Tsjechië met kinderen, leuke tips voor gezinnen

Tsjechië met kinderen, volop mogelijkheden!

Moravië regio Tsjechië met gezin

Tsjechië met kinderen, wat is er allemaal te doen?

Een vakantie naar Tsjechië absoluut top. Wij hebben enkele plekken voor gezinnen geselecteerd die gegarandeerd leuk zijn, ook voor ouders (niet onbelangrijk)! Tsjechië kan grofweg worden opgedeeld in drie regio's:

 • Het westen waarin ook Praag ligt, deze regio het Bohemen
 • Het oosten met de stad Brno, deze regio heet Moravië
 • Het noordoosten tegen de grens met Polen heet Silezië
Vignetten voor Tsjechië

Bereikbaarheid en vignetten voor Tsjechië

Op de Tsjechische snelwegen is een vignet verplicht. Er zijn vignetten voor 10 dagen, 1 maand en 1 jaar te koop. Je kunt deze vignetten online kopen, bij de grensovergang of bij een van de grote benzinestations vlak voor of na de grens. Het is dus niet per se nodig om het vignet vooraf bij de ANWB te halen. Je kunt kiezen uit de volgende vignetten voor Tsjechië:

 • D = Desetidenní = 10 dagen geldig vanaf de aangegeven dag op de sticker t/m de tiende dag daarna. Kosten: +/- €12,50
 • M = Měsíční = 1 maand geldig vanaf de aangegeven dag op de sticker t/m dezelfde dag in de eerstvolgende maand. Kosten: +/- €18,00
 • R = Roční = 1 jaar geldig vanaf de aangegeven dag op de sticker t/m 31 januari het jaar erop. Kosten: +/- €60,50
Tsjechië met kinderen

Praktische informatie over Tsjechië

Je kunt in Tsjechië met de Euro betalen op veel plaatsen, maar de officiële munteenheid is nog steeds de Tsjechische kroon. Geld wisselen is makkelijk en creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd. En natuurlijk kun je er ook geld uit de muur trekken (pinnen).

In Tsjechië kun je warme zomers en koude winters verwachten en dat is ook de reden dat je ook voor wintersporten prima naar Tsjechië kunt gaan. In mei, juni en september is het klimaat in onze ogen het fijnst in Tsjechië

Stedentrip Praag met kids

Stedentrip naar de Gouden Stad Praag

Gezinnen gaan doorgaans met de auto naar Tsjechië en pikken dan ook een paar dagen Praag mee. Een prima combinatie en wij adviseren om dan minimaal 2 dagen in Praag te verblijven, liever 3 als je op je gemak de highlights van de stad wilt bekijken.

Tsjechië is met het vliegtuig ook zeer goed bereikbaar, je vliegt dan op Vaclav Havel Airport Prague en pakt vanuit daar makkelijk de metro de stad in. Transavia en Ryanair vliegen vanuit Eindhoven. KLM, Easyjet en natuurlijk Czech Airlines zelf vliegen vanuit Amsterdam naar Praag. De vliegtijd is 1 uur en 15 minuten.
Praag is wat ons betreft één van de mooiste steden van Europa en met kinderen erg fijn om te bezoeken. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en Pražský hrad (Praagse Burcht) is een absolute must see. De verschillende stadsdelen van Praag worden allemaal met bruggen verbonden waarvan de Karelsbrug over de Moldau de meest bekende brug is.

Toen ik voor het eerst in Tsjechië kwam, was ik verkocht. Wat een heerlijk land met veel mogelijkheden. Mijn zus heeft in de hoofdstad Praag gewoond, dus ik ken de stad op mijn duimpje. Er is veel veranderd sinds Tsjechië bij de EU is gekomen en dat heeft voor toeristen vooral voordelen!

~ Mireille Steegmans (Founder Kleine Wereldreiziger)

Mooie kastelen in Tsjechie voor gezinnen

Cultureel erfgoed: burchten en kastelen

Tsjechie heeft de meeste burchten, kastelen en ruines per vierkante meter, er zijn in het hele land meer dan 2.000 burchten en kastelen te vinden. Dus je kunt je hartje ophalen! 


