Wandelen in de Bilt met kinderen
Utrecht
Mireille Steegmans
Utrecht
08/10/2021
4 min

Rennen en kikkervisjes spotten bij Landgoed Beerschoten

08/10/2021
4 min

Soms moet je het nuttige met het aangename verenigen. Als Gijs voor een afspraak naar Utrecht moet, ga ik met de kinderen mee voor een fijne boswandeling in de Bilt. Naar Landgoed Beerschoten om precies te zijn.

Wandelen in de Bilt

Wandelen bij Landgoed Beerschoten

Ik heb ongeveer 2 uur te besteden voor een fijne wandeling met de kinderen in de Bilt en met een kleine rondgang op Google kom ik al snel uit bij Landgoed Beerschoten. Geen idee wat we kunnen verwachten, een speeltuin zou leuk zijn. In tijden van COVID-19 is een speeltuin zonder kinderen wel bijna een luxe goed dus we zetten er niet teveel op in. Gewoon lekker even de benen strekken, genieten van het mooie weer en kijken wat er komt.

Landgoed Beerschoten ligt vlakbij Utrecht en we komen er al snel achter dat we een goede keuze hebben gemaakt. Weinig mensen, heerlijk weer, mooie uitzichten, watertjes en leuke doorkijkjes. Hier gaan we ons wel vermaken de komende uren. We vinden hier oude eiken en beuken met enorme stammen en die zijn voor een 1-jarige natuurlijk net als reuzen. Hij kijkt voorzichtig of hij ze kan omduwen, zonder succes natuurlijk. Wel lol!

De Beeldentuin bij het Paviljoen

Als we de lange laan richting het Paviljoen aflopen, zien we naast een leuk doorkijkje de beeldentuin. Deze beeldentuin spreekt de kinderen niet direct aan, maar de hoogteverschillen des te meer. We paraderen dus lekker langs alle beelden en samen met de oudste kijk ik toch even naar de beelden die er staan. We laten ons fantasie even los op ‘de mevrouw met de blote billen’ en ‘de dame die in een kronkel ligt’.

Het is maar net wat je in kunst ziet natuurlijk, lol hebben we in ieder geval en we lopen langzaam door naar het bruggetje met misschien wel het mooiste uitzicht van het hele gebied. Een prachtig gerenoveerd huis aan de ene kant en de weidse natuur aan de andere kant. Dit is ongeveer 10 minuten lopen vanaf de poort voor bij de weg. Overigens mag je hier niet je picknickkleed neerleggen, helaas. We maken dus even een staande pitstop om onze thee te drinken uit onze nieuwe Hydro Flask. We zijn meteen fan, ideaal deze thermosfles met niet lekkende draaidop.

Mooi uitzicht bij het ‘Paraplulaantje’

Vanuit het bruggetje slenteren we het bos verder in. Hier is flink werk verricht en veel bomen lijken gekapt, waardoor we prachtige uitzichten hebben. We volgen ons gevoel en komen uiteindelijk uit bij een grote cirkel met trappen, een boom in het midden en diverse ‘uitgangen’. Het lijkt net Alice in Wonderland; welke uitgang zullen we kiezen? We schakelen een hulplijn in, een oude man die voorbij wandelt. Het is rustig verder dus we grijpen meteen onze kans, voorbereid zijn we niet en routebeschrijvingen hebben we niet.

De man die wij tot vraagbaak hebben gebombardeerd, adviseert ons om de afslag het meest rechts te nemen van de twee afslagen naast elkaar. We moeten doorlopen tot de vijver met kikkervisjes. Let’s do that! Ondanks het wat losse zand wat met onze Babyzen Yoyo niet direct superfijn loopt, maar uiteindelijk wel te doen is, lopen we in een minuut of 10 naar de vijver toe.

Kikkervisjes vangen met de kinderen

Fantastisch deze plek, hier begint de fun pas echt! Meerdere steigers, een mooie omgeving, bankjes om lekker uit te rusten en… een maximale hoeveelheid kikkervisjes! Leuk om die te zien krioelen met z’n allen en zowel onze 8-jarige als onze kleine wereldreiziger van 1,5 jaar vinden het hartstikke leuk. We pakken een bakje om de visjes van dichter bij te kunnen bekijken, sommige visjes zijn al wat groter en krijgen al pootjes. Hoe simpel vertier is dit? En hoe leuk! We zitten nog wat in de zon op de steiger, eten een banaan, kijken naar de honderden of misschien wel duizenden visjes en genieten vooral ook van de rust en de natuur hier. We zijn allemaal ontzettend verrast. Je hebt niet veel nodig om te kunnen genieten. Als het weer meewerkt en de natuur is mooi en veelzijdig, dan is het al snel goed!

Landgoed Beerschoten met kinderen in de Bilt

Handig om te weten over Landgoed Beerschoten

Houdringe en Beerschoten zijn onderdeel van de Stichtse Lustwarande. Dit zijn unieke landgoederen ten zuidwesten van de Utrechtse Heuvelrug. Rond 1850 ontstond die gebied als vakantiegebied voor rijke kooplieden en bankiers uit Amsterdam en Utrecht. De letterlijke vertaling is Utrechts (Stichtse) plezier (lust) wandelgebied (warande). Huize Beerschoten werd in 1889 gebouwd in neorenaissance stijl, terwijl huis Houdringe al in 1779 werd gebouwd. Rond het huis ligt een tuin, in Engelse landschapsstijl gecombineerd met Franse barokstijl.

Beerschoten en Houdringe en het Panbos zijn één groot natuurgebied van een kleine 400 hectare. Je vind hier veel vogels, dus maak niet teveel lawaai anders zie je er weinig van. In de soms eeuwenoude bomen leven spechten, bosuilen, eekhoorns, boommarters en vleermuizen als de dwergvleermuis en de grootoor. Op de droge stukken met veel zand spot je snel konijnen. Het is al met al een heerlijk gebied om te trotseren met een picknickkleed, proviand en goede wandelschoenen.