Jackfruit in Sri Lanka
Sri Lanka
Mireille Steegmans
Sri Lanka
04/13/2022
4 min

Kennismaken met de Ayurveda dokter in Sri Lanka

04/13/2022
4 min

Ayurveda is een traditionele geneeswijze die zijn oorsprong heeft in het Indiase continent. Het is kort samengevat de kennis van een lang, gelukkig en gezond leven. Het valt onder de alternatieve geneeswijzen net als bijvoorbeeld accupunctuur dat doet. Leuk, maar wat moet je hier met een kind hoor ik veel ouders denken? Wij vinden dat onze kinderen veel kunnen leren van reizen en wij willen ze meegeven dat er meer is dan alleen een tablet om een kwaal te genezen zoals wij dat in de Westerse wereld veel zien. Ze mogen best weten dat er mensen zijn die anders denken over dingen en leren over verschillende zienswijzen.

Wat is Ayurveda precies?

Het woord Ayurveda stamt uit het Sanskriet, de taal van de grote klassieke, Indische cultuur.  Ayurveda is een traditionele geneeswijze die er vanuit gaat dat je lichaam en je geest één geheel zijn en dat natuur hierin een zeer prominente plaats heeft. Als een Ayurveda dokter je gaat behandelen, dan gaat deze dokter uit van het totaalplaatje in de behandeling en dan staat het herstellen van alle energieën in je lichaam en in je geest centraal.

Heb je interesse in de kruiden en de leerwijze? Dan zijn er volop plekken te vinden om je Ayurveda kennis te vergroten.  In een bos van nog geen 100m2 ontdekken we zo ontzettend veel over kruiden. Wij doen zelf een tour door een aantal tuinen en leren daardoor steeds meer en het is geweldig voor de herkenning van planten, bloemen en kruiden. Weet jij bijvoorbeeld hoe kurkuma groeit? Wat ashwagandha is? En dat je de aloë vera zo uit de bladeren van de plant kunt knijpen?

Kaneel

Kurkuma en gember

Boek minimaal één (Ayurvedische) massage

Een heerlijke Ayurvedische massage mag je niet overslaan als je in Sri Lanka bent als je het mij vraagt. Wij boeken direct na aankomst in Sri Lanka onze eerste heerlijke Ayurvedische massage in Negombo bij Jasmin Villa Ayurvedic Resort. Wat een heerlijke plek is dit! Als je hier verblijft dan is het sowieso handig om ieder een Ayurvedische massage te nemen, want je kunt elkaar afwisselen. En met een beetje geluk is er zelfs een vriendelijke Sri Lankaanse die maar al te graag even een oogje in het zeil houdt.

Goedkoop hotel in Negombo met kinderen

Hetzelfde geldt trouwens in Galle Face Hotel in Colombo waar ik ook geniet van een heerlijke massage net voordat we het vliegtuig weer in stappen. Dit is dan weliswaar geen Ayurvedische massage, maar lekker is hij wel. En betaalbaar!

En dat terwijl het Galla Face hotel misschien wel één van de duurdere hotels van Colombo is. Mijn massage begint met een heerlijk voetenbadje en vervolgens wordt mijn hele lichaam onder handen genomen met uitgebreid aandacht voor mijn schouderblessure.

Massage bij Galle Face Hotel Colombo

Samen leren over kruiden en planten

Voor kinderen is het zeker leuk om meer te leren over kruiden, planten en bomen. Maar dan wel op hun manier natuurlijk en daar moet je zelf energie en moeite in steken. Ben je met een kind in een kruidentuin als deze, dan moet je natuurlijk aandacht besteden aan de leefwereld van een kind die volop vragen stelt als:

  • Hoe groeit nu die peper die we in het eten doen?
  • Waar groeien die bonen waar de koffie van papa van gemaakt is?
  • En hoe ziet de plant eruit waar de gember aan groeit die mama in de thee drinkt?

En jeetje wat zijn die enorme ballen daar boven aan die boom? Het blijkt jackfruit (nangka) te zijn. We zagen dit fruit wat vaak in ongeveer 30 meter hoge bomen groeit eerder in Indonesië en Maleisië. Ook in India en de Filipijnen kom je gegarandeerd jackfruit tegen.

En dan maken we kennis met het elastiek dat je zo van de bast van een rubberboom trekt. Onze kleuter vond het machtig mooi en heeft veel interesse in de natuur om zich heen. Er viel dus heel wat te leren op weinig vierkante meters voor wie interesse heeft in planten en kruiden.

Ondanks dat ons soms het gevoel bekroop dat we soort van verplicht waren hier iets te kopen na alle uitleg was dat absoluut geen must. Laat je dus niet verplichten tot een aankoop als je dat niet wilt.

Ayurveda in Sri Lanka met kleuter

Bezoek aan een kruidentuin en Ayurveda dokter

In Sri Lanka kom je de term Ayurveda dus gegarandeerd tegen. Het is volgende deze leer belangrijk dat je balans hebt en een Ayurveda arts zal alles uit de natuur gebruiken om die balans optimaal te krijgen. Voor veel mensen klinkt dit zweverig, maar ik heb zelf al zeer veel succes geboekt met deze geneeswijze voor mijn allergieën. Ik kreeg er op Sumatra ook uitgebreid informatie over en vindt het een interessante manier van genezen. Ben je er nieuwsgierig naar? Dan zou ik zeker in Sri Lanka wat meer informatie over Ayurveda zoeken.

Ayurveda in Sri Lanka met kind