Rondlopen in het filmdecor van The Last Emperor
Aan de noordkant van het Tian’anmen Square ligt de Tian’anmen poort, richting The Forbidden City. Bij deze zuidpoort van de Forbidden City hangt nog altijd Mao’s grote portret. Van hieruit begint een bezoek aan het grootste paleis ter wereld. Je moet zeker een halve dag reserveren om het bijna één kilometer lange complex met keizerlijke vertrekken, audiëntiezalen, voorraadkamers en musea te zien. Als je van tevoren ook nog ‘The Last Emperor’ kijkt, ben je zeker goed voorbereid! Deze film werd op deze locatie opgenomen.
Verboden stad in Beijing, de stad van Mao
The Forbidden City wordt omringd door een 9 meter hoge muur en een gracht. Het totale complex is 74 hectare groot en er zijn meer dan 10.000 verschillende vertrekken. De Forbidden City is een aaneenschakeling van ontvangstruimten en woonvertrekken die aan elkaar zijn gekoppeld door gigantische geplaveide pleinen. Het geheel moest indruk maken en onderdanigheid oproepen bij de mensen die op audiëntie kwamen bij de keizer. De fortificaties zijn tot in het extreme doorgevoerd. Dit blijkt onder andere uit de complete afwezigheid van planten en zelfs gras en de vijf dubbel gelaagde geplaveide pleinen die moesten voorkomen dat men door middel van het graven van een tunnel binnen zou kunnen komen. De constructie van de pleinen is verder zo gemaakt dat er nergens een dode hoek is waar iemand zich zou kunnen verschuilen. In de Forbidden City woonden de keizers van het Chinese Rijk vanaf het begin van de 15de eeuw tot aan de val van de Tj’ing-dynastie in 1912.
Geel als een symbolische kleur
Geel is dominant aanwezig in de Forbidden City, omdat dit de symbolische kleur is van de Royal Family. Er is echter één uitzondering: Wenyuange. Dit is de koninklijke biblitheek, met een zwart dak. Men gelooft namelijk dat zwart symbool staat voor water en dat dit er dus voor zorgt dat het geheel niet in brand kan komen te staan. Wanneer je in de Forbidden op The Rostrum klimt, heb je een geweldig uitzicht over Tian’anmen Square zoals je op de foto hier links kunt zien.’Wanneer je de Forbidden City verder binnenloopt, zie in de verte The White Dagoba staan. Bij dit 51 meter hoge bouwwerk is ook een tempel te bezichtigen, deze is echter bekender dat deze tempel zelf. Wij hebben The White Dagoba niet bezocht, wel een foto gemaakt vanuit de Forbidden City.
Souvenirs kopen
In het midden van de Forbidden City staan allerlei mensen hun spullen aan te prijzen. Zo kun je bijv. een foto van jezelf laten maken in typisch Chinese kleding, maar ook worden er stempels gemaakt. Hierin kun je je naam in Chineze tekens laten graveren, de stempel heeft bovenop het dier staan wat symbool was in je geboortejaar. Zo’n stempel hebben wij natuurlijk ook laten maken.