Wat moet je weten voor de eerste keer kamperen?

Wat moet je weten voor de eerste keer kamperen?

Wat moet je weten voor de eerste keer kamperen met een kleuter? Die vraag stelden wij ons toen we besloten om voor twee nachten te gaan kamperen ergens in Nederland. Een tent kopen is zo gedaan, maar dan...? Wat is eigenlijk praktisch op de camping met kinderen? Wij maakten een lijstje!

Eerste keer kamperen: wat moet je weten?

In korte tijd werden wij een heleboel wijzer of kamperen met een kind. Niet dat we nu direct doorgewinterd zijn hoor! Maar wat voor veel kampeerders logisch is, was dat voor ons helemaal nog niet. Wat is nou praktisch op de camping met kinderen en wat heb je nodig? Wat dacht je bijvoorbeeld van weten hoe je knopen moet leggen in het touw om je tentje te spannen? Of plastic kratten meenemen, omdat anders alles vochtig wordt 's nachts ? Een zaag om je gesprokkelde hout te zagen? Natuurlijk is die laatste ook altijd bij een buurman te leen. We hebben gemerkt op de natuurcamping van het gezellige Landgoedcamping Westerwolde dat de mensen vriendelijk en toegankelijk waren. Even een praatje maken, interesse tonen en toen we 's avonds de marshmallows wilden roosteren, wilde onze kleuter het liefst de hele camping al uitnodigen. Hij had al volop vriendjes gemaakt!

Een tent kopen is zo gedaan, maar dan...? Wat is eigenlijk praktisch op de camping met kinderen?

Maar wat moet je nou echt weten voordat je gaat kamperen met kinderen? Het is vooral een kwestie van: wat wil je? Wij gingen voor zo weinig mogelijk spullen meenemen, alleen de basics. We hebben we een klein en eenvoudig tentje (Safarica Laguna 220) en wil je die ook niet helemaal volstouwen. Back to basic is echt ons motto in plaats van allerlei zooi meenemen die handig is, maar niet noodzakelijk. Dus verwacht in onze lijst dus de dingen die we nodig hebben als basis, dus geen waterkokers, zitkussens, dienbladen en koffiefilters! Je zult het niet geloven, maar voor twee nachten zaten al onze spullen in een Twingo. [caption id="attachment_12699" align="aligncenter" width="1200"]Lijst voor kamperenWat is praktisch op de camping met kinderen?

Wat heb je nodig om te kamperen?

Een tent natuurlijk! Even serieus, om te kamperen met kinderen heb je niet heel veel nodig als je het ons vraagt! Maar een aantal dingen zijn natuurlijk wel praktisch op de camping met kinderen en ook goed om vooraf te weten. Ga je kamperen in de natuur van Nederland met je gezin en denk je net als wij: ach, we proberen het eerst een keer, we kopen een simpel luchtbed van Intex . NIET DOEN! Je gaat het echt koud hebben 's nachts en dan is kamperen met kinderen ineens een stuk minder aangenaam. Koop een goede slaapmat in combinatie met een fijne slaapzak. Slaapcomfort is belangrijk, toch? Wij kozen zelf voor slaapzakken van Nomad, de Blazer Classic Navy om precies te zijn.  Met de 100% parcal katoen, 3D-polarshield microvezel en gebruik tot 2°C voldoet hij perfect voor een weekendje weg in eigen land. Ook wilden wij graag een waterafstotende slaapzak met een geldvakje binnenin en een niet al te zwaar exemplaar. Als slaapmat kozen wij voor de Bardani Prestige 10, wat fijn ligt is gewoon echt heel erg persoonlijk. Dus wil je alvast wat inspiratie opdoen en vergelijken? Verdiep je dan even in de slaapmatten van Bo-Camp, Exped, Nomad en Therm-a-rest.

Een outdoorwinkel of toch liever online kopen?

Als newbies zijn wij naar een outdoorwinkel gegaan om ons te laten voorlichten over het materiaal wat het beste bij ons als beginnende kampeerders pastte. Wat een keuze! Je bent hier met gemak een middagje onder de pannen en er ging een wereld voor ons open. Uiteindelijk onze keuze gemaakt en toen bleek het product niet meer op voorraad te zijn. Later die week bleek dat de levering nog even zou duren dus uiteindelijk zijn we online verder gaan zoeken. Hoe vervelend ook voor de winkel waar we goed waren voorgelicht, uiteindelijk hebben we online besteld en kwamen we erachter dat er nog zoveel meer keuze was bij de webwinkel van Outdoorsupply.

