Roadtrip Zuid-Afrika met kinderen
Zuid-Afrika
Angreni Hilaul
Zuid-Afrika
08/13/2021
14 min

Roadtrip Zuid-Afrika, met een 10-jarige van Durban naar Johannesburg

08/13/2021
14 min

Met onze 10-jarige dochter Fleur maken wij in 30 dagen een roadtrip door Zuid-Afrika. We gaan met onze huurauto van Kaapstad naar Port Elizabeth en van Durban naar Johannesburg. We hebben alle afstanden door het land zelf gereden en alleen tussen Port-Elizabeth en Durban een stuk gevlogen. Tijdens deze roadtrip verzamelen wij niet alleen mooie herinneringen, maar ook nieuwe stempels in ons paspoort. Onderweg verlieten we Zuid-Afrika af en toe om de aangrenzende landen Leshoto en Swaziland te bezoeken.

Auto huren voor een rondreis in Zuid-Afrika

Zorgeloos rondrijden in Zuid-Afrika, alle tijd aan jezelf hebben en gaan en staan waar je wilt. Daarom wil je een huurauto hebben als je gaat rondreizen in Zuid-Afrika. Kun je in Zuid-Afrika veilig zelf rondrijden? Jazeker. Je moet wel wat basisregels in acht nemen, want er zijn veiligheidsrisico's dus doe je auto op slot als je rijdt, ga niet van de doorgaande wegen af en op avontuur, houd camera's en mobiele telefoons uit het zicht en laat niets van waarde achterin je auto. Bovendien is het aan te raden om op je plaats van bestemming te zijn voordat het donker is. Als je deze eenvoudige basisregels in acht neemt dan is rondreizen in Zuid-Afrika een prachtige ervaring.

Als lid van Kleine Wereldreiziger PLUS huur je een auto huur bij Sunny Cars met ledenkorting die kan oplopen tot een bedrag van maximaal €60 en dat is zeer aantrekkelijk. Dit is de beste deal die je kunt krijgen als je voor een lange vakantie een huurauto nodig hebt. Ook als je onze e-reisgids over Kaapstad met kinderen aanschaft krijg je daar een korting van 5% op je huurauto bij Sunny Cars bij. Zo heb je dus alle informatie die je nodig hebt én een mooie korting op je all-in autohuur bij Sunny Cars.

Underberg Zuid-Afrika

Op het airport van Durban halen wij onze huurwagen op, dit gaat gemakkelijk en snel. En dat niet alleen, we worden ook zeer vriendelijk geholpen en dat is meteen een hele fijne eerste kennismaking met de service van onze partner van Sunny Cars. Omdat we met deze auto ook naar Swaziland gaan, let de medewerker extra goed op of onze wagen de grens over mag. In Durban zelf hebben we alleen een nacht in een oud huis in Victoriaanse stijl geslapen waarna we naar de Nelson Mandela Capture Site in het plaatsje Underberg rijden.

Nelson Mandela Capture Site met kinderen

Nelson Mandela Capture Site met kinderen

Naar Leshoto via de Sani Pass

Underberg ligt in de Noordelijke Drakensberg regio en is een goede uitvalsbasis om via de Sani Pass het land Leshoto te bezoeken. Om dit te doen heb je gegarandeerd een 4×4 wagen nodig. Wij hebben zo'n sterke wagen de rest van de reis niet nodig en kiezen er daarom voor om een tour inclusief robuust 4x4x te huren inclusief een tour. Je kunt ook ter plekke een 4x huren natuurlijk, maar wij kiezen liever voor Roof of Africa Tours waar ze ons met een dagtour naar Lesotho brengen.

Het is een heldere dag en de route over de Sani Pass  is prachtig. Onze gids vertelt onderweg veel over de verschillende planten, bloemen, dieren en het gesteente wat we tegen komen. Dit zijn ontzettend leuke weetjes, zelfs ook voor onze tiener en daarom zien we al meteen de toegevoegde waarde van een gids huren. Tussendoor wordt er er ruim de tijd genomen om foto’s te maken en in Lesotho zelf rijden we rond met onze gids. We picknicken langs een rivier, rijden paard op de terugweg en we bezoeken het hoogste café van Afrika, deze hoogste bar ligt 2.873 boven zeelevel en echt bovenop de top van de Sani Pass. Je komt er alleen met een 4×4 voertuig en die moet dan ook daadwerkelijk toestemming hebben om de te rijden naar de top.

