Landal Camping Esonstad, een kampeerpareltje aan het Lauwersmeer
Landal Greenparks
Mireille Steegmans
Landal Greenparks
04/13/2021
6 min

Landal Camping Esonstad, een kampeerpareltje aan het Lauwersmeer

04/13/2021
6 min

Landal Esonstad is één van de vier Landal GreenParks welke is uitgerust met een Landal camping. Met 127 kampeerplaatsen heb je prima de ruimte op dit fijne terrein direct aan het Lauwersmeer. Wij waren in het voorseizoen in Landal Esonstad met een peuter en pre-tiener, wat een feestje!

Onze kennismaking met Landal Camping

Om meteen met de deur in huis te vallen: van huis uit zijn wij geen doorgewinterde kampeerders. Wél zijn wij buitenmensen die dol zijn op genieten met het gezin én houden van lekker eten. Wij hebben dankzij de coronacrisis de knoop doorgehakt en een tent met kachel gekocht. We houden van comfort en glamping vinden we al fantastisch. We gaan nu regelmatig wat dagen weg in eigen land met onze eigen glamping uitrusting. Lekker in de natuur, kleine (natuur)campings, rustige camping, geen drukte om ons heen, samen lekker koken en vooral niets hoeven of moeten.

Op bijzondere plekken komen, weg van de massa: dat is voor ons het ultieme kampeeravontuur. Wij hadden eerder niet gehoord van de mogelijkheden van Landal Camping, maar zijn direct om. Een paar grote voordelen in mijn ogen:

  • Gebruik kunnen maken van alle Landal faciliteiten en voorzieningen, fijn voor kinderen.
  • Echt wakker worden in de natuur, zéker als je net als wij bijna alleen op de camping staat.
  • Geen eigen kampeermiddel? Boek dan bijvoorbeeld een safaritent bij Landal Sluftervallei of een luxe stacaravan bij Landal Sonnenberg.
  • De kosten van een campingplekje versus de kosten van een huisje, wij betalen nog geen € 100 voor 3 nachten in april bij Landal Esonstad, 3 nachten in het hoogseizoen kosten niet zo heel veel meer.
Landal camping Esonstad met gezin

Leuke Landal ligt direct aan het water

We weten natuurlijk dat Landal GreenParks fijne faciliteiten heeft voor gezinnen dus de combinatie van de Landal Camping in Esonstad in combinatie met de faciliteiten van een Landal Park spreekt ons aan.  Zéker in het voorjaar als het nog niet zo druk is. Onze eerste kennismaking met het Landal Camping concept is alleen maar positief. Alles is keurig verzorgd zoals we gewend zijn van Landal en we genieten maximaal van de natuur met onze peuter en pre-tiener. Ik neem je mee naar ons kampeerplekje in Esonstad.

Een grote pré van Landal Esonstad is de ligging aan het water, aan het Lauwersmeer in Friesland om precies te zijn. De camping ligt direct achter de dijk en is zeker met mooi weer echt een beauty. We hebben in het voorseizoen natuurlijk wat meer last van de wind, maar bovenal is het echt een prachtig plaatje en genieten. Er zijn meer Landal parken aan het water in Nederland, het heeft toch echt wel iets om in de ochtend wakker te worden aan het water in je eigen tent. Bij Landal Esonstad kunnen we de auto naast onze tent laten staan en hebben we stroom en water direct aan de paal naast de tent op onze comfort campingplaats (C3). Dit is niet op iedere campingplaats vanzelfsprekend dus let daar even op bij als je boekt. De basis campingplaats bij Landal Esonstad heeft bijvoorbeeld geen afvalwaterafvoer bij de campingplaats, al ligt deze echt vlakbij en op maximaal 15 meter afstand.

Landal Esonstad met een peuter

Is Esonstad een geschikte Landal Camping met een peuter?

Landal Esonstad met een peuter, doen of niet? De meningen zullen er verdeeld over zijn dat realiseer ik me. En dat komt voornamelijk door het vele water wat je er vindt. Onze peuter is 2 jaar en 8 maanden en heeft een goed besef van het gevaar van water. Neemt niet weg dat het een klein kind blijft wat natuurlijk continu in de gaten moet worden gehouden. Wij vinden het geen enkel probleem. Heb je een peuter die nog niet doorheeft dat water gevaar kan betekenen dan zou ik nog even wachten met een bezoekje aan Landal Esonstad. Heb je zelf wat meer rust namelijk, want er liggen gewoon rondom de terreinen sloten en er is zelfs een nieuwe waterweg in aanbouw.

