nijntje museum Utrecht: ontdekken en spelen
Het vernieuwde nijntje museum in Utrecht heeft haar deuren weer geopend! Een perfecte reden om op de verjaardag van onze kleuter van 4 jaar een bezoekje te brengen aan het voormalige Dick Bruna huis. Dan kunnen we met eigen ogen zien of het museum een aanrader is voor kinderen.
nijntje museum
Spelen met nijntje
Al direct bij binnenkomst stappen kinderen in de wereld van nijntje die haar leven begint in 1955. Werkelijk op ieder details is gelet. De kluisjes hebben allemaal bekende afbeeldingen en als je naar binnen loopt dan kom je meteen in het huis en de tuin van nijntje en haar vriendjes. Je kunt trouwens je tas achterlaten in een kluisje, lekker praktisch. De nijn-wereld is geweldig nagebootst en als je alleen al kijkt naar alle educatieve- en spelelementen die kinderen hier vinden dan snap je waarom peuters, kleuters en waarschijnlijk ook oudere kinderen zich hier met gemak uuuren kunnen vermaken in de eerste ruimte. Interactief is volgens ons ‘the key word’ in combinatie met educatief. Je kunt:
- je tanden poetsen in de badkamer van nijntje
- helpen om de veters van Boris de Beer te strikken
- koken in de keuken van nijn
- de tuin op orde maken
- klussen in het tuinhuisje…en nog veel meer!
Na bijna een uur spelen in de eerste ruimte besluiten we om door te lopen. Het is behoorlijk druk en als volwassene sta je er een klein beetje verloren te kijken als je kind volop aan het spelen is. Tijd voor nieuwe dingen.
De wereld van nijn en haar vriendjes
In het hele museum vind je op de muren de illustraties terug uit de boeken van nijntje. Erg gaaf en je ziet daardoor ook heel goed de tekentechniek die Dick Bruna hanteerde. Alles tekende hij met een penseel en het valt op dat zijn lijnen altijd rafelig zijn. Als de illustraties zijn uitvergroot zie je dit heel goed en het geeft direct een soort sfeer aan de tekening. Dick Bruna zelf noemt het ‘een bepaalde bibber’. Zelfs op de toiletten zie je nijntje, naar de toilet gaan met een kind is zo een feest en in het bijzonder op de familietoilet.
Dick Bruna
We lopen van de ene naar de andere zaal. We kijken in de kastjes van nijn, zoeken dieren, doen een leeuw na, doen een soort zoekspelletje, luisteren een verhaal, zien een enorme hoeveelheid boekjes van Dick Bruna, spelen doktertje, wegen ons zelf, doen een ogentest…het is teveel om op te noemen! Kinderen vermaken zich hier met gemak een hele lange middag.
Leer de verkeersregels
Tijd om een kijkje boven te nemen en daar zien we dat de grootste zaal is omgetoverd tot een soort woonwijk, compleet met rotondes, spoorwegovergang, trein, verkeerslichten, zebrapaden en fietsen om zelf op rond te racen. Letterlijk racen, want alle kinderen fietsen door elkaar en bijna niemand houdt zich aan de verkeersregels. Een kleine chaos dus, maar wel ontzettend leuk voor kinderen. Oudere kinderen zullen zich denk ik wel irriteren aan de drukte van de kleinere kinderen die overal doorheen lopen en niet kijken naar rood of groen. Onze kleuter vindt het in ieder geval geweldig!
We spelen verder nog in het poppentheater en vooral de trein en bus waar je zelfs in kunt gaan zitten, zijn favoriet. Als je verder loopt dan kom je nog veel meer spelletjes, een speel- en voorleeshoek en een knutselhoek tegen. We verklappen er allemaal niet al te veel over, ga het zelf zien. We kunnen we concluderen dat de opzet van het nieuwe nijntje museum briljant is en dat we hier zeker nog een keertje terugkomen: de prijs-kwaliteit verhouding is enorm verbeterd.