Steden en stadjes die zeker een bezoekje waard zijn met je gezin in Tsjechie zijn:

 • Český Krumlov, een stadje in de lus van de Moldau rivier in de Zuid-Bohemen
 • Brno, het politieke en culturele centrum van de Zuid-Moravische Regio
 • Olomouc, gelegen aan de Morava ongeveer 200 km. ten oosten van Praag
 • Karlovy Vary of Karlsbad, bekend als kuuroord voor de hoge adel
 • Hradec Králové, gelegen in Oost-Bohemen
 • Pilsen, waar het gelijknamige bier vandaan komt!

Je kunt in deze steden mooie pleinen, musea en natuurlijk bierbrouwerijen vinden

Kasteel Hluboka Tsjechië met kinderen

Mooie kastelen in Tsjechië

Zoals gezegd zijn er vele kastelen in Tsjechië, maar het is natuurlijk onmogelijk om ze allemaal te bezoeken. De volgende kastelen zijn een bezoek waard in onze ogen:

 • Kasteel Karlštejn
 • Kasteel Hluboká
 • Kasteel Lednice
 • Kasteel Pernštejn
 • Kasteel Bouzov

's Zomers zijn er bij veel kastelen riddertournooien, folklorische optredens en andere evenementen. Check dus tijdens je vakantievoorbereiding even wat er te doen is.


Tip: de mooiste autoroute van Tsjechië is misschien wel de Burgenstrasse. Sowieso is dit één van de bekendste historische autoroutes in Europa. De route gaat langs meer dan 80 kastelen en burchten en is in Tsjechië nog best wel onbekend.

Zomervakantie in Tsjechië

Het landschap en de natuur van Tsjechië

Tsjechië heeft 4 nationale parken en 25 verschillende natuurgebieden. Natuurliefhebbers kunnen dus hun hartje ophalen en ook voor kamperen is Tsjechië zeker geschikt. In het noorden van Bohemen ligt het Reuzengebergte. Dit gebergste is te voet of met de kabelbaan te bereiken. In Zuid Bohemen ligt het Boheemse Woud dat grenst aan het Beierse Woud. Dit gebied heeft veel heuvels, meren en de bron van de Moldau kun je er ook vinden. In Moravië liggen het veel minder bekende Jeseniky gebergte en het Beskiden gebergte. Zuid-Moravië is ook de wijnstreek van Tsjechië dus hier kun je wijnkelders en pittoreske dorpjes verwachten die nog niet heel erg toeristsch zijn. Ben je in Bohemen, dan zijn de rotssteden in Noord-Bohemen ook echt prachtig met als hoogtepunt en rotsbrug!

leuk in tsjechie met kinderen

Lekker actief met je kids

Fan van fietsen en wandelen? Dan zit je goed in Tsjechie met duizenden wandel- en fietspaden. Superleuk met kinderen is een berghuttentocht in het Reuzengebergte. Er zijn uitgebreide wandelroutes - ook voor beginners en dus voor gezinnen. Liever fietsen? Dan zijn de volgende routes echt heel tof:

 • Elberoute
 • Moldauroute
 • Greenway Praag-Wenen

De fietspaden zijn goed van kwaliteit en gaan veel langs watertjes dus pootje baden of zelfs een frisse duik nemen kan zeker onderweg. Wel even letten op de waterkwaliteit. Voor actieve gezinnen is ook raften en kanoen optioneel in dit gebied.

Gebouwen in Praag

Sinterklaas komt ook in Tsjechië

Ook in Tsjechië wordt Sinterklaas (Mikulas) gevierd op 5 december dus als je in deze periode naar Praag gaat dan is dat een belevenis op zich. Het Tsjechische Sinterklaasfeert is wel anders dan in Nederland. De Sint wordt begeleid door een engel en de duivel en op 5 december loopt dit trio door de straten van Praag. Ze delen mandarijnen, pinda's en snoep uit en er worden allerlei activiteiten voor kinderen georganiseerd met Sinterklaas.

