Veel afwisseling tijdens een vakantie in Noord-Macedonië
Noord-Macedonië ligt in het hart van de Balkan tussen Albanië in het westen, Kosovo en Servië in het noorden, Bulgarije in het oosten en Griekenland in het zuiden. Het landschap is vooral ruw en bergachtig en de Vardar stroom dwars door de hoofdstad Skopje en mondt uit in de Golf van Thessaloniki. Het is meteen ook de langste rivier van het land en je komt hem dus op meerdere plekken tegen.
Dobredojdovte! Spreken ze wel Engels in Noord-Macedonië?
Afhankelijk waar je bent in Noord-Macedonië, is het niveau van Engels hoger of juist niet. Wij hebben gemerkt dat we ons bij het Meer van Ohrid met een kind ons prima verstaanbaar konden. Over het algemeen tref je hier een jongere generatie van Noord-Macedoniërs aan en natuurlijk veel toerisme waarop wordt ingespeeld. Hetzelfde geldt voor de hoofdstad Skopje, hoewel het geen vanzelfsprekendheid is. In Noord-Macedonië krijgen kinderen vanaf het moment dat ze naar school gaan al Engels, dus de nieuwe generatie zal veel beter kunnen communiceren in een andere taal dan de eigen taal. De oudere generatie durft wat minder Engels te spreken, soms vragen ze of je Duits spreekt en dat gaat dan ook prima. Ga je in Noord-Macedonië naar de wat minder toeristische gebieden waaronder het oosten dan is het wat lastiger om je op sommige plekken verstaanbaar te maken. Met een glimlach en de wil om te communiceren kom je er in veel gevallen wel, hoewel het soms ook lijkt alsof mensen stug zijn en hun best niet willen doen. Vooral het bestellen van eten in een restaurant vonden wij daardoor soms een uitdaging. Je hebt dan de neiging om te bestellen wat je kent, terwijl ons juist liever laten voorlichten over de mogelijkheden om typisch lokaal te eten. Op de meeste plekken hadden wij een Engels sprekende gids bij ons en dat vonden wij erg prettig. De meerprijs die je dan betaalt, verdient zich in onze ogen terug doordat je op plekken komt die je anders zou missen.
De natuur van Noord-Macedonië
Noord-Macedonië heeft verschillende meren waaronder Ohrid, Prespa en Dojran. Het Meer van Ohrid is bij gezinnen en ook andere doelgroepen veruit het meest populair en kent veel mogelijkheden. Ik vergelijk het zelf een beetje met de Gardameer van 15 jaar geleden. Wij zijn in mei in Noord-Macedonië en toen was het al perfect weer, warm op sommige dagen en zeker weer voor korte mouwen dus. In de zomerperiode - juli en augustus - kan het in Noord-Macedonië met gemak 30 of 40 graden worden dus ben voorbereid daarop en ben actief in de ochtend- en avonduren. Overdag kan het echt te warm zijn met kinderen dus is een zwembad erg fijn. Overigens is Noord-Macedonië ook een wintersportbestemming, wist je dat? In mei zagen wij op de hoogste bergtoppen de overblijfselen nog van de winter en liepen we op Teva's over de sneeuw. Wat een contrast. Maar wat een prachtig plaatje!
Nationale parken van Noord-Macedonië
Driekwart van Noord-Macedonië bestaat uit bergachtig gebied en de grootste trekpleister is het meer van Ohrid. Maar er is meer! Noord-Macedonië heeft drie Nationale Parken die redelijk dicht bij elkaar liggen en die allemaal een bezoek meer dan waard zijn.
- Nationaal Park Mavrovo. DIt nationaal park ligt in het westen en de bergketens die je hier vindt vormen de grens met Albanië. Schilderachtige bergdorpjes waaronder Janče and Galičnik zijn een bezoek meer dan waard.
- Nationaal Park Galičica. De hoogste top van dit nationaal park is meer dan 2.250 meter en dit ligt tussen het Meer van Ohrid en het Prespameer.
- Nationaal Park Pelister. Dit nationaal park ligt ten oosten van het Prespameer en heeft twee mooie gletsjermeren plus de leuke dorpjes Malovište en Brajčino.
De hoofdstad Skopje
Skopje is de stad waar Moeder Teresa werd geboren in 1910. Ter nagedachtenis vind je in Skopje nog altijd het museum en gedenkhuis dat daaraan herinnert. De hoofdstad van heeft een rijke geschiedenis van meer dan 2.500 jaar oud. Noord-Macedonië zelf heeft meer dan 1.000 kerken en kloosters, waarvan er dus meer dan 350 te vinden zijn in Skopje. Je wilt er vast niet teveel bezoeken met je kinderen, maar een aantal zijn zeer zeker wel de moeite waard! Het echte centrum van Skopje heb je in onze ogen in een halve dag gezien, dit zijn de highlights van Skopje met kinderen:
- Moeder Teresa gedenkhuis
- Macedonia Square in het centrum van Skopje met Alexander de Grote
- Stone Bridge
- Old Bazaar
- Kale Fort
Vlakbij Skopje vind je de Matkakloof die ten westen van de hoofdstad ligt en daarnaast de berg van Vodno. Wij hebben alle tips voor Skopje en omgeving op een rij gezet.
Uit eten in Noord-Macedonië met je gezin
In Noord-Macedonië is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag en bovendien is eten een sociale gelegenheid in Noord-Macedonië. De lunch wordt over het algemeen laat genuttigd dus niet om 12.30 uur zoals wij gewend zijn. Het is ontzettend leuk om met locals in contact te komen en met hen te lunchen en verhalen uit te wisselen. Je zit zomaar een paar uur aan tafel en de kinderen spelen ondertussen volop. De tafel staat gegarandeerd vol lekkernijen en de alcohol ontbreekt daar niet bij. Alles wordt in Noord-Macedonië uit de kast gehaald om het gasten naar de zin te maken. Dat zie je ook terug in restaurants. Als wij onze Nederlandse portie bestellen, wordt er soms raar gekeken. Is dat alles? Het eten in Noord-Macedonië met kinderen is prima te doen. Het eten is eenvoudig, er wordt met verse producten gekookt en onze ervaring is dat restaurants altijd bereid zijn om wat dingen anders te doen al was dat bij ons nauwelijks nodig. Ik was zelf zwanger toen ik in Noord-Macedonië was en dat was prima te doen. Het enige wat de locals maar niet snapten is waarom ik geen alcohol dronk! Dat doen de zwangere dames daar wel gewoon namelijk.