Wijze lessen van een monnik in Chiang Mai
Thailand
Mireille Steegmans
Thailand
05/09/2018
3 min

Wijze lessen van een monnik in Chiang Mai

05/09/2018
3 min

Deze zaterdagmiddag hebben we een afspraak bij monnik Tika voor een lesje mediteren. Interessant! We hebben 2 dagen geleden al even staan praten met deze man en kwamen er toen achter dat hij sowieso ontzettend veel bagage heeft en dus kan praten uit ervaring. Hij is pas op latere leeftijd als monnik gaan leven en weet dus wat er in de wereld speelt.

Met een goed gevulde maag de meditatie in

Voordat we naar de tempel gaan, eten we nog even een heerlijke chicken sandwich met avocado bij ‘Ginger Cafe/The House’. Heerlijk gegeten! Net als we willen betalen zien we dat er een bui aankomt. De eerste van onze vakantie. We zoeken snel een tuk tuk op en onderhandelen over de prijs. De chauffeur vindt het wel best, hij voelt de eerste druppels al dus vindt dat we snel in moeten stappen. Komt goed! Als we net ‘droog’ zitten, breekt er een enorme hoosbui los. We worden bij de tempel keurig netjes onder de bomen afgezet, maar nu nog naar binnen toe door 20 meter regen. Geloof ons…daar kun je behoorlijk nat van worden! Twee minuten later arriveert Tika met een grote glimlach op zijn gezicht, hij heeft er zin in en wij ook!

Wat is mediteren en hoe moet je mediteren

Mediteren is een vorm van spirituele oefening. Iedereen die er voor openstaat, kan het leren. Het is een methode om de eigen geest te ontwikkelen. Door het ontwikkelen van je mentale kracht en zelfbeheersing raak je meer in balans. Er zijn verschillende soorten meditatie, je moet de manier vinden die het beste bij jou past en daarbinnen zijn ook nog een ontzettend veel meditatietechnieken. Om de basis van mediteren onder de knie te krijgen, zul je minimaal 3 weken fulltime hiermee bezig moeten zijn. Grofweg heb je de volgende mogelijkheden:

  • Leegmaken van je geest door concentratiemeditatie
  • Observeren van de geest d.m.v. inzichtmeditatie
  • Meditatie door beweging
  • Doelgerichte meditatie

Wij hebben ons een aantal uren geconcentreerd op de eerste methode door middel van de concentratie op de ademhaling. De tijd van mediteren hebben we daarbij steeds opgebouwd. Heel bijzonder is dat je merkt dat de tijd steeds dat je mediteert steeds langer wordt, maar dat hij steeds korter lijkt.

Wijze lessen van een monnik

Veel dingen die Tika vertelt, zijn eigenlijk heel logisch. Maar je staat er vaak niet bij stil. Bijvoorbeeld deze uitspraak: “Het grote geluk bereik je met eenvoud, niet met ingewikkeldheid”. In onze huidige maatschappij zijn we steeds drukker en drukker en we leggen onszelf allerlei doelen op, waardoor onze hersenen constant verschillende impulsen krijgen. Hierdoor raken we vermoeid en krijgen we steeds meer behoefte aan ontspanning en rust. Maar waarom vermoeien we onze geest constant met dingen waar we toch niets aan kunnen veranderen? Oftewel: “Leef in het hier-en-nu en geniet van dit moment en maak je niet druk over dingen waar je nu toch niets aan kunt veranderen, dat vermoeit alleen je geest”.

The important things in life

Denk ook eens aan de dingen die belangrijk zijn in het leven. Eten? We kunnen een maand zonder eten en overleven dan nog steeds. Drinken? We kunnen een week zonder eten en overleven dan nog steeds. Lucht? We kunnen nog geen 5 minuten zonder lucht…dus wat is nu belangrijk? We staan er alleen niet bij stil! De informatie die we op ons krijgen afgevuurd is enorm, maar geeft zeker stof tot nadenken! Als Tika merkt dat Gijs niet zo lang kan zitten vanwege zijn hernia, vraagt hij wat meer door en blijkt hij ook thuis te zijn in tai-chi. Ook interessant! Hij zal wel even een paar oefeningen voordoen. En op het moment dat er ‘gesport’ gaat worden, gaat de ‘pij’ uit. Dit is het lange gewaad dat een monnik draagt, oranje van kleur in dit geval. Wat daaronder zit is eigenlijk maar heel weinig, we hadden allebei eigenlijk niet verwacht dat je een monnik op die manier ooit te zien zou krijgen…maar toch wel! Er zitten maar een paar lapjes stof onder het bijzonder geknoopte gewaad. De oefeningen die Gijs nog meekrijgt zijn best pittig, maar wel nuttig. Wel frustrerend dat een monnik van 60 jaar vele malen flexibeler is dan een jonge vent van 30. Maar ja, hij is zo’n beetje de hele dag ook nergens anders mee bezig!

Als we na de meditatie en oefeningen richting de massagesalon gaan voor nog meer ontspanning, maar we een pitstop bij de ‘Garuda Fish Spa’. Dit heeft verder geen uitleg nodig, het is een half uurtje heerlijk ontspannen! Daarna nog even door voor een massage en pedicure om vervolgens heerlijk te eten op de Saturday night market!