Duitsland: een paradijs voor fiets- en wandelliefhebbers
25 augustus 2020 
3 min. leestijd

Duitsland: een paradijs voor fiets- en wandelliefhebbers

De nazomer staat voor de deur, een ideale periode voor een actieve trip. Een vakantie in de natuur – ver verwijderd van de mensenmassa’s – is juist dit jaar ideaal. Daarom enkele leuke ideeën voor een fiets- of wandeluitstapje.

Ongerepte natuur, mooie uitzichten en schilderachtige stadjes kenmerken de Ostalb in Baden-Württemberg. Het UNESCO Global Geopark en UNESCO-Werelderfgoed de Limes zijn getuigen van een oude historie. In deze regio wandel je door het rotsachtige Wental of kies je een van de gecertificeerde wandelroutes, de Weiherwiesen Weg, de Kalte Feld Weg en de Waldkugelbahn Weg. Voor fietsliefhebbers zijn er de gecertificeerde fietsroutes de Kocher-Jagst-Radweg met zijn romantische burchten en de Remstal-Radweg.

Voor gezinnen is Fietspad “Stauferschleife” een goede keuze. Je begint je fietstocht met je kinderen bij Südbahnhof in Schwäbisch Gmünd. Vervolgens ga je over de zogenaamde “Klepperletrasse”, de oude spoorlijn en in flauwe bochten omhoog naar de Straßdorfer Höhe. Hier heb je een prachtig uitzicht op de “Drei Kaiserberge”: Stuifen, Rechberg en Hohenstaufen. Je fiets in totaal een kleine 30 kilometer en maakt een stijging van 292 meter.

Uitgestrekte bossen, zonnige heuvels met wijnranken en oude kastelen: dat is wat Rijnland-Palts te bieden heeft. De geschiedenis is zichtbaar in Romeinse gebouwen in Trier, in eeuwenoude wijnpersen en in de middeleeuwse burchten langs de Rijn en Moezel. Een uitgebreid netwerk van wandelpaden ontsluit de tien toeristische regio’s in deze deelstaat. Onthaasten doe je niet alleen tijdens een wandeling, maar ik kan je ook een verkwikkende massage of een yogasessie in de vrije natuur aanraden. Als je daar voor in bent natuurlijk en de ander even op de kids wil passen.

Rijnland-Palts

Het hoogste middelgebergte van Duitsland is een populaire bestemming onder Nederlandse gezinnen. Wandelen doe je op een van de 45 Schwarzwälder Genießerpfade met een lengte van 6 tot 18 km. Er komen regelmatig nieuwe wandelpaden bij. Voor fietsers is de Badische Weinradweg in het Rijndal, bij de Kaiserstuhl en het westen van het Zwarte Woud een aanrader. Zoek je een rustige slaapplek? In een van de trekking camps kun je midden in de natuur overnachten!

Wandelen in het Zwarte Woud met kidsBij zowel de Titisee als de Schluchsee kun je prachtig wandelen

Op nog geen anderhalf uur rijden van München ligt de Alpenwelt Karwendel met vakantieplaatsjes Mittenwald, Krün en Wallgau. Neem een verfrissende duik in een van de meertjes in de buurt en geniet van het uitzicht op de majestueuze bergen. Of beklim de Kranzberg! Als je het jezelf makkelijker wilt maken, kun je ook met een stoeltjeslift naar de top. Met een mountain cart ben je zo weer beneden in het dal van de Isar. Wie vanuit het dal de bergen wil bewonderen, wandelt rond de smaragdgroene Lautersee.

Kortom: het Duitse landschap is veelzijdig voor wandelaar en ook voor gezinnen is er genoeg keuze. Of je nu van uitdagende wandeltochten in de Alpen houdt of een van de vele middelgebergtes als bestemming kiest, er is volop aanbod.

Lautersee DuitslandWauw, dit is de smaragdgroene Lautersee
OVERNACHTEN MET KIDS

DE EIFEL

ZWARTE WOUD

Mireilles Duitsland tips voor gezinnen

Duitsland heeft ontzettend veel fijne regio's om te ontdekken en de meeste gezinnen gaan zelfs op pad in Duitsland. Ik heb een aantal handige tips voor je om het plannen van je vakantie makkelijker te maken.