugzak wordt aanbevolen voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Onze 8-jarige kan qua postuur doorgaan voor een gemiddelde 10-jarige dus zit precies in de doelgroep. Onze zoon had deze dagrugzak al met 6 jaar kunnen gebruiken en daarmee wil ik aangeven dat het postuur van je kind dus belangrijk is in de keuze voor de dagrugzak. Laat je niet alleen maar leiden door leeftijdsindicaties en pas een rugzak dus goed. Ik kan zelf overigens deze Osprey Jet 18 ook op mijn rug hebben, maar het is niet de beste fit natuurlijk.

Osprey Jet 18

Osprey Jet 18

Wat vindt de eigenaar zelf van de Jet 18?

Na wat mokken over het warme weer en het moeten dragen van een eigen rugzak tijdens onze eerste boswandeling met de Jet 18 is onze zoon al snel om.  Als we een half uur onderweg zijn en ik vraag hoe de rugzak zit, kijkt mijn pre-tiener me aan alsof ik de domste vraag ooit stel. Welke rugzak? Nou, ik geloof dat dit genoeg zegt. Hij voelt hem dus niet zitten blijkbaar. Rennen en klimmen gaat perfect zonder dat de rugzak alle kanten op gaat op zijn rug en dat komt door de heupgordel in combinatie met de borstband. Dit is echt een fijne lichtgewicht rugzak waarmee je als kind ook op warme dagen comfort hebt. Ik betaal graag wat meer voor dat comfort, dat scheelt me toch flink wat gezeur tijdens een stevige wandeling of fietstocht. Bovendien moet je daarbij optellen dat hij voor meerdere doeleinden kan worden gebruikt.

Ospret Jet 18 review

De technische specs

De naam van de Jet 18 doet het al vermoeden, deze kinderrugzak heeft een inhoud van 18 liter. Hij heeft verschillende zakken naast het grote hoofdcompartiment en de Jet 18 is gemaakt van gerecycled nylon doek. Het grote voorvak is van stretchgaas, maar dat gebruiken wij zelf eigenlijk niet, omdat dit op den duur altijd uitlubbert en dat vinden we zonde. In noodgevallen als de tas helemaal vol zit natuurlijk wel handig om bijvoorbeeld even een jas achter op te bergen. Aan de zijkanten kun je gemakkelijk een drinkfles opbergen, handig tijdens het wandelen. Waardevolle spullen zoals de telefoon kunnen boven in het vak met de ritssluiting. Goed om te vermelden is dat deze kinderrugzak een Airscape achterpaneel heeft met een schuimrug voor ventilatie. Daarom vindt onze zoon hem dus niet te warm tijdens een stevige wandeling!

De Jet 18 is hier groot favoriet bij onze zoon en dat komt door het design, comfort en tegelijkertijd de eenvoud van deze backpack. Een goede ventilatie in combinatie met een goede pasvorm is dus zeker wel mogelijk zo laat Osprey zien.