Tips voor de eerste fietsvakantie met je kinderen
Nederland
Mireille Steegmans
Nederland
10/06/2020
5 min

Tips voor de eerste fietsvakantie met je kinderen

10/06/2020
5 min

De eerste keer op fietsvakantie met kinderen, wat een uitdaging! Zoveel mogelijkheden, eindeloos veel bestemmingen, keuzes maken. En dan heb je ook nog duizend-en-een vragen.

Tips voor een fietsvakantie met je kinderen

No worries, met de volgende vragen kampt ieder gezin dat voor het eerst op fietsvakantie wil gaan:

  • Welke afstand kan ik dagelijks fietsen met mijn kinderen?
  • Waar kan ik het beste overnachten?
  • Hoe kies ik de juiste fiets?
  • Welke spullen zijn handig als je op fietsvakantie gaat met kinderen?

Ik wil je als beginnend fietser graag meenemen in de mogelijkheden, zodat je zelf weloverwogen beslissingen kunt maken. Neem mijn tips mee over een handige elektrische fietspomp, kettingolie, slapen onderweg, knooppuntenroutes en meer.

Stippel een knooppuntenroute uit

Begin eerst met fietsen in je eigen regio als je hebt besloten om op fietsvakantie wilt gaan met je gezin. Maak eens wat fietstochten in je eigen omgeving, een aantal dagen achter elkaar. Met het knooppuntensysteem dat we in Nederland kennen, kun je prima leuke fietsroutes plannen in je eigen omgeving en dus ook de kilometers wat opbouwen. Even proeven en testen hoe het is en wat haalbaar is (of niet). Met de ANWB Fietsknooppuntenplanner is het plannen van je fietsroute een piece of cake. Op deze manier kun je samen ontdekken hoeveel kilometers voor jullie dagelijks haalbaar zijn. Misschien kom je er achter dat een fietsvakantie in deze levensfase nog net even niet zo handig is doordat je rekening moet houden met middagslaapjes bijvoorbeeld.

Over het algemeen is 30 tot 40 kilometer per dag een prima dagafstand met kinderen. Je kunt dan onderweg ook even stoppen als je een leuke kinderboerderij, speeltuin of ander leuk plekje tegenkomt. 

Hoe kies ik de juiste fiets voor mijn fietsvakantie?

Mijn tips voor de fijnste fiets tijdens je fietsvakantie. Goede vraag. Wat is de juiste fiets? Omdat je kinderen continu in ontwikkeling zijn en geen kind hetzelfde is, zijn er eindeloos veel mogelijkheden en keuzes om te maken. Er is dus geen eenduidig antwoord te geven. Kies je voor een bakfiets met trapondersteuning (handig om spullen mee te nemen), een fiets met kinderzitje of juist liever een fietsaanhanger? En dan is er natuurlijk ook nog zoiets als een aanhangfiets of gewoon je kind zelf laten fietsen. Wij reden zelf met een driewieler bakfiets inclusief trapondersteuning over de Kliffen van Gaasterland om te testen of deze fiets voor ons optioneel is. Zelf hebben wij namelijk een tweewieler met lichte bak. De conclusie was snel gemaakt: voor een rit van ongeveer 10 kilometer is de driewieler prima voor ons met een 2-jarige, maar dat is dan ook wel het maximale.

Het kiezen van de juiste fiets is dus een kwestie van vooraf testen. Hoelang vindt je kind het leuk om achterop te zitten? Of wil je kind juist liever meefietsen? Vermaakt je kind zich uren in de fietsaanhanger of houdt je kind het daarin snel voor gezien? Hier is niet één sluitend antwoord op te geven. Het is slim om je hierin te verdiepen, maar laat je niet gek maken! Er zijn enorm veel mogelijkheden. Wat wij in ieder geval een handig item vinden als je kinderen al wel zelfstandig kunnen fietsen en soms ook willen ‘aanhaken’ is de FollowMe-Tandem. Deze handige accessoire bevestig je aan de as van het achterwiel van je eigen fiets en met een hulpstuk vervolgens aan de as van het kinderfietsje. Op die manier krijg je een soort tandem. Handig!

Welke spullen zijn onmisbaar tijdens een fietsvakantie?

Ik raad je allereerst aan om niet meteen zelf alles aan te schaffen voor je fietsvakantie met je gezin, maar zoveel mogelijk te lenen of om gewoon spullen te gebruiken die je al hebt. Je komt er dan gaandeweg wel achter wat je zelf belangrijk vindt en kunt dan een betere afweging maken tussen comfort, gewicht en prijs. Er zijn natuurlijk wel een aantal items die je fietsvakantie een stuk aangenamer maken en die ik daarom wel adviseer om zelf aan te schaffen.

Onmisbaar zijn in onze ogen items als fietskaarten, een zakmes, tie-wraps, elastiekjes, reservesleutels, duct tape, bandenlichters, reserve schroefjes, kettingolie en snelplakkers. Het gaat erom dat je met een kapotte ketting, band of ander mankement jezelf kunt redden tot de eerstvolgende fietsenmaker.

Blog vakantie met kinderen

Musthaves: een kilometerteller en een elektrische luchtpomp

“Hoe ver moeten we nog? Zijn we er al?” de klassieke vragen van kinderen die onderweg zijn naar de volgende bestemming. Ik zou dus aanraden om je kinderen te verblijden met een eigen kilometerteller. Zo voorkom je heel veel vragen, want je kinderen kunnen nu zelf zien hoe ver het nog is. En dat is niet het enige, het is natuurlijk ook supervet om te zien dat je met 28 kilometer per uur van die ene dijk sjeesde. Dit werkt serieus stimulerend voor kinderen. Kilometertellers zijn er in alle soorten en maten en je hebt ze in allerlei verschillende prijsklassen, hier geldt dat je persoonlijke voorkeur doorslaggevend is.

Een andere musthave tijdens je fietsvakantie met kinderen is een elektrische luchtpomp. Hiermee zijn je slappe banden in een handomdraai weer opgepompt. Deze pomp maakt je fietsleven een stuk aangenamer! De elektrische luchtpompjes van Donrox zijn lekker compact voor onderweg en ook handig voor thuis als je een bal, autoband of luchtbed wilt oppompen. Voor een fietsvakantie tip ik de Donrox Ride F511. Deze elektrische bandenpomp heeft meerdere functies in één. Zo is het tegelijkertijd een digitale bandenspanningsmeter, elektrische fietspomp en bandenpomp voor je auto of motor. Bespaar zeker niet op een elektrische luchtpomp, want deze kan je dag maken of breken.

Wat is handig met overnachten?

Overnachten kan zo luxe of goedkoop als je zelf wilt tijdens een fietsvakantie. Voor sommige gezinnen is slapen in een trekkershut ultiem, wij kiezen met ons gezin juist liever voor wat meer comfort. En daarmee bedoel ik bijvoorbeeld een leuke glamping plek op een toffe locatie of een fijn appartement. Geen gesjouw met je tent en alle kampeerspullen daar omheen.

Als je een hele dag hebt gefietst en je tent staat klaar dan is dat wel echt fijn in mijn ogen. En wat dacht je van aan het eind van de middag wat relax comfort. Je spieren lekker verwennen in een hot tub of nog een baantje zwemmen met de kinderen? Dat is in mijn ogen wel echt een perfecte afwisseling om ook even te kunnen relaxen met je gezin.

Fietsvakantie met kinderen

Fietsvakantie zelf regelen of georganiseerd boeken?

Als beginner zou ik een fietsvakantie altijd georganiseerd boeken, zowel in Nederland als in het buitenland. Wij hebben dat ook gedaan toen we gingen fietsen in Portugal met het gezin. Je hebt dan namelijk een aantal voordelen zoals een goed uitgestippelde route met tips, hulp bij pech onderweg en een organisatie om op terug te vallen. Je hoeft jezelf dan niet druk te maken onderweg en kunt maximaal genieten. Fietsen kun je huren waardoor je zelf geen grote investering hoeft te doen, want zoals ik al eerder zei kan je voorkeur met kinderen nogal eens veranderen in een andere levensfase.

Veel organisaties bieden je de mogelijkheid om bagage naar je volgende accommodatie te laten brengen. Handig! Als je met een organisatie op fietsvakantie gaat die hierin is gespecialiseerd dan weet je gewoon dat je net op die bijzondere plekjes komt en tips krijgt die je anders mist.

Tips voor een fietsvakantie met je gezin