De leukste activiteiten en mooiste plekken in Krkonoše
Tsjechië
Mireille Steegmans
Tsjechië
01/18/2021
4 min

De leukste activiteiten en mooiste plekken in Krkonoše

01/18/2021
4 min

In het noorden van Tsjechië liggen de hoogste bergen van het land. Het Reuzengebergte bestaat uit uitgestrekte bergweiden, rotsachtige bergkammen, bulderende watervallen en mysterieuze veenmeren. En dan is er nog de Sněžka, deze majestueuze koningin van de bergen.

Wat is leuk in het Reuzengebergte met kinderen?

Door het unieke landschap met haar diverse en ruige schoonheid is het Reuzengebergte al in 1963 tot nationaal park benoemd. Het gebergte is niet alleen aantrekkelijk vanwege de uitzonderlijke natuur, ook vanwege kenmerkende volksarchitectuur en de vele activiteiten die je hier kunt doen. In dit bijzondere gebied zijn vele schatten. Het Reuzengebergte met kinderen is fantastisch mooi. Natuurliefhebbers en actievelingen, lees je mee? Dit is er allemaal te doen in het Reuzengebergte dat iets meer dan twee uur rijden van Praag ligt.

Op de fiets door de bergen

Het Reuzengebergte (Tsjechisch: Krkonoše) heeft honderden kilometers aan gemarkeerde fietspaden die door een panoramisch landschap voeren. Er zijn avontuurlijke mountainbike paden, maar ook ontspannen afdalingen die geschikt zijn voor wat oudere kinderen met fietservaring. Gedurende de zomer rijden er dagelijks fietsbussen naar de bergtoppen. Hierdoor kunnen fietsers genieten van hun tocht zonder eerst een zware beklimming te hebben. Een prachtige route is de 34 kilometer lange tocht van Kořenov naar het stadje Jilemnice. De route gaat door schitterende valleien, bossen en langs drie uitzichttorens. Andere plekken die bereikbaar zijn per fietsbus en waarvandaan je mooie routes kunt volgen zijn Harrachov, Špindlerova bouda en Pec pod Sněžkou.

In de kabelbaan kunnen jullie fietsen mee. Neem bijvoorbeeld de kabelbaan vanuit Harrachov naar Čertova hora. Vanaf hier kun je een mooie route volgen van 21 kilometer naar Jablonec nad Jizerou. In Janské Lázně kan de fiets mee in de kabelbaan naar de bergtop Černá hora. Daarvandaan kun je diverse kanten op zoals naar de stad Trutnov, een prachtige afdaling van 27 kilometer. Zoals gezegd alleen voor oudere kinderen die vaker fietsen.

Bewonder de watervallen

In het Reuzengebergte vind je de hoogste en meest indrukwekkende watervallen van het land. Bij Harrachov stort de wilde Mumlava rivier via een acht meter hoog rotsachtig plateau naar beneden. De Elbewaterval is 35 meter hoog en kun je combineren met een wandeling naar de bron van de Elbe. In hetzelfde dal bevindt zich de Pančavský waterval. Deze valt trapsgewijs over een steile wand. De waterval is met zijn 148 meter recordhouder onder de Tsjechische watervallen.

Reuzengeberge Tsjechie met kinderen

Bunkercomplex Stachelberg

Stachelberg is een indrukwekkend complex van bunkers met een uitgebreid systeem van gangen en kamers. Het is gelegen in het oostelijke deel van het Reuzengebergte, ten noorden van de stad Trutnov. De bouw begon in 1937 met als doel zich te kunnen verdedigen tegen Duitsland. In totaal waren er 34 ruimtes gepland om te worden gebruikt als opslagruimte, kantoor, kazernes voor de manschappen en ruimte voor technische apparatuur. Stachelberg is nooit voltooid en werd nooit gebruikt, maar toch zijn de bunkers en het gigantische systeem van gangen erg indrukwekkend voor jong en oud. Het is mogelijk om de bunkers te bezoeken en is er een uitgebreide tentoonstelling over de fortificatie.

