De zeven mooiste uitzichten van Tsjechië
18 mei 2021 
5 min. leestijd

De zeven mooiste uitzichten van Tsjechië

Uitzichten vervelen nooit in Tsjechië. Of het nu over een historische stad is, een glooiend boslandschap of een slingerende rivier. Genieten van panoramische vergezichten kan in Tsjechië op bijzondere plekken. Beklim rotsen, torens en heuvels voor de mooiste uitzichten van het land.

#1 St. Nicholaasbasiliek in Praag

Praag wordt de ‘Stad van Honderd Torens’ genoemd. Een aantal van deze torens zijn toegankelijk en zijn een ideale plek om de Tsjechische hoofdstad van bovenaf te aanschouwen. Een bijzonder fotogeniek uitzichtpunt is vanaf de toren van de basiliek St. Nicholaas in de wijk Malá Strana. Het beklimmen van de 215 treden is absoluut de moeite waard. Vanuit de 65 meter hoge toren is er een geweldig uitzicht over de Karelsbrug, de Moldau en de Praagse Burcht. De klokkentoren deed dienst als brandtoren en was de laatste toren van de stadsomroeper in Praag. Vanaf de jaren zestig tot de jaren tachtig diende het als observatiepost voor de staatsveiligheidsdienst op de westerse ambassades in de omgeving.

Leuke tips in Praag met kinderen

# 2 Glazen skywalk in het Beskiden gebergte

In de oostelijke provincie Moravië staat in het Beskiden gebergte een opmerkelijke uitzichttoren nabij de bergtop Pustevny. De toren, ook wel de Valaška-route genoemd, heeft een rolstoeltoegankelijke loopbrug die bezoekers naar een hoogte van 1099 meter brengt. Op de top is er een panoramisch uitzicht over het gehele Beskiden gebergte en met mooi weer is het zelfs mogelijk om de bergen in Polen en Slowakije te zien. De toren heeft informatiepanelen, uitdagingen zoals een houten Himalaya-brug die beweegt en een glazen skywalk. Wie hier staat kan door het glas 22 meter naar beneden kijken.

# 3 Uitzichtpunt Mariánská in Hrubá Skála

Aan uitzichtpunten geen gebrek in het natuurgebied Boheems Paradijs. Het gebied, bekend om haar metershoge zandstenen rotsformaties, zit vol plekken waar vandaan het uitzicht spectaculair is. Een van de beste uitzichtpunten om de rotsen, een chateau en de ruïnes Trosky te aanschouwen is bij het uitzichtpunt Mariánská. Deze plek ligt op 1 km van het chateau Hrubá Skala. Voor een zonsondergang en – opkomst is deze plek adembenemend. Een aanrader is om een deel van de wandelroute Zlatá stezka (Gouden pad) te volgen, die langs vele andere fotogenieke plekken komt.

Wandelen in Tsjechie met kinderen

# 4 Televisietoren Praděd

Op Praděd, de hoogste berg van Moravië en Silezië, staat al sinds het begin van de 20e eeuw een uitkijktoren. De gotische toren werd in de jaren zeventig vervangen door een moderne televisietoren van 146,5 meter hoog. De top van de zender reikt tot maar liefst 1637,5 meter en is hiermee het hoogst bereikbare punt van Tsjechië. Bezoekers kunnen met een lift het observatiedek op 73 meter hoogte bereiken. Het uitzicht is geweldig en reikt tot het Beskiden gebergte, het Reuzengebergte en zelfs de Alpen en Hoge Tatra in Slowakije. In de televisietoren is een restaurant en een hotel, de hoogste accommodatie van Tsjechië.

# 5 Goethe toren in Karlovy Vary

Karlovy Vary in West-Bohemen is al sinds de 19e eeuw geliefd bij kuuroordgasten. De bezoekers kwamen naar Karlovy Vary vanwege de medische spabehandelingen, waarbij naast het badderen en drinken van het mineraalrijke water er ook aanbevolen werd om te wandelen in de natuur. Rondom de stad Karlovy Vary bevinden zich diverse wandelroutes naar uitkijktorens, zoals de neogotische toren Goethe gebouwd in 1889. Het is de oudste uitkijktoren in Karlovy Vary en ligt op een 638 meter hoge heuvel. In het gebouw bevindt zich een café en vanaf het uitkijkplatform zijn het Ertsgebergte, het Slavkov bos en de Doupovsé-heuvels te zien.

Klimtoren in Tsjechie met kinderen

# 6 Meanders van de Moldau

De Moldau is een belangrijke rivier in Tsjechië en stroomt door enkele grote steden zoals Český Krumlov en Praag. Deze meanderende rivier door het Boheemse landschap heeft heel wat kunstenaars geïnspireerd. De componist Bedřich Smetana maakte er zelfs een symfonisch gedicht over. De mooiste plek om één van de hoefijzervormige meanders van de Moldau te aanschouwen is tussen de dam van Kamýk en Orlík bij het dorp Solenice in Midden-Bohemen. Het uitzicht staat bekend als de Tsjechiche Horseshoe Bend.

# 7 Ballonvaart in Zuid-Moravië

Torens en heuvels zijn ideaal als uitzichtpunt, maar niets kan tegen een ballonvaart op voor een uitzicht van 360 graden. Een ballonvaart, waarbij de ballon meestal zo’n 1000 meter boven de grond zweeft, is een geweldige ervaring. In Zuid-Moravië is het mogelijk om te zweven over een glooiend landschap met wijngaarden en akkers. De streek heeft iets weg van Italië en wordt daarom ook wel ‘Moravisch Toscane’ genoemd.

Ook leuk om te lezen:

Leuk glamping in Slovenië met kinderen
OVERNACHTEN MET KIDS
ROADTRIPPEN IN EUROPA
Ebook Nederland met kinderen Kleine Wereldreiziger
NEDERLAND ONTDEKKEN
Kleine Wereldreiziger PLUS

Wil jij tijd besparen met het
plannen van je gezinsvakantie?

Word lid van Kleine Wereldreiziger PLUS voor een vast bedrag per jaar:

  • Exclusieve voordelen voor het hele gezin.
  • Je vakantievragen stellen aan ons en andere reislustige ouders.
  • Doe-boeken, online uitjes, doe-bladen en spelletjes.
  • Downloads, moodboards en meer!
arrow_drop_up arrow_drop_down