arrow_drop_up arrow_drop_down
Tsjechië met kinderen, leuke tips voor gezinnen

Tsjechië met kinderen, volop mogelijkheden!

Tsjechië heeft veel mogelijkheden voor gezinnen. Van een stedentrip in Praag tot wintersport in Liberec en van kastelen tot lekker actief zijn in de natuur.

Moravië regio Tsjechië met gezin

Tsjechië met kinderen, wat is er allemaal te doen?

Tsjechië is lid van de Europese Unie sinds 2004. Er zijn geen grenscontroles om Tsjechië in te komen en zowel met het vliegtuig voor een stedentrip naar Praag als met de auto is Tsjechië erg goed bereikbaar tegenwoordig. De hoofdstad Praag is 900 kilometer vanaf Nederland, vergelijkbaar met een rit naar Zuid-Frankrijk. Tsjechië kan grofweg worden opgedeeld in drie regio's:

 • Het westen waarin ook Praag ligt, deze regio het Bohemen
 • Het oosten met de stad Brno, deze regio heet Moravië
 • Het noordoosten tegen de grens met Polen heet Silezië

Over het algemeen wordt er in Tsjechië goed Engels en Duits gesproken dus je kunt er zeker wel verstaanbaar maken. Zeker in een stad als Praag.

Vignetten voor Tsjechië

Bereikbaarheid en vignetten voor Tsjechië

Op de Tsjechische snelwegen is een vignet verplicht. Er zijn vignetten voor 10 dagen, 1 maand en 1 jaar te koop. Je kunt deze vignetten online kopen, bij de grensovergang of bij een van de grote benzinestations vlak voor of na de grens. Het is dus niet per se nodig om het vignet vooraf bij de ANWB te halen. Je kunt kiezen uit de volgende vignetten voor Tsjechië:

 • D = Desetidenní = 10 dagen geldig vanaf de aangegeven dag op de sticker t/m de tiende dag daarna. Kosten: +/- €12,50
 • M = Měsíční = 1 maand geldig vanaf de aangegeven dag op de sticker t/m dezelfde dag in de eerstvolgende maand. Kosten: +/- €18,00
 • R = Roční = 1 jaar geldig vanaf de aangegeven dag op de sticker t/m 31 januari het jaar erop. Kosten: +/- €60,50
Tsjechië met kinderen

Praktische informatie over Tsjechië

Je kunt in Tsjechië met de Euro betalen op veel plaatsen, maar de officiële munteenheid is nog steeds de Tsjechische kroon. Geld wisselen is makkelijk en creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd. En natuurlijk kun je er ook geld uit de muur trekken (pinnen).

In Tsjechië kun je warme zomers en koude winters verwachten en dat is ook de reden dat je ook voor wintersporten prima naar Tsjechië kunt gaan. In mei, juni en september is het klimaat in onze ogen het fijnst in Tsjechië

Stedentrip Praag met kids

Stedentrip naar de Gouden Stad Praag

Gezinnen gaan doorgaans met de auto naar Tsjechië en pikken dan ook een paar dagen Praag mee. Een prima combinatie en wij adviseren om dan minimaal 2 dagen in Praag te verblijven, liever 3 als je op je gemak de highlights van de stad wilt bekijken.

Tsjechië is met het vliegtuig ook zeer goed bereikbaar, je vliegt dan op Vaclav Havel Airport Prague en pakt vanuit daar makkelijk de metro de stad in. Transavia en Ryanair vliegen vanuit Eindhoven. KLM, Easyjet en natuurlijk Czech Airlines zelf vliegen vanuit Amsterdam naar Praag. De vliegtijd is 1 uur en 15 minuten.
Praag is wat ons betreft één van de mooiste steden van Europa en met kinderen erg fijn om te bezoeken. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en Pražský hrad (Praagse Burcht) is een absolute must see. De verschillende stadsdelen van Praag worden allemaal met bruggen verbonden waarvan de Karelsbrug over de Moldau de meest bekende brug is.

Toen ik voor het eerst in Tsjechië kwam, was ik verkocht. Wat een heerlijk land met veel mogelijkheden. Mijn zus heeft in de hoofdstad Praag gewoond, dus ik ken de stad op mijn duimpje. Er is veel veranderd sinds Tsjechië bij de EU is gekomen en dat heeft voor toeristen vooral voordelen!

~ Mireille Steegmans

Mooie kastelen in Tsjechie voor gezinnen

Cultureel erfgoed: burchten en kastelen

Tsjechie heeft de meeste burchten, kastelen en ruines per vierkante meter, er zijn in het hele land meer dan 2.000 burchten en kastelen te vinden. Dus je kunt je hartje ophalen! 


Steden en stadjes die zeker een bezoekje waard zijn met je gezin in Tsjechie zijn:

 • Český Krumlov, een stadje in de lus van de Moldau rivier in de Zuid-Bohemen
 • Brno, het politieke en culturele centrum van de Zuid-Moravische Regio
 • Olomouc, gelegen aan de Morava ongeveer 200 km. ten oosten van Praag
 • Karlovy Vary of Karlsbad, bekend als kuuroord voor de hoge adel
 • Hradec Králové, gelegen in Oost-Bohemen
 • Pilsen, waar het gelijknamige bier vandaan komt!

