Uit eten in Griekenland met kinderen
Griekenland
Mireille Steegmans
Griekenland
06/15/2020
3 min

Griekse eten is genieten to the max!

06/15/2020
3 min

Griekenland is fantastisch en daar heeft wat ons betreft het Griekse eten een hele grote vinger in de pap. Wat is het heerlijk genieten onder de zon met al die Griekse lekkernijen! Eén van de dingen die wij belangrijk vinden bij de keuze van ons vakantieland is echt het eten. Dat is en blijft iets persoonlijks natuurlijk, voor ons springen bijvoorbeeld Portugal, Italië en Griekenland eruit in Europa. Net als Sri Lanka en Thailand in Azië. Onze jongens zijn niet voor niets lekkerbekjes en helemaal dol op  fantastisch eten, ze weten niet beter en waarderen eten net als wij echt enorm. Ik neem je even kort mee op een kleine culinaire reis door het Griekse Heraklion en Chania.

It’s wine o’clock in Heraklion

Wie op wijnavontuur wil moet in Heraklion zijn! 68% van alle wijngaarden in Kreta liggen hier dus ben je liefhebber dan neem je de kinderen op sleeptouw – vergeet de iPad en ander gezellig speelgoed niet – en dan kun je op wijnreis! Kreta heeft 18 inheemse druivensoorten en een wijnhistorie die wel 4.000 jaar oud is. Niet gek, want het eiland heeft een ideaal klimaat voor wijn: een koele winter en droge zomer in combinatie met de mediterrane zon.

Er zijn twee wijnroutes die je in Heraklion kunt volgen. Beide routes starten in de stad en brengen je naar verschillende wijnboeren. Ontdek zeker de Liatiko-druif, uniek in haar soort. Deze exclusieve rode druif geeft de wijn een kruidige en bloemige geur en een unieke zoetheid. De waanzinnige PDO Sitia en Dafnes wijnen, die gemaakt worden van deze druif, moet je gewoon echt geproefd hebben als je het mij vraagt. De druiven worden in juli geoogst. Leuk om mee te maken als je het net zo kunt plannen met de zomervakantie. Zorg dat je voldoende ruimte over hebt in je koffer, want je wilt vast en zeker een flesje of twee meenemen naar huis. Yamas, oftewel: proost!

Wist je dat Zakynthos trouwens ook één van de beste plekken in Griekenland is voor het spotten van de ‘onechte karetschildpad’? Dit is één van de grootste soorten zeeschildpadden wereldwijd.

Chania is walhalla voor Foodies

Is goed eten op reis net als voor ons echt een prioriteit? Dan mag je Chania nu op jouw lijst zetten. Je vindt er tal van gezellige restaurants en tavernes waar je de meest heerlijke gegrilde octopus, mezes, gefrituurde kaas, zoete gebakjes en ga zo maar door eet! Maar tijdens je reis kun je in Chania ook jouw kookkunsten verbeteren. Ooit gehoord van het Mediterrane dieet?

De Kretenzer (inwoner van Kreta) kookt met alle juiste ingrediënten zoals extra virgin olijfolie, granen, vis, peulvruchten, groente en fruit. Dit eetpatroon blijkt uit onderzoek enorm gezond te zijn. En de Kretenzer weet met deze ingrediënten gerechten te maken waarbij je je vingers aflikt. In Chania kun je diverse kookworkshops volgen waarbij je o.a. leert hoe je het meest heerlijke brood, besprenkelt met peperolie, tomaat en olijven kunt bakken. Zeker weten doen met je kinderen als ze voldoende fijne motoriek hebben, echt een ontzettend leuk uitje als je het ons vraagt. Kali Orexi (smakelijk eten) alvast!

Brunchen met uitzicht op de Akropolis

Wil je een tijdsreis maken? Bezoek dan de Akropolis in Athene. Zo’n 2500 jaar werd deze rots gezien als heiligdom van de Goden. 80 meter boven de stad Athene en op een gigantische rots vind je verschillende tempels zoals het Parthenon en de Tempel van Niké. De ultieme tip voor cultuur-en geschiedenis liefhebbers. En wil je het perfecte uitzicht op dit hoogtepunt van Athene? Dan kun je op z’n Grieks brunchen vanaf grote hoogte: 10 verdiepingen hoog en in de middag verder op avontuur met een goedgevulde maag. Overigens is een street art tour door de stad Athene ook een echte aanrader in de namiddag of avond als het wat minder warm wordt. Je komt de meest kleurrijke creaties tegen!