Leuke Landal camping aan het water

Dat gezegd hebbende. Is Landal Esonstad leuk met een peuter? Volmondig ja! Wij hebben ons hele verblijf een skelter en dat is een feest. Het terrein is goed toegankelijk en op een steenworp afstand van de speeltuin bij de receptie. Verder zijn er op de camping van Esonstad verschillende speeltuintjes en dan heb ik het nog niet gehad over het piratenschip in het park tussen de huizen in en natuurlijk het speelparadijs binnen. Deze is echt uniek in haar soort, gezellig aangekleed en zeker niet zoals vele andere indoor speelpaleizen als je het mij vraagt. En dan is er nog de Bollo club en de mogelijkheid tijdens de coronacrisis om leuke knutselpakketten te halen om zelf te maken in je huisje, tent, caravan of camper.

Speeltuin bij Landal Camping Esonstad

Leuke camping in Friesland met peuter

Faciliteiten van Landal, de rust van de natuur

Zoals ik al zei vinden wij de combinatie van de Landalfaciliteiten en lekker in de natuur zijn een feest. Terwijl onze pre-tiener de Landal Adventure game speelt en op het springkussen is kunnen wij met onze peuter prima op pad over de dijken. Een andere fijne bijkomstigheid: een compleet ontbijt bestellen op de zondagochtend is ook een optie. Zoals we gewend zijn van Landal is het ontbijtpakket voor ons groot genoeg om ook met de lunch nog van te genieten. Onze peuter vindt het een groot feest dat er iemand aan de tent ons ontbijtje komt bezorgen en dat hij kan kiezen uit al het lekkers. Op onze kachel maken we er zelf lekker een theetje bij en we zijn helemaal voorzien. Dit past ons wel, net als het grillen van onze heerlijke Friese Angus burgers op onze nieuwe Cadac Carri Chef 2!

BBQ Carri Chef

Ontbijt bij Landal Camping Esonstad

Volop vertier bij Landal Esonstad

Naast alles wat ik al heb genoemd en de mooie omgeving van Esonstad rondom het Lauwersmeer -die je niet mag missen als je het mij vraagt- zijn er ook nog verschillende activiteiten op het park zelf. Als je geluk hebt kun je trampoline springen, op de airtrampoline kunnen de kinderen sowieso altijd terecht. Verder zou ik zeker een potje foodgolf doen en de strijd met elkaar aangaan. Lol! Heb je de tijd? Haal een box van Scharrelkids op, sport naast de indoor hal, ga vissen of doe mee aan de activiteiten van de dag. Wij vinden de afwisseling erg leuk en houden ervan om nog een leuke activiteit te doen op het park als we terugkomen van een half dagje touren in de omgeving. Vanwege het weer is de watertaxi naar Schiermonnikoog helaas geen optie. We kiezen sowieso voor het popcorn maken boven het vuur, met onze peuter is dit prima te doen met wat begeleiding. Wat een feest is dat, onze jongens genieten en vinden het stiekem lekker om even op te warmen ondertussen.

Zoveel te doen in de omgeving

In de omgeving van Landal Esonstad is ook enorm veel te beleven. Wij toeren rondom het Lauwersmeer en maken dus ook een uitstapje naar de provincie Groningen. We bezoeken onder andere Lauwersoog, lopen daar het kabouterpad -en knuffelen er iedere kabouter onderweg. Als we doorrijden langs het water mag een portie kibbeling niet ontbreken bij de lokale viskar, dat is traditie bij ons op zaterdagmiddag als we op pad zijn en thuis vaak ook. Op de dijken van Paessens-Moddergat jaagt onze peuter samen met zijn broer de schapen de stuipen op het lijf. Hij wil ze alleen maar aaien, maar de schapen hebben er geen zin in. We maken een wandeling door het dorpje. Een paar jaar geleden zijn we gaan wadlopen in Paessens-Moddergat, dat was fantastisch! Maar helaas is het nu veel te koud om met een peuter het wad op te gaan. Vanuit Esonstad kan ik sowieso een bezoek aan Dokkum echt aanraden net als nog wel 10 andere dingen. Friesland is en blijft een heerlijke provincie waar wij nog lang niet zijn uitgekeken.

Wat is een leuke Landal camping?

Zoek je meer tips en uitjes in eigen land? Bekijk mijn overzicht met mooie plekken en leuke uitjes in Nederland met kinderen of lees mijn blog met leuke musea met kinderen. Zoek je daarbij ook nog een fijne overnachting? Dit zijn onze accommodatietips in Nederland voor gezinnen.