Eén van de hoogtepunten van onze reis

De grensovergangen op de heen en terugweg gaan allebei vlot en zo zijn we aan het eind van de dag weer vier stempels in onze paspoorten rijker. Deze dagtour is zowel voor jong als oud heel goed te doen en interessant. Voor Fleur hebben wij voor de optie met het paardrijden gekozen, wanneer je hier niet van houdt dan kan je er ook voor kiezen om een traditioneel dorp te bezoeken. Achteraf was deze tour en het paardrijden letterlijk één van de hoogtepunten tijdens onze reis door Zuid-Afrika met het gezin.

Paardrijden in Leshoto met kindern

Rijden naar de Zuidelijke Drakensberg

Vanuit Underberg rijden we naar de Zuidelijke Drakensberg. Hier willen wij het Amphitheater zien en wandelen in deze prachtige omgeving. Op de dag van aankomst is het bewolkt en kunnen we het Amphitheater niet zien, maar op de tweede dag waarop wij ook wandelen, is het helder en zien we het complete gebergte heel erg goed. Wij kiezen ervoor om een trail van ongeveer drie kilometer te lopen, die ook langs een waterval zou komen. Deze trail is goed te doen wanneer je met wat oudere kinderen bent. Onze tiener loopt lekker mee en het helpt dat het niet heel erg warm is. Een groot deel van de route loop je namelijk omhoog zonder enige beschutting van bomen.

Tips Drakensberg met kinderen

Intensieve wandeling voor een kind

Ongeveer op het midden van de route ligt de waterval, maar heel eerlijk: toen wij er waren kon je het geen waterval noemen. Er druppelt sporadisch wat water van een grote steen af, meer is er niet te zien. In de zomer is er wel een waterval. Vanaf dit punt loop je naar beneden en kom je bij uit bij een cascade (een waterval die bestaat uit een trapsgewijze opeenvolging van kleine watervallen) waar wij op ons gemak lunchen. Je kunt hier door het water helemaal naar achteren lopen en met wat klim en klauter werk ontdekken wij nog een kleine verborgen waterval. Het is een verfrissend einde van een mooie, maar toch best intensieve wandeling voor een kind.

TIP! Wat wij altijd doen is Fleur bij de keuze van een trail betrekken. We laten zien hoeveel kilometer het is en of de weg veel omhoog loopt en wat er onderweg te zien is. Op die manier doet ze mee met de voorbereidingen en weet ze wat haar te wachten staat. Ze heeft dan meer zin in de wandeling en wij krijgen minder commentaar onderweg.

Drakensberg Zuid-Afrika met kinderen

St. Lucia

Na een aantal dagen in het Drakensberg gebied rijden wij terug naar de kust naar het plaatsje St Lucia. In de rivier bij deze plaats vind je veel nijlpaarden en krokodillen. Ook kan je van hieruit gemakkelijk het park Hluhluwe Imfolozi Park bezoeken, een park waar je de Big Five kan vinden. Oorspronkelijk hebben we hier een safari met een ranger geboekt, maar dit cancellen we uiteindelijk na onze goede self-drive ervaringen in Addo Elephant Park. Wij denken dat we ook hier gemakkelijk zelf dieren te kunnen spotten...

We hebben tijdens twee dagen inderdaad veel dieren gezien, maar achteraf zou ik het toch leuk gevonden hebben om met een ranger op pad te gaan en méér te zien. Zij kennen het gebied op hun duimpje en kunnen veel vertellen over de dieren en dat is echt een toevoeging bij dit soort drives. Gelukkig doen we later in het Kruger Park nog een safari met een ranger, want ik zou het niet gemist willen hebben.

Het Hluhluwe Imfolozi Park bestaat eigenlijk uit twee parken die tot één park samengevoegd zijn. Wij rijden op één dag door het Hluhluwe gedeelte en de volgende dag voor Imfolozi. Dit park is het oudste park in Zuid-Afrika en door de afwisselende natuur heel erg mooi.

Hluhluwe Imfolozi Park Zuid-Afrika

Boottocht naar de nijlpaarden en krokodillen

In het plaatsje St Lucia maken we een boottocht om nijlpaarden en krokodillen te zien, een tour die je ter plekke bij een aantal organisaties boekt. Ze werken met verschillende boten, de ene organisatie heeft kleinere boten dan de ander. Wij boeken onze boottocht één dag van te voren en kunnen dan alleen kiezen voor een grote boot. Van te voren vinden we dit jammer, maar uiteindelijk is het een prima tocht. Ik raad wel aan om deze boottocht echt vooraf te boeken, zodat je de keuze hebt uit dagen en tijden waarop je de tocht wilt maken en niet teleurgesteld wordt wanneer er geen mogelijkheden meer zijn. Deze boottocht is toeristisch, maar wij vonden het alle drie leuk om te doen en dat komt mede door de vele informatie van de schipper over de verschillende dieren die we onderweg zien.

