Tips Bangkok met kinderen

Beste landen om te wonen en werken voor gezinnen

Het expat-leven wordt steeds populairder onder gezinnen die op zoek zijn naar nieuwe avonturen en meer quality time samen. Verhuizen naar een ander land wordt meer en meer een aantrekkelijke optie door de stijgende kosten van levensonderhoud in Nederland en de kwaliteit van leven. Tel daar ook de veranderingen in onze samenleving bij op, plus het feit dat steeds meer gezinnen zich niet meer helemaal kunnen vinden in het onderwijssysteem met vaste vakanties. Een daar is het perfecte recept voor een emigratie met het hele gezin!

Voor de start van het buitenland-avontuur...

Natuurlijk klinkt emigreren romantisch en geweldig, maar dat is het zeker niet altijd hoor. Ik heb al wel wat verhuizingen van dichtbij meegemaakt en geloof me als ik zeg dat er heel veel op je af komt. En met kinderen nog een beetje heel veel meer zelfs! Ik neem je mee naar de landen die het meest geschikt zijn voor gezinnen als je een tijdje of permanent naar het buitenland wilt verkassen. Kijkend naar dingen als veiligheid, visumregels, levensonderhoudskosten en infrastructuur. Heel veel praktische informatie over de beste landen om te wonen en te werken voor gezinnen. De informatie komt uit onderzoek van ExpressVPN en zij hebben ook een handige digitale verhuistoolkit om je digitale zaken in het buitenland goed te regelen. Handig!

Geschikte plekken in het buitenland met kinderen? Expats met een gezin wonen perfect in Boedapest, Stockholm, Bangkok, Kopenhagen, Melbourne en Abu Dhabi.

Praktische zaken en gevolgen van een verhuizing

Bij het verhuizen naar het buitenland met je gezin zijn er verschillende praktische dingen waar je zeker rekening mee moet houden. Visumvereisten, wettelijke procedures en het regelen van woonruimte zijn maar een paar van de zaken die van essentieel belang zijn. En niet te vergeten: waar gaan je kinderen naar school? Of wordt het toch homeschooling? De kosten van levensonderhoud kunnen sterk variëren afhankelijk van het land en de regio waar je naartoe verhuist. Je moet als expat dus een realistisch budget bepalen dat rekening houdt met huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg en dagelijkse uitgaven. Kijk ook zeker naar de fiscale gevolgen van verhuizen naar het buitenland en win financieel advies in.

De beste plekken voor een expat gezin

Het verhuizen naar een ander land is een grote stap, maar het is met kinderen ook een ongelooflijk verrijkende ervaring! Met zorgvuldige planning en onderzoek kun je het allemaal zo soepel mogelijk laten verlopen voor het hele gezin. Het kiezen van de bestemming is daarbij natuurlijk wel essentieel! Dit zijn volgens onderzoek de zes meest geschikte plekken om te wonen met je gezin op onze mooie aardbol:

Laten wij nu met team Kleine Wereldreiziger op al deze plekken op vakantie geweest zijn! :-)

Boedapest, Hongarije

Boedapest, de dynamische hoofdstad van Hongarije, gelegen aan de schilderachtige Donau, wint aan populariteit als woonbestemming voor gezinnen. Boedapest is rijk aan onderwijsinstellingen, waaronder vele internationale scholen, ideaal voor een meertalige en multiculturele opvoeding. Hoewel duurder dan lokale scholen, zijn deze internationale - meestal Engelstalige - scholen een pluspunt voor expats. De levensstandaard in Boedapest is hoog, terwijl de kosten beduidend lager zijn dan in andere Europese hoofdsteden zoals Parijs en Wenen. Dit maakt het leven in Boedapest financieel aantrekkelijker, met betaalbare huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs.

Bovendien heeft Hongarije een relatief laag belastingtarief en diverse belastingvoordelen. Boedapest biedt gezinnen een scala aan activiteiten, van interactieve musea en historische kastelen tot de beroemde thermale baden. De stad is ook gezegend met veel groene ruimtes, perfect voor buitenactiviteiten. Qua veiligheid scoort Boedapest hoog, met lagere misdaadcijfers dan veel Europese steden. De gezondheidszorg in Boedapest is efficiënt, met zowel openbare als private opties, veel medisch personeel spreekt Engels.