Atelier van Dick Bruna
Onze held Dick Bruna verschijnt helaas niet meer zelf in het openbaar. Twee jaar geleden stonden wij bij zijn voordeur en kwamen wij erachter dat deze bescheiden man aan het genieten is van zijn oude dag en dat is meer dan verdiend! In 32 van de 124 prentenboeken die Dick Bruna (Utrecht, 1927) maakte, speelt nijntje de hoofdrol. Dick Bruna geeft kinderen bewust de ruimte om hun eigen fantasie in te vullen. Dat deze filosofie ook de basis vormt voor het nijntje museum is duidelijk te zien. Het is indrukwekkend als je bedenkt wat voor een imperium deze man heeft opgebouwd.
In het Dick Bruna huis was er een ruimte voor ouders. Hier kon je kennismaken met Dick Bruna. Een minder interessante ruimte voor kinderen en daarom is het atelier en informatie over Dick Bruna verhuisd naar het Centraal Museum. Het is zeker de moeite waard om hier even een kijkje te nemen, tenzij je de rest van het museum niet gaat zien en geen Museumjaarkaart heb. Dan is de entree te hoog voor alleen dit bezoekje.
Voor welke leeftijd is het nijntje museum?
Het nijntje museum is leuk voor alle leeftijden, dat betekent vanaf ongeveer anderhalf jaar en als je kind goed kan lopen vind ik. Ook kleinere kinderen zullen nijntje natuurlijk herkennen, maar als het druk is worden ze letterlijk onder de voet gelopen door de andere kinderen. Onze kleuter van vier jaar vond het geweldig in het nijntje museum en kon zich hier met gemak een hele middag vermaken, hij wilde eigenlijk ook echt niet mee naar huis. Dat was in het Dick Bruna huis toch wel anders, door de verbouwing is er echt een enorme vooruitgang! Aan het eind van de dag liepen alle kindjes met rode wangen rond, je bent er dus wel zeker van dat je zoon of dochter heerlijk zal slapen ’s avonds.
10.000 bezoekers binnen 2 weken tijd
Het nijntje museum heeft binnen twee weken tijd al de 10.000ste bezoeker mogen ontvangen. Gemiddeld komen er in het het nijntje museum nu ongeveer 1.000 bezoekers per dag, maar dat zal over een aantal weken wel wat stabiliseren.
Edwin Jacobs, directeur nijntje museum: “Met het nijntje museum willen we de herkenbare en vrolijke wereld van nijntje en haar vriendjes, zoals je ze terugvindt in de boekjes van Dick Bruna, vertalen naar een fysieke plek. Een plek waar de allerjongste groep museumbezoekers op een speelse manier kennismaakt met kunst en cultuur. Afgaande op het bezoekersaantal en de vele enthousiaste reacties zijn we daarin geslaagd en daar zijn we ontzettend blij mee.” En dat is zeer zeker gelukt in het vernieuwde nijntje museum als je het ons vraagt! Wil je trouwens je bezoekje aan het nijntje museum compleet maken? Ga dan logeren bij nijntje in een supertoffe kamer!
Praktisch: adres en parkeren bij nijntje museum
De entree van nijntje museum is tegenover het Centraal Museum in Utrecht. Je entreekaartje koop je bij het Centraal Museum. Wil je uitgebreid eten? Dan moet je dat doen in het Centraal Museum. In het nijntje museum is helaas geen ruimte waar ouders een goede bak koffie kunnen drinken. Omdat je een vrij drukke straat moet oversteken is koffie drinken in het Centraal Museum terwijl de kinderen spelen geen optie. Wèl is er een ruimte in het nijntje museum waar je je eigen meegebrachte spullen kunt eten en drinken. Ideaal en ook nog een erg gezellig ruimte in nijn-stijl.
Mensen met een Museumjaarkaart kunnen gratis naar het nijntje museum. Je kunt vlakbij het nijntje museum parkeren, maar dat is wel betaald parkeren en niet goedkoop. Makkelijker is het om met de trein te gaan of om je auto op iets meer dan een kilometer lopen in een woonwijk te zetten. Dan haal je een frisse neus en betaal je geen parkeergeld. Een andere optie is parkeren bij P+R Utrecht Science Park en vervolgens met de bus de stad in gaan. Een handige en goedkope oplossing.