Leuk in Tsjechie met kinderen

Het Lipnomeer

Op zo’n 920 kilometer rijden vanaf Utrecht, vlakbij de grens van Oostenrijk, ligt het Lipnomeer. Het Lipnomeer is dé familiebestemming van Tsjechië. Het grootste meer van het land wordt ook wel “De zee van Tsjechië” genoemd. Watersportliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Je kunt er zwemmen, kanoën, varen, suppen en windsurfen. In het plaatsje Lipno, een vakantiedorp aan het Lipnomeer, zijn diverse accommodaties en een boomkroonpad waar je vanaf de top een schitterend uitzicht hebt. Zwemmen kan niet alleen in het Lipnomeer, maar ook in het binnenbad in Lipno. Fietsen en wandelen kun je uitstekend in deze Zuid-Boheemse streek en er is een fietsroute rond het meer waar je een veerpont kunt nemen naar Frymburk.

Highlights Tsjechie met kinderen

Safaripark Dvůr Králové en Prague Zoo

De dierentuinen in Praag en Dvůr Králové zijn de mooiste en leukste van Tsjechië. Prague Zoo staat zelfs op de vijfde plek van beste dierentuin ter wereld! De dierentuin in Praag is gelegen in de wijk Trója aan de oevers van de rivier de Moldau en is gebouwd tegen een heuvel. De dieren hebben veel ruimte en er is een kabelbaan dat je brengt op de top van de heuvel. Vanaf het centrum van Praag gaat er een stoomboot naar de dierentuin.

Het Safaripark in Dvůr Králové in Noord-Bohemen is een prachtig ruim opgezette dierentuin met voornamelijk dieren uit Afrika. In de zomer rijdt er een safaribus en kun je olifanten, neushoorns en tientallen giraffen spotten. Het is tevens mogelijk om vanuit je eigen auto de dieren te bekijken. Bij het safaripark kun je overnachten in het hotel met familiekamers, op de camping of in een Afrikaanse bungalow. ’s Nachts kun je zelfs de dieren horen! Wie bij het park overnacht heeft toegang tot het park buiten de openingstijden.

Leuk in Tsjechie met kinderen

Kanoën op de rivieren Moldau, Berounka en Sázava

Kanoën doen ze in Tsjechië graag en gezien er veel rivieren zijn, kun je op diverse plekken een kanotocht maken. De populairste tocht is bij Český Krumlov waar je op de rivier de Moldau vaart. Maar ook op andere plaatsen kun je varen op de Moldau die een stuk rustiger zijn zoals van Lenora naar de Soumarský brug dwars door het Nationale Park Boheemse Woud. Bij het Lipnomeer kun je een gemoedelijke kanotocht maken van Vyšší Brod naar het kasteel van Rožmberk. Bij het recreatiemeer Slapy ten zuiden van Praag kun je tevens kanoën. Andere rivieren waar dagtochten of meerdaagse kanotochten goed mogelijk zijn, zijn op de Berounka en de Sázava rivier. De Berounka rivier stroomt door het natuurgebied Křivoklátsko. Sázava is omgeven door een groene omgeving en op diverse plekken kun je stoppen voor een picknick. 

Waterpark in Tsjechie met kinderen

De kinderstad Liberec met Aquapark Babylon

De meest kindvriendelijke stad van Tsjechië is absoluut Liberec. In deze Noord-Boheemse stad zijn tal van kinderactiviteiten. In de dierentuin van Liberec, de oudste dierentuin van Tsjechië, kun je de bijzondere witte Bengaalse tijgers spotten. In iQLandia kunnen kinderen ervaren hoe is het om astronaut te zijn en kunnen ze tientallen andere experimenten doen. Het DinoPark ligt zich in het winkelcentrum Liberec Plaza, hier kun je levensechte dino’s bekijken, een dino-film zien, dinobotten opgraven en een spannend laserparcours doen. Zwemmen en ontspannen kan in het kleurrijke Aquapark Babylon. Kinderen hebben hier gegarandeerd waterpret, want er zijn meerdere zwembaden, glijbanen en speelattracties. 