Stockholm, Zweden

Stockholm ligt in het hart van Scandinavië en is een stad met een hoge levenskwaliteit, daardoor dus aantrekkelijk voor gezinnen. Met haar rijke cultureel erfgoed, gecombineerd met veel aandacht voor een goede werk-privébalans, is het een topkeuze voor gezinnen. Het Zweedse onderwijssysteem staat bekend om haar kwaliteit en Stockholm biedt diverse onderwijsopties, inclusief internationale scholen die Engels als verplicht vak aanbieden. Deze scholen ondersteunen werkende ouders met naschoolse opvang, waarvan de kosten afhangen van het gezinsinkomen en het aantal kinderen.

Ondanks dat Stockholm als de meest budgetvriendelijke van alle Scandinavische steden wordt beschouwd, kent het een van de hoogste personenbelastingtarieven wereldwijd. Dankzijn factoren als flexibele werktijden en uitgebreid ouderschapsverlof, scoort de stad hoog op de Work-Life Balance Index. Stockholm doet ook veel aan veiligheid en gezondheid en heeft haar pijlen gericht op duurzaamheid met koolstofneutraliteit tegen 2040. Een gezonde omgeving voor kinderen dus, met talloze culturele en recreatieve activiteiten. Wat betreft veiligheid staat Stockholm bekend als een van de veiligste hoofdsteden ter wereld. De toegankelijke en redelijk geprijsde gezondheidszorg maakt medische hulp gemakkelijk beschikbaar voor zowel lokale inwoners als expats. Het openbaar vervoer in de stad is efficiënt en omdat er veelal Engels wordt gesproken in Stockhol ben je hier als nieuwkomer snel gewend. Voor EU-burgers is het gemakkelijk om Stockholm te betreden, hoewel je wel na 180 dagen een verblijfsvergunning dient aan te vragen.

Bangkok, Thailand

Bangkok is een stad waar wij echt van houden! De hoofdstad van Thailand is bekend om haar betaalbaarheid en het is een uitstekende geweldige keuze voor expatgezinnen die het Aziatische leven willen ervaren zonder veel uit te geven. Als een van Thailand's meest prominente steden, biedt Bangkok een modern openbaar vervoersysteem, inclusief metro's en ritdiensten. Een auto is compleet overbodig! De stad staat ook bekend om haar hoogwaardige gezondheidszorg, wat het zelf een populaire bestemming voor medisch toerisme maakt. Engels wordt veel gesproken in Bangkok, wat de communicatie vergemakkelijkt. Bovendien herbergt de stad meer dan 150 internationale scholen, die een breed scala aan onderwijsmogelijkheden bieden. Wat betreft visumvereisten, biedt Thailand verschillende opties voor expats, waaronder het non-immigrant B-visum voor langere verblijven en het non-immigrant ED-visum voor werkgerelateerde doeleinden. Deze factoren maken Bangkok een aantrekkelijke en toegankelijke stad voor expatgezinnen die op zoek zijn naar een nieuw avontuur in Azië.

Kopenhagen, Denemarken

Kopenhagen blinkt uit als een ideale stad voor expatgezinnen, met haar veilige, schone en gezinsvriendelijke omgeving en een hoge levensstandaard. Deze Deense hoofdstad, bekend om haar evenwichtige werk-privé cultuur, stond bovenaan in de Forbes Advisor’s 2023 Work-Life Balance Index. Hoewel de levenskosten er relatief hoog zijn, worden deze gecompenseerd door concurrerende salarissen. Met talrijke internationale scholen en een bevolking die overwegend Engels spreekt – Denemarken scoorde zelfs hoog in Engelse taalvaardigheid wereldwijd – is Kopenhagen toegankelijk voor expats.

Binnen het Schengengebied kunnen expats zonder visum tot 90 dagen in Denemarken verblijven. Voor een langer verblijf is een CPR-nummer nodig, waarmee je een bankrekening kunt openen en je voor medische zorg kunt aanmelden. Langdurig verblijf vereist een verblijfs- en werkvergunning, waarvoor een werkcontract met details over salaris en arbeidsvoorwaarden nodig is. Denemarken biedt bovendien mogelijkheden voor geschoolde werknemers, onderzoekers en afgestudeerden van Deense universiteiten, wat het een aantrekkelijke locatie maakt voor expats met gespecialiseerde vaardigheden. Houd wel rekening met het klimaat van Denemarken, inclusief donkere winters.

