Wilder-Berg Oostenrijk met gezin
Oostenrijk
Mireille Steegmans
Oostenrijk
05/07/2019
3 min

8 redenen om naar Hoogstiermarken in Oostenrijk te gaan

05/07/2019
3 min

Op zoek naar een vakantieregio in Oostenrijk met kinderen die nog niet platgetreden is door massatoerisme? Een bestemming met schone lucht, de vele fiets- en wandelpaden, de donkergroene bossen en het bergachtig landschap: welkom in de Oostenrijkse regio Hoogstiermarken. De regio Hoogstiermarken ligt ten zuiden van Wenen tussen Semmering, Hochschwab en de Eisenerzer Alpen. Hieronder vind je een selectie van enkele bezienswaardigheden in deze regio met kinderen.

Slapen in een supergrote koffer of ufo

Wil je eens ludiek overnachten met je kinderen in Oostenrijk? Dan kun je in Hoogstiermarken in een aantal bijzondere accommodaties logeren. Wat te denken van slapen in een enorme koffer met uitzicht op een meer: de kofferdeksel opent en sluit electrisch, en heeft een ruim en in hoogte verstelbaar bed, minibar, verlichting en muziek. Zijn ufo’s meer jouw ding, je kunt ook in een prachtig nagebouwde ufo overnachten. Beide snoezelplekken staan op camping Rosskogler in het dorp Aflenz. Voor de prijs hoef je het niet te laten, vanaf € 79 euro per nacht slaap je hier. Er is plek voor 2 personen, maar de kids kunnen gewoon mee in de tent op camping Rosskogler.

Een geweldige dagtocht is een rit over de Semmeringspoorlijn door 15 tunnels en over 16 viaducten. Het verbindt de plaats Gloggnitz met Mürzzuschlag, voert door een spectaculair berglandschap en kreeg in 1998 terecht een plaats in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Voor papa’s en mama’s die van snelheid houden! Met je eigen auto lekker scheuren over het circuit, een racemonster of snelle motor huren of de Formule 1 aan den lijve ervaren: het kan op de Red Bull Ring circuit in Spielberg. Uiteraard kun je er ook gewoon een rondleiding van 1,5 uur boeken met de kinderen of bijvoorbeeld met een 4-Wheel Drive auto op een speciale offroad track gaan rijden.

Bezoek de Wilde Berg dierentuin

Je hebt er geen kind meer aan wanneer je je kroost een dagje meeneemt naar Der Wilde Berg in de plaats Mautern: het is een mix van een speeltuin, attarctiepark en dierentuin en wel op een hoogte van 1100 meter. Het park heeft 300 diersoorten waaronder beren en vossen en tweemaal per dag zijn er valkerijvoorstellingen.

De mooiste plek in Oostenrijk

Jawel, de ‘Grüner See’ (Groene meer) in Tragöss in Hoogstiermarken mag zich na een verkiezing de mooiste plek van Oostenrijk noemen. Ieder jaar voltrekt zich hier een bijzonder kleurenschouwspel als het smelwater uit de bergen dit meer opvult tot een diepte van 11 a 12 meter. Door het ultraschone water, de lichtinval en het gras op de bodem van het meer krijgt het een groenblauwe schittering dat zeer fotogeniek is.

Erzberg OostenrijkFoto: VA Erzberg Bavaria Lurftbild Verlags GmbH

Voel je een ridder in Kasteel Oberkapfenberg

Bezoekers van Kasteel Oberkapfenberg staan middeleeuwse avonturen te wachten. Van de tentoonstelling “Grensgänge” (Grenspassages) waarbij je je in een tijdreis naar kruisridders en alchemisten begeeft tot aan adembenemende roofvogelopvoeringen met de sneeuwuil Flaumi en de adelaar Aqua.

Burg Oberkapfenberg Oostenrijk met kinderenFoto: Helmut Reisinger

Hochschwab: Fiets- en wandelparadijs

In het hart van Hoogstiermarken ligt de indrukwekkende Hochschwab bergrug tot een hoogte van 2270 meter. Dit gebied is een eldorado voor fietsers en wandelaars. Met een beetje geluk zie je er gemzen en alpenmarmotten en een populaire attractie is de Kraushöhle – een druipsteengrot.

860pk onder de motorkap

Ooit al eens in een monstertruck van 860pk willen zitten? Dat kan in Erzberg in Eisenertz, de grootste bovengrondse mijn waar erts wordt gedolven. Toeristen worden in de Hauly rondgereden, op donderdagen kun je zelfs ervaren hoe explosieven ingezet worden. Ook kun je een mijnbouwtentoonstelling bezoeken en met een treintje 1,5 km de grotten ingaan voor een rondleiding. Geopend van eind april tot en met oktober.

De dichtstbijzijnde luchthaven is Graz. KLM vliegt ieder dag eenmaal in 1 uur en 40 minuten naar de luchthaven van Graz, dan is het een transfer van 40 minuten naar Hoogstiermarken. Via de autoweg is het 1.000 km van Utrecht naar Leoben, een reis van bijna 11 uur.