Je kunt in deze steden mooie pleinen, musea en natuurlijk bierbrouwerijen vinden

Kasteel Hluboka Tsjechië met kinderen

Mooie kastelen in Tsjechië

Zoals gezegd zijn er vele kastelen in Tsjechië, maar het is natuurlijk onmogelijk om ze allemaal te bezoeken. De volgende kastelen zijn bekend en een bezoek waar in onze ogen:


 • Kasteel Karlštejn
 • Kasteel Hluboká
 • Kasteel Lednice
 • Kasteel Pernštejn
 • Kasteel Bouzov

's Zomers zijn er bij veel kastelen riddertournooien, folklorische optredens en andere evenementen. Check dus tijdens je vakantievoorbereiding even wat er allemaal te doen is. 

Tip: de mooiste autoroute van Tsjechië is misschien wel de Burgenstrasse. Sowieso is dit één van de bekendste historische autoroutes in Europa. De route gaat langs meer dan 80 kastelen en burchten en is in Tsjechië nog best wel onbekend.

Zomervakantie in Tsjechië

Het landschap en de natuur van Tsjechië

Tsjechië heeft 4 nationale parken en 25 verschillende natuurgebieden. Natuurliefhebbers kunnen dus hun hartje ophalen en ook voor kamperen is Tsjechië zeker geschikt. In het noorden van Bohemen ligt het Reuzengebergte. Dit gebergste is te voet of met de kabelbaan te bereiken. In Zuid Bohemen ligt het Boheemse Woud dat grenst aan het Beierse Woud. Dit gebied heeft veel heuvels, meren en de bron van de Moldau kun je er ook vinden. In Moravië liggen het veel minder bekende Jeseniky gebergte en het Beskiden gebergte. Zuid-Moravië is ook de wijnstreek van Tsjechië dus hier kun je wijnkelders en pittoreske dorpjes verwachten die nog niet heel erg toeristsch zijn. Ben je in Bohemen, dan zijn de rotssteden in Noord-Bohemen ook echt prachtig met als hoogtepunt en rotsbrug!

Reuzengebergte Tsjechie wandelen met gezin

Lekker actief met je kids

Fan van fietsen en wandelen? Dan zit je goed in Tsjechie met duizenden wandel- en fietspaden. Superleuk met kinderen is een berghuttentocht in het Reuzengebergte. Er zijn uitgebreide wandelroutes - ook voor beginners en dus voor gezinnen. Liever fietsen? Dan zijn de volgende routes echt heel tof:

 • Elberoute
 • Moldauroute
 • Greenway Praag-Wenen

De fietspaden zijn goed van kwaliteit en gaan veel langs watertjes dus pootje baden of zelfs een frisse duik nemen kan zeker onderweg. Wel even letten op de waterkwaliteit. Voor actieve gezinnen is ook raften en kanoen optioneel in dit gebied.

Gebouwen in Praag

Sinterklaas komt ook in Tsjechië

Ook in Tsjechië wordt Sinterklaas (Mikulas) gevierd op 5 december dus als je in deze periode naar Praag gaat dan is dat een belevenis op zich. Het Tsjechische Sinterklaasfeert is wel anders dan in Nederland. De Sint wordt begeleid door een engel en de duivel en op 5 december loopt dit trio door de straten van Praag. Ze delen mandarijnen, pinda's en snoep uit en er worden allerlei activiteiten voor kinderen georganiseerd met Sinterklaas.

Wintersport in Tsjechië met gezin

Wintersporten in Tsjechië

Tsjechië is ideaal voor families met kinderen, de gebieden zijn namelijk niet al te groot en dus overzichtelijk. Voor ouders met jarenlange ervaring met wintersport dus wellicht niet de beste keuze, maar voor beginnende kinderen zeker wel. Er zijn veel kinderactiviteiten en pistes voor beginners. Daarbij is wintersporten in Tsjechië ook heel erg betaalbaar voor gezinnen. Špindlerův Mlýn, Černá hora - Pec zijn de bekendste wintersportgebieden in Tsjechië. Černá hora - Pec is het grootste wintersportgebied van Tsjechië en heeft meer dan 40 kilometer aan pistes. Lipno is erg populair bij gezinnen, omdat er veel activiteiten voor kinderen worden georganiseerd. Als het heeft gevroren kun je schaatsen op het Lipnomeer. Ga je naar skigebied Klínovec dan pik je een stukje Duitsland en een stukje Tsjechië mee tijdens je wintersportvakantie.

Goulash eten in Tsjechië met gezin

Uit eten met kinderen in Tsjechië

De Tsjechische keuken heeft invloeden uit Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Goulash en schnitzel zijn populair dus je kinderen kunnen vast iets lekkers te eten vinden in Tsjechië.  Vlees is heel erg belangrijk in Tsjechie en is vaak toch wel flink vertegenwoordigd in de maaltijden, helaas vaak ook met veel vet erin is onze ervaring. Probeer als je de kans hebt zeker Svíčková, vaak geserveerd met dumplings van brooddeeg of aardappelen. Wist je dat Tsjechen het meeste bier ter wereld drinken? Bier ontbreekt meestal niet bij de Tsjechische maaltijd. Taarten, chocolade en zoete broodjes zijn populair en wat je zeker wilt proeven zijn de typische 'Palatschinke' (pannenkoeken).

Leuke accommodaties in Praag met kinderen

Overnachten op wereldplekken in Tsjechië

Overnachten in Reuzengebergte met kinderen

Reuzengebergte

Genieten in Špindlerův Mlýn op 600 m van het skigebied Hromovka, midden in het reuzengebergte.

Reuzengebergte

Appartement wintersport in Tsjechië met gezin

Apartmán Šestka

Genieten in Janske Lazne dat bekend staat als kuuroord en als wintersportgebied.

Nová Pec