Krkonoše bierroute

Wandelen door de prachtige natuur en genieten van lokale bieren, wij houden ervan! Dat klinkt niet verkeerd toch? Dat vonden de bedenkers van de Krkonoše pivní stezka ook. Deze bierroute door het Reuzengebergte gaat langs vijf brouwerijen, waaronder mini-brouwerij Trautenberk de hoogst gelegen brouwerij van het land. Er zijn twee verschillende routes, beiden van ongeveer 30 kilometer. Wie één van deze wandelingen wilt doen, kan een stempelkaart krijgen. Bij een biertje in de deelnemende brouwerij krijg je een stempel. Een volle kaart levert je niet alleen vijf halve liters bier op, je krijgt ook een bieropener als cadeau. Superleuk als je het mij vraagt en met onze 8-jarige is zo’n actieve kroegentocht verspreid over een hele dag prima te doen. Kleine uk gaat met zijn 2 jaar gewoon in de Osprey Poco rugdrager.

Het boomkroonpad in Janské Lázně

Janské Lázně is een klein kuuroord in het oosten van het Reuzengebergte en het is een geliefde vakantiebestemming voor actieve gezinnen. In de winter komen er veel wintersporters en in de zomer is het een favoriete bestemming bij actieve vakantiegangers. De meest populaire attractie in Janské Lázně is het boomkroonpad. Deze uitzichttoren is 45 meter hoog. Je kunt er niet alleen de toppen van de bomen bewonderen, het pad gaat gedeeltelijk ondergronds. Bezoekers worden geïnformeerd over de flora en fauna in het gebied en kunnen het wortelstelsel van bomen bekijken. Vanaf de top kun je met de glijbaan naar beneden.

De kristalvallei van Tsjechië

Al sinds de 14de eeuw wordt in Harrachov en omgeving glas geproduceerd. Er worden hier prachtige kroonluchters, kerstversieringen en sieraden gemaakt. Het gebied wordt daarom wel de kristalvallei van Tsjechië genoemd. In Harrachov ligt de oudste glasfabriek van Bohemen. De glasblazerij ontstond voor 1712 en Glassworks Novosad houdt de traditie van glasblazen nog steeds levend. De productie richt zich op luxe glazen en kristallen kroonluchters. Het glasmuseum maakt deel uit van de glasfabriek en bevat exposities over de geschiedenis van de glasfabriek. In de fabriek kunnen bezoekers zien hoe glasblazers dit zware werk uitvoeren, leuk voor kinderen om te zien hoe een ambacht wordt uitgeoefend.

Treinrit “Pojizerský Pacific”

Een ritje met de lokale trein van Martinice in het Reuzengebergte naar Rokytnice nad Jizerou, dit vinden je kinderen gegarandeerd leuk. Deze regionale spoorlijn wordt wel Pojizerský Pacific genoemd en gaat door de romantische Jizera-vallei. Het pittoreske station Martinice dateert uit 1871, love history! Het bevat mooie architectuur met verschillende unieke kenmerken, zoals een groot aantal mechanische lichten. Tijdens de treinreis kom je door adembenemende natuur, rijd je over originele brugconstructies en ga je door de 80 meter lange tunnel bij Hradsko. Het hoogste punt van de spoorlijn is aan de voet van Martinice. Het hoogstgelegen station van de lijn is Jilemnice. Hier kun je het Krkonoše-museum bezoeken, dat in het Jilemnice kasteel ligt. De trein eindigt in Rokytnice nad Jizerou. Ben je overigens fan van kastelen? Er is ontzettend veel te ontdekken in de Tsjechische kastelen met haar soms heftige verhalen en indrukwekkende geschiedenis.

Het Pools-Tsjechisch vriendschapspad

Het Reuzengebergte markeert de grens tussen Tsjechië en Polen en tijdens een wandeling over de bergtoppen zul je regelmatig de grens oversteken. Eén van die wandelroutes is het Pools-Tsjechische vriendschapspad. Deze 80 kilometer lange route loopt grotendeels over de kam van het Reuzengebergte en voert zowel over Pools als Tsjechisch grondgebied. De route komt langs een aantal prachtige natuurverschijnselen, zoals de rotsformaties Mužské en Dívčí kameny. Bovendien gaat de route naar de  Sněžka, met haar 1603 meter de hoogste berg van het Reuzengebergte en tevens van Tsjechië. Op verschillende plekken is het mogelijk om aan te sluiten op de route dus je kunt met je kinderen een gedeelte van dit mooie vriendschapspad lopen. Wil je het volledige traject lopen met je gezin? Dan kun je een huttentocht doen en overnachten bij diverse accommodaties in de bergen. Een ultiem avontuur!