Museum in Tsjechie met kinderen

(Openlucht)musea

Het verleden komt tot leven bij diverse openluchtmusea in Tsjechië. Je leert er hoe vaten werden gemaakt, hoe maïs werd gedorst en hoe de bewoners in die tijd leefden. In de musea staan eeuwenoude gebouwen zoals herdershutten, molens en schuren. Kinderen maken kennis met traditionele ambachten en vaak kunnen ze meehelpen. Het grootste openluchtmuseum bevindt zich in Moravië in Rožnov pod Radhoštěm. Je kunt er de Moravisch-Wallachische architectuur en volkskunst bewonderen. Regelmatig worden hier evenementen georganiseerd waarbij folklore een belangrijke rol speelt. Een ander openluchtmuseum is te vinden in Ústí nad Labem dat de huisvesting en cultuur toont van voormalig Sudentenland. Het museum Hlínsko heeft een unieke tentoonstelling met carnavalskostuums en maskers uit de regio. De gemaskerde optocht in Hlinecko staat op de UNESCO lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

Zwembad park in Tsjechie met kinderen

Attractieparken Mirakulum, Boheminium en Boskovice

Grote pretparken zoals de Efteling zijn er niet in Tsjechië, maar er zijn wel verschillende attractieparken waar van alles te doen is voor kinderen. Mirakulum ligt op een uurtje rijden ten noordoosten van Praag en is een geweldig attractiepark waar kinderen zich enorm zullen vermaken. Er zijn acht torens die op ingenieuze wijze met elkaar zijn verbonden via loopbruggen, ladders, tunnels en ondergrondse gangen. Kinderen kunnen klimmen en klauteren in het touwpark, skelteren of op zoek gaan naar de uitgang in het labyrint. Voor de jongsten is er een grote zandbak en een kinderboerderij. Met mooi weer zullen kinderen vooral veel plezier beleven in Water World met fonteinen, baden en een gigantische schommel. In West-Bohemen bij de kuuroordplaats Mariánské Lázně bevindt zich het Tsjechische Madurodam. In het Boheminium Park staan meer dan zeventig miniatuur monumenten, zoals kasteel Karlštejn, de St. Bartholomeus-kathedraal van de stad Pilsen en de nieuwste aanwinst is chateau Lednice. Bij Westernpark Boskovice in Moravië lijkt het alsof je in het Wilde Westen bent belandt. Je kunt er paardrijden, boogschieten en eten in een salon. Bovendien zijn er spannende cowboyvoorstellingen en paardenshows. 

Boomkroonpad in Tsjechie met kinderen

Leuke boomkroonpaden in Tsjechië

Tsjechië heeft de meeste boomkroonpaden van Europa, maar liefst vier! De uitzichttorens bieden prachtige panorama’s over de omgeving en vaak zijn ze voorzien van een glijbaan. De oudste is het boomkroonpad in Lipno. Het pad leidt naar de uitkijktoren op 40 meter hoogte waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt op het Lipnomeer. Het boomkroonpad in het Reuzengebergte is de hoogste van de vier. Het bevat een 45 meter hoge uitzichttoren en informatiepanelen. Het is tevens de enige die ook een pad onder de grond heeft. In Dolní Morava in Oost-Bohemen in het Jeseníky gebergte is een tevens een boomkroonpad te vinden. De uitzichttoren op de Pustevny heuvel in het Beskiden is de nieuwste aanwinst. Deze heeft een glazen skywalk. 

Wat is leuk in Tsjechie met kinderen

Actief in het Erts- en Reuzengebergte

Het Erstgebergte aan de grens met Duitsland is een geweldig gebied voor een actieve vakantie. Je kunt er prachtig fietsen en wandelen en kinderen kunnen zich volop vermaken bij Klíny Sports Complex. De plek is uitgerust met allerlei faciliteiten, zoals een touwpark, een klimwand, outdoor-steps, een bikepark en een nieuwe roddelbaan. 

Ook het Reuzengebergte is een uitstekende bestemming voor actieve families. Er zijn klimbossen in Pec pod Sněžkou en Janské Lázně. Het Monkey Park in Špindlerův Mlýn heeft 32 obstakels van verschillende niveaus. In Janské Lázně bevindt zich het kinderpark Kabinka waar je kunt skelteren, wandklimmen, trampoline springen en outdoor-steps kunt huren. Met deze steps kun je van de berg racen. Vergeet ook de roddelbaan in Pec pod Sněžkou niet. 