Overigens heb je een grote kans dat je vanaf de brug waarover je St Lucia binnenrijdt een groep nijlpaarden in het water ziet liggen. Verder lopen deze dieren soms ’s avonds gewoon op straat of in de tuin van je hotel. Pas hiervoor goed op! Nijlpaarden zien er groot, log en vriendelijk uit, maar zijn heel gevaarlijk.

Zuid-Afrika met kind

St Lucia Zuid-Afrika met kinderen

Swaziland

Vanuit St, Lucia rijden we zelf naar Swaziland, het derde land wat we tijdens onze roadtrip bezoeken. Het land doet wat armer aan dan Zuid-Afrika, maar je krijgt hier wel een echt Afrika gevoel. Wij bezoeken er het Mlilwane Wildlife Sanctuary, een park waarin je ook kan slapen en dat is absoluut een geweldige ervaring. Wij kiezen hier niet voor, want wij slapen later in de omgeving Kruger ook in het park en je moet soms keuzes maken als je naar het financiële plaatje van een rondreis van dit formaat kijkt.

In het Mlilwane Wildlife Sanctuary kan je naast rijden met de auto ook een fiets huren, paardrijden of gewoon wandelen. Dit vinden wij heel bijzonder, omdat we rondom het water verschillende grote krokodillen zien liggen waar je zo naartoe kunt lopen. Wat wij hier zeker ook gaaf vonden, was om over de grasvlaktes tussen de zebra’s te lopen. Fleur probeert ze nog te benaderen en te verleiden met wat gras, maar uiteindelijk lopen de zebra’s steeds weg.

Safari in Zuid-Afrika met kind

Marloth Park

Na twee dagen in Swaziland rijden we terug naar Zuid-Afrika om hier onze laatste week door te brengen in en om het Kruger Park. We gaan naar Marloth Park een klein park onder het Kruger Park. Hier slapen we voor het eerst in een safaritent in Jackelberry Rigde by Dream Resorts. Dit is een super leuke locatie met kinderen en wij hebben er een privé plek waarop twee tenten voor elk twee personen staan. Er is een aparte ruimte met een keuken en we hebben een eigen zwembadje. Wij besluiten om voor de gezelligheid met zijn drieën in de tent met het tweepersoonsbed te slapen.

Op het park zelf is nog een zwembad, trampoline en er staat een groot schaakspel. Deze accommodatie biedt geen restaurant aan, maar is een zogenaamde self-catering accommodatie. Op loopafstand bevinden zich twee supermarkten en verschillende restaurants, zodat je de keuze hebt uit zelf koken of uit eten gaan.

Fietsen langs Crocodile River

Wij huren een fiets en gaan in de omgeving fietsen langs de Crocodile River die het Marloth Park scheid van het Kruger Park. Je hebt hier verschillende uitkijkpunten. Wij zijn er een tijdje rustig gaan zitten met onze verrekijker en zien verschillende vogels, impala’s en koedoes het water oversteken.

Vanuit het Marloth Park rijd je gemakkelijk naar de Zuidelijke ingang van het Kruger Park, de Crocodile Bridge Gate. Dit is de ingang die wij nemen om onze eerste dag in het Kruger Park door te brengen. We rijden een stuk door het zuidelijke deel van het park om vervolgens aan het eind van de middag via Numbi Gate het park weer te verlaten en de nacht door te brengen in Sabie.

Kruger Park met kind

Kruger Park met gezin

Panorama Route rijden

We kiezen ervoor om na onze eerste dag in het Kruger Park in het plaatsje Sabie te slapen voor we aan een dagje Panorama Route beginnen. Deze route loopt door een prachtig natuurgebied. en je kunt er canyons, watervallen en mooie uitkijkpunten bewonderen. Fijn is dat je overal zelf met de auto naartoe rijdt en je voor de meeste bezienswaardigheden niet ver hoeft te lopen, je bent soms zelfs binnen vijf minuten bij een waterval! Dit is ideaal met (kleine) kinderen en als je een aantal punten op één dag wilt bezoeken.

Wij kiezen ervoor om zes verschillende stops te doen langs de route. We hadden nog meer bezoeken aan watervallen toe kunnen voegen, maar door de winter loopt er minder of geen water op elke plaats. Het is dan minder mooi en wij vinden het daarom de moeite niet waard, opgeteld bij het feit dat we niet teveel willen doen om het voor iedereen leuk te houden.