Melbourne, Australië

Melbourne, gewaardeerd om haar hoge levensstandaard en gevarieerde bevolking, is een geliefde bestemming voor expatgezinnen. De stad biedt talloze gezinsvriendelijke activiteiten en voorzieningen en de kosten van levensonderhoud zijn relatief gunstig, zeker in vergelijking met steden zoals Sydney. In de 2023 Global Liveability Index van The Economist wordt Melbourne zelfs getipt als de meest leefbare stad in Australië, met lof voor haar inclusiviteit, gemeenschapsgevoel en uitstekende infrastructuur.

Wat visumvereisten betreft, biedt Australië uiteenlopende opties voor expats, afhankelijk van hun vaardigheden en arbeidsstatus. Het SkillSelect-visum is bijvoorbeeld gericht op individuen met specifieke gespecialiseerde vaardigheden. Daarentegen staat het Skilled Independent Visum open voor gekwalificeerde werkers zonder baanaanbieding, maar die voldoen aan bepaalde opleidings- en ervaringseisen. Verder is er het Partner-visum, bedoeld voor partners van Australische burgers en permanente inwoners. Deze diversiteit aan visummogelijkheden maakt Melbourne een toegankelijke en aantrekkelijke stad voor expats uit verschillende hoeken van de wereld. Wat visumvereisten betreft, biedt Australië uiteenlopende opties voor expats, afhankelijk van hun vaardigheden en arbeidsstatus. Kortom: een bestemming om te ontdekken als je graag naar het buitenland wilt verhuizen met je gezin en nog geen beslissing hebt gemaakt.

Abu Dhabi, VAE

Abu Dhabi, het kloppend hart van de Verenigde Arabische Emiraten, is een levendige metropool die een smeltkroes van culturen vormt en een bloeiende plek voor expats is. Met geavanceerde infrastructuur, uitmuntende onderwijsinstellingen en een overvloed aan vermaak- en recreatiemogelijkheden biedt het een aantrekkelijke mix van comfort en avontuur voor expatgezinnen. Het hele Midden-Oosten zal je overigens verrassen, wat is de levensstandaard daar compleet anders dan in Nederland. De stad herbergt diverse privé- en internationale scholen, waarvan vele het Britse schoolsysteem volgen, maar ook opties bieden uit de VS, Frankrijk, Duitsland en Japan, waardoor gezinnen zich snel thuis voelen.

Abu Dhabi staat bekend om haar hoge levensstandaard, met luxueuze huurwoningen die voorzien zijn van moderne faciliteiten en een belastingvrij inkomen. Dat laatste biedt natuurlijk een aanzienlijk financieel voordeel biedt, vooral voor gezinnen met een hoger inkomen of ondernemers. De stad wordt wereldwijd geprezen om haar veiligheid en biedt toegankelijke en hoogwaardige gezondheidszorg. Het efficiënte openbaar vervoer, inclusief een recent ontwikkelde metrolijn, en de optie om zelf te rijden op goed onderhouden wegen, maken het reizen in Abu Dhabi gemakkelijk en aangenaam voor gezinnen. Cultureel gezien is Abu Dhabi een kosmopolitische stad die een verscheidenheid aan culturen en perspectieven verwelkomt, wat bijdraagt aan een inclusieve sfeer. Respect voor de islamitische principes en de centrale rol van familie in de cultuur versterken de hechte gemeenschapszin. Voor expats die hun gezin willen meenemen zijn er verschillende visumopties, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Een geschikt verblijfsvisum en werkvergunning zijn bijvoorbeeld een must in Abu Dhabi.

Willen jullie voorzichtig starten en kijken of langer verblijven in het buitenland iets voor jullie is? Dan is het plannen van een wereldreis met je gezin een mooie eerste stap om te onderzoeken hoe de kinderen reageren en om natuurlijk kennis te maken met jullie voorkeursland voor langere tijd. De e-reisgids over het plannen van een wereldreis met kinderen van Kleine Wereldreiziger kan jullie zeker helpen met de voorbereidingen!

Zomeractie Kleine Wereldreiziger 2024