Wat is leuk in Tsjechie met kinderen

Science Musea in Pilsen en Brno

Altijd al willen weten hoe de aarde er van binnen uit ziet, hoe het is om een spion te zijn of hoe je een tornado kan verwekken. Bij Techmania Science Centre in Pilsen en het Vida Science Amusement Park in Brno zijn er tientallen interactieve tentoonstellingen waar je leert over technologie, het menselijk lichaam en de wereld om ons heen. Los puzzels op, speel een James Bond spel, bouw een magnetisch veld en presenteer het weer. Een ideaal uitstapje voor als het weer wat minder is. Pilsen is sowieso een leuke stad om te ontdekken trouwens!

Leuk in Tsjechie met kinderen

Aquacentra en meren

Zwemmen is voor de meeste kinderen altijd een goed idee. Op warme dagen kun je in Tsjechië bij diverse meren en zwembaden afkoelen. Een populair meer is Máchovo in het noorden van het land. Hier ligt tevens Staré Splavy Aquapark. Het waterpark heeft een Caribisch thema en je vindt er diverse opblaasbare attracties, glijbanen en trampolines. 

Aqualand Moravia is het nieuwste waterpark van Tsjechië met 20 attracties en 12 zwembaden. Het is gelegen in Zuid-Moravië aan het Nové Mlýny stuwmeer waar tevens diverse campings zijn gelegen. Bij de Moravische stad Brno kun je afkoelen in het stuwweer van Brno. Je kunt het uitstapje combineren met een boottochtje naar kasteel Veveří. In het noorden van Moravië bevindt zich het Aquapark Olešná. Er is een binnen en buitenzwembad met diverse glijbanen en speelvelden waar je kunt volleyballen.

Wintersport in Tsjechië met gezin

Wintersporten in Tsjechië

Tsjechië is ideaal voor families met kinderen, de gebieden zijn namelijk niet al te groot en dus overzichtelijk. Voor ouders met jarenlange ervaring met wintersport dus wellicht niet de beste keuze, maar voor beginnende kinderen zeker wel. Er zijn veel kinderactiviteiten en pistes voor beginners. Daarbij is wintersporten in Tsjechië ook heel erg betaalbaar voor gezinnen. Špindlerův Mlýn, Černá hora - Pec zijn de bekendste wintersportgebieden in Tsjechië. Černá hora - Pec is het grootste wintersportgebied van Tsjechië en heeft meer dan 40 kilometer aan pistes. Lipno is erg populair bij gezinnen, omdat er veel activiteiten voor kinderen worden georganiseerd. Als het heeft gevroren kun je schaatsen op het Lipnomeer. Ga je naar skigebied Klínovec dan pik je een stukje Duitsland en een stukje Tsjechië mee tijdens je wintersportvakantie.

Goulash eten in Tsjechië met gezin

Uit eten met kinderen in Tsjechië

De Tsjechische keuken heeft invloeden uit Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Goulash en schnitzel zijn populair dus je kinderen kunnen vast iets lekkers te eten vinden in Tsjechië. Vlees is heel erg belangrijk in Tsjechie en is vaak toch wel flink vertegenwoordigd in de maaltijden, helaas vaak ook met veel vet erin is onze ervaring. Probeer als je de kans hebt zeker Svíčková, vaak geserveerd met dumplings van brooddeeg of aardappelen. Wist je dat Tsjechen het meeste bier ter wereld drinken? Bier ontbreekt meestal niet bij de Tsjechische maaltijd. Taarten, chocolade en zoete broodjes zijn populair en wat je zeker wilt proeven zijn de typische 'Palatschinke' (pannenkoeken).

Overnachten op wereldplekken in Tsjechië

Overnachten in Reuzengebergte met kinderen

Reuzengebergte

Genieten in Špindlerův Mlýn op 600 m van het skigebied Hromovka, midden in het reuzengebergte.

Reuzengebergte

Appartement wintersport in Tsjechië met gezin

Apartmán Šestka

Genieten in Janske Lazne dat goed bekend staat als kuuroord en als wintersportgebied.

Nová Pec

arrow_drop_up arrow_drop_down