Lone Creek Falls Zuid-Afrika

Mac Mac Falls Zuid-Afrika

Potholes Zuid-Afrika

Wij zijn gestopt bij de volgende punten:

  • Lone Creek Falls
  • Mac Mac Falls
  • Pinnacle Rock
  • Gods Window en Wonder View
  • Bourke’s Luck Potholes
  • Three Rondavels

TIP! Neem genoeg contant geld mee, want voor elke stop moet je wel een aantal Rand toegang betalen. Kinderen zijn altijd goedkoper dan volwassenen.

Pinnacle Rock Zuid-Afrika

Three Rondavels met gezin

Kruger met het gezin

In totaal hebben wij drie dagen in het Kruger Park doorgebracht. De eerste dag bezoeken we de linkerkant van het zuidelijke deel. Op de tweede dag komen we via de Phabeni Gate binnen en gaan we naar de rechterkant van het zuidelijke deel. Vervolgens gaan we op de derde dag via Paul Kruger Gate naar binnen om door het midden van het park richting het Orpen Gate te rijden naar onze laatste stop voor twee nachten: Isilimela Game Lodge.

Op de eerste dag schaffen we een kaart aan van het park, die krijg je hier niet bij de ingang omdat het te groot is. Verder kopen we voor onze tiener een paspoort waarin ze op verschillende punten in het park en bij de in- en uitgangen stempels kan verzamelen. Dit is leuk om met jongere en vooral eigenlijk met oudere kinderen te doen. Fleur zoekt zelf op de kaart uit waar ze stempels krijgt en doet actief mee bij het bepalen van de routes. Op deze manier is ze erg betrokken en enthousiast.

Reis plannen in Zuid-Afrika met kind

Dieren spotten onderweg

Vanzelfsprekend is Fleur ook enthousiast over de dieren die we onderweg spotten, het is alleen wel zo dat de aandacht van kinderen na een tijdje minder wordt en ze pas weer enthousiast worden als er daadwerkelijk een dier gespot wordt. Wij zijn steeds ongeveer vijf uur in het park en genieten tussendoor van een picknick op één van de aangewezen picknick plaatsen.

Het Kruger Park is het park waar we de Big Five voor het eerst allemaal kunnen spotten, de olifanten en buffels zijn het makkelijkst te vinden. Wij doen er veel langer over om een neushoorn, een leeuwin en een luipaard te vinden. De zoektocht naar het luipaard geven we zelfs al bijna op als we vijf kilometer voor de uitgang op de derde en laatste dag in het park het prachtige dier zien lopen. We kunnen er allemaal een aantal minuten via de verrekijker goed naar kunnen kijken en enkele foto’s nemen voordat het luipaard ons in de gaten krijgt er rustig wegloopt. Het zien van dit laatst Big Five dier van ons lijstje maakt het bezoek aan het Kruger Park mooi af!

Kruger Park met kinderen

Kruger Park safari met kind

Kruger Park Game Drive met kind

Tip: afsluiting in een private game reserve

Aan het eind van onze reis door Zuid-Afrika sluiten we af met twee nachten in een private game reserve. Dit zijn kleinere parken waar vaak de Big Five of een deel daarvan te zien zijn en die soms aangesloten zijn op het Kruger Park. Dieren kunnen vrij bewegen tussen de verschillende parken. Wij kiezen voor het Balule Parsons Game Reserve en slapen in Isilimela Game Lodge. Van te voren stellen we onszelf de vraag of we een private game reserve willen bezoeken. Het zijn prachtige parken met bijzondere en mooie accommodaties, maar hier hangt een prijskaartje aan vast. We hebben een aantal accommodaties bekeken en met elkaar vergeleken en op basis van de recensies, foto’s, faciliteiten voor kinderen en de prijs hebben wij voor de Isilimela Game Lodge gekozen.

Deze accommodatie ligt midden in een safaripark, waardoor we vanuit het zwembad, huisje, het restaurant en het uitkijkpunt overal een prachtig uitzicht hebben en wildlife kunnen spotten. Tijdens ons verblijf zien we bijvoorbeeld giraffen voorbij lopen. Andere dieren zien we tijdens de sunrise safari die we via de accommodatie regelen, echt een aanrader en het was iedere euro meer dan waard! Er zijn ontzettend veel mooie lodges en game lodges in Zuid-Afrika waar je met kinderen ook welkom bent.

Vanuit onze laatste accommodatie rijden wij rechtstreeks naar de airport van Johannesburg om onze huurwagen weer bij Sunny Cars in te leveren. Dit gaat gemakkelijk en snel. Binnen een paar minuten staan we in de vertrekhal om aan de vliegreis terug naar huis te beginnen. Naast bagage nemen we een berg mooie ervaringen en herinneringen met ons mee.