Prio 1: droge spullen

Wat jij fijn vindt is heel persoonlijk en als je fietsend van camping naar camping gaat, heb je natuurlijk ook andere voorkeuren dan wanneer je een stationwagon hebt. Wat wij misten en wat onze buren wel hadden waren plastic kratten die volledig afsluitbaar zijn. Waarom? Omdat het in Nederland 's nachts vochtig wordt en daarom moesten wij 's avonds dus alle bagage in de auto gaan zetten. Als je houtskool, aanmaakblokjes, wc papier en sneakers lekker droog blijven is dat erg fijn. Dus heel erg praktisch op de camping met kinderen, want dan voorkom je het gezeur over klamme onderbroeken, stroeve speelkaarten en campingstoeltjes waar je natte billen op krijgt als je er te lang op zit. En we kunnen nog wel meer noemen natuurlijk.

Kamperen met kinderenNummer 1 om te kunnen kamperen: een tent of ander kampeermiddel

Praktisch op de camping met kids

De vraag 'wat is praktisch op de camping met kinderen?' wordt door iedereen anders beantwoord. Wij wilden geen hele volksverhuizing en hielden het simpel. Neem je bijvoorbeeld limonade en ander drinken mee of is water prima? En wat dacht je van de iPad? Meenemen of thuis laten? Wij kozen voor thuis laten, weer wat apparatuur minder. Wij vonden het praktisch om zo min mogelijk spullen bij ons te hebben, omdat je dan nog continu in de weer bent met spullen verplaatsen op een paar vierkante meter. Dat is geen vakantie vinden wij. Als je lekker wilt eten, dan ga je uit eten of je gaat goed vlees en groenten halen en steekt de BBQ aan. Op een gasbrandertje een eitje bakken/koken is prima, een pannenkoek opwarmen lukt best. Hele maaltijden gaan maken daarop? Dat is aan ons gewoon niet besteed. We zullen een apart slag kampeerders zijn denk ik... Maar wat is verder dan nog praktisch op de camping? Nou, wat dacht je van minimaal een goede zaag om je gesprokkelde hout voor de vuurkorf kleiner te zagen? Eventueel aangevuld met een handbijl om houtjes te splijten. Verder is een blusdeken essentieel als je de BBQ of een vuurkorf wilt aansteken; een ongeluk zit in een klein hoekje. En wat dacht je van een draagtasje voor je wc rol, slippers voor onder de douche en een warme jas voor 's avonds als je buiten zit? Het kan in Nederland soms al vroeg in de avond afkoelen. En dan heb ik nog een laatste praktische tip: doe bij je tasje met wc rol ook zeepblaadjes voor het wassen van je handen achteraf en een klein gastendoekje om je handen af te drogen als het wat minder mooi weer is.

De vraag 'wat is praktisch op de camping met kinderen?' wordt door iedereen anders beantwoord. Wij wilden geen hele volksverhuizing en hielden het simpel.

[gallery link="none" size="full" ids="12717,12693,12690"]

Voor de eerste keer kamperen in Nederland

Voordat wij de eerste keer gingen kamperen in Nederland hadden we natuurlijk al het hele internet afgespeurd. Niet alleen voor materiaal, ook voor een leuke camping. We wisten dat we geen massale camping wilde hebben met entertainment. Juist een rustige camping in de natuur om lekker te onthaasten. En dan kom je dus al snel uit bij een natuurcamping. Dan ga je zoeken naar faciliteiten en dan ontdek je dat je toch wel een newbie bent in de kampeerwereld. Er kwamen van die vragen in ons op als: kan ik mijn telefoon wel ergens opladen? Zouden we BBQ vlees ergens kunnen koelen? Zou er een warme douche zijn? Na ons eerste kampeeravontuur denken we echt: waar hebben we ons toch allemaal druk over gemaakt. We gingen niet terug naar de prehistorie. Iedereen wil tegenwoordig zijn telefoon opladen en dus zijn er minimaal 20 stopcontacten daarvoor. En in grote koelingen kun je al je eten en drinken koel houden. De douche heeft warm water en in sommige gevallen moet je daarvoor extra betalen. Verder wees het zichzelf eigenlijk allemaal en als je het zelf van simpel houdt, dan is het minimale eigenlijk al genoeg hebben we ervaren. Belangrijkste is dat faciliteiten schoon zijn in onze ogen.

Lijst voor kamperen

Wij hebben al beginnend kampeerders een lijstje gemaakt van wat we minimaal willen meenemen. Daarbij moeten we natuurlijk wel zeggen dat we wel echt back to basic willen gaan en niet de hele inboedel mee willen verhuizen. Op onze lijst staan de dingen die wij handig voor kamperen vinden en die wij gebruiken op het moment dat we de BBQ willen aansteken op de camping.

Praktisch op de camping: slapen en the basics

  • Tent
  • Tenthamer
  • Haringen + reserve haringen
  • Slaapzak
  • Matje
  • Onderzeil
  • Warme jas
  • Stoeltjes
  • Tafeltje

En dan natuurlijk nog je kleding die je normaal meeneemt op vakantie of tijdens een weekendje weg. Een eenvoudig shirt en een sneldrogende (sport) broek vonden wij allemaal erg handig om te hebben voor de ochtend en de avond. Als je dan 's nachts toch de tent uit moet om te gaan plassen, dan ben je snel aangekleed.

Na ons eerste kampeeravontuur denken we echt: waar hebben we ons toch allemaal druk over gemaakt. We gingen niet terug naar de prehistorie.

Praktisch op de camping: 'keukeninrichting'

  • Plastic kratten
  • Vuilniszakken
  • Boterhamzakjes
  • Broodmes
  • Schilmesje
  • Bestek
  • Plastic borden
  • Keukenrol
  • Schuursponsje
  • Sluitklemmen / clips
  • Lucifers en/of aansteker
  • Snijplank
  • Zakmes
  • Gasbrander van bijvoorbeeld Coleman of Peak One
  • Steelpan
  • Bakpan

Wat je meeneemt aan eten heb ik buiten beschouwing gelaten. Wij vonden ontbijtkoek, eieren, krentenbollen, broodjes met een plak kaas of broodjes met een knakworstje ertussen prima eten! En dan een lekkere maaltijdsalade in combinatie met vlees op de BBQ. Je kunt het zo simpel en uitgebreid maken als je zelf wilt. We hadden ieder onze eigen camelbak Eddy drinkfles bij ons om gedurende de dag te drinken. Handig, vonden wij! Anderen kiezen voor pakjes en een hele watercontainer.

Praktisch op de camping: Persoonlijke verzorging

  • Sporthanddoekjes
  • WC papier (inclusief draagtasje)
  • Snoetenpoetsers
  • EHBO kit inclusief pleisters en wondspray
  • Zakdoekjes
  • Gastendoekje
  • Zeepblaadjes
  • Tekenpen of tekenkaart
  • Toilettas die je kunt ophangen. Wij zijn zelf van de Osprey Washbag Roll toilettas (ook van Outdoorsupply)

En wat is nog meer handig op de camping?

  • Stekkerdoos
  • Zaag
  • Bijl
  • Vochtige schoonmaakdoekjes
  • Koelelementen
  • Koelbox
  • Picknickkleed
  • Touw voor een waslijntje
  • Elastiek
  • Brandblusdeken
  • Zaklamp
  • Opbergzakken
  • Laarzen voor op het natte gras

En als het wat minder mooi weer is, dan is een regenbroek of regenpak zeker een aanrader voor kinderen. Dan kunnen de kids altijd buitenspelen! Deze tip kregen wij overigens van één van onze lezers, iemand die al meer is doorgewinterd met kamperen dan wij zelf.

Speelgoed voor op de camping

Het verschil tussen kamperen met z'n tweetjes of kamperen met kinderen zit hem natuurlijk ook in de hoeveelheid speelgoed die moet worden meegesjouwd. Een camping met klein speeltuintje is sowieso wel makkelijk. Verder kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Wij namen dit onderstaande lijstje mee, maar zagen ook dat er fietsen en goals werden meegenomen.

  • Klossen
  • Bellenblaas
  • Bal
  • Badmintonrackets
  • Emmer en schep
  • Speelkaarten
  • (Gezelschaps) spellen zoals bijvoorbeeld Uno Junior of Skip-Bo

Praktisch op de camping met kinderenKamperen in Nederland, wat is nou eigenlijk praktisch op de camping met kinderen?

Tot slot: praktisch op de camping met kinderen

Als beginnend kampeerders die drie dagen in een tent lang genoeg vinden, kunnen we nog niet zo veel vertellen over onze ervaringen. Wij weten nog weinig over wisselende weersomstandigheden, ondergronden en het opzetten van tenten. Toch zijn er wel een aantal algemene tips die misschien voor de hand liggend lijken en praktisch op de camping met kinderen. En dat dan toch niet altijd zijn in de praktijk:

  • Zet je tent alvast een keertje op voordat je gaan kamperen. Onze nieuwe tent bleek een gaatje te hebben, we hadden hem zo nieuw uit de verpakking opgezet.
  • Zorg dat je het spannen van de tent altijd doet met de ritsen gesloten om goed te kunnen spannen en scheuren te voorkomen.
  • Leg een goed tentzeil onder je tent voor het behoud van je tent, het liefst een ademende variant: dat vindt het gras onder je tent ook fijner!
  • Zorg dat je even kijkt waar de zon opkomt en ondergaat en welke plaats op de camping dus de voorkeur heeft.
  • Zet je tent op een vlakke ondergrond op en controleer of er geen scherpe voorwerpen onder je tentzeil liggen, van scheef liggen ga je niet blij worden en van een beschadiging ook niet!
  • Ja, onder de bomen heb je schaduw, maar denk eraan dat sommige bomen zorgen voor hars of andere rotzooi. En wat dacht je van de vogelpoep van die gezellige vogels die 's ochtends boven je tent op een tak zitten te zingen?!

Zomeractie Kleine Wereldreiziger 2024