Praag treinstation
Praag
Mireille Steegmans
Praag
03/30/2023
6 min

Treinen naar Praag + 5 leuke uitjes met het openbaar vervoer

03/30/2023
6 min

Stap in de trein en reis naar een van de mooiste steden van Europa: Praag! Praag is goed te bereiken met het openbaar vervoer en binnen 12 uur kom je direct aan midden in het centrum. In de Tsjechische hoofdstad is er genoeg te zien en te doen. Wil je graag de omgeving ontdekken? Ook dat is met het openbaar vervoer goed te combineren. Wist je dit? Tsjechië heeft een van de dichtste treinnetwerken van Europa.

Treinstation Praag

Reizen met de trein naar Tsjechië

Met de trein reizen heeft zo zijn voordelen. Je hoeft niet een aantal uur van te voren op het vliegveld te wachten, er zijn geen files, je hebt geen vignets nodig en de bagage mag zo zwaar of groot zijn als je zelf wilt. Die extra souvenirs kunnen dus gerust mee terug. Naar de Tsjechische hoofdstad voeren verschillende internationale treintrajecten. Je kunt Praag met de trein bereiken vanuit Wenen, Krakau, Linz, Regensburg, Nürnberg en Berlijn. De meest interessante route vanuit Nederland is via Berlijn. Hier is een overstap noodzakelijk. Vervolgens gaat er een directe trein naar Praag. Vanuit het zuiden van Nederland en ook vanuit België kun je het beste reizen via Frankfurt en Regensbrug.

De nachttrein naar Praag

Vanaf april 2023 rijdt de nachttrein van GreenCityTrip bijna wekelijks naar de Tsjechische hoofdstad. De trein vertrekt in de avond vanuit Utrecht en stopt nog in Amersfoort, Deventer en Dresden. In de ochtend arriveer je op het hoofdstation van Praag en kun je drie volle dagen genieten van de schitterende hoofdstad. GreenCityTrip biedt sinds 2021 een nachttrein aan. Er zijn verschillende coupés. Zo is er een twee, vier en vijfpersoons coupé. Tijdens de 12-uur durende rit kun je koffie, thee en andere snacks kopen. Een ontbijt kun je bij de boeking bestellen. Het voordeel van de nachttrein is dat je in de ochtend aankomt en hierdoor nog heel de middag en avond Praag kunt bekijken.

GreenCityTrip Nachttrein naar Praag

Uitstapjes vanuit Praag met de trein

Gearriveerd in Praag kun je natuurlijk de stad bekijken, maar het is ook leuk om meer van Tsjechië te ontdekken, zoals de natuurparken, kastelen en andere steden. Vanuit het station Praha  hlavní nádraží (Praag hoofdstation) rijden er dagelijks honderden treinen naar verschillende steden in Bohemen en Moravië. Zelfs sommige dorpen in Tsjechië hebben een treinstation. Door het dichte treinnetwerk kun je eenvoudig vanuit Praag een uitstapje maken. De treintickets zijn in Tsjechië zeer betaalbaar. Denk aan de helft van de kosten in vergelijking met een ticket in Nederland. Veel trajecten hebben daarnaast keuze uit eerste en tweede klas en er is een restauratiewagon waar je voor een klein bedrag een snack of maaltijd kan halen.

Vijf keer met de trein vanuit Praag

De regio net buiten Praag biedt gezinnen heel vele mogelijkheden voor dagtrips. Bezoek het eeuwenoude kasteel Karlštejn en maak een wandeling door het natuurgebied Boheemse Karst. Ontdek het Nationale Park Boheems Zwitserland, de stad Pardubice of de historische stad Tábor. Vanuit Praag zijn deze plaatsen gemakkelijk te bereiken met de trein. Geniet van het prachtige landschap en de rijke geschiedenis van Tsjechië en ontdek wat je in de omgeving van Praag allemaal nog meer kunt doen met de trein. Vinden jullie de trein teveel gedoe en ben je liever wat meer flexibel? Dan kan natuurlijk! Dan huur je gewoon ter plaatse een auto bij Sunny Cars. Via Kleine Wereldreiziger krijg je daar ook nog een leuke korting op.

Vakantie in Tsjechie met kinderen

Naar kasteel Karlštejn en het natuurgebied Berounsko

Wil je niet al te lang in de trein zitten, maar wel de omgeving buiten Praag ontdekken dan is een bezoek aan kasteel  Karlštejn een must. Het is één van de belangrijkste kastelen van Tsjechië met een geschiedenis van ruim 600 jaar. Met de trein reis je in 40 minuten naar Karlštejn. Vanaf het station is het 10 minuten lopen naar het centrum. Via de hoofdstraat waar zich allerlei restaurants en winkels bevinden, wandel je naar het kasteel dat zich op een heuvel bevindt. De burcht van Karlštejn biedt diverse rondleidingen aan. Het is aan te raden om van te voren te reserveren. Na een bezoek aan dit eeuwenoude bouwwerk kun je besluiten om de trein terug naar Praag te nemen. Anders kun je nog een wandeling maken door het natuurgebied Boheemse Karst (Tsjechisch: Český kras). De bossen rondom Karlštejn zijn prachtig en bieden glooiende heuvels met rustige wandelpaden. Een wandeling van 6 kilometer is naar het treinstation Srbsko. Heb je meer tijd dan kun je de rode route volgen via Svatý Jan pod Skalou naar de plaats Beroun en hier de trein terug pakken naar Praag.

Boheems Zwitserland nabij Děčín

Het Nationale Park Boheems Zwitserland is samen met het Reuzengebergte één van de bekendste natuurgebieden van Tsjechië. Het park ligt aan de grens van Duitsland en overweldigt iedere bezoeker met haar romantische kloven, rotsformaties en de indrukwekkende rotsbrug genaamd Pravčická brána. Vanuit Praag gaat er een directe trein naar  Děčín. De reis duurt anderhalf uur en als je aan de rechterkant gaat zitten heb je het beste uitzicht op de vallei van de rivier de Elbe. Děčín is een ideale uitvalbasis voor een bezoek aan Boheems Zwitserland. Het is een leuk stadje met een chateau en er is een rotswand waar je een via ferrata kunt doen. In Děčín kun je de trein pakken naar het Duitse treinstation Schöna. Je moet vanaf hier dan alleen nog de pont nemen om de Elbe te oversteken. Het is ook mogelijk om in het centrum van Děčín een directe bus terug nemen naar Mezní Louka of Hřensko. Vanaf hier voeren tal van wandelroutes. Wandel bijvoorbeeld door de Kamenice kloof of maak een tocht naar de Pravčická brána. In Hřensko en Mezní Louka gaan er regelmatig bussen terug naar Děčín.

Boheems Zwitserland met gezin

De Oost-Boheemse stad Pardubice

Pardubice is een plaats waar nog niet zoveel mensen van hebben gehoord. Toch is deze stad in Oost-Bohemen zeker het bezoeken waard. Het gezellige centrum heeft meerdere culturele bezienswaardigheden. De toren biedt een mooi uitzicht op het plein en in het sierlijke chateau van Pardubice bevindt zich het Oost-Boheems museum. Vergeet ook niet de lokale peperkoek te proeven. Pardubice is binnen een uurtje vanuit Praag te bereiken. Heb je tijd over? Maak dan een mooie fietstocht in de omgeving naar Lázně Bohdaneč en fiets terug via de rivierroute van de Elbe.

Pilsen, bakermat van pils

Bierliefhebbers mogen in Tsjechië Pilsen (Tsjechisch: Plzeň) niet overslaan. De stad ligt ten westen van Praag. Met de trein is het anderhalf uur reizen. Het is de vierde grootste stad van Tsjechië  met 170.00 inwoners. Een bezoek aan de Pilsner Urquell brouwerij duurt zo’n 2 uur en tijdens de rondleiding krijg je meer informatie over de brouwerij en haar geschiedenis. Waar je ook bent in Pilsen de ongefilterde Pilsner Urquell moet je proeven en is iets waar de locals en Tsjechen maar al te trots op zijn. Naast de brouwerij bevindt zich in de West-Boheemse metropool ook de hoogste kerktoren en de op een na grootste synagoge ter wereld. In het General Patton Memorial Museum leren bezoekers meer over de bezetting van Pilsen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding door het Amerikaanse leger. Hou je van architectuur? Dan moet je een tour doen naar de interieurs van de architect Adolf Loos.

Pilsen Pazdroj brouwerij

De historische stad Tábor

Helemaal in het noorden van Zuid-Bohemen ligt Tábor. Vanuit Praag gaat er een directe treinverbinding naar Tábor en de rit duurt ongeveer 1 uur. De historische plaats is nauw verbonden met de geschiedenis van de Hussieten, een protestantse groepering die tegen de Duitse overheersing was. Op het plein is er in het stadhuis van Tabór een museum over de Hussieten en je kunt hier tevens de ondergrondse gangen ontdekken. Tábor ligt langs de rivier Lužnice. Een mooi wandelpad voert langs deze waterweg en staat bekend als de Lužnice Valley Trail. Ook kun je vanuit Tábor de  Lužnice volgen per kano.

Zoek je een fijne plek om te overnachten in Praag met je gezin? Ik heb een fijne selectie van kindvriendelijke hotels en appartementen in Praag voor je gemaakt! Van hotels met een zwembad tot hotels met een speeltuin, er is voor elk gezin wat wils. En wil je meer tips voor leuke activiteiten in Praag met kinderen? Laat je inspireren voor een gezinsvakantie naar deze prachtige stad met mijn blog over de highlights van het sfeervolle Praag.

Met de trein naar Praag