Grotten van Maravillas Zuid-Spanje
Spanje
Mireille Steegmans
Spanje
02/07/2019
3 min

Grotten van Maravillas in Aracena

02/07/2019
3 min

Dat wij fan zijn van natuur en bijzondere elementen in de natuur is geen geheim en daar vallen ook grotten onder. Tijdens onze reis door Andalusië – het zuiden van Spanje – mag daarom een bezoek aan Gruta de las Maravillas niet ontbreken, ook al moeten we er toch best een stukje voor omrijden.

Verborgen onder het kasteel

De Grotten van Maravillas liggen in Aracena en de letterlijke vertaling is ‘Grot der Wonderen’. Als je hier geweest bent snap je dit volledig. We hebben al best wat gezien, maar de ‘ooo’s’ en ‘aaa’s’ zijn meerdere keren uit onze mond te horen geweest. Het verhaal vertelt dat de grotten werden ontdekt door een schaapsherder, tenminste dat is één van de versies en volgens onze gids en ook volgens ons zelf de meest geloofwaardige. De Grotten van Maravillas liggen onder een kasteel dat op een berg boven Aracena uitsteekt. Toen een schaapsherder zijn schapen rondom het kasteel liet grazen, brak er één schaap uit. De schaapsherder moest zoeken naar zijn vermiste schaap en stuitte daarbij op de ingang van de grotten van Maravillas. Sinds 1914 zijn de grotten open voor publiek.

Grotten van Maravillas Zuid-Spanje

Prachtige wereld achter een simpele deur

De Grotten van Maravillas liggen in het centrum van Aracena. Het straatje er naartoe is toeristisch, maar bovenal erg gezellig en sfeervol. En je kunt er ook heerlijk lunchen. Als je de Spaanse ham wilt proeven en kopen dan ben je hier trouwens ook op de goede plek beland. Er zitten diverse winkels waar je de beste hammen kunt kopen. Laat je even voorlichten, want de keuze is enorm.

Het straatje gaat bergop en boven stuiten wij op een groep mensen. Vreemd, er is hier verder weinig te zien, toch? Totdat we een deur zien die we herkennen van de foto’s: de ingang tot de grotten! De grotten zijn een netwerk van kalkstenen grotten waar je om iedere hoek weer een uniek plaatje ziet. Er mogen geen foto’s gemaakt worden om dit prachtige stuk natuur te behouden dus helaas alleen een paar vage en stiekeme kiekjes met de telefoon. En dan komt het moois wat wij zien echt niet over! Maar dat dit allemaal achter één deur verscholen zit is op zijn minst bijzonder.


Rondleiding door de grotten

Je mag niet zelf de grotten in en moet dus van tevoren een rondleiding boeken in het Engels. Je loopt tijdens de rondleiding eigenlijk in een cirkel door de grotten en ziet verschillende etages en uitzichten. In het totaal is de route ongeveer 1 kilometer en als je na 5 minuten al denkt dat wat je ziet echt prachtig is, dan wacht maar tot je meer hebt gezien. De grotten van Marravillas zijn een prachtig decor, niet voor niets zijn hier meerdere films opgenomen. Het meest bijzondere deel vinden wij de tweede verdieping waar je een enorme hoeveelheid stalagmieten en stalagtieten ziet. Vooral deze laatste term zal voor heel wat glimlachen op de gezichten van kinderen zorgen. De kleuren van de stalagmieten en stalagtieten veranderen. Het water is in de hele grot enorm helder en blauw/groen van kleur. Echt prachtig! De derde verdieping van de grotten zijn overigens niet in gebruik en kun je als toerist dus niet bezoeken. Dit is beschermd gebied en hier wordt geologisch onderzoek gedaan.

Gruta de las Maravillas grotten Zuid-Spanje

Met kleine kinderen de grotten in

Je kunt hier geen buggy mee naar binnen nemen, dus kleine kinderen moet je zelf dragen. Het is echt wel handig als je peuter of kleuter goed kan lopen, anders is dit geen leuke tour met een kind. De paden zijn op zich goed begaanbaar, maar kunnen soms een beetje nat en glad zijn. Als je zoon of dochter moeite heeft om ergens vanaf te blijven dan kun je beter niet de grotten ingaan. Alles is beschermd en ondanks dat veel mensen even willen voelen aan het kalksteen is dat natuurlijk niet de bedoeling en mag je niets aanraken. Voor een peuter of kleuter is dat bijna een uitnodiging om het juist wel allemaal aan te raken. De vochtigheid is hoog in de grotten en de temperatuur tussen de 15 en 20 graden dus we raden aan om een vestje mee te nemen. Wij rader aan om de grotten te bezoeken met een baby of met een kind ouder